Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Γεια χαρά,

 

θα ήθελα να ρωτήσω πως θα σας φαινόταν εάν κανονίζαμε όσοι έχουμε τηλεσκόπια να πηγαίναμε στις πλατείες των δήμων που ανήκουμε, όταν έχει πανσέληνο πχ 21-05, προσφέραμε στους περαστικούς και κυρίως τα μικρά παιδιά να δούνε το φεγγάρι από κοντά;

 

Ναι; Όχι; Ίσως;

 

Σαν ιδέα είναι απλή αλλά σκεφτόμουνα ότι σε αρκετούς περαστικούς θα άρεσε.

Φυσικά εάν το επιτρέπουν οι συνθήκες.

Δημοσιεύτηκε
Για τα υπόλοιπα οκ. Για το φεγγάρι γιατί;

 

Φαντάζομαι αν δεις μια φορά με τηλεσκόπιο την πανσέληνο και μετά οποιαδήποτε άλλη φάση καταλαβαίνεις αμέσως γιατί. Οι σκιές είναι που κάνουν τους κρατήρες να φαίνονται με δραματική λεπτομέρεια και βάθος. Όταν μαζευόμαστε με τηλεσκόπια με πανσέληνο συνήθως κοιτάμε τους πλανήτες.

Astro Blog Delta & Polar Scope Align for iOS

http://astro.ecuadors.net

 

Violence is the last refuge of the incompetent.

Δημοσιεύτηκε

Θα πρέπει να διευκρινήσουμε ότι αν παρατηρείς μόνο σε χαμηλές μεγεθύνσεις περίπου 30Χ, δεν θα καταλάβεις το πρόβλημα και επειδή σε αυτές τις μεγεθύνσεις δεν μπορείς να δεις λεπτομέρειες, ή εικόνα που βλέπεις σε ικανοποιεί ακόμη κι αν είναι πανσέληνος (έτσι αισθανόμουν κι εγώ όσο έβλεπα μόνο με μικρές μεγεθύνσεις).

 

Όταν κοιτάξεις όμως με μεγαλύτερη μεγέθυνση (π.χ. 125Χ που χρησιμοποιώ εγώ τώρα), αυτές τις ημέρες που η Σελήνη είναι μισή, βλέπεις αμέσως ότι λεπτομέρειες ξεχωρίζεις μόνο σε μια μικρή φωτεινή ζώνη δίπλα στο σκοτεινό μέρος της Σελήνης ενώ όσο απομακρύνεσαι από το σκοτεινό μέρος τόσο οι λεπτομέρειες χάνονται. Αυτό γίνεται γιατί εκεί ο ήλιος πέφτει κατακόρυφα σβήνοντας κάθε σκιά και δίνοντας μεγάλη λαμπρότητα στην επιφάνεια, όπως δηλαδή γίνεται αν μπροστά σου φωτίσει ένας υπερβολικά λαμπρός προβολέας.

 

Για να καταλαβεις πραγματικά το θέμα πρέπει να παρατηρήσεις τις λεπτομέρειες στον μηνίσκο της νέας Σελήνης και όταν η Σελήνη γίνει μισή να παρατηρήσεις ότι είναι πλέον αδύνατο να δεις τις ίδιες λεπτομέρειες.

Δημοσιεύτηκε

οκ κατάλαβα όχι πανσέληνο. :D

 

Αλλά σαν ιδέα σας αρέσει :wink:

 

Ότι τηλεσκόπιο έχει ο καθένας. Εγώ πχ έχω ένα ETX-70 δεν κάνει και τόσο τρελό ζοομ.

Επίσης το φεγγάρι είναι πιο απλό και εύκολο να το σημαδέψεις.

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης