Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Δυστυχώς πάντως το όνομα του κ. Χασάπη χρησιμοποιείται κατά κόρον από τις ελλαδιστικές αποκρυφιστικές ομάδες για να προσδώσει κύρος στις εξωφρενικές θεωρίες τους, μιας και ήταν ο πιο διάσημος έλληνας αστρονόμος της εποχής του.

Και άλλο ένα link:

http://users.forthnet.gr/ath/deleps/Unknown_Hellenic_History/ORFIKA_KEIMENA.html

http://www.geocities.com/ichor10/pinakas-Orfikvn1.gif

• Απαντήσεις 130
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Δημοσιεύτηκε
Ρε συ Ιφικράτη, τί ακριβώς σημαίνει "έχω κάθε δικαίωμα να υποτιμώ τους άλλους" ??? Να υποτιμάς? Κάθε δικαίωμα? Γιατί??? Τί σχέση έχεις εσύ, εγώ και όλοι μας με τον Αρίσταρχο πχ... Δεν μπορώ να καταλάβω τη λογική σου... Δηλαδή έχουμε κολλήσει τόσο πολύ στο παρελθόν και αναπαυόμαστε στις δάφνες μας (που ποτέ δεν ήταν "μας") που δε βλέπουμε την πραγματικότητα? Δηλαδή με βάση την τωρινή εικόνα οι άλλοι τί πρέπει να μας κάνουν??? Όπως εσύ μιλάς για τις διάφορες καραμέλες που ακούγονται, εγώ λέω να αφήσουμε και την άλλη καραμέλα "οι αρχαίοι κάναν αυτό και εκείνο, άρα εμείς είμαστε οι καλύτεροι" και να δούμε πώς θα μπορέσουμε να πάμε επιτέλους πιο μπροστά! Και συνήθως, αυτό δεν πετυχαίνεται με το να μένουμε προσκολημένοι στο παρελθόν.
Δημοσιεύτηκε

Ifikratis, είναι γνωστό ότι οι Άραβες συνέχισαν στο έργο των Ελλήνων αστρονόμων, και είδες ότι όλοι οι συνομιλητές σου το δέχτηκαν εξαρχής ξεκάθαρα. Η παράθεση στοιχείων για τους Άραβες αστρονόμους απαντά στο ότι θέλησες να τους παρουσιάσεις ως παντελώς ανύπαρκτους (κι όχι απλώς μεταγενέστερους). Γι αυτό για στην παράθεση επέλεξα τις προτάσεις όπου αναρωτιέσαι (αρκετά θεατρικά) αν υπήρξε έστω και ένας κι όχι εκείνες όπου μιλούν για το ποιοί προηγήθηκαν. Δεν υπάρχει λοιπόν λόγος να χτίζουμε απόψεις-ανεμόμυλους για να τις πολεμάμε.

Φυσικά οι θεωρίες που υποτιμούν λαούς έναντι άλλων είναι επικίνδυνες και γελοίες. Η ιστορία του εικοστού αιώνα θα έπρεπε να στο έχει ήδη διδάξει.

Απ' ότι βλέπω στο τελευταίο post αναπαράγεις ανεύθυνα (αφέλεια ή σκοπιμότητα; ) μια από τις συνήθεις «πληροφορίες» από καταγέλαστα έντυπα επικαλούμενος μάλιστα και την αρχαία φράση για αξιοπιστία!!! Έλεος... Υποτιμάς τη νοημοσύνη των παρόντων αλλά πιό πολύ τη δική σου. Δεν θα επανέλθω πλέον.

Στέφανος

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Δημοσιεύτηκε
Ρε συ Ιφικράτη, τί ακριβώς σημαίνει "έχω κάθε δικαίωμα να υποτιμώ τους άλλους" ??? Να υποτιμάς? Κάθε δικαίωμα? Γιατί??? Τί σχέση έχεις εσύ, εγώ και όλοι μας με τον Αρίσταρχο πχ... Δεν μπορώ να καταλάβω τη λογική σου... Δηλαδή έχουμε κολλήσει τόσο πολύ στο παρελθόν και αναπαυόμαστε στις δάφνες μας (που ποτέ δεν ήταν "μας") που δε βλέπουμε την πραγματικότητα? Δηλαδή με βάση την τωρινή εικόνα οι άλλοι τί πρέπει να μας κάνουν??? Όπως εσύ μιλάς για τις διάφορες καραμέλες που ακούγονται, εγώ λέω να αφήσουμε και την άλλη καραμέλα "οι αρχαίοι κάναν αυτό και εκείνο, άρα εμείς είμαστε οι καλύτεροι" και να δούμε πώς θα μπορέσουμε να πάμε επιτέλους πιο μπροστά! Και συνήθως, αυτό δεν πετυχαίνεται με το να μένουμε προσκολημένοι στο παρελθόν.

Διαφωνώ και συμφωνώ μαζί σου.

Συμφωνώ ότι πρέπει να πάμε μπροστά. Κάνεις λάθος, εγώ δε λέω ότι επειδή κάποτε είμασταν οι καλύτεροι είμαστε και τώρα.Αύτό είναι αρχαιολαγνεία.Εμένα με ενδιαφέρει πως θα γίνουμε αντάξιοι τους και καλύτεροι απ' αυτούς.

Διαφωνώ όμως ριζικά μαζί σου στο ''τι σχέση έχουμε εμείς με τον Αρίσταρχο?''. Αυτό δε το κατάλαβα. Τι πα να πει τι σχέση έχουμε? Ο Αρίσταρχος και κάθε Έλληνας φιλόσοφος είναι παππούς μας.Έχουμε την υποχρέωση να τον τιμούμαι.Όπως θα θιγόσουν αν σου έθιγα τον παππού, το ίδιο νιώθω για τους αρχαίους προγόνους μου. Εσύ δε το αισθάνεσαι; μου κάνει εντύπωση.Το γένος, δεν είναι κάτι απλό.Στον Όμηρο, η γενιά του κάθε ήρωα του δινε τη μισή δόξα.Φαντάσου το ελληνικό έθνος σαν ένα δέντρο. Οι αρχαίοι είναι οι ρίζες, αυτοί έθεσαν τις βάσεις και τα θεμέλια.Εμείς εκμεταλευόμενοι αυτό το μοναδικό δυναμικό, πρέπει παίρνοντας παράδειγμα απ' αυτούς (κι όχι από τους ξένους οι οποίοι τους αρχαίους αντέγραψαν και πήγαν μπροστα) να μεγαλώσουμε το δέντρο και να το κάνουμε καρποφόρο και δυνατό. Αν τους λησμονήσουμε, και θεωρήσουμε τους εαυτούς μας ως κάτι ξένο, είναι σα να κόβουμε τις ρίζες με πριόνι. Αναγκαστικά θα μαραθούμε και θα χαθούμε. Μη νομίζεις ότι σήμερα είμαστε καλύτεροι τους.Είμαστε πιο ανεπτυγμένοι τεχνολογικά και μόνο.Σε επίπεδο πολιτισμού και κοσμοθεωρίας είμαστε τίποτα μπροστά τους.

IK Observing System
Δημοσιεύτηκε
Ifikratis, είναι γνωστό ότι οι Άραβες συνέχισαν στο έργο των Ελλήνων αστρονόμων, και είδες ότι όλοι οι συνομιλητές σου το δέχτηκαν εξαρχής ξεκάθαρα. Η παράθεση στοιχείων για τους Άραβες αστρονόμους απαντά στο ότι θέλησες να τους παρουσιάσεις ως παντελώς ανύπαρκτους (κι όχι απλώς μεταγενέστερους). Γι αυτό για στην παράθεση επέλεξα τις προτάσεις όπου αναρωτιέσαι (αρκετά θεατρικά) αν υπήρξε έστω και ένας κι όχι εκείνες όπου μιλούν για το ποιοί προηγήθηκαν. Δεν υπάρχει λοιπόν λόγος να χτίζουμε απόψεις-ανεμόμυλους για να τις πολεμάμε.

Φυσικά οι θεωρίες που υποτιμούν λαούς έναντι άλλων είναι επικίνδυνες και γελοίες. Η ιστορία του εικοστού αιώνα θα έπρεπε να στο έχει ήδη διδάξει.

Απ' ότι βλέπω στο τελευταίο post αναπαράγεις ανεύθυνα (αφέλεια ή σκοπιμότητα; ) μια από τις συνήθεις «πληροφορίες» από καταγέλαστα έντυπα επικαλούμενος μάλιστα και την αρχαία φράση για αξιοπιστία!!! Έλεος... Υποτιμάς τη νοημοσύνη των παρόντων αλλά πιό πολύ τη δική σου. Δεν θα επανέλθω πλέον.

Στέφανος

΄

Δε χτίζω απόψεις και τις πολεμάω.Σας παρακαλώ διαβάστε όλες τις δημοσιεύσεις. Κάποιοι θεώρησαν ότι πήραμε στοιχεία από την ανατολή, αλλά την ανέφερα και γω ως κυκλοφορούσα ιδέα, γιατί οφείλω να είμαι αντικειμενικός.Μη κρύβεστε πίσω από φθηνά επιχειρήματα! Δεν υποτίμησα γενικά του άραβες.Ήμουν πολύ σαφής. Στο ''θεατρικό'' μου κείμενο, μίλησα για την ''καραμέλα'' http://ότι τα πήραμε από την ανατολή,και όχι γενικά όπως ψευδώς ισχυρίζεστε!!!Να ξέρουμε τι λέμε!!!!

Το να υποτιμάς έναν άλλο λαό όταν υπερέχεις σε τέτοιο βαθμό είναι αναμενόμενο, δεν είναι ούτε ρατσιστικό ούτε τίποτα.Γιατί να φοβόμαστε να αξιολογήσουμε τους πολιτισμούς.Καλώς ή κακώς τα πάντα στον κόσμο αυτό αξιολογούνται.Είναι ο νόμος της φύσεως. Ο Θουκιδίδης λέει :''Ο ισχυρός προχωρά όσο του υπαγορεύει η ισχύ του, και ο αδύναμος υποχωρεί όσο του επιτρέπει η αδυναμία του''.Πάντα υπάρχουν μεγάλοι και μικροί.Ε λοιπόν, στον πολιτισμό είμαστε οι μεγάλοι.Υπάρχουν ανώτεροι πολιτισμοί και υπάρχουν κατώτεροι πολιτισμοί.Αυτή είναι η αλήθεια.

Τώρα τι σχέση έχει ο 20ος αιώνας; Αν εννοείς το Β παγκόσμιο πόλεμο,....,άσχετο. Για πολιτισμό μιλάμε εδώ όχι για τεχνολογία.

Για παράδειγμα η αμερική σήμερα είναι πρώτη σε τεχνολογία αλλά δεν έχει τίποτα το αξιόλογο να επιδείξει στον πολιτισμό της.

Απ' ότι βλέπω στο τελευταίο post αναπαράγεις ανεύθυνα (αφέλεια ή σκοπιμότητα; ) μια από τις συνήθεις «πληροφορίες» από καταγέλαστα έντυπα επικαλούμενος μάλιστα και την αρχαία φράση για αξιοπιστία!!! Έλεος... Υποτιμάς τη νοημοσύνη των παρόντων αλλά πιό πολύ τη δική σου.

κ.Στέφανε λυπάμαι για την αναφορά σας. Με προσβάλετε λέγοντας ότι η πηγή μου είναι κάποιο καταγέλαστο έντυπο.Πως το συμπεράνατε άραγε αυτό με τόση σιγουριά;Ε, λοιπόν σας πληροφορώ ότι το κείμενο είναι από τις εκδόσεις ΚΑΚΤΟΣ, ΔΙΟΓΕΝΗΣ ΛΑΕΡΤΙΟΣ, ΒΙΟΙ ΦΙΛΟΣΟΦΩΝ, ΒΙΒΛΙΟ ΠΡΩΤΟ, ΠΡΟΟΙΜΙΟ (http://www.kaktos.gr/catalogue/diogenis/diogenis1.htm) Σας προκαλώ να αγοράσετε το βιβλίο ή από όποια άλλη εκδοτική θέλετε και να διαπιστώσετε την αξιοπιστία του. Αλίμονο εάν κοροιδευα τους συνομιλητές μου με πλαστές πληροφορίες. Τι νομίζετε έχω κάποιο συμφέρον να ξοδεύω τόσο χρόνο γράφοντας;Και πάλι λυπάμαι.

IK Observing System
Δημοσιεύτηκε

Ax, θα πάθω καρδιά με αυτά που διαβάζω!

Η αλήθεια είναι ότι αρκετές φορές μπήκα στον πειρασμό να απαντήσω και στο τέλος έσβησα το μήνυμα πριν το στείλω αλλά δεν πάει άλλο, έφτασα στο ΑΜΗΝ!

Αυτός είναι ο σεβασμός στους προγόνους μας;;;;;

Μας λές ότι οι Αρχαίοι Έλληνες πρόβλεπαν εκλείψεις πριν από 50.000 χρόνια και ότι ξύπνησαν μια μέρα και είπαν: "Α, ωραία σήμερα θα διαδώσουμε τη γνώση και στους υπόλοιπους, να πάψουν οι καημένοι να ξύνουν τις ουρές τους και να κατέβουν πια από τα δέντρα " και χίλια δυο άλλα...

Τα στηρίζεις σε πηγές τύπου "Ορφικά" και άλλες παρόμοιες που διαφημίζονται καθημερινά σε εκπομπές τύπου Λιακόπουλου,Κεραμιδά κλπ....

....και μιλάς για σεβασμό στους προγόνους;;;;;;;;;;

Μάλλον τους προσβάλεις...

Δημοσιεύτηκε

Το ποιος προσβάλει τους προγόνους του, νομίζω είναι φανερό σ' αυτή τη συζήτηση.Αν δε σέβεστε τα γραπτά κείμενα που μας άφησαν, τότε δεν έχει νόημα να μιλάμε. Εγώ σας μιλάω με πηγές και σεις(οι περισσότεροι) τα κρίνεται ως οι σοφοί παντογνώστες. Δώστε μου επιχειρήματα.Τα link του Ηλία είναι πολύ κατατοπιστικά για τον Χασάπη και τα Ορφικά.

Το να λέμε ότι διαφημίζονται από εκπομπές τύπου Λιακόπουλου ή Κεραμιδά δεν είναι επιχείρημα,είναι φασιστική αντίληψη, του ''ότι λένε είναι βλακεία''.Η σωστή προσέγγιση αν είσαι επιστήμων είναι να διαβάσεις τι λένε και τότε να τα κρίνεις :!:

IK Observing System
Δημοσιεύτηκε

Δεν νομίζω ότι κάποιος εδώ έδωσε την εντύπωση του παντογνώστη...

Τα παιδιά σου έδωσαν υπέραρκετά επιχειρήματα...

(

[-X [-X ...όχι.....θα κρατηθώ και δεν θα απαντήσω στο σχόλιο περι φασισμου....)

Δημοσιεύτηκε

Όχι να απαντήσεις, γιατί πρόσεξε

Επειχήρημά μου:

Λοιπόν, Διογένης Λαέρτιος ,''Βίοι Φιλοσόφων'', Βιβλίο πρώτο

''Από τον Ήφαιστο μέχρι την εποχή του Μακεδόνα Αλέξανδρου πέρασαν (κρατηθείτε) σαρανταοκτώ χιλιάδες οκτακόσια εξήντα τρία χρόνια στη διάρκεια των οποίων έγιναν τριακόσιες εβδομήντα τρεις εκλείψεις ηλίου και οκτακόσις σαράντα δύο σελήνης.''

Αντεπειχήρημα1

Αντεπειχήρημα2

Μας λές ότι οι Αρχαίοι Έλληνες πρόβλεπαν εκλείψεις πριν από 50.000 χρόνια και ότι ξύπνησαν μια μέρα και είπαν: "Α, ωραία σήμερα θα διαδώσουμε τη γνώση και στους υπόλοιπους, να πάψουν οι καημένοι να ξύνουν τις ουρές τους και να κατέβουν πια από τα δέντρα " και χίλια δυο άλλα...

Επιχείρημά μου:

Επίσης, οι ορφικοί ύμνοι σύμφνωνα με τον αστρονόμο Χασάπη χρονολογούνται ή το 6000πχ ή το 11000πχ! Αυτό εξαιτίας ενός αστρονομικού φαινομένου που περιγράφεται σ'αυτά, δηλαδή την ισοχρονη διάρκεια θέρους και χειμώνα. Το φαινόμενο αυτό γίνεται κάθε 5000 χρόνια.Φανταστείτε αν ισχύει το 11000 πόσο παλιά είναι η ελληνική γλώσσα.

Αντεπιχείρημα

Τα στηρίζεις σε πηγές τύπου "Ορφικά" και άλλες παρόμοιες που διαφημίζονται καθημερινά σε εκπομπές τύπου Λιακόπουλου,Κεραμιδά κλπ....

Συμπέρασμα

Μετά απ' αυτό σε ποιά συζήτηση μπορεί να ελπίζει κανείς...

Συμφωνώ και επ' αυξάνω!!!!!

Κανείς απ' τους δύο δε στάθηκε υπεύθυνα να πει.''Για κάτσε τι λέει αυτός; Για να το ψάξω λίγο, τι είπε ο Χασάπης;'' ή '' Τι είπε ο Διογένης Λαέρτιος, για να το ψάξω πριν εκφέρω γνώμη''. Εσείς με τρόπο φασιστικό (καλά το λέω) τα απορρίπτετε γιατί έτσι γουστάρετε. Ε αυτό δεν είναι επιστήμη. Μη παρακαλάτε να πάμε μπροστά όμως μετά.Δε σας φταίει κανείς.Με τέτοια συλλογιστική πάμε από το κακό στο χειρότερο!!!!Αχχχ πότε θα βάλουμε επιτέλους μυαλό εμείς οι νεοέλληνες.

IK Observing System
Δημοσιεύτηκε
Κανείς απ' τους δύο δε στάθηκε υπεύθυνα να πει.''Για κάτσε τι λέει αυτός; Για να το ψάξω λίγο, τι είπε ο Χασάπης;'' ή '' Τι είπε ο Διογένης Λαέρτιος, για να το ψάξω πριν εκφέρω γνώμη''. Εσείς με τρόπο φασιστικό (καλά το λέω) τα απορρίπτετε γιατί έτσι γουστάρετε. Ε αυτό δεν είναι επιστήμη. Μη παρακαλάτε να πάμε μπροστά όμως μετά.Δε σας φταίει κανείς.Με τέτοια συλλογιστική πάμε από το κακό στο χειρότερο!!!!Αχχχ πότε θα βάλουμε επιτέλους μυαλό εμείς οι νεοέλληνες.

Ιφικράτη, νομίζω ότι κι εσύ είσαι πολύ απόλυτος και αυτό ερεθίζει πολύ τους συμμετέχοντες. Δεν είναι σωστό να αποκαλείς τους άλλους φασίστες και ανεύθυνους. Καταλαβαίνω τη θέση σου γιατί είσαι ένας απέναντι σε πολλούς. Στο παρελθόν όμως (ακόμη και το πολύ πρόσφατο) έχουν γίνει ανάλογες συζητήσεις και έχουμε βαρεθεί να γράφουμε τα ίδια και τα ίδια.

Δημοσιεύτηκε

Βρε βρε τί συζητηση έχασα!!!

Βρε βρε,εδω γίνεται γλέντι και γω φτιάχνω ηχεία !!!

Ας το διασκεδασουμε λοιπόν

Τι σημαινει "αλφα βητα γαμμα δελτα εψιλον ζη(τα)"????

Να μην ακούσω για beth και camel.

Ειμαι και στην επικινδυνη ηλικία για έμφραγμα...

Δημοσιεύτηκε

Ετσι απλά.

Ολα αρχίζουν απο την "αλφα βητα " τους!!!

Και κάτι που με στεναχωρεί.

Και οχι μόνο εμένα.

Οταν σπουδαζα,είκοσι χρονια πριν δηλαδή(ο.κ. και βάλε!) ειχα την τυχη να εχω καθηγητή μεταξυ των άλλων και τον κ.Σαρτζετακη,αδελφο του τότε προέδρου της Δημοκρατίας.

Ενα εξαιρετικό άτομο και λαμπρό μαθηματικό.

Σας τα λεω αυτά γιατι θυμαμαι το παραπονο στον λόγο του οταν de profundis αναρωτήθηκε "για ποιο λογο οι ξενοι υπερεκτιμάνε συστηματικά το πολιτιστικό παρελθον τους ,ενω εμεις υποτιμαμε συστηματικά το δικό μας ???'

"Τι εννοεις?" θα μου πει κάποιος ,"εισαι Λιακοπουλικός,είσαι...?"

Χαλαρά.

Δε χρειάζονται ετικέτες.

Αλλωστε τα δειγματα γραφής του καθενός είναι λίγο-πολύ δεδομένα :D

Εγω το μοναδικό που ζηταω σαν χαρη (άλλωστε απο τους φιλους μπορεις να ζητήσεις και κάτι!) ειναι να ψαξουν στο φοβερό και τρομερό διαδίκτυο για την ... alphabeta !!! :D

Δημοσιεύτηκε

maxplank πεστα χρυσόστομε!

Ηλία, ίσως έχεις δίκιο, παραφέρθηκα αλλά έλα στη θέση μου.Εσύ τουλάχιστον απαντάς κάπως υπέυθυνα

Ιφικράτη, έχω ασχοληθεί λίγο με το θέμα αυτό και το συμπέρασμα που έβγαλα ήταν ότι ο κ. Χασάπης είχε οδηγηθεί σε περίεργες ατραπούς εκτός επιστήμης.

Διαφωνώ μαζί σου, αλλά τουλάχιστον με σένα συζητάω.Το ίδιο και με λίγους από τους φίλους.Αλλά όταν ακούω κάτι συλλογιστικές του τύπου των παραπάνω αντεπιχειρημάτων δε αντέχω, τα παίρνω στο κρανίο. :twisted:

IK Observing System
Δημοσιεύτηκε

Φίλε Ιφικράτη,

επειδή όντως το κλίμα έχει ανέβει λίγο, ας κάνουμε μια προσπάθεια να το κατευνάσουμε.

Δεν πιστεύω πως υπάρχει έστω και ένας εδώ στο forum που να μη νιώθει περήφανος για τα επιτεύγματα των αρχαίων. Δεν πιστεύω πως υπάρχει έστω και ένας που να μην χαίρεται όταν τα επιτεύγματα αυτά αναγνωρίζονται από τρίτους, όπως επίσης δεν πιστεύω πως υπάρχει έστω και ένας από εδώ που πχ σε κάποια ομιλία περι Ηλιακού συστήματος δεν θα έκανε παρέμβαση για να αναφέρει τον Αρίσταρχο σε περίπτωση που ο ομιλητής το αμελούσε (ένα υποθετικό σενάριο)

Η διαφωνία των πολλών είναι η απολυτότητα που εκφράζεις σε κάποιες από τις απόψεις σου. Δε θα σταθώ στις πηγές, στα Ορφικά κλπ για τον απλό λόγο ότι δεν το έχω μελετήσει το θέμα, και προφανώς δε θα προσφέρω κάτι επικοδομητικό.

Θα σταθώ όμως σε άλλα σημεία. Σχόλια όπως "οι παλιοάραβες που κάψαν τη βιβλιοθήκη...", "όταν εμείς χτίζαμε Παρθενώνες...", "Το να υποτιμάς έναν άλλο λαό όταν υπερέχεις σε τέτοιο βαθμό είναι αναμενόμενο..." δεν ταιριάζουν στην ενδιαφέρουσα κατά τα άλλα κουβέντα. Επειδή ο Ικτίνος και ο Καλλικράτης έχτισαν αυτό το αριστούργημα (ξαναλέω, δε διαφωνούμε στην πολιτιστική ή σε οποιαδήπωτε άλλη αξία) δε σου δίνεται εσένα το δικαίωμα να καρπώνεσαι αυτά που κάναν και να λες ότι υποτιμώ τους άλλους. Δεν υπερέχεις εσύ! Επειδή κάποια στιγμή στο παρελθόν κάποιοι δώσαν τα φώτα τους (έστω και αν ήταν παππούδες μας, αυτό είναι θέμα που σηκώνει άλλη συζήτηση από μόνο του - εντάξει, έχουν περάσει 2500 χρόνια και πολλοί και διάφοροι λαοί, κατακτητές κλπ - όπως επίσης και οι έννοιες του έθνους και του γένους) δεν μπορείς εσύ σήμερα να κρατάς αυτή τη στάση. Δηλαδή οι Άγγλοι τί πρέπει να κάνουν για το Νεύτωνα? Οι Γερμανοί για τον Planck? Αλλά και για τον Kant, τον Νίτσε, τον Έγκελς? Ή οι Γάλλοι για το Βολταίρο? Κάθε λαός έχε βγάλει μια προσωπικότητα για την οποία μπορεί να είναι υπερήφανος. Αντί απλά να παραμένουμε στην περηφάνια για τους προγόνους μας, εμείς το έχουμε πάει σε άλλο επίπεδο.

Θα συμφωνήσω μαζί σου στην άποψη ότι μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι παίρνοντας και κάποια παραδείγματα από τους αρχαίους. Και αυτό πρέπει να κάνουμε! Να πάμε μπροστά! Περηφάνια για τα κατορθώματα και τιμή όπως και όπου αρμόζει. Αλλά μέχρι εκεί. Είναι εύκολο να παρασυρθεί κανείς και να πέσει σε παγίδες και "καραμέλες" προτάσσοντας τους αρχαίους για να καλύψουμε τις δικές μας αδυναμίες (δεν πάει σε εσένα προσωπικά το σχόλιο αλλά σε μια πολύ συνηθισμένη στάση του νεοέλληνα).

Φιλικά,

Δημοσιεύτηκε

Φίλε virial,

Συμφνωνώ μαζί σου στα περισσότερα. Διαφώνώ στο εξής:

Επειδή ο Ικτίνος και ο Καλλικράτης έχτισαν αυτό το αριστούργημα (ξαναλέω, δε διαφωνούμε στην πολιτιστική ή σε οποιαδήπωτε άλλη αξία) δε σου δίνεται εσένα το δικαίωμα να καρπώνεσαι αυτά που κάναν και να λες ότι υποτιμώ τους άλλους. Δεν υπερέχεις εσύ! Επειδή κάποια στιγμή στο παρελθόν κάποιοι δώσαν τα φώτα τους (έστω και αν ήταν παππούδες μας, αυτό είναι θέμα που σηκώνει άλλη συζήτηση από μόνο του - εντάξει, έχουν περάσει 2500 χρόνια και πολλοί και διάφοροι λαοί, κατακτητές κλπ - όπως επίσης και οι έννοιες του έθνους και του γένους) δεν μπορείς εσύ σήμερα να κρατάς αυτή τη στάση

Βέβαια εδώ είναι επικίνδυνο να περάσουμε σε άλλο θέμα, απλώς σου λέω γιατί διαφωνώ.Απ' ότι κατάλαβα αμφιστητείς τη συνέχεια του έθνους.Σίγουρα περάσαν πολιτισμοί απο τον τόπο μας, αλλά αφομιώθηκαν γιατί απλά δε ξεπέρασαν ποτέ τους Έλληνες πληθυσμιακά.Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα μάλιστα αμερικάνικου Πανεπιστημίου (μου διαφέυγει τώρα το όνομα) το 70% των ελλήνων έχει νεολιθική προέλευση, ενώ το 30% παλαιολιθική.Η έρευνα έγινε συγρίνοντας DNA με παλαιολιθικά και νεολιθικά ευρήματα σε πρωτοελλαδικούς οικισμούς της χώρας μας.Υπάρχει απόλυτη ταύτιση δηλαδή(Ο τιτλος του άρθρου που το χα διαβάσει--νομίζω στην Ελευθεροτυπία-- ήταν ''καθαρό το DNA των Ελλήνων'')Υπάρχουν και άλλα στοιχεία αλλά δε θέλω να ξεφύγω από τό θέμα.Η ιστορία μας ξαναλέω είναι οι ριζες μας.Αυτή μας δίνει αξία μέχρι τώρα στον κόσμο.Για φαντάσου να είχαμε την ιστορία της αμερικής.Με τη σημερική μας κατάντια θά ήμασταν ένα μηδενικό.Οφείλουμε να διαλαλούμε την ιστορία μας και να την καρπωνόμαστε.Μας ανήκει! Δεν ανήκει στον Αρίσταρχο μόνο πχ. ανήκει σε όλους τους Έλληνες γιατί αυτό σημαινει πολιτισμική κληρονομια.Ωστώσο αν μείνουμε εκεί και δε γίνουμε αντάξιοί τους και καλύτεροι, τότε θα μείνουμε πίσω (όπως σήμερα) και θα χαθεί ο πρωταγωνιστικός ρόλος που είχαμε κάποτε.

Όσο για το τι κάνει η Αγγλία η Γαλλία και η Γερμανία για τους επιστήμονές τους (δε τους υποτιμώ καθόλου) είναι φανερά όπως είπε και maxplank πιο επειδικτικές. Ενώ αυτοί τους προβάλουν συνεχώς εμείς τους δικούς μας τους θάβουμε! Αλήθεια πόσα ντοκυμαντέρ και βιογραφίες βλέπετε καθημερικά στην τηλεόραση για τους ξένους επιστήμονες.Μέχρι και ξένους ηθοποιούς του χόλιγουντ μας δείχνουν τη βιογραφία και το έργο! Αντίθετα, είδατε κανένα ντοκυματέρ για το έργο του Αριστοτέλη, για τα έργα των Ελλήνων φιλοσόφων και επιστημόνων! Κανένα! Λες και ζούμε στην Αμερική! (Για να μη πω ότι εκεί τους τιμούν περισσότερο).Ένα σου λέω: το 2005 ήταν η χρονιά Αινσταιν.Γιατί να μη γίνει μια χρονιά Ευκλείδης,Ηράκλειτος ή Αριστοτέλης, ή Θαλής πχ. Χωρίς αυτούς τον Αινσταιν δε θα τον ήξερε κανείς σήμερα.(Και ποιος μου λέει ότι ο Αινσταιν δεν εμπνεύστηκε την ιδέα της σχετικότητος από τον Ηράκλειτο που λέει ότι ''χρόνος και χώρος είναι ένα και το αυτό'') Μη πέφτεις στο λάθος να συγρίνεις επιστήμονες διαφορετικών εποχών.Τον καθένα τον κρίνουμε με τους ανάλογους της εποχής του.Άρα όταν εμείς είχαμε όλους αυτούς οι γάλλοι, οι άγγλοι ή οι γερμανοί ήταν ανύπαρκτοι.Αυτό είναι σύγκριση.Οι ιστορικές συγκρίσεις γίνονται πάντα ισόχρονα-βασικός κανόνας της ιστορικής επιστήμης-.

Και ας μη ξεχμάμε γιατί δημοσίευσα αυτό το ποστ. Το δημοσίευσα για να ακούσω τη γνώμη σας στα άγνωστα στην πλειοψηφία τους αποσπάσματα Ελλήνων συγγραφέων σε αστρονομικά θέματα. Δεν είδα κανείς απ' τους αντιφωνούντες να κρίνει τα λεγόμενα του Αριστοτέλη, του Διογενη Λαέρτιου ή των άλλων που αναφέρω. Τότε θα είναι επικοδομητικός ο διάλογος.

IK Observing System
Δημοσιεύτηκε

Χαχα Virial πανέξυπνε Σαλονικιέ :)

Αναφερεις τον Planck,εισαι και απο την κούκλα του Θερμαικού (που τη λατρευω!) αντε τωρα να φερω αντιρρηση!!!

Αν και ουσιαστικά δε διαφωνουμε .

Γενικά δε διαφωνουμε.

Το όλο θέμα εμπιπτει στις τεχνικές και τα χαρακτηριστικά της αντιλογιας.

Ολοι συμφωνουν επι της ουσιας και ταυτοχρονα διαφωνουν με όλους στη βαρυτητα που πρεπει να αποδοθεί στο εκάστοτε θέμα.

Παρακάμπτω ορισμενους χαρακτηρισμους που εχουν εξακοντιστεί διότι αποτελουν γέννημα στιγμιαιας νευρικότητας που απο καιρού εις καιρον(!) μας καταλαμβανει όλους!Τι να κανουμε ετσι ειμαστε εμεις τα... νεοαλάνια!

Δε θα μπω στη διαδικασία να ασχοληθω με ερωτήματα της μορφης

α)ειμαστε καλύτεροι

β)ειμαστε ... αρχαιοτεροι

γ)ειμαστε απόγονοι ...

δ)δηλαδή οι ταδε ή οι δείνα ειναι υποδεέστεροι???

δε θελω επ'ουδενί λογω να υπεραξιολογησω τη προσφορα μας.

Και δεν αναφερομαι μονο στην "αρχαια"

Γιατι αν δεν αντιλαμβανόμαστε τη "συγχρονη" τοτε... χανουμε επεισοδια :D

"Σύγχρονη","ποια συγχρονη" ρωταει κάποιος!

Ε να τι να κάνουμε ,ούτε παγκοσμιοι νταβατζηδες βγηκαμε(Αμερική)-ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΚΑΠΟΤΕ ΕΙΧΑΜΕ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΔΕ ΤΟ ΚΑΝΑΜΕ(ναμην αμφισβητηθω please)-ουτε το λαο μας οδηγησαμε σε εξαθλιωση(Ρωσσία)

ουτε μνημόσυνο με ξένα κόλλυβα κανουμε(Αγγλια) ουτε βυθιζουμε σκάφη με φουκαρολαθρομεταναστες(Ιταλια) ουτε τα πλουσιόπαιδά μας καινε άστεγους for fun (Γαλλία) ουτε πουλαμε το δικιο των άλλων για τουριστικές δεκαρες (Πορτογαλία) ουτε σφαζουμε τους φοιτητες εν ψυχρω και ο λαος να χειροκροτει(Τιεν αν μεν-Κινα) ουτε αυτοκτονούμε κατα κορον (Σκανδιναυικές χωρες) ουτε "βιδωμένοι" του κερατά είμαστε (Ιαπωνια) ουτε μετάλλιο στους ... κουνιστους(!) διεκδικούμε(Βραζιλια) ουτε δυο φορες και με διαφορα ΜΙΑΣ ΓΕΝΙΑΣ ΜΟΝΟ αιματοκυλίσαμε τον κοσμο(Γερμανια) ουτε λευκα κελλιά έχουμε(Γερμανια και πάλι,χεχε)και πρωτοι στην κατανάλωση αλκοόλ ειμαστε ΜΕ ΤΟ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΛΚΟΟΛΙΣΜΟΥ ,και καθηγητης της χρονιας στις USA βγαινει Έλληνας και τα καλύτερα επιστημονικά ιδρυματα στον κοσμο επανδρωνουμε και ολυμπιακους γαμάτους κάναμε και υπάρχει και μια λέξη που λέγεται ΦΙΛΟΤΙΜΟ που δε μεταφραζεται σε καμμια άλλη γλωσσα, και με τις καρακουκλάρες μας να σαρωνουν σε καλλιστεια και να αποτελουν ... δημοσιο κίνδυνο όταν οδηγουμε (το σκουπιδιτενεκέ Maaaax!) και θαυμασιες μητέρες να γινονται και ο θεσμος της οικογενειας υγιέστατος και να, στα κοινα ελληνοβελγικά γυμνασια να εχουμε 89%καταρριψεις εμεις,11% οι Βέλγοι(συμπαθεστατος και ντόμπρος λαος) αλλα ας μιλήσει καλύτερα ο βελγος πτεραρχος "οι Ελληνες πιλοτοι βγαιναν σαν τρελλοι απο παντου,δεν ακολουθουσαν καμμία γνωστη τακτική και εξαφανιζονταν πάλι στο... πουθενα!" και,και,και...

Ων ουκ έστιν αριθμος

Και για κάποιο άλλο λόγο φιλοι

Γιατι και ο αντιλογος που πιθανον να εμφανιστει θα δείχνει άτομο με ώριμο συγκροτημενο λογο,άποψη και ουσιαστικά επιχειρηματα!

Φιλε που θα διαφωνήσεις,ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΩ ΤΗΝ ΟΜΟΡΦΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΣΟΥ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ!!!

Καθοσον βλεπω τον αντιλογο και σε "ξενα"site

:-({|=

Δημοσιεύτηκε

Και γιατί αν αγωνίζομαι μια φορα για ότι πιστευω

ΚΑΙ ΣΕΙΣ ΚΑΙ ΓΩ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΜΑΣ

θα αγωνιστούμε δεκα φορες για το δικαιωμα του "αλλου" να εκφρασει ΑΝΤΙΛΟΓΟ.

Γιατι ποτέ δε ξερεις ποτε θα εισαι ΕΣΥ αυτος ο "άλλος" :D :D

Με φιλικοτατα αισθηματα προς όλα τα Astrovox-ιτοαλάνια

Πλήν του ... Λιακου που τον αγαπαω μισητά!!!

Ας χαλαρωσουμε και λιγο

Χαμογελαστα και με τρελλα που λεει και Ταρσούδης(Γεια σου Γιώργη!!!)

Δημοσιεύτηκε

Ιφικράτη, έχω ασχοληθεί λίγο με το θέμα αυτό και το συμπέρασμα που έβγαλα ήταν ότι ο κ. Χασάπης είχε οδηγηθεί σε περίεργες ατραπούς εκτός επιστήμης.

Διαφωνώ μαζί σου, αλλά τουλάχιστον με σένα συζητάω.

Ιφικράτη, νομίζω ο ίδιος ο κ. Χασάπης δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνείας στο άρθρο στο οποίο δημοσιεύεται στο συγκεκριμένο link.

Δεν είναι οπαδός του κου Σεμελά σαν επιστήμονα, αλλά σαν σύγχρονου μύστη των Ορφικών μυστηρίων και "αστροσόφου". Και μόνο αυτό αναδεικνύει την επιρρέπεια του προς την απόκρυφη γνώση και την απομάκρυνση από την επιστήμη. Παραθέτω μερικά επίμαχα σημεία του άρθρου:

" ο Σεμελάς δεν λέγει ότι τον Πλούτωνα ανεκάλυψεν εκείνος. Λέγει όμως ότι ο Ορφεύς και οι οπαδοί του εγνώριζον τον Πλούτωνα".

" Δεν ευρήκα πουθενά κάτι που να αποδεικνύη ότι οι Ορφισταί εγνώριζον τον Πλούτωνα, όπως λέγει ο Σεμελάς και δεν γνωρίζω πόθεν εκείνος το ήντλησε. "

Και ένα ακόμη πιο ξεκάθαρο απόσπασμα:

"Πως κατέληξεν εις τα συμπεράσματά του δεν μας το λέγει, ούτε μαθηματικάς εξισώσεις παρουσιάζει, ούτε σειράν σκεπτικών και συλλογισμών, απλώς παραθέτει τα εξαγόμενά του και αυτό όχι για να απευθυνθή προς τους επιστήμονες της ημέρας, αλλά προς τους … μαθητάς του όπως ο Καμύ. "

Όσο για το ότι το συζητάς μαζί μου, είναι φυσικό, αφού έχουμε γνωριστεί από πρόπερσυ στον Πάρνωνα και υπάρχει αμοιβαία εκτίμηση. Ίσως και το ότι δεν γνωρίζεσαι με τους άλλους φίλους δημιουργεί μια ψυχρότητα.

Δημοσιεύτηκε

Ηλία, διάβασα το κείμενο, και δε φαίνεται πουθενά ο Χασάπης να είναι οπαδός του Σεμελά ούτε σαν επιστήμονα ούτε σαν μύστη. Ίσα ίσα, το ότι τονίζει ότι ο ίδιος δε βρήκε τίποτα για τον Πλούτωνα στα ορφικα, και ότι η απουσία μαθηματικής απόδειξης καθιστά τον Σέμελα μη αξιόπιστο δείχνει διάτρανα ότι ο Χασάπης δε τον συμμερίζεται ως σωστό επιστήμονα. Αυτά που παραθέτεις κατ' εμέ ενισχύουν την εγκυρότητα Χασάπη, και άρα ο ίδιος χρονολόγισε τα ορφικά με την μαθηματική ευλάβεια που απαιτείται.

Όσο για το ότι συζητώ μαζί σου, δεν είναι τόσο η γνωριμία μας, αλλά ο παραγωγικός σου αντίλογος και όχι λόγια του αέρα.

IK Observing System
Δημοσιεύτηκε

Ιφικράτη, το άρθρο με τίτλο "Δημήτριος Σεμελάς - Ο Ορφιστής και αστρόσοφος" του κ. Χασάπη, δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Ελευθερία" στις 5 Δεκεμβρίου 1965.

Όχι μόνο δεν είναι κείμενο επικριτικό, αλλά αντίθετα αποτελεί εγκώμιο του κ. Χασάπη προς τον Σεμελά, ο οποίος είχε ήδη αποβιώσει το 1924.

Παρά το γεγονός ότι ο Χασάπης δεν αποδέχεται τον Σεμελά σαν επιστήμονα, σαφώς τον αποδέχεται σαν Ορφιστή και είναι έντονα γοητευμένος από τις μυστικές γνώσεις του, έστω κι αν δεν είναι επιστημονικά τεκμηριωμένες. Αυτή η γοητεία λοιπόν ήταν το έναυσμα για τον Χασάπη να ξεφύγει από την επιστημονική οδό σε αποκρυφιστικές κατευθύνσεις και αναζητήσεις. Έτσι, έδωσε ο ίδιος αφορμή για αμφισβήτηση του επιστημονικού του κύρους. Πως μπορεί άλλωστε ένας επιστήμονας αστρονόμος να πιστεύει ότι υπάρχουν μύστες του Ορφέα και μυστικές εταιρείες που κατέχουν απόκρυφη γνώση?

Δημοσιεύτηκε

Τώρα που ηρέμησαν λίγο τα πράγματα θα πω μονάχα ότι σχεδόν όλοι έχουμε δίκιο και όλοι κάπου λίγο άδικο. Απλά καλά είναι να διαβάζουμε ότι διαβάζουμε αλλά να μην θεωρούμε ότι διαβάζουμε ότι είναι και σωστά, το θέμα που άνοιξε ήταν λεπτό. Ήταν οι Αρχαίοι μας μεγάλοι, αλλά όπως είπαν και κάποιά παιδιά τώρα τι κάνουμε εμείς, ας σταματήσουμε την γκρίνια και να προσπαθούμε να γινόμαστε καλύτεροι π.χ. πρώτα εγώ σαν Γιώργος. Στην Ιστορία εκτός από μεγάλα πράγματα που έκαναν οι Αρχαίοι προγονοί έκαναν και λάθη, δεν ήταν τέλειοι όλοι, έτσι πιστεύω είναι και σήμερα.

Γι'αυτό επειδή του αρέσει να το λέω ο φίλος Maxplanck χαμογελαστά και με τρέλα!!!

Φιλικά Γιώργος

\:D/

Ταρσούδης Γιώργος

Αλεξ/πολη

George Tarsoudis

Υπό κατασκευή / προσωρινό

http://lunarcaptures.wordpress.com/

Δημοσιεύτηκε
Ηλία αυτό που λες ότι ο Χασάπης θαύμαζε ως μύστη τον Σέμελα δε το διέκρινα, αλλά ας πούμε σε πιστεύω. Απ' ότι ξέρω πάντως ο Χασάπης χρονολόγισε τα Ορφικά βασιζόμενος σε αστρονομικά φαινόμενα που περιγράφονται και όχι δια φαντασίας ή μυσταγωγίας. Άλλωστε δε μπορεί να κατηγορεί το Σέμελα για μη επιστημονική προσέγγιση και ο ίδιος να το κάνει. Επίσης, μη ξεχνάμε ότι τα ορφικά δεν είναι μαθηματικές εξισώσεις αλλά ύμνοι προς τον Ορφέα, σε μορφή ποίησης, που όμως έχουν πολλές επιστημονικές γνώσεις πρωτοποριακές για την εποχή τους.Ακόμα μη ξεχνάμε ότι οι περισσότεροι αρχαίοι φιλόσοφοι ήταν μύστες διαφόρων μυστηρίων.Αυτό δε τους κάνει μη επιστήμονες αφού ότι έλεγαν το βάσιζαν στην απόδειξη και όχι σε θεικές δυνάμεις όπως συνέβενε στους άλλους λαούς.Μου φάνηκε πάντως λίγο παρακινδυνευμένη η συλλογιστική σου, ας μη βιαζόμαστε να βάζουμε ταμπέλες σε επιστήμοντες(ειδικά του διαμετρήματος του Χασάπη) κάνοντας υποθετικά και απότομα άλμτατα.''Επειδή σου φάνηκε να υποστηρίζει το Σέμελα ως μύστη, άρα ο Χασάπης ήταν μύστης, άρα ο Χασάπης τα κρίνει όλα με μυσταγωγικές διαδικασίες, άρα ότι λέει ο Χασάπης για τα Ορφικά είναι λάθος''. Λίγο υπερβολικό μου φαίνεται.Επειδή ασχολήθηκε με τα Ορφικά δεν σημαίνει ότι έχασε την επιστημονική του φύση.
IK Observing System
Δημοσιεύτηκε

Αγαπητοί φίλοι,

Καταρχάς οφείλω να ζητήσω μια συγνώμη για το έντονο ύφος στα προηγούμενα post.Ήταν μόνο μια στιγμιαία έκρηξη θυμού και τίποτε άλλο...

Παρόλα αυτά, ακόμα και τώρα που ηρέμισαν τα πράγματα, δεν παύει να με ενοχλεί ο χαρακτηρισμός μου ως φασίστα, ειδικά από κάποιον που έχει παρόμοιες απόψεις για την καταγωγή των Ελλήνων με αυτές που είχε ο Αδόλφος Χίτλερ για την καταγωγή της Αρίας φυλής...

Σέβομαι και αγαπώ την πατρίδα μου και εκτιμώ αφάνταστα την προσφορά του Αρχαίου Ελληνικού πολιτισμού στις Επιστήμες,στα Γράμματα, τις Τέχνες, στον Αθλητισμό και γενικά σε όλο αυτό το οικοδόμημα που ονομάζεται σύγχρονος κόσμος.

Με τί λόγια μπορεί άλλωστε κανείς να μιλήσει για τον Θαλή, τον Ηράκλειτο ,τον Επίκουρο ,τον Σωκράτη,τον Αναξίμανδρο ,τον Αναξιμένη,τον Δημόκριτο και τους τόσους άλλους που ακόμα, μετά από τόσα χρόνια ασκούν επιρροή στη σύγχρονη επιστήμη και στο σύγχρονο τρόπο σκέψης...

Η ιστορία μας είναι ΠΟΛΥ βαριά και ώς κληρονόμοι όλων αυτών των ανθρώπων που μας έδωσαν τόσα πολλά για να θαυμάζουμε οφείλουμε να δείξουμε τον πρέποντα σεβασμό...

ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ όμως και να σεβόμαστε την ιστορία άλλων λαών και να μην υποπέφτουμε σε επικίνδυνες αντιλήψεις που το μόνο που κάνουν είναι να αμαυρώνουν τη φήμη μας ως Έλληνες...

Επίσης, ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ να κρίνουμε με αυστηρότητα τις πηγές μας και να ξεχωρίζουμε τα μυθολογικά από τα ιστορικά στοιχεία πριν βιαστούμε να βγάλουμε έυκολα συμπεράσματα για την "προϊστορική απόκρυφη γνώση και τεχνολογία" που δήθεν είχαν οι Έλληνες, όπως και για την πανάρχαια καταγωγή τους...

Ιφικράτη ζήτησες επιχειρήματα...

Δεν θα στα δώσω...αντ'αυτού θα σου προτείνω κάποια πράγματα...

Ψάξε να διαβάσεις προηγούμενες δημοσιεύσεις που έχουν γίνει στο Astrovox

Επισκεψου τη βιβλιοθήκη της σχολής σου και δανείσου βιβλία για την Ιστορία της Επιστήμης.Εκεί θα βρείς όλες τις απαντήσεις

Κάνε μια κουβέντα με τους καθηγητές της σχολής σου, τον κ.Δανέζη και κ.Θεοδοσίου οι οποίοι είναι εξαίρετοι επιστήμονες και ασχολούνται με την ιστορία της Αστρονομιάς

Αυτά τα λίγα...

Υ.Γ Η αφορμή για το "ξέσπασμά" μου ήταν η παρακάτω φράση:

Έπειδή όμως ανέφερες ωραία αυτό το απόσπασμα από τον Πρόκλο, εγώ ξέρω το μύθο του Ερμή του Τρισμεγίστου, ο οποίος λέει, ότι ο Ερμής ο Τρισμέγιστος αφού πήγε στην Αίγυπτο δίδαξε εκεί όλες τις επιστήμες.

Άλλωστε το ότι ο Θαλής μέτρησε το ύψος της πυραμίδας με τριγωνομετρία και οι Αιγύπτιοι μηχανικοί έμειναν ''ξεροί'', μάλλον από Ελλάδα σε Αίγυπτο μεταφορά της γνώσης μου κάνει.

Ζητώ και πάλι συγνώμη για το έντονο ύφος...

Guest
Αυτή η συζήτηση είναι κλειστή σε νέες απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης