Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα σας,

Θα ήθελα να συνδυάσω το τηλεσκόπιο μου με την dslr μου πρώτα απόλα θέλω να ξέρω τι ακριβώς εξοπλισμό χρειάζομαι για να προχωρήσω σε αγορά

Η φωτογραφίες που θα ήθελα να τραβάω θα ήταν επίγειες λήψεις, σελήνη, κανένα κοντινό πλανήτη αν είναι εφικτό και αυτό που ξέρω ότι είναι αδύνατον βάση εξοπλισμού που έχω είναι νεφελώματα.

Ευχαριστώ εκ τον προτέρων.

Δημοσιεύτηκε
Με το τηλεσκοπιο που εχεις βλεπεις μονο Σελήνη αντε τον δια και ισως και Άρη επίγεια αν δεν κανω λάθος μπορει να βλεπεις ανάποδα το μονο που χρειάζεσαι ειναι ενα t ring δες αν ειναι και κανά βιντεο

Στεκόμαστε πάνω σε ώμους γιγάντων γι’αυτό μπορούμε και βλέπουμε μακριά

Issac Newton

# Κωνσταντίνος Βασιλόπουλος #

Δημοσιεύτηκε
θα ήθελα να τραβάω θα ήταν επίγειες λήψεις, σελήνη, κανένα κοντινό πλανήτη αν είναι εφικτό και αυτό που ξέρω ότι είναι αδύνατον βάση εξοπλισμού που έχω είναι νεφελώματα

Εν ολίγοις όλα θα ήθελες να τα βγάζεις :cheesy:

Για επίγειες λήψεις θέλεις ένα T-ring για Nikon. Με την ίδια διάταξη που βγάζεις επίγειες φωτό θα βγάζεις και φωτό της Σελήνης και αν προμηθευτείς το κατάλληλο φίλτρο θα βγάζεις και του Ήλιου. Για πλανήτες δεν γίνεται με τόσο κοντό τηλεσκόπιο και χωρίς ισημερινή βάση. Το ίδιο και για βαθύ ουρανό (νεφελώματα, σμήνη, γαλαξίες). Με ισημερινή βάση, ακόμα και EQ-3 θα μπορέσεις να δοκιμάσεις τα βασικά στην αστροφωτογραφία. Με το δικό μου έχω βγάλει αρκετές αστροφωτό βαθέως ουρανού με ικανοποιητικά αποτελέσματα παρά τον απλό εξοπλισμό. Η AZ3 με την οποία έρχεται το τηλεσκόπιο θα έλεγα πως είναι μη πρακτική για αστρονομική παρατήρηση. Η AZ3 είναι προσανατολισμένη στην επίγεια παρατήρηση όπως και όλο το πακέτο του 102/500 με το ανορθωτικό πρίσμα. Για αστρονομία είναι προτιμότερο ένα απλό διαγώνιο 90 μοιρών και βάση AZ4.

Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Δημοσιεύτηκε
Με το τηλεσκοπιο που εχεις βλεπεις μονο Σελήνη αντε τον δια και ισως και Άρη επίγεια αν δεν κανω λάθος μπορει να βλεπεις ανάποδα το μονο που χρειάζεσαι ειναι ενα t ring δες αν ειναι και κανά βιντεο

Με ένα ζευγάρι κιάλια διαμέτρου 50mm, έχω παρατηρήσει Πλειάδες, Γαλαξία της Ανδρομέδας, το Σμήνος του Ηρακλή και ένα σορό άλλα αντικείμενα. Η εικόνα δεν ήταν και σπουδαία όμως κατάφερα να τα παρατηρήσω. Επομένως, με ένα όργανο διπλάσιας διαμέτρου η εικόνα θα είναι σαφώς καλύτερη. Άρα, θα μπορέσετε να παρατηρήσετε περισσότερα πράγματα από όσα αναφέρει ο φίλος μας (νεφελώματα, γαλαξίες, σμήνη, διπλούς, πλανήτες). Όσο για επίγεια υπάρχουν και τα πρίσματα. Τώρα για φωτογραφία, δεν μπορώ να βοηθήσω.

Δημοσιεύτηκε
Ναι τα σμηνη όπως και να το κανεισ φαίνονται καθωσ είναι χιλιάδες αστέρια κάποια άλλα όμως όπως νεφελώματα ή γαλαξίες εκτός της ανδρομεδασ ειναι δύσκολο να τα δεις εξάλλου και το τηλεσκόπιο δεν είναι και κανένα από τα καινούρια τέτοιου είδους της skywatcher που κάνουν παπάδες!!

Στεκόμαστε πάνω σε ώμους γιγάντων γι’αυτό μπορούμε και βλέπουμε μακριά

Issac Newton

# Κωνσταντίνος Βασιλόπουλος #

Δημοσιεύτηκε

Φίλε Κώστα, είμαστε λίγο off topic αυτή τη στιγμή (το νήμα αφορά τη φωτογράφιση και όχι την παρατήρηση) αλλά...

Δεν χρειάζεται να αποθαρρύνουμε όποιον έχει ένα μικρό τηλεσκόπιο. Αν ψάξεις λίγο θα βρεις χιλιάδες άτομα που πορεύονται με τηλεσκόπια μικρού διαμετρήματος και όμως καταφέρνουν να φωτογραφίζουν και να παρατηρούν πολλά περισσότερα από τον εύκολα διακριτό γαλαξία της Ανδρομέδας ή το Νεφέλωμα του Ωριώνα... Δεν χρειάζεται να κάνει "παπάδες" το τηλεσκόπιο για να κάνεις μια αξιοπρεπή παρατήρηση ή φωτογράφιση με αυτό.

Αυτά από εμένα, γιατί το νήμα αφορά φωτογράφιση και εμείς μόνο για αυτό δεν μιλάμε.

Ζητώ συγνώμη από τον συγγραφέα το νήματος.

Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα,

όπως σου είπε και ο Γιώργος πιο πάνω θα χρειαστείς μια καλή ισημερινή βάση για αστροφωτογράφιση η οποία θα μπορεί να σηκώσει τον εξοπλισμό που έχεις σήμερα και αν μπορείς να διαθέσεις κάποια παραπάνω χρήματα (πχ για μια heq5) θα είσαι καλυμένος και για μελλοντικές αγορές σου.

Από εκεί και έπειτα το τηλεσκόπιό σου μια χαρά είναι για να φωτογραφίσεις μια πληθώρα από αντικείμενα του βαθέους ουρανού με την dslr σου. Τα αξεσουάρ της αστροφωτογράφισης μπορείς να τα δεις και αργότερα αν σου αρέσει να προχωρήσεις.

Μια καλή βάση χρειάζεσαι και σκοτεινό ουρανό.

Φιλικά

Στάθης

Δημοσιεύτηκε
Για αστρονομία είναι προτιμότερο ένα απλό διαγώνιο 90 μοιρών και βάση AZ4.

Μια παρατήρηση μόνο για αυτό. Η AZ4 είναι χειρότερη για αστρονομία από την AZ3. Επειδή έχω χρησιμοποιήσει και τις δύο, με την ΑΖ3 τα καταφέρνεις σχετικά καλά με τα χειριστήρια αργής κίνησης, με την AZ4 που δεν έχει είναι χειρότερα από π.χ. ένα dobsonian της προκοπής (γιατί η κίνηση δεν είναι το ίδιο ομαλή παρά τη δυνατότητα που έχεις για "σφίξιμο" στους δύο άξονες - ίσως φταίει και το ότι σε dobsonian σπρώχνεις ουσιαστικά την άκρη ενός μακρύ "μοχλού"/νευτωνίου). Φυσικά αυτό μόνο για σωλήνες που η AZ3 σηκώνει, αφού η AZ4 είναι πολύ πιο στιβαρή.

Astro Blog Delta & Polar Scope Align for iOS

http://astro.ecuadors.net

Violence is the last refuge of the incompetent.

Δημοσιεύτηκε

Σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας,

Όντως τα ζητάω σχεδόν όλα τι να κάνουμε ο άνθρωπος με τίποτα δεν ικανοποιείται :lol:

Για αρχή λοιπόν θα αρχίσω με ένα t-ring της Νikon σαν αυτό http://www.planitario.gr/t-ring-gia-nikon.html

Έπειτα λόγω του 1.5X crop factor η μεγέθυνση που θα παίρνω δεν θα είναι μεγάλη, μήπως υπήρχε κάτι σαν Barlow για φωτογραφικές σε καλή τιμή?

Θα αρχίσω με αυτά για αρχή και θα πειραματιστώ αργότερα με το πώς να φωτογραφίζω δυσκολότερα σημεία γενικά όπως νεφελώματα…

Δημοσιεύτηκε

Όντως τα ζητάω σχεδόν όλα τι να κάνουμε ο άνθρωπος με τίποτα δεν ικανοποιείται :lol:

Για αρχή λοιπόν θα αρχίσω με ένα t-ring της Νikon σαν αυτό http://www.planitario.gr/t-ring-gia-nikon.html

Έπειτα λόγω του 1.5X crop factor η μεγέθυνση που θα παίρνω δεν θα είναι μεγάλη, μήπως υπήρχε κάτι σαν Barlow για φωτογραφικές σε καλή τιμή?

Θα αρχίσω με αυτά για αρχή και θα πειραματιστώ αργότερα με το πώς να φωτογραφίζω δυσκολότερα σημεία γενικά όπως νεφελώματα…

Μεγαλύτερη μεγένθυνση θα πάρεις όντως με barlow, δεν είναι άλλο για φωτογραφικές, αν έχεις ήδη το συνδέεις με το t-ring μέσω ενός 1.25" t-adapter (αν δεν έχει βίδωμα T πάνω του). Το t-adapter μπορείς να το πάρεις μαζί με τo t-ring από το ebay από περίπου 6 ευρώ σύνολο (αν θες το adaptor να παίρνει και φίλτρα πάρε ένα ξεχωριστά, επίσης αν θες να έρθουν από ευρώπη ανεβαίνει κάπως η τιμή, αλλά σε κάθε περίπτωση δε θα έδινα 35 ευρώ για ένα t-ring!).

Αν θες να αγοράσεις barlow, η φθηνότερη λύση είναι το "κλασσικό" skywatcher 2x που δε χρειάζεται καν t-adapter (νομίζω και του TS είναι το ίδιο), αν θες μεγαλύτερη μεγένθυνση, πάλι φτηνή λύση είναι ένα

3x ED barlow (θέλει adaptor όμως) που θα κάνει ουσιαστικά το τηλεσκόπιό σου 1500/f15 από 500/f5 που είναι τώρα. Θα θες μεγαλύτερες εκθέσεις, άρα μεγαλύτερη σταθερότητα (χρονόμετρο ή ντεκλασέρ για σταθεροποίηση), αλλά επίγειες και Σελήνη γίνονται. Αν έχεις μεγαλύτερο budget το συζητάμε. Επίσης με φίλτρο baader astrosolar μπορείς να βγάλεις και τον ήλιο.

Δημοσιεύτηκε

Barlow εχω στον εξοπλισμό μου και ειναι αυτο http://www.planitario.gr/barlow-3x.html

δεν ξερω κατα πόσο χρειάζομαι τον 1.25 ανταπτορα δηλαδη για αγορα tring προτείνεις απο ebay??

Μεγαλύτερη μεγένθυνση θα πάρεις όντως με barlow, δεν είναι άλλο για φωτογραφικές, αν έχεις ήδη το συνδέεις με το t-ring μέσω ενός 1.25" t-adapter (αν δεν έχει βίδωμα T πάνω του). Το t-adapter μπορείς να το πάρεις μαζί με τo t-ring από το ebay από περίπου 6 ευρώ σύνολο (αν θες το adaptor να παίρνει και φίλτρα πάρε ένα ξεχωριστά, επίσης αν θες να έρθουν από ευρώπη ανεβαίνει κάπως η τιμή, αλλά σε κάθε περίπτωση δε θα έδινα 35 ευρώ για ένα t-ring!).

Αν θες να αγοράσεις barlow, η φθηνότερη λύση είναι το "κλασσικό" skywatcher 2x που δε χρειάζεται καν t-adapter (νομίζω και του TS είναι το ίδιο), αν θες μεγαλύτερη μεγένθυνση, πάλι φτηνή λύση είναι ένα

3x ED barlow (θέλει adaptor όμως) που θα κάνει ουσιαστικά το τηλεσκόπιό σου 1500/f15 από 500/f5 που είναι τώρα. Θα θες μεγαλύτερες εκθέσεις, άρα μεγαλύτερη σταθερότητα (χρονόμετρο ή ντεκλασέρ για σταθεροποίηση), αλλά επίγειες και Σελήνη γίνονται. Αν έχεις μεγαλύτερο budget το συζητάμε. Επίσης με φίλτρο baader astrosolar μπορείς να βγάλεις και τον ήλιο.

Δημοσιεύτηκε

Ναι, ωραίος αυτός, απλά θες το adaptor, δεν έχει σπείρωμα. Ebay ή οπουδήποτε το βρεις έως 10-15 Ευρώ. Ένα μεταλλικό δακτυλίδι είναι που κατασκευάζεται σχεδόν πάντα στην Κίνα, δεν έχει λόγο να είναι ακριβό...

Barlow εχω στον εξοπλισμό μου και ειναι αυτο http://www.planitario.gr/barlow-3x.html

δεν ξερω κατα πόσο χρειάζομαι τον 1.25 ανταπτορα δηλαδη για αγορα tring προτείνεις απο ebay??

Δημοσιεύτηκε
Υπάρχει φωτογραφικός διπλασιαστής και τριπλασιαστής και είναι προτιμότερος από barlow αλλά δεν ειναι φτηνός από τη μια και από την αλλη 500ρης τηλεφακός που είναι το τηλεσκόπιό σου είναι ήδη μεγάλος. Μην πετάς λεφτά σε άχρηστα πράγματα. Το τηλεσκοπιάκι σου ειναι μια χαρά για να μάθεις τον ουρανό και να παιξεις λίγο χρησιμοποιώντας το σαν τηλεφακό (με σαφώς χειρότερα αποτελέσματα από ότι ένας κανονικός φωτογραφικός τηλεφακός). Εγώ έχω το ίδιο και το χρησιμοποιώ σαν υπερφορητό τηλεσκόπιο ευρέως πεδίου και για βιντεοαστρονομία. Όταν έρθει η ώρα και αφού βεβαιωθείς πως σου αρέσει το άθλημα εδώ είμαστε και το ξαναβλέπουμε για το τι σου χρειάζεται για να προχωρήσεις.
Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης