Ηλίας Χασιώτης Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 28, 2006 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 28, 2006 Και απόψε ο Κρόνος είναι το ίδιο εντυπωσιακός. Η γωνία φάσης i είναι 0.14 μοίρες και οι δακτύλιοι λάμπουν ιδιαίτερα. Δυστυχώς η ορατότητα αν και καλύτερη από χθες δεν παύει να είναι μέτρια και δεν επιτρέπει αξιόλογη φωτογράφηση.
Στέφανος Σοφολόγης Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 28, 2006 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 28, 2006 Ας είναι καλά ο Ηλίας που με τα γραφόμενά του μου θύμισε χθές την εμφάνιση του opposition effect! Χθές λοιπόν, γύρω στις 00:00 έβγαλα το τηλ. να κρυώσει. Θερμοκρασία -4 °C. Κατά τις 00:30 ώρα τις αντίθεσης, βγήκα κι εγώ να κρυώσω. Οι δακτύλιοι ήταν πολύ ωραίο θέαμα, αισθητά λαμπρότεροι από τον πλανητικό δίσκο και πιό ουδέτεροι χρωματικά όπως παρατήρησε και ο Ηλίας (λευκοί). Δεν ξέρω πιά τύχη με συνόδευε, αλλά κάποιες στιγμές το seeing ήταν αξιόλογο και μπόρεσα να φτάσω μέχρι τις 440Χ - Meade UWA 6.7mm + Tele Vue Powermate 2.5X. Έτσι, με τη βοήθεια της αυξημένης φωτεινότητας των δακτυλίων νομίζω πως κατάφερα να ξαναδώ το χώρισμα του Εncke - για πρώτη φορά χωρίς τη βοήθεια του Grossfeld binoviewer της Baader! Βέβαια ο Κρόνος αυτή την περίοδο βρίσκεται εξαιρετικά ψηλά στον ουρανό, πράγμα που ωφελεί πολύ το seeing. Πολύ και το κρύο βέβαια, αλλά το θέαμα άξιζε τον κόπο με το παραπάνω! Έστω και για 20 λεπτά... Φιλικά, Στέφανος "Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης "Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης www.a-polaris.org
pthomaidis Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 28, 2006 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 28, 2006 Καλησπέρα.Χθές κρύωνα αλλά σήμερα ζεστάθηκα για τα καλά... μέχρι που ίδρωσα... και αυτό από την έξαψη που με κατέλαβε όταν μπόρεσα με το φτωχό μου 5" αχρωματικό να δώ αυτά που περιέγραψε χθές ο Ηλίας.Όντως για πρώτη φορά είδα το χώρισμα Cassini έστω και οριακά, είδα την χαμηλότερη λαμπρότητα του εξωτερικού δακτυλίου και την μεγαλύτερη λαμπρότητα του έσω. Επίσης μια σκοτεινή γραμμή πάνω στο Κρόνο στο ύψος των δακτυλίων (η σκιά τους υποθέτω) που τον διαχωρίζει από αυτούς και μια δυό σκούρες ραβδώσεις στο νότιο ημισφαίριο.Τελικά για μας τους πρωτάρηδες στις παρατηρήσεις μας βοηθάει πολύ να ξέρουμε περίπου τι θα δούμε. Μερικές φορές μπορεί να βλέπουμε πράγματα και να μην τους δίνουμε την απαραίτητη προσοχή, ή να τα θεωρούμε σφάλματα του οργάνου.Να για παράδειγμα αν δεν διάβαζα χθές από τον Ηλία ότι ο εξωτερικός δακτύλιος είναι λιγότερο φωτεινός από τον εσωτερικό θα νόμιζα ότι είναι σφάλμα του φακού.Που θα πάει θα αποκτήσω σιγά σιγά και γω την εμπειρία της σωστής παρατήρησης.Ηλία ευχαριστώ πολύ για τις κατατοπιστικότατες πληροφορίες σου. Παύλος ΘωμαΐδηςΦυσικός Καθηγητής Μ.Ε.
Foehammer Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 29, 2006 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 29, 2006 Παιδες μολις επεστρεψα απ το ψυγειο...εμ.. την παρατηρηση εννοω.. Αρκετα καλο seeing και ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟΣ ΚΡΟΝΟΣ!!!! Μετα απο αποχη ενος μηνος δεν αντεξα αλλο και αφου εκανα μια συντομη αναγνωριση με τους παλιους γνωριμους (Μ42-Double cluster-Crab-M45 e.t.c.) εβαλα πλωρη για Κρονο...ακομα και με 65x η διαφορα στο χρωμα πλανητη-δακτυλιων ηταν εντυπωσιακη καθως επισης και οι ριγες στην επιφανεια του πλανητη! Κατασταλαξα καπου στα 200x και αποσβολοθηκα στο προσοφθαλμιο..ευτηχως που ειχα και την καμερα μαζι μου και προσπαθησα με διαφορα settings οσπου να μου κατσει.. Ad Astra Per Asperawww.agapioselia.com
Ηλίας Χασιώτης Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 29, 2006 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 29, 2006 Απ' ότι παρατήρησα σήμερα, οι δακτύλιοι δεν είναι τόσο αστραφτεροί όσο χθες και προχθές. Ακόμη παραμένουν λαμπρότεροι από το δίσκο, όμως πολύ λιγότερο. Η γωνία φάσης είναι 0.20 .
PORFIRIS Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 29, 2006 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 29, 2006 Καλησπέρα και από εμένα!Εγώ παρατήρησα τον κρόνο πριν από λίγες ημέρες με το 8" LX200 GPS SCT MEADE και μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση το γεγονός ότι για πρώτη φορά παρατήρησα πεντακάθαρα, αν και δεν ανέβασα τις μεγεθύνσεις πάνω από τις 220, τον τρίτο σκούρο εσωτερικό δακτύλιο σε όλη την περίμετρο γύρω από τον πλανήτη ακόμη και στην περιοχή που προβάλλει πάνω στον δίσκο.Τελειώνοντας την παρατήρηση αναρωτιόμουν αν απλά δεν είχε τύχει να τον προσέξω άλλη φορά στο παρελθόν ή στην παρατήρησή του ευνοούσε το γεγονός ότι ο κρόνος βρισκόταν πολύ κοντά στην αντίθεση. Ακόμη και τώρα το αναρωτιέμαι δηλαδή...
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα