Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Μαστροβοξίτες και λοιποί φίλοι γειά σας!

Λοιπόν, δεν είναι λίγες οι φορές, που από πεταμένα αντικείμενα στο δρόμο, έξω από καταστήματα ή οικοδομές, μπορείς να βρεις υλικά για χίλιες δυό πατέντες! Αυτό μου συνέβη την περασμένη Παρασκευή, όταν περνούσα έξω από ένα κατάστημα δώρων και ειδών οικιακής χρήσης στην Πανεπιστημίου. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή:

Τα περισσότερα τηλεσκόπια μαζικής παραγωγής με βάση Dobson, διαθέτουν στο πλάι τους την κλασσική μεταλλική θήκη εναπόθεσης προσοφθαλμίων, η οποία μπορεί να δεχθεί τρία προσοφθάλμια διαμέτρου 1.25” και ένα 2”. Από τότε που αγόρασα το Celestron Starhopper, πάντα έβλεπα αυτή την μεγάλη τρύπα των 2 ιντσών σαν χαμένο χώρο, αφού δεν χρησιμοποιώ αντίστοιχης διαμέτρου προσοφθάλμια, ενώ πάντα μου περίσσευε κάποιο προσοφθάλμιο διαμέτρου 1.25”, το οποίο δεν είχα πού να το εναποθέσω κατά την διάρκεια της παρατήρησης. Η ανάγκη εξεύρεσης ωφέλιμου χώρου έγινε πιο επιτακτική, όταν μέσα στο καλοκαίρι του 2005 αγόρασα το binoviewer μου (διοφθάλμιο κατά το ελληνικότερο). Η θέση αυτή των 2 ιντσών θα μπορούσε κάλλιστα να χρησιμοποιηθεί για το binoviewer, καθώς είχε αρκετό πλάτος για να δεχθεί το ογκώδες σώμα του, χωρίς να θίγει τις υπόλοιπες θέσεις, χρειαζόταν όμως να γίνει κάποια πατέντα, έτσι ώστε να προσαρμόζεται επάνω της.

Έπρεπε λοιπόν να βρω ένα υλικό που να μην τραυματίζει το σώμα του bino, ούτε όμως και την μεταλλική πλάκα της θήκης (γιαυτό ήθελα να αποφύγω τυχόν βίδες και παξιμάδια που σίγουρα θα προεξείχαν), και να μην φθείρεται εύκολα από την χρήση ή την υγρασία. Η καλύτερη λύση θα ήταν να βρω ή να κατασκευάσω κάτι από σκληρό πλαστικό, το οποίο θα ήταν στέρεο, ενώ θα μπορούσε, εάν το επιθυμούσα, να αποκολλάται εύκολα από την θήκη. Και το βρήκα! Τρεις μέρες το σκεφτόμουν σοβαρά και την τρίτη έπεσα κυριολεκτικά επάνω του! – Συμπαντική συνομωσία? – Who knows! Μπορεί να μην είναι η μοναδική πατέντα ή η καλύτερη για αυτό τον σκοπό, αλλά προσωπικά, αυτό το πραγματάκι το θεωρώ πια σαν παιδί μου και σκέφτηκα να μοιραστώ την χαρά μου μαζί σας! – (ουφ! μάλλον σας κούρασα)

Τι είναι αυτό: Ένα μεταλλαγμένο (πια) μεγάλο πλαστικό καρούλι!

Το πραματάκι αυτό, που μάλλον κάποια φαρδιά κορδέλα συγκρατούσε τυλιγμένη κατά την διάρκεια της ζωής του, αφού του άνοιξα από την μία μεριά την εσωτερική τρύπα λίγο παραπάνω με ένα ξυλοτρύπανο των 30mm, το έκοψα στα δύο, κράτησα το ένα κομμάτι, το οποίο το πέρασα (από πάνω) μέσα στην εσοχή των 2 ιντσών. Από το άλλο κομμάτι πήρα μόνο την εξωτερική ροδέλα, την οποία την πέρασα από κάτω από την μεταλλική πλάκα συγκράτησης των προσοφθαλμίων, μέσα στο κυλινδρικό σώμα του πρώτου κομματιού μέχρι επάνω, έτσι ώστε να δημιουργείται ένα «σάντουιτς». Για την στερέωση του όλου συστήματος, αλλά και την ασφάλεια του binoviewer, πέρασα ομοίως από κάτω και έσφιξα το όλο σύστημα με έναν απλό σφικτήρα βρύσης αντίστοιχης διαμέτρου. Ακολουθούν φωτογραφίες.

Σας ευχαριστώ για την υπομονή.

Φιλικά

PapGeo

-----------------------------

Εδώ το περίφημο καρούλι:

DSC00061.JPG.2092b3c9eb674d619617622d8b8d8875.JPG

Δημοσιεύτηκε

:idea: :idea: =D> =D>

Η χαρά της πατέντας, Γιώργο! (Τί θα είμασταν χωρίς πατέντες...)

Στέφανος

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Δημοσιεύτηκε

Φίλοι μου,

Σας ευχαριστώ για τα επαινετικά σας λόγια. Χωρίς το παρακάτω να θεωρείται κομπασμός από μέρους μου, θα ήθελα να σας μεταφέρω και μια κινέζικη παροιμία, η οποία με αντιπροσωπεύει, στα πλαίσια του λογικού βέβαια: … ότι, « τίποτα δεν είναι αδύνατο για ένα μυαλό που θέλει!»

Φιλικά

Γιώργος

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης