panos alexandroupoli Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 27, 2006 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 27, 2006 ΤΟ ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΟ ΜΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΝΗΤΙΚΟ ΦΑΚΟ ΦΤΑΝΕΙ ΜΕΓΙΣΤΗ ΜΗ ΩΦΕΛΙΜΗ ΜΕΓΕΘΥΝΣΗ 262.ΓΙΑΤΙ ΣΤΟΝ ΚΡΟΝΟ ΔΕΝ ΔΙΑΚΡΙΝΕΤΑΙ ΤΟ ΧΩΡΙΣΜΑ CASSINI? ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΔΙΑΚΡΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟΝ 175Χ (4mm)?
Γεώργιος Ταρσούδης Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 27, 2006 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 27, 2006 Πάνο και με μεγαλύτερο τηλεσκόπιο είναι λίγο δύσκολο να τα δεις!!! αυτά που βλέπεις σε εικόνα από διάφορούς ερασιτέχνες είναι μετά από σύλληψη πολλών καρέ (εικόνων) και ειδική επεξεργασία από ένα πρόγραμμα που λέγετε Registax. Επίσης θα πρέπει να είσαι σε περιοχή η οποία δεν θα έχει φωτορύπανση και σε βραδιές με πολύ καλό seeing. Φιλικά Γιώργος Ταρσούδης ΓιώργοςΑλεξ/πολη Υπό κατασκευή / προσωρινόhttp://lunarcaptures.wordpress.com/
PapGeo Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 27, 2006 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 27, 2006 Φίλε Πάνο, με το BRESSER SKYLUX 70/700 που έχεις, μάλλον θα πρέπει να φαίνεται το χώρισμα cassini. Θα πρέπει να φταίει το κακό seeing την ώρα που παρατηρείς. Προσπάθησε να δεις τον Κρόνο νωρίς το απόγευμα, μόλις πέσει το σκοτάδι και πριν ξεκινήσουν οι κεντρικές θερμάνσεις των πολυκατοικιών την λειτουργία τους. Διαφορετικά ξαναπροσπάθησε γύρω ή μετά τις 12 τα μεσάνυχτα, μετά δηλαδή την παύση λειτουργίας των κεντρικών θερμάνσεων. Τις ώρες αυτές έχεις περισσότερες πιθανότητες να δεις κάτι καλύτερα. Θα πρέπει να προσθέσω επίσης ότι, τις τελευταίες ημέρες, λόγω των ισχυρών νοτίων ανέμων, τουλάχιστον όσον αφορά την κεντρική και νότιο Ελλάδα, η ατμόσφαιρα είναι αρκετά διαταραγμένη και γιαυτό το seeing είναι χάλια. Μην σε ξεγελά η πιθανή καθαρότητα της ατμόσφαιρας πριν ή/και αφού νυχτώσει. Αν τα φωτεινότερα άστρα τρεμοπαίζουν έντονα, ακόμα κι αυτά που βρίσκονται κοντά στο ζενίθ, η βραδιά δεν προμηνύεται καλή για παρατήρηση. Εμπειρικά μιλώντας, έχω αντιληφθεί ότι, μετά από μια ατμοσφαιρική διαταραχή απαιτούνται κανά – δυό μέρες για να ηρεμήσει η ατμόσφαιρα και να σταθεροποιηθεί. Πηγαίνοντας κόντρα στο αστρονομικό ένστικτό μου, χθες το απόγευμα κατά τις 7:30, είπα να καταπολεμήσω το στερητικό σύνδρομο της έλλειψης παρατήρησης που με διακρίνει τον τελευταίο καιρό, κι έτσι έστησα το τηλεσκόπιο για τον Κρόνο. Η παρατήρηση δεν κράτησε πάνω από τρία (3) λεπτά. Μέσα από τον πρώτο προσοφθάλμιο που χρησιμοποίησα, έναν 32mm, o πλανήτης κυριολεκτικά έπλεε και έβραζε! Ποιο χώρισμα cassini… Μόνο τα εξογκώματα από τους δακτυλίους του Κρόνου υποδήλωναν ότι ήταν αυτός… Ας πρόσεχα… Φιλικά PapGeo
panos alexandroupoli Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 28, 2006 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 28, 2006 ΜΕ ΤΟΝ 175Χ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΜΕ ΚΑΛΟ SEEING ΑΠΛΑ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΕΝΟΙΑΙΟΣ ΔΑΚΤΥΛΙΟΣ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΜΕ ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΙΑ. ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΝΗΤΙΚΟ ΤΙ ΘΑ ΦΑΝΕΙ. ΑΣ ΠΡΟΣΕΧΑ ΚΙ ΕΓΩ ΛΟΙΠΟΝ.
PapGeo Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 28, 2006 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 28, 2006 Πειραματίσου. Μόνο έτσι θα μάθεις τόσο το τηλεσκόπιό σου, όσο και τι να περιμένεις από τον καιρό κάθε φορά. Πάντως, οι μεγάλες μεγεθύνσεις σε μικρά, μαζικής παραγωγής τηλεσκόπια, δεν ωφελούν τόσο. Οι 50 μεγεθύνσεις ανά ίνστα διαμέτρου (ή και λιγότερες!) δεν είναι τυχαίο νούμερο. Φιλικά PapGeo
astroilias Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 5, 2006 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 5, 2006 Με οποιοδηποτε τηλεσκοπιο και με την χρηση αρκετων πολαπλασιαστων barlow,μπορουμε να μεγενθυνουμε μεχρι και 1000x και ακοκη παραπανω αν θελουμε,το αποτελεσμα ομως θα ειναι ενα τιποτα............αυτο που θα βλεπουμε θα ειναι κατι απροσδιοριστο! Γιαυτο πρεπει παντα να παραμενουμε μεσα στα ορια της οφελιμης μεγενθυσης.Με ενα τηλεσκοπιο που ο φακος ή το κατοπτρο εχουν 70 χιλιοστα,μπορουμε το πολυ 140 φορες να μεγενθυνουμε,δηλαδη το διπλασιο του φακου.Και αυτο ,μονο αν το επιτρεπουν οι καιρικες συνθηκες. Επισεις μεγαλο ρολο παιζει η ποιοτητα του φακου και η σωστη ρυθμιση του τηλεσκοπιου! Δεν ειναι τυχαιο που υπαρχουν τηλεσκοπια με τα ιδια τεχνικα χαρακτησιστικα αλλα με διαφορα τιμης το πενταπλασιο!Οτι πληρωνεις περνεις! Θα σου συνιστουσα φιλε μου,να ερκεστεις προς το παρων με το τηλεσκοπιο σου για να μαθεις τις θεσεις των αστερισμων και των πλανητων και οταν τα μαθεις αυτα,τοτε παρε ενα μεγαλυτερο τηλεσκοπιο.Με το δικο σου δεν θα εισαι ποτε εις θεση να δεις το χωρισμα των δαχτυλιδιων του Κρονου. http://www.cig.canon-europe.com/a?i=nuncBHDpp7
Αργύρης Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 7, 2006 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 7, 2006 Καλημέρα σε όλους! Το Σάββατο βράδυ κατάφερα να παρατηρήσω από τον Ωρωπό για κανένα τρίωρο.. Ο καιρός θα έλεγα ότι ήταν τέλειος!! Το τηλεσκόπιο έδινε τελείως σταθερά είδωλα και η εύρεση τους με τα skymaster 15x70 και τους χάρτες του nightwatch ήταν ΑΠΟΛΑΥΣΗ!Είχα και ένα φίλο μαζί ( καθόλου γνώστης με το αντικείμενο ) που ενθουσιάστηκε τόσο που δε μ'άφηνε να δω από το τηλεσκόπιό μου!! Όμως παρουσιάστηκαν δύο προβλήματα: το χώρισμα Cassini στα 240x με οκτάιντσο Orion Optics λ/6 δε φαινόταν με τίποτα, και όταν πήγα να μεγενθύνω και άλλο έπαθα το εξής: με Plossl 6,4 και αποχρωματικό Barlow 2x ( 375x ) δε μπορούσα να καθαρίσω ( ή μάλλον ούτε καν ΝΑ ΔΩ...) το είδωλο! Είτε "κινούσα" τον εστιαστή προς τα μέσα είτε προς τα έξω, δε μπορούσα να δω τίποτα! Προσπάθησα ακόμα και στη Σελήνη αλλά πάλι δεν έβλεπα ΤΙΠΟΤΑ... Καμιά ιδέα κανείς?? ΣΤΕΛΛΑ, ΓΙΩΡΓΟ, ΒΑΣΙΛΗ, ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ ΕΚΕΙ ΨΗΛΑ...
Αργύρης Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 7, 2006 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 7, 2006 Δεν έλεγξα αλλά θα το κοιτάξω στην πρώτη ευκαιρία... Απλά μου έκανε εντύπωση γιατί όλα τα άλλα τα έβλεπα μια χαρά...(Δία, νεφέλωμα του Ωρίωνα, Σελήνη κ.τ.λ.)..Τώρα όσο για τον προσοφθάλμιο ειλικρινά δε ξέρω τι συμβαίνει! Ευχαριστώ πολύ πάντως! ΣΤΕΛΛΑ, ΓΙΩΡΓΟ, ΒΑΣΙΛΗ, ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ ΕΚΕΙ ΨΗΛΑ...
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα