PapGeo Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 15, 2006 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 15, 2006 Σήμερα κατηφορίζοντας την Πειραιώς από Αθήνα, είχα λίγο χρόνο στην διάθεσή μου και σταμάτησα (επιτέλους) στον αριθμό 254 (λίγο πριν την στροφή για Λαχαναγορά) και επισκέφτηκα το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού (ΙΜΕ), για το οποίο τόσα είχα ακούσει κατά το παρελθόν, αλλά δεν είχα δεί από κοντά. Το ΙΜΕ στεγάζεται σε ένα αρκετά μοντέρνο σύνολο κτιρίων. Οι εκθέσεις του είναι «διαδραστικές», δηλαδή ο επισκέπτης συμμετέχει με κάποιο τρόπο και δεν περιηγείται απλά μπροστά από τα εκθέματα, γιαυτό και απαιτούν αρκετό χρόνο για πάρει κανείς αυτά που προσφέρουν. Τα θέματα δεν είναι αστρονομικά, αλλά είναι εξόχως ελληνικά, με ιδιαίτερη έμφαση στην ιστορία του ελληνισμού. Το ενδιαφέρον μου κέντρισε ο χώρος της «εικονικής πραγματικότητας». Η επίσκεψή μου έγινε στην κατάλληλη ώρα, καθώς υπήρχε κάποιο κενό μεταξύ των γκρουπ των σχολείων που επισκέπτονταν το χώρο και έτσι μου δόθηκε η δυνατότητα να εισέλθω και να παρακολουθήσω μια παράστασή της και μάλιστα ξεναγούμενος «πριβέ» από την ξεναγό – υπάλληλο, χωρίς δηλαδή να απαιτείται η συγκέντρωση περισσότερων ατόμων. Πριν προχωρήσω για να σας πω τι είδα, θα πρέπει να ξέρετε ότι, στην παρούσα φάση, το ΙΜΕ προσφέρει 4 θέματα παραστάσεων εικονικής πραγματικότητας, τα οποία είναι η Αρχαία Ολυμπία, Ο Ναός του Δια στην Αρχαία Ολυμπία, το εργαστήρι του Φειδία και η Αρχαία Μίλητος. Επέλεξα να δω το πρώτο. Το εισιτήριο είναι 7 ευρώ για κάθε παράσταση, η διάρκεια της κάθε μίας περίπου 12 λεπτά και μπορούν κάθε φορά να συμμετέχουν μέχρι 10 άτομα. Αφού μπει κανείς στο δωμάτιο της εικονικής πραγματικότητας εισέρχεται σε ένα τετράγωνο χώρο σχήματος «Π», όπου κάθε κλειστή πλευρά μήκους περίπου 3-4m αποτελεί και μια τεράστια οθόνη – τοίχο. Έτσι του δίδεται η δυνατότητα αφού φορέσει τα ειδικά γυαλιά (προσοχή οι μπαταρίες τους να είναι φορτισμένες) να αντιλαμβάνεται τον τρισδιάστατο χώρο, όχι μόνο μπροστά του, αλλά και δεξιά – αριστερά, πάνω και κάτω του. Το θέμα που παρακολούθησα για την Αρχαία Ολυμπία, περιελάμβανε περιήγηση εξωτερικά των εικονικά ανασυσταμένων κτιρίων της και αναπαράσταση του τρόπου τέλεσης των ολυμπιακών αθλημάτων από εικονικούς αθλητές. Τώρα, ως προς την ποιότητα των γραφικών, για να δώσω ένα μέτρο σύγκρισης, θα έλεγα ότι είναι κάπως απλοϊκά στην σχεδίασή τους (δεν δείχνουν πολλές λεπτομέρειες), σε αντίθεση με αυτά που συνηθίζουμε να βλέπουμε τα τελευταία χρόνια στο ίντερνετ και στα εξελιγμένα ηλεκτρονικά παιχνίδια. Τα βρήκα επίσης υποδεέστερα από αυτά του Πλανηταρίου Αθηνών. Παρόλαυτά, δεν παύουν να είναι αξιόλογα και να μεταφέρουν τριγύρω σου, σε φυσικό μέγεθος, από εδάφους και από αέρος, την εντύπωση της Αρχαίας Ολυμπίας των κλασσικών χρόνων. Προσωπικά, επειδή έχω κατ΄επανάληψη επισκευθεί την Αρχαία Ολυμπία, με βοήθησε να κατανοήσω καλύτερα τον χώρο της. Πιστεύω, αξίζει για μια φορά να περάσει ο καθένας μας, τουλάχιστον για την εικονική πραγματικότητα. Ιδιαίτερη εντύπωση μου προκάλεσαν οι μορφές ενός δισκοβόλου κι ενός ακοντιστή, τους οποίους πλησιάσαμε διαδραστικά τόσο κοντά, ώστε τα σώματα τους βγήκαν από τους τοίχους – οθόνες, εισήλθαν μέσα στο χώρο παρατήρησης δίπλα μου και μπορούσα να «πιάσω» τα ολογραφήματά τους! Χρήσιμα liks: http://www.fhw.gr/ http://www.hellenic-cosmos.gr/ Φιλικά PapGeo
Γεώργιος Ταρσούδης Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 16, 2006 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 16, 2006 Πρέπει να ήταν μια καταπληκτική εμπειρία!!! Κάτι τέτοιο θα ήταν ωραίο να γίνει και με θέματα διαστημικά. Ταρσούδης ΓιώργοςΑλεξ/πολη Υπό κατασκευή / προσωρινόhttp://lunarcaptures.wordpress.com/
nikfoe Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 16, 2006 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 16, 2006 Είχα πάει πρίν κάτι 2-3 χρόνια στο Λονδίνο. Και είχα δεί κάτι ανάλογο. Στο Science museum είχε cinema imax που φοράς κάτι γυαλιά και τα βλέπεις τρισδιάστατα. Είχε διάφορα να δείς. Εγώ φυσικά διάλεξα διάστημα! Από όλο το ντοκυμαντέρ πιό μεγάλη εντύπωση μου έκανε η σκηνή που κάποιοι αστροναύτες κάναν διαστημικό περίπατο. Έβλεπα την γή στό βάθος λές και ήμουν εκεί στο διάστημα μαζί τους. Έπαθα..
Adam Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 16, 2006 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 16, 2006 Είμαστε αδικαιολόγητοι οι της Αθήνας κάτοικοι που το γνωρίζουμε και δεν το έχουμε επισκεφτεί και πρώτος-πρώτος η αφεντιά μου Μπράβο Γιώργο Νίκος ΛαμπρίδηςEppur, si muoveGalileo Galilei (1564-1642)
Tilemachos Athanasiadis Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 17, 2006 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 17, 2006 Εμείς θα πάμε μέσα στο Μάρτιο με το σχολείο.... Από ότι έχω ακούσει και λέτε ,θα είναι εκπληκτικό ,εντυπώσεις μετά την επίσκεψη μου....
PapGeo Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 17, 2006 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 17, 2006 Νίκο και υπόλοιποι φίλοι, Ίσως αυτό το post να είναι ένα καλό έναυσμα για μια επίσκεψή σας στο χώρο του ΙΜΕ. Βεβαιωθείτε όμως πρώτα, όσοι δεν θα πάτε οργανωμένα μετά από συνεννόηση, να ενημερωθείτε για την δυνατότητα συμμετοχής στις παραστάσεις εικονικής πραγματικότητας, γιατί αν βρεθείτε πίσω από κανένα γκρουπ, στην καλύτερη των περιπτώσεων θα περιμένετε. Απ΄όσο θυμάμαι, το ΙΜΕ παραμένει ανοικτό και σε απογευματινές ώρες, κάποιες μέρες την εβδομάδα. Φιλικά PapGeo
peaceful Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 21, 2006 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 21, 2006 Μόλις πριν από τέσσερις μέρες επισκεύτηκα το πλανητάριο κάθως και το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, συνοδεύοντας μαθητές για επίσκεψη στη βουλή. Οι εντυπώσεις άριστες ιδίως από το πλανητάριο. Παρακολουθήσαμε μία προβολή που αφορούσε το πλανητικό μας σύστημα και πραγματικά είχα την εντύπωση ότι ξεναγούμαστε μέσα από διαστημόπλοιο στους πλανήτες και τους δορυφόρους τους, τόσο έντονη ήταν η αίσθηση του τριδιάστατου διαστήματος που σε κάποιες στιγμές χρειάστηκε να κρατηθώ από το κάθισμα γιατί μου δημιουργήθηκε η αίσθηση ότι αιωρούμαι στο διάστημα .Περιττό να σας πω ότι οι εικόνες ήταν φανταστικές, από αυτές που μένουν χαραγμένες στη μνήμη για πολύ καιρό.Δυστυχώς λόγο περιορισμένου χρόνου είδαμε μόνο μία από τις έξι - επτά προβολές.Πάντως όταν ξαναπάω στην Αθήνα πρώτο μου μέλημα είναι μια ολοήμερη επίσκεψη στο πλανητάριο. Φιλικά Σταύρος TS GSO 10' , skywatcer 100 bked, vixen ultima 9x63.
deneb47 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 21, 2006 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 21, 2006 Καλησπέρα σε όλους, θα ήθελα να πω τη γνώμη μου πάνω στις προβολές του πλανηταρίου!Δεν θέλω να φανώ αγνώμων για το τεχνολογικό θαυμα του πλανηταρίου και για την ευκαιρία που δίνει σε μικρούς και μεγάλους να ζήσουν κάτι το ανεπαναληπτο, αλλά έχοντας παρακολουθήσει πάνω από 5 διαφορετικές παραστάσεις από τότε που άνοιξε το καινούριο πλανητάριο έχω να κάνω την εξής παρατήρηση: σε κάθε παρουσίαση αναφέρεται σε χίλια δυο πράγματα από τους αρχαίους, το big bang, την εξέλιξη των αστρων , το ηλιακό μας σύστημα, το υπόλοιπο Σύμπαν μέχρι και στοιχεία της διαστημικής. Κάθε φορά που φεύγω απο το πλανητάριο μένω με την εντύπωση ότι παρακολούθησα ένα συνοθήλευμα πληροφοριών χωρίς κάποια δομή και σύνδεση! Νομίζω ότι χρειάζεται επιγόντως σκηνοθέτης!!! at poor peace I sing to you strangers
Γεώργιος Ταρσούδης Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 21, 2006 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 21, 2006 Να πούμε τον Φόσκωλο!!! Ταρσούδης ΓιώργοςΑλεξ/πολη Υπό κατασκευή / προσωρινόhttp://lunarcaptures.wordpress.com/
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα