Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Τελικά δεν μπορώ να ξεφύγω από τα κακώς κείμενα του τόπου μας.

Περνώντας από το Λαύριο το Σάββατο σταμάτησα μετά από προτροπή του αδερφού μου να χαζέψουμε το ηλιακό ρολόι που βρίσκεται σε περίοπτη θέση στην κεντρική πλατεία (και αναγράφει μάλιστα και πολύ καλές οδηγίες για την λειτουργία του και την διόρθωση του τοπικού χρόνου).

Με μεγάλη μας έκπληξη διαπιστώσαμε οτι ήταν τοποθετημένο σε λάθος κατεύθυνση! Το ρολόι είναι του κοινότατου οριζόντιου τύπου, με κατακόρυφο τριγωνικό γνώμωνα του οποίου η ακμή της υποτείνουσας πρέπει να είναι παράλληλη με τον άξονα περιστροφής της Γής.

Λοιπόν τα τζιμάνια του Δήμου Λαυρεωτικής τον τοποθέτησαν όπως γούσταραν, ταιριάζοντας με τυχαίο τρόπο τις τρύπες της μεταλλικής πλάκας του ρολογιού με τις τρύπες της μαρμάρινης βάσης της πλάκας.

Σαν να ακούω τώρα τα λόγια του "επιβλέποντος" του συνεργείου του Δήμου.

"Ελα μωρέ τώρα, ποιός θα καταλάβει τι ρόλο παίζει αυτό το πράμα. Τελειώνετε και πάμε να χτυπήσουμε μιά φραπεδιά στο Δημαρχείο μέχρι να τελειώσει η βάρδια..."

Σας υπόσχομαι οτι την επόμενη φορά που θα κατεβώ στο Λαύριο θα βγάλω το κατσαβίδι και θα το διορθώσω επι τόπου. Στο κάτω-κάτω, μήπως θα καταλάβει κανείς τι κάνω με αυτήν την περίεργη μεταλλική πλάκα πάνω στη μαρμάρινη βάση?

[Πάντως αν πρόκειται να πάει κανείς στο Λαύριο σύντομα, ας διορθώσει το ρολόι σας παρακαλώ. Η μεταλλική βάση πρέπει να γυρίσει 120 μοίρες αριστερόστροφα, δηλαδή μία θέση αριστερά στις τρείς βίδες της]

Δημοσιεύτηκε

Άγγελε,

συμμερίζομαι την απογοήτευσή σου! Αλλά τα τζιμάνια του δήμου είμαι σίγουρος ότι δεν σκέφτηκαν καν ότι μπορεί να το έβαλαν λάθος. Η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά εκείνον που το σχεδίασε και δεν πέρασε ούτε μια ματιά να ρίξει πώς τοποθετήθηκε. (Εκτός κι αν πέρασε ...νύχτα :cheesy: :cheesy: )

Φιλικά, Στέφανος

ΥΓ. Δεν κοστίζει τίποτα στην ΕΑΕ να στείλει ένα φαξ στην κατάλληλη υπηρεσία του δήμου (αν υπάρχει τέτοιο πράμα :-k ). Με τη σκέψη ότι όλο και κάποιο παιδί θα διδαχτεί κάτι από ένα σωστά τοποθετημένο ηλιακό ρολόι, κάποι μέλη θα μπορούσαν να κάνουν μια εθελοντική βόλτα στο Λαύριο με τα κατσαβίδια τους!

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Δημοσιεύτηκε

Ιδέα:

Ένα ωραίο ηλιακό ρολόι έξω από το καταφύγιο στον Πάρνωνα, φτιαγμένο από μας. Ένα απλό πέτρινο βάθρο, μαρμάρινη επιφάνεια, γνώμωνας και διορθωτικός πίνακας. Νομίζω ότι είναι μέσα στις δυνατότητές μας.

Φιλικά, Στέφανος

ΥΓ. Αναλαμβάνω ...τον υπολογισμό του στίγματος! :lol: Άντε και τη διεύθυνση αναφοράς Βορρά-Νότου.

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Δημοσιεύτηκε

Πολύ καλή ιδέα Στέφανε.

Ετσι θα έχουμε και κάτι για να ασχοληθούμε κατά την διάρκεια της ημέρας στον Πάρνωνα.

Πάντως, για όποιον ενδιαφέρεται υπάρχει ένα θαυμάσιο και δωρεάν πρόγραμμα, το Shadows, το οποίο μπορείτε να βρείτε στην σελίδα

www.cadrans-solaires.org

Πέρα από το διδακτικό περιεχόμενο, το πρόγραμμα επιτρέπει τον υπολογισμό όλων των παραμέτρων και την εκτύπωση της επιφάνειας του ρολογιού με όλες τις καμπύλες κλπ για την κάθε τοποθεσία.

Λοιπόν, Στέφανε, ξεκίνα την σχεδίαση και θα έχουμε αρκετά πράγματα για να απασχοληθούμε στον Πάρνωνα, και την ημέρα...

Δημοσιεύτηκε
... Λοιπόν, Στέφανε, ξεκίνα την σχεδίαση και θα έχουμε αρκετά πράγματα για να απασχοληθούμε στον Πάρνωνα, και την ημέρα...

Αγγελε,

Πριν η μετα απο τη παρατηρηση με ενα Coronado Υ-α; :lol:

Φιλικά,

Αντώνης Αγιομαμίτης

http://www.perseus.gr

• 3 έτη αργότερα...
Δημοσιεύτηκε
Άγγελε,

συμμερίζομαι την απογοήτευσή σου! Αλλά τα τζιμάνια του δήμου είμαι σίγουρος ότι δεν σκέφτηκαν καν ότι μπορεί να το έβαλαν λάθος. Η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά εκείνον που το σχεδίασε και δεν πέρασε ούτε μια ματιά να ρίξει πώς τοποθετήθηκε. (Εκτός κι αν πέρασε ...νύχτα :cheesy: :cheesy: )

Φιλικά, Στέφανος

ΥΓ. Δεν κοστίζει τίποτα στην ΕΑΕ να στείλει ένα φαξ στην κατάλληλη υπηρεσία του δήμου (αν υπάρχει τέτοιο πράμα :-k ). Με τη σκέψη ότι όλο και κάποιο παιδί θα διδαχτεί κάτι από ένα σωστά τοποθετημένο ηλιακό ρολόι, κάποι μέλη θα μπορούσαν να κάνουν μια εθελοντική βόλτα στο Λαύριο με τα κατσαβίδια τους!

Χαιρετώ. ΟΚ το θέμα είναι παμπάλαιο αλλά ας πω κάτι. Επειδή μένω εκεί πέρα, και έχω και πρόσβαση στο Δήμο.. Το είχα πει σε κάποιον το θέμα, αλλά.. ε.. οκ.. καταλαβαίνετε. Απάντηση του στυλ "ε δε το βάλαμε για να βλέπεις την ώρα-ποιος θα ασχοληθεί-είναι κυρίως διακοσμητικό" και τέτοια..

άστο καλύτερα, άστο..

Skywatcher 10 / ΝΕQ6

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης