Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα σε όλους. Ανοίγω το θέμα κυρίως για νέους στη φωτογραφία.

Λοιπόν πριν λίγες μέρες βγήκα στην ταράτσα μου για να φωτογραφίσω και εγώ σαν άνθρωπος, εδώ και καιρό ο καιρός είναι χάλια. στην πρώτη μου απόπειρα για φωτογραφία τράβηξα τον Μ51 αχνά, ίσα που φαίνονταν οι σπείρες .Έτσι περίμενα στωικά την Ημέρα. Στο μεσοδιάστημα βέβαια διάβαζα και ενημερωνόμουν, έκανα μια μετάφραση του Drift alignment με το PHD2, έκανα collimation το νέο μου sw 200 x 100 black diamond DSF , ξεσκόνισα τον εξοπλισμό κ.τ.λ. και περίμενα. Τελικά η μέρα ήλθε ή μάλλον η νύχτα.Κανονίζω ότι δουλεια είχα από νωρίς καληνυχτίζω γυναίκα και παιδιά και ανεβαίνω ταράτσα κατά τις 10. Το πρόγραμμα είχε Στήσιμο τηλεσκόπιου (Newton) aligment με phd2 και τέλος φωτογράφιση του Μ51.

Βάζω το νευτώνειο λοιπόν επάνω στην EQ6 και του φορτώνω την PENTAX K10D (715 grm), εστιάζω στο περίπου και ξεκινάω να ζυγίζω. Φέρνω τον RA & DEC Παράλληλα στο έδαφος και ζυγίζω τον RA. Στην οριζόντιο όλα καλά στις άλλες θέσεις όμως τίποτα, δοκιμάζω ξανά και ξανά αλλά τίποτα. Αφήνω τον RA και πάω στον DEC, πάλι τα ίδια, Το τηλεσκόπιο όπου και να το αφήσω επιστρέφει στη οριζόντιο και κάνει εκκρεμές, ταλαντώνεται εκεί μέχρι να σταματήσει. αλλά μόνο εκεί, σε καμία άλλη θέση. Με έχει πιάσει τρέλα και χτυπιέμαι, δοκιμάζω τα πάντα και η ώρα περνάει. Τίποτα όμως.....δεν λέει να ζυγίσει. Ευτυχώς πήρα τηλ. τονΓιώργο (SCAFF) και με ξεκόλλησε. Ετσι απλά με μια κουβέντα. Με ρωτάει λοιπόν προς τα που κοιτά η camera , και του απαντάω σε μια τυχαία θέση. Όχι ρε φίλε μου λέει η μηχανή πρέπει να κοιτάει παράλληλα με τον άξονα των αντίβαρων, έτσι ώστε το όλο σύστημα να έχει 2 άξονες και όχι 3. Δηλαδή ο άξονας της μηχανής (ο οπτικός) να είναι παράλληλος στον άξονα των αντίβαρων και όχι ανεξάρτητος. Το κάνω λοιπόν και ωωωωωπ! Όλα ζύγισαν όμορφα και ωραία. Θαύμα είπα και κοιτάω το ρολόι μου...11:15 η ώρα. Καλά πάμε λέω, και ξαφνικά πλακώνει μια υγρασία και.........ΤΕΛΟΣ. Τα μάζεψα άρον άρον και μέσα. χα χα!

Κρίμα αλλά η βραδιά δεν πήγε εντελώς χαμένη, κάπως έτσι κερδίζετε η γνώση ακόμα και στα απλά πράγματα.

Αυτό που παρατηρούμε δεν είναι η ίδια η φύση, αλλά το κομμάτι της φύσης που αποκαλύπτεται στη μέθοδο έρευνας που χρησιμοποιούμε.

Werner Heisenberg

Δημοσιεύτηκε

Θοδωρή.

Δεν έκανα και τίποτα σπουδαίο. Απλά έκανα αυτό που μου έμαθαν κάποια πολύ αξιόλογα άτομα μέσα από το φόρουμ (αν θες μπορώ να τους ονομάσω έναν έναν). Μετριούνται άνετα στα δάκτυλα της μιας παλάμης. Ναι υπάρχουν , ευτυχώς λίγοι άνθρωποι με όλη την κυριολεκτική σημασία της λέξης ,που ήταν και είναι πρόθυμοι ακόμα να βοηθήσουν για οποιοδήποτε πρόβλημα και χωρίς κάποιο αντίτιμο ή κάποιο κόμπλεξ. Το μόνο δώρο που λαμβάνουν, έτσι πιστεύω , είναι η ευχαρίστηση όταν βλέπουν το άτομο που έλαβε την βοήθεια να ανεβαίνει σιγά σιγά τα σκαλοπάτια και τα επίπεδα.

Με λύπη στο λέω , ότι τέτοια άτομα είναι λιγοστά πλέον , καθώς πολλοί ήταν και κάποιοι άλλοι έχουν γίνει στην πορεία κακοί άνθρωποι, παρτάκηδες , ζηλιάρηδες κλπ κλπ που δεν είναι του παρόντος να το συζητήσω.

Κάποια στιγμή θα τα πούμε (ξανά) τηλεφωνικώς

Να'σαι καλά

Γιώργος

ATLAS TEAM OBSERVATORY

http://atlasobs.blogspot.gr/

Δημοσιεύτηκε

Φίλοι Καλημέρα,

Επειδή και εγώ παιδεύομαι με το ζύγισμα, μήπως υπάρχει κανά άρθρο που θα μπορούσε να με διαφωτίσει για την όλη διαδικασία; Ζυγίζουμε διαφορετικά με κάμερα και αλλιώς χωρίς αυτή; Το μόνο ζύγισμα που ξέρω είναι να φέρω παράλληλα το τηλεσκόπιο και τον άξονα των αντιβάρων με το έδαφος. Ασχολούμε μόνο δυο μήνες με την παρατήρηση, έχω βοηθηθεί από το φόρουμ αρκετά, αλλά σε πολλά παιδεύομαι μόνος μου.

Ευχαριστώ,

Τάσος

Δημοσιεύτηκε

Δες εδώ:

http://www.astrovox.gr/avat/balancing.php

Ο κανόνας είναι πως ζυγίζουμε με το τηλεσκόπιο ακριβώς όπως είναι όταν θα κάνουμε ό,τι κάνουμε (παρατήρηση, φωτογράφιση κτλ).

«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Δημοσιεύτηκε

Έτσι είναι τα πράγματα,Το φόρυμ είναι μια κοινότητα, εγω προσωπικά χωρίς το φόρουμ δεν θα είχα ασχοληθεί ούτε στο μισό. Τα βιβλία καλά είναι αλλά δεν έχουν την αμεσότητα που θέλουμε κάποιες φορές ,και με το χρόνο όλο και να λιγοστεύει από τις υποχρεώσεις το πράγμα δυσκολεύει και άλλο. Επίσης στο θέμα εξοπλισμού Το ποιο πιθανό είναι να είχα αναλωθεί σε άσκοπες αγορές ξοδεύοντας μια περιουσία.

Σίγουρα το ASTROVOX έχει συμβάλει στο μέγιστο και συνεχίζει δυναμικά, το ASTROVOX όμως είναι τα μέλη και αν τα μέλη δεν μιλάνε τότε το forum χάνει την αξία του. Όπως είπε και ο Γιώργος ποιο πάνω κάποιοι στην πορεία έγιναν λίγο παρτάκιδες, αυτό είναι σίγουρα κακό για όλους, γενικά είναι βλακεία να ασχολούμαστε ώρες π.χ στο facebook ανεβάζοντας την μετοχή του Zuckerberg στα ύψη και να μην γράφουμε εδώ στο <σπίτι>του ερασιτέχνη αστρονόμου. ( ε! τι μόνο ο ηθοποιός θα έχει σπίτι?).

Anyway...στο θέμα μας πάλι. Ενώ λοιπόν έκανα καλό ζύγισμα στην παρατήρηση και ενώ έκανα καλό ζύγισμα ΄στην φωτογραφία με το διοπτρικό και θεωρούσα ότι πλέον το ζύγισμα είναι ποια κλεισμένο κεφάλαιο τελικά το Newton μου τη φίλαγε στη γωνία. Και διαβάζοντας το βιβλίο αστροφωτογραφία δεν είδα πουθενά στις σελίδες του ότι η μηχανή πρέπει να είναι παράλληλη στον άξονα του DEC.

Αυτό που παρατηρούμε δεν είναι η ίδια η φύση, αλλά το κομμάτι της φύσης που αποκαλύπτεται στη μέθοδο έρευνας που χρησιμοποιούμε.

Werner Heisenberg

Δημοσιεύτηκε

Καλημέρα,

Στο παρακάτω link θα πρέπει να διορθωθεί από την AVAT το σημείο ή τα σημεία που αναφέρετε στα φρένα.....??? :

1.Ζυγισμα σε Ορθη αναφορα

Αφου εχουμε χαλαρωσει εντελως και τα δυο φρενα φερνουμε τον σωληνα σε οριζοντια θεση (παραλληλα με το εδαφος) και κλειδωνουμε το φρενο της αποκλισης (δεν χρειαζεται να ζυγιζουμε προς το παρον ). Προσπαθουμε τωρα να ζυγισουμε με το αντιβαρο μας μεχρι να ερθει σε οριζοντια θεση η ορθη αναφορα και να σταθεροποιηθει εκει.

Δεν είναι φρένα, είναι συμπλέκτες! (cluches) Για να μην μπερδεύουμε τους νεοεισερχόμενους.

LoginImage.png

The goal of planetary imaging is not to acquire beautiful images, but to capture useful scientific data !

https://www.e-astronomer.com - Ιωάννης Α. Μπούχρας

Δημοσιεύτηκε
Καλημέρα,

Στο παρακάτω link θα πρέπει να διορθωθεί από την AVAT το σημείο ή τα σημεία που αναφέρετε στα φρένα.....??? :

1.Ζυγισμα σε Ορθη αναφορα

Αφου εχουμε χαλαρωσει εντελως και τα δυο φρενα φερνουμε τον σωληνα σε οριζοντια θεση (παραλληλα με το εδαφος) και κλειδωνουμε το φρενο της αποκλισης (δεν χρειαζεται να ζυγιζουμε προς το παρον ). Προσπαθουμε τωρα να ζυγισουμε με το αντιβαρο μας μεχρι να ερθει σε οριζοντια θεση η ορθη αναφορα και να σταθεροποιηθει εκει.

Δεν είναι φρένα, είναι συμπλέκτες! (cluches) Για να μην μπερδεύουμε τους νεοεισερχόμενους.

Σωστά! συμπλέκτες είναι μιας και συμπλέκουν το σώμα της βάσης με το ποτήρι του γραναζιού......οπότε συμπλέκτες.Βέβαια από την άλλη όταν η στήριξη δεν γυρίζει τότε λειτουργεί σαν φρένο αφού στην ουσία φρενάρει τον άξονα από την ελεύθερη περιστροφή του, οπότε αναλόγως την περίπτωση και η ονομασία μάλλον.

Werner Heisenberg

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης