Jump to content

Star test & collimation & ερωτήσεις


petrance

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Γεια χαρα στην αστροπαρέα,

 

Ήθελα να ρωτήσω μπορώ να κάνω star test με κάποια επίγεια φωτινή

πηγή (μακρινή)? Έχω ενα βουνό φάτσα απο το μπαλκόνι μου, που έχει φώτα μου αλλα δεν έχω ευκαιρο τον polaris... (και ούτε tracking)

 

Ρωτάω γιατι γενικά κάτι δεν πάει καλά με το τηλεσκόπιό μου τελευταία... Οι τελευταίες μου παρατηρήσεις είναι πσιλοαπογοητευτικές, ελεγα πως φταίει to seeing αλλα μάλλον φταίει και κάτι άλλο.... Να σας πώ μερικά συμπτώματα να μου πείτε τη γνώμη σας. Καταρχάς το τηλεσκόπιο το εφτιαξα εγώ, αφού αγόρασα τα κάτωπτρα απο το πλανητάριο (scopetronix 8"). Ton τελευταίο χρόνο με εξαίρεση τον τελευταίο μήνα δεν είχα κάνει παρατηρήσεις.

 

Στα 3 χρόνια που εχω το τηλεσκόπιο:

 

1) Πρίν απο ενάμιση-2 χρόνια είχε πέσει ο διαγώνιος πάνω στον κεντρικό και του αφησε σημάδι. Εχω αλλάξει διαγώνιο αφου έσπασε. Ο κεντρικός πέρα απο μια γραντζουνιά δεν έχει αλλο εμφανές πρόβλημα.

 

2) Είχα πλήνει τον διαγώνιο με νερο βρύσης (Χωρίς να τον σκουπίσω - εκει πρόσεξα λίγο).

 

3) Είχα σφήξει τον κεντρικό ΑΡΚΕΤΑ δυνατά πάνω στο mirror cell απο πάνω (Εχω ενα πσιλοιδιότροπο mirror cell απο University Optics)

 

4) Δέν εχω καθαρίσει ποτέ τον κεντρικό

 

5) Γενικά κάνω collimation με laser & barlowed laser.

 

Σήμερα τα εκανα βίδες όλα (είχα ξανακάνει ρεκτιφιέ πρίν απο 1 μήνα και εκεί είχα σφήξει πολύ τον κεντρικό), επληνα τον κεντρικό και το διαγώνιο

με αποιονισμένο νερο και AVA (διάβασα τα σχετικά threads και εδω και αλλού). Όλα φαίνονται να είναι πεντακάθαρα.

Τον κεντρικό αυτή την φορά τον έβαλα απαλά στο mirror cell και απλα έβαλα λίγη σιλικόνη απο κάτω για να μή θέλει σφίξημο απο πάνω.

 

Γενικά τον τελευταίο μήνα δεν μπορούσα να εστιάσω καλά (κυρίος τον κρόνο έβλεπα). Με την web-cam έβλεπα πολλαπλά είδωλλα out-of-focus.

Είδα videakia απο πριν 2 χρόνια στον κρόνο που είχα τραβήξει και ήταν η μέρα με τη νύχτα....

 

Μπορεί να φταίει που είχα σφήξει πολύ τον κεντρικό στο mirror cell? Με laser και barlowed laser collimation όλα φαινόνται να είναι πολύ σωστα, αλλα τα αποτελέσματα άλλα λένε....

Στην επόμενη ευκαιρία θέλω οποσδήποτε να κάνω και star-test (γιαυτό ρωτάω και αυτό στην αρχή), που παρεπιπτόντως δεν έχω κάνει ποτέ - (χώρίς να το έχω προσπαθήσει αναλυτικό, όταν είμαι out-of-focus σε αστέρια (πάνω κάτω 200χ) απλά βλέπω ενα ομογενή κύκλο. Χωρίς τους διάφορους ομόκεντρους που θεωρητικά έπρεπε να βλέπω)

 

Κάθε αποψη ευπρόσδεκτη :-)

 

Ευχαριστώ,

 

Πέτρος

www.astropetros.eu
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δεν θα καταφέρεις τίποτα με επίγειο στόχο. Ένα φώς (λάμπα) πρέπει να είναι πολλά χιλιόμετρα μακριά ώστε να φαίνεται σημειακό και να μπορεί θεωρητικά να δημιουργήσει δίσκο του Airy. Όμως τα χιλιόμετρα πυκνής ατμόσφαιρας δίνουν πολύ κακό seeing. Ούτε είναι εύκολο να χρησιμοποιηθεί φως που θα περνά μέσα από μιά πάρα πολύ μικρή τρύπα (0,2-0,3mm) και θα τοποθετηθεί στα 300-500m. Μόνη πρακτική λύση ένα αστέρι μεγέθους 2 ή 3 και κοντά στο ζενιθ.

 

Το έντονο σφίξιμο του πρωτεύοντος κατόπτρου (δεν λέγεται κεντρικό ούτε το πρωτεύον ούτε το δευτερεύον κάτοπτρο) δημιουργεί έντονο αστιγματισμό και χαλάει φυσικά την εικόνα. Οι βίδες που το συγκρατούν από πάνω πρέπει απλώς να σταματούν σχεδόν στην πρώτη αντίσταση κατά το βίδωμα και να μη σφίγκονται παραπάνω.

 

Δυστυχώς η πολύ ακριβής ευθυγράμμιση δεν γίνεται με lazer, αλλά με γνώση και γεωμετρία. Τα παραδοσιακά εργαλεία (sight tube, cheshire eyepiece,) όταν είναι ακριβείας δίνουν πιό ασφαλή αποτελέσματα από το lazer. Πάντα σε συνδιασμό με γνώση της απλής γεωμετρίας των οπτικών (χρήση του οπτικού άξονα, καθετότητες, συμμετρία κλπ.)

 

Φιλικά, Στέφανος

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μπορεις να δοκιμασεις την αντανακλαση του ηλιου σε ενα μεταλικο μπαλακι πχ απο ρουλεμαν τοποθετημενο σε μαυρο φοντο πολλα μετρα μακρια. Παντως προτιμοτερος ο πολικος που δεν μετακινειται σχεδον καθολου κατα την διαρκεια της ευθυγραμμισης που θα κανεις.
Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Γιώργο, πολύ έξυπνη λύση. Το ίδιο γίνεται και με τους λείους μονωτήρες από πορσελάνη των καλωδίων της ΔΕΗ στις κολώνες. Η μεγάλη καμπυλότητα στις κορυφές των πτυχών εκμηδενίζει το μέγεθος του ανακλώμενου ειδώλου του Ήλιου με αποτέλεσμα να φτάνει να δίνει δίσκους του Airy, τουλάχιστον στα μικρά τηλεσκόπια. Αρκεί να είναι αρκετά μακριά. (Για μεγάλα τηλεσκόπια χρειάζονται εκατοντάδες μέτρα οπότε πάλι το seeing χαλάει τη δουλειά.)

Στάθηκα τυχερός και βρήκα μια κατάλληλη φωτογραφία στο διαδίκτυο όπου φαίνεται το είδος των ανακλάσεων που εννοώ (οι πολύ μικρές στις κορυφές των πολλαπλών πτυχώσεων).

 

Φιλικά, Στέφανος

insulator1.jpg.53ef9f4eeff5277b343d14249fe8137d.jpg

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Θάθελα να προσθέσω -

 

Εκτός από τη χρησιμοποίηση για την ευθυγράμμιση, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα ρουλεμάν επίσης για να εξετάσουμε την ποιότητα της οπτικής.

 

Τοποθετήστε ένα ρουλεμάν στα 100 μέτρα (ή πιό μακριά) και εξετάστε το ρουλεμάν με μερικά τηλεσκόπια - "Unfocus" και εξετάζει το σχέδιο των δαχτυλιδιών - στα 250x Θα βρείτε τα καλύτερα οπτικα να έχουν καλύτερα "ομόκεντρα δαχτυλίδια".

 

Υπάρχουν πολλά βιβλία διαθέσιμα για να εξηγήσουν τι αποκαλύπτουν οι διαφορετικές μορφές των δαχτυλιδιών.

 

Με μια δίπλα-δίπλα σύγκριση με διαφορα τηλεσκόπια οι διαφορές θα είναι αρκετά εμφανείς.

 

Για μια τέλεια "star test" θα χρησιμοποιήσουμε ένα αστέρι - αλλά τα ρουλεμάν μας δίνουν πολύ καλά αποτελέσματα.

Φιλικά, Frank

http://www.oaog.ca/

http://www.rascmontreal.org/

 

"Imagination is more important than Knowledge"

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης