Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα σε όλους!

Έχω στην κατοχή μου 2 νευτώνεια της skywatcher, το 130pds και το 200pds, και τα 2 f/5.

Το 1ο εκτελεί μόνο καθήκοντα φωτογραφικού και μπορώ να πω ότι είμαι πολύ ευχαριστημένος, ειδικά λαμβάνοντας υπ'όψιν την χαμηλή του τιμή.

Τον τελευταίο καιρό όμως κοιτάω το GSO f/4 http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p4762_GSO-6--Imaging-Newtonian---6--f-4---2--Monorail-focuser.html

Τα πλεονεκτήματά του όπως το βλέπω εγώ είναι η μεγαλύτερη ταχύτητα, ελαφρώς μεγαλύτερο πεδίο (600mm αντί για 650mm εστιακή), μεγαλύτερο 2ον κάτοπτρο (μεγαλύτερο illuminated field για την canon μου), στιβαρότερος εστιαστής (από οτι λένε αυτοί). Γενικά περισσότερο προορισμένο για φωτογράφηση.

Το ερώτημά μου έχει 2 σκέλη.

1ον Έχει κανείς εμπειρία από τα f/4 νευτώνεια της gso? Υπάρχει κάποιος λάκκος στη φάβα?

2ον Από ότι έχω διαβάσει το βασικότερο μειονέκτημα των γρήγορων φωτογραφικών νευτωνείων είναι το collimation. Πόσο πιο δύσκολο είναι όμως από τα f/5?

Στα δικά μου έχω φτάσει στο σημείο να λύνω εντελώς δευτερεύον και να κολιμάρω σε 5λεπτά. Πόσο θα με παίδευε ένα f/4?

Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα, επειδή δεν είναι καιρός να πετάμε χρήματα, θα σου πρότεινα να μείνεις μακρυά..

Το είχε πριν αρκετά χρόνια όταν πρωτοβγήκε ο φίλος Βασίλης (maxplanck) - νάναι καλά εκεί που ειναι - και τον είχε παιδέψει αρκετά. Αν δεν κάνω λάθος έχει περάσει και απο τα χέρια του Θέμη και τον θυμάμαι να βασανίζεται στην πανελλήνια το 2010.

Η ευθυγράμμιση στο f/4 είναι αν δεν κανω λάθος 4 φορές πιο ευαίσθητη από το f/5, αλλά δεν είναι αυτο το θέμα: αργά ή γρήγορα θα το φερεις εκεί που θέλεις. Το θέμα είναι ότι κατά τη χρήση δεν θα κάτσει εκεί που το έφερες... O εστιαστής για αστροφωτογράφηση είναι ουσιαστικά για πέταμα για οτιδήποτε βαρύτερο από μία DSLR. Όμως, το βασικό πρόβλημα του τηλεσκοπιου είναι το flexure, το οποίο δεν δημιουργεί μονο ο εστιαστής, αλλά και το ίδιο το σώμα του τηλεσκοπίου μια και τα προβλήματα παραμένουν ακόμα και με μια τυχόν αναβάθμιση με κάτι καλύτερο. Εκτός πια και αν έχουν αλλάξει σωλήνα στα τελευταία μοντέλα και χρησιμοποιούν κάτι πιο ενισχυμένο.

Γνώμη μου είναι να μείνεις στα SW που ήδη έχεις. Αν από εκεί και πέρα θέλεις κάτι καλύτερο και πιο γρήγορο, δες καποιο premium μοντέλο, αλλά με πολύ περισσότερα χρήματα.

Ελπίζω να βοήθησα.

Δημοσιεύτηκε

Ευχαριστώ πολύ Ηλία, βοήθησες πολύ!

Η αλήθεια είναι οτι κάτι δεν μου κόλλαγε.

Ενώ τα pds (ειδικά το 130) είναι αρκετά δημοφιλή έξω και χρησιμοποιούνται και για φωτογράφηση δεν βλέπω να συμβαίνει το ίδιο και για τα gso. Κάτι reviews που βρήκα για τα tpo (άλλο brand name) δεν ήταν πολύ ενθαρυντικά.

Σε premium αστρογράφο τουλάχιστον ακόμα δεν πάω γιατί όσο ανεβαίνει το κόστος τόσο ανεβαίνουν και οι απαιτήσεις και αρχίζει να επικρατεί ο εκνευρισμός της απόλαυσης αν κάτι δεν πάει καλά...

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης