Ηλίας Χασιώτης Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 16, 2006 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 16, 2006 Λάμπρο δεν είχα σκοπό να σε θίξω.Χαίρομαι πάντως που το επίπεδο του διαλόγου σε αυτή τη συζήτηση παραμένει αξιοπρεπές χωρίς ύβρεις, ειρωνίες και υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς έστω κι αν αρχικά τα πνεύματα οξύνθηκαν. Όσο για την αναφορά μου στο esoterica gr έγινε επειδή είναι από τους πολύ λίγους χώρους σε ελληνικές ιστοσελίδες που είχαν θιχτεί ανάλογα θέματα και ήθελα να φανεί αυτό.
maxplanck Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 16, 2006 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 16, 2006 Χαίρομαι πάντως που το επίπεδο του διαλόγου σε αυτή τη συζήτηση παραμένει αξιοπρεπές Αν δε το πετυχαιναμε μας επρεπαν ξυλιες!!!!Δεν εχουμε κανενα απολυτως αλλοθι αν συμβει το ... αντιθετο!!!Να το προσεξουμε αυτο...
aiolos Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 16, 2006 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 16, 2006 Κατά αρχάς να διευκρινίσω ότι δεν έχω καμία σχέση με τον Αίολο στο συγκεκριμένο forum esoterica. Απλή συνωνυμία. Το ότι μια τέτοια συζήτηση μπορεί να υπάρχει σε ένα τέτοιο forum όπως το esoterica δεν νομίζω να υποτιμά την συγκεκριμένη συζήτηση εδώ ούτε τους συνομιλητές του. Φίλε lampro έχουμε όπως καταλαβαίνουμε και οι δύο εντελώς διαφορετική άποψη στο θέμα αυτό. Δεν έχει νόημα νομίζω να αρχίσουμε μια αντιπαράθεση τώρα για το αν το Βυζάντιο υπήρξε τροχοπέδη στον Ελληνικό πολιτισμό ή όχι. Άλλωστε και οι δύο είπαμε τι γνώμη μας που την σέβομαι απόλυτα. Πολύ καλός ιστορικός ο Ράνσιμαν και τον έχω διαβάσει όπως και τον επίσης αξιόλογο Βασιλιεφ. Αλλά ας ακούσουμε τι μας λένε οι Ελληνες νεοπλατωνικοί από την άλλη μεριά που βίωσαν για τα καλά το λεπίδι των Βυζαντινών. Δεν σώζονται δυστυχώς τα κείμενα τους γιατί δεν άρεσαν στην εκκλησία. Σώζονται μόνο αποσπάσματα από τα βιβλία των αντίπαλων χριστιανών πατέρων της εκκλησίας που του καθύβριζαν. Φυσικά και δεν τους ενόχλησαν τα πλατωνικά κείμενα αφού τα χρησιμοποίησαν διεστραβλώνοντάς τα για να στηρίξουν την θεολογία τους. Τα νεοπλατωνικά όμως κείμενα και τόσα άλλα άραγε γιατί κάηκαν στην πυρά; Ποιος γνωρίζει άραγε ότι υπάρχουν κείμενα όπως του Κέλσου «ο Αληθής Λόγος», του Λιβάνιου «κατά Χριστιανών», Ιουλιανού «κατά Γαλιλαίων» και τόσα άλλα να δούμε τελικά και το αντίλογο και όχι τον μονόλογο που υπάρχει εδώ και 2000 χρόνια. Τι είπαν τελικά αυτοί οι «καταραμένοι» Έλληνες όταν τους είπαν για τον χριστιανισμό. Θεόδωρος Σπανός
antony Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 17, 2006 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 17, 2006 ΚαλημέραΦίλε Λάμπρο μόλις διάβασα τα γραφόμενα σου, δεν ξέρω γιατι, αλλά η πρώτη εντύπωση που μου δημιουργήθηκε ήταν : καλα τι έπαθε αυτός τώρα ... να δείς που όποιος φοβάται ότι έχει τη μύγα...... !!! Αμέσως μετά με κούρασε η κατήχηση με την ιστορική σου αναδρομή στα του Βυζαντίου.( εκει συμφώνησα με τον Ηλία για τα esoterika.gr)Παραξενευτηκα , μου φάνηκε σαν έτοιμη απο καιρό η (χωρίς απολογητική διάθεση )στάση σου. Επειδή είναι τεράστιο το θέμα που παλεύουμε να προσεγγίσουμε, φοβάμαι τους (ειδικούς )και τα γραφόμενά τους. Οπως σε όλα έτσι και στα ιστορικά γεγονότα δεν μαθαίνουμε ευκολα την αλήθεια.Ζητώ συγγνώμη που απευθύνθηκα σε σένα προσωπικά είναι κάτι που δεν το συνηθίζω,απλά σου μετέφερα την εντύπωση που μου δόθηκε.Τα λέμε Αντώνης "blackjanuaryout"
aktistar Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 17, 2006 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 17, 2006 ότι η πρόοδος της ανθρώπινης σκέψης είναι πολυπαραμετρική και θα πρέπει κανείς να επιστρατέψει πολλά και ετερόκλητα γνωστικά αντικείμενα για να την προσεγγίσει. (Λάμπρος) Έχω την εντύπωση ότι οι περισσότεροι συζητητές σ’ αυτό το φόρουμ προϋποθέτουν ότι ο πολιτισμός εξελίσσεται κατά κάποιο τρόπο γραμμικά και πως σήμερα ως προς τη γνώση και την κατανόηση του κόσμου βρισκόμαστε σε επίπεδο ανώτερο του παρελθόντος . Μια ματιά προς τα πίσω μας επιτρέπει επομένως να αξιολογήσουμε ποιος προσέφερε θετικά και ποιος όχι στην προσπάθεια να φθάσουμε εκεί που είμαστε σήμερα. Όμως οι επισημάνσεις του Λάμπρου μαρτυρούν οξυδέρκεια και εξοικείωση με διαφορετικούς τρόπους σκέψης. Απόψεις που αν και εκπροσωπούνται επαρκώς σήμερα στο χώρο των ανθρωπιστικών επιστημών, παραμένουν ίσως λίγο δυσνόητες - όπως είναι φυσικό - για τα άτομα που διαθέτουν μεγαλύτερη εξοικείωση με τις θετικές επιστήμες. Είναι αλήθεια ότι η επιστήμη αντιμετωπίζει πάντα το αντικείμενό της με γνώμονα τις απαιτήσεις του παρόντος, και έτσι πρέπει να γίνεται και να μην την αφορά η ιστορία της και το παρελθόν της. Η αιώνια νεότητα των θετικών επιστημών (που αναζητούν την «εξήγηση» και όχι την «κατανόηση» όπως δείχνει ο Dilthey) υπήρξε χαρακτηριστικό της επιστήμης από την εποχή ακόμη της ελληνικής σύστασής της όπως φαίνεται και από τον διάλογο που παραθέτει ο Πλάτων μεταξύ Σόλωνα και Αιγύπτιου αρχιερέα στον Τίμαιο. "Ω ΣΟΛΩΝ, ΣΟΛΩΝ, ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΕΙ ΠΑΙΔΕΣ ΕΣΤΕ, ΓΕΡΩΝ ΔΕ ΕΛΛΗΝ ΟΥΚ ΕΣΤΙΝ" Γιάννης
dimos Δημοσιεύτηκε Μάιος 11, 2006 Δημοσιεύτηκε Μάιος 11, 2006 Αγαπητοί φίλοι.Την απάντηση στο αρχικό ερώτημα την δίνει ο ίδιος ο Carl Sagan στην καταπληκτική σειρά Cosmos.Μεσολάβησε ο σκοταδισμός και ο μυστικισμός, η διαφθορά και η παρακμή του συστήματος, ενός συστήματος αποτελούμενο απο διανοούμενους που αμφισβητούσαν μεν την αιωνιότητα των άστρων, δεν έλεγαν ούτε έκαναν τίποτα δε για την αδικία της δουλείας.Ο πυθαγόρας με το σπουδαίο μαθηματικό του έργο αλλά και με την απαράδεκτη μυστικιστική τακτική του να κρύβει την γνώση(άρρητοι αριθμοί, γεωμετρία ισοδωδεκάεδρου) για λίγους εκλεκτούς, φιμώνοντας με αυτό τον τρόπο την συλλογική προσπάθεια της επιστήμης.Ο πλάτωνας με την τάση του να προτιμά να χρησιμοποιεί μόνο το μυαλό και τη σκέψη δείχνοντας μια απέχθεια γενικά προς το πείραμα, χώρισε την επιστήμη στα δύο αποκόβωντάς την από τα πολύτιμα πειραματικά δεδομέναΟι εκάστοτε θεοκρατίες τόσο στην αρχαία Ελλάδα (διώξεις αναξαγόρα, αρίσταρχου, λοιπών φιλοσόφων) όσο και στον χριστιανικό μεσαίωνα (δολοφονία Υπατίας, διώξεις Γαλιλαίου-Μπρούνο) ήταν πραγματικά καταστροφικές για την πρόοδο της ανθρωπότητας.Όταν η θρησκεία/δόγμα μπλέκεται με την ανώτερη εξουσία και την πολιτική τότε αρχίζουν τα πισωγυρίσματα για τον πολιτισμό.Ευτυχώς με τον διαφωτισμό η επιστήμη μπόρεσε επιτέλους να ξεφύγει από τα δεσμά του μυστικισμού και τις διώξεις της θεοκρατίας και κατάφερε -ενθυμούμενη την Ιωνική παράδοση-(πείραμα&θεωρία συνδιασμένα) να ανθίσει προσφέροντας τρομακτική πρόοδο στην ανθρωπότητα μέσα σε λίγους μόνο αιώνες, συγκριτικά με χιλιετηρίδες σκοταδοκρατίας και μεσαίωνα...Η θρησκεία από την άλλη πήρε σταδιακά την θέση που της αρμόζει αποδεσμευμένη από την ανώτερη πολιτική εξουσία. ΑΡΙΣΤΑΡΧΟΣ : Γεννήθηκε στην Σάμο. Είναι ο πρώτος καταγεγραμμένος άνθρωπος ο οποίος πρότεινε ηλιοκεντρικό μοντέλο του ηλιακού συστήματος.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα