Guest Δημοσιεύτηκε Μάιος 4, 2020 Δημοσιεύτηκε Μάιος 4, 2020 Καλησπέρα σε όλους! Είμα νέος στο φόρουμ, με λένε Απόστολο και ενδιαφέρομαι να πάρω το πρώτο μου τηλεσκόπιο. Έχω διαβάσει παραπλήσια θέματα αλλά παρ όλα αυτά δυσκολεύομαι να αποφασίσω και ετσι γράφω ζητώντας την βοήθεια σας για να ξεκαθαρίσω λίγο την θολουρα στο μυαλό μου. Λοιπόν, για να σας δώσω μια εικόνα έτσι ώστε να μπορέσετε να με βοηθήσετε.Από Εμπειρία:Γενικά η εμπειρία μου με τον ουρανό ειναι κυρίως με κυάλια(μικρού μεγέθους), το nightwatch και ένα επιπεδόσφαιρο. Έχω μια μικρή γνώση. Αν και η αλήθεια ειναι πως έχω να ασχοληθώ αρκετό καιρό.Μέρη Παρατήρησης:Κυρίως στη πόλη της θεσσαλονίκης η γύρω από αυτή και στο Παίκο, το χωριό μου είναι δίπλα στο Πάικο και επειδή πηγαινοέρχομαι κάθε εβδομάδα μπορώ να πραγματοποιήσω κάποιες από τις παρατηρήσεις μου εκεί αλλά και μέσα στο χωριό όπου υπάρχει καθαρός ουρανός γενικότερα. Αλλά γενικότερα έχω σκοπό να το κάνω βόλτες το τηλεσκόπιο. Παρατήρηση η Αστροφωτογραφία:Με ενδιαφέρει κυρίως η παρατήρηση ειναι η αλήθεια αλλά και το να βγάλω καμια φωτογραφία μέσω του κινητου έτσι για να πάρω μια ιδέα για το αν θα θελήσω να ασχοληθώ αργότερα με αυτό. Δε με καίει όμως ειναι η αλήθεια. Φαντάζομαι αυτο μπορώ να το κάνω με οποιοδήποτε τηλεσκόπιο. Έχω διαβάσει σχετικά με το θέμα οπότε δεν έχω παράλογες απαιτήσεις. Κυρίως παρατήρηση λοιπόν.Είδος Παρατήρησης:Θα ήθελα να δω λίγο από όλα για αυτό και έχω καταλήξει σε κάποιο κατοπτρικό τηλεσκόπιο. Με ενδιαφέρουν και οι πλανήτες και αντικέιμενα του βαθέως ουρανού. Θα ηθελα γενικά να εξερευνήσω τον ουρανό. Γιατί με τα κυαλια και τα μάτια ήταν μαγικά αλλά ήθελα συνεχως κάτι περισσότερο. Ήθελα να δω παραπέρα.Όχημα:Υπάρχει αυτοκίνητο.Budget:Γύρω στα 500ευρώ. Τα ερωτήματα μου είναι τα εξής: Μου αρέσει το skywatcher dobsonian 6" αλλά φοβάμαι ότι λόγω μεγέθους θα με αποτρέψει να το χρησιμοποιήσω. Αυτή ήταν η πρώτη μου επιλογή με έναν barlow της baader και εναν TELRAD Ερευνητή. Ή να πάω σε CELESTRON POWERSEEKER 127 EQ ή το SKYWATCHER 130/900 EQ2 ή ένα Orion τηλεσκόπιο N 130/650 SpaceProbe EQ-2 με έναν barlow της baader και εναν TELRAD Ερευνητή. Θα αξίζει; Γιατί έχω διαβάσει ότι βασεις κουνάνε γενικά.Έχω δει και τα μικρά dobsonian όπως τα Meade LightBridge Mini N 130/650 Dobson και DOBSONIAN TRUSS 130mm Heritage αλλά δε ξέρω αν θα με βόλευαν. Ποια πιστεύετε ότι είναι η καλύτερη επιλογή όσον αφορά την φορητότητα και την απόδοση. Ή τουλάχιστον με αυτό το budget τι συνδυασμό θα μπορούσα να κάνω(προσοφθάλμια, barlow κλπ) για ενα οσο το δυνατόν καλύτερο αποτέλεσμα? Είναι εφικτό αυτό ή κοιτάξω να πάρω κάτι απλό και όπως βγει? Ευχαριστώ εκ των προτέρων για τις απαντήσεις και ελπίζω να μη σας ζάλισα.
Kondylis Δημοσιεύτηκε Μάιος 4, 2020 Δημοσιεύτηκε Μάιος 4, 2020 Καλησπέρα και καλως ήρθες στο φορουμ.. Πράγματι η πρωτη σου επιλογή που εγραψες ειναι πολλές φορες καλύτερη επιλογή απο τα υπολοιπα.. Ενα dobsonian ειναι στιβαρό σταθερό ευκολο στην χρηση και επενδύεις και σε μεγαλυτερο κάτοπτρο.. Αρα για μενα φουλ στο εξαρι Dobson.. Τα υπολοιπα που γραφεις πάσχουν απο τη στήριξη και έχουν πιο μικρη διάμετρο.. Οσο για τη φορητότητα νομιζω η βαση Dobson στο εξαρι είναι εντεκα κιλά θεωρω ευκολα διαχειρισιμη στο βαρος αν δεν εχεις προβληματα μέσης και ο σωλήνας ειναι πολυ ποιοτικός και εχει καλο εστιαστη με δυνατότητα στο μέλλον να βάλεις και 2 ιντσών προσοφθάλμια.. Αυτα με τις ισημερινές στηριξεις eq1 eq2 μη τα κοιτας καθολου.. Αυτη η γνώμη μου υπάρχουν και πιο έμπειρα ατομα εδω να σε βοηθησουν και με το θεμα της φωτογράφισης καλες αγορες καλη αρχη.. Στα δυο τελευταια που ανεφερες χρειαζεσαι και κάποιο τραπεζάκι για να το στησεις παντως το heritage εχει πολυ καλες κριτικες δες τι σε βολευει λοιπον και διάλεξε οσο για βαθύ ουρανό θες οσο το δυνατόν μεγαλύτερη διαμετρο αρα δε θα μπορουσα να σου αποκλεισω και το dob 8 εφόσον εχεις και αμάξι.. Αυτα καλες αγορες!!
arsentsol Δημοσιεύτηκε Μάιος 5, 2020 Δημοσιεύτηκε Μάιος 5, 2020 Καλησπέρα, θα σου πρότεινα να πάρεις ένα 6-ιντσο ή ένα 8-ιντσο dobsonian. Με αυτά τα τηλεσκόπια η παρατήρηση γίνεται εξολοκλήρου με το χέρι είναι από τα καλύτερα τηλεσκόπια για αρχάριους. Οσον αναφορά τις άλλες σου προτάσεις αυτές οι ισημερινές στηρίξεις σύμφωνα με το βιβλίο <> δέν μπορούν να σηκώσουν τόσο καλά αυτά τα τηλεσκόπια. Τέλος επειδή είσαι αρχάριος θα πρότεινα ένα 6-ιντσο με έναν telrad ένα καλό προσοφθάλμιο και ένα barlow "Κάποιοι βλέπουν πράγματα στον ουρανό, άλλοι βλέπουν ουρανό στα πράγματα …" Michel Cassé
Guest Δημοσιεύτηκε Μάιος 5, 2020 Δημοσιεύτηκε Μάιος 5, 2020 Ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Άρα δηλαδή καλύτερα να πάρει καποιος μια καλή ισημερινή και να μην μπλέξει με μικρότερες. Ποια θεωρείται καλη ισημεριινή. Μόνο η eq5? Θα άξιζε ας πουμε αυτό:Omegon Τηλεσκόπιο Ν 150/750 EQ-4https://www.skyandweather.gr/%CE%91%CF%81%CF%87%CE%B9%CE%BA%CE%AE/346-154-omegon-150750-eq-4.html#/27--/32-_-/38-_-501_750_mm/47--101_150_mm/54--5_15_kg Μεγάλη διάμετρος, πιο μαζεμένος σωλήνας, τώρα η βαση αυτη δεν ξέρω αν αξίζει και το τηλεσκόπιο γενικα. Τα μικρά dobsonian έχω διαβάσει και γω ότι θέλουν μικρό τραπεζάκι και δε βολευει και πολύ αυτο. Το dobsonian 6" καταλαβαινω ότι ειναι πολυ καλή επιλογή αλλα επειδή υπάρχουν καποια πιο δυσκολα μέρη να το πω ετσι που θελώ να παω και ισως να χρειαστεί να το κουβαλήσω δε ξέρω το κατα ποσο εύκολο ειναι. Με προβληματιζει και το μήκος του που ειναι 1,2m, σωστά; Γενικά απο προσοφθάλμια, barlow κλπ σκεφτόμουν αυτά:1)TELRAD Ερευνητής TELRAD Reflex Sighthttps://www.planitario.gr/ereunhths-telrad-reflex-sight.html Θα χρειαστεί και κάποια βάση για τον ερευνητη αυτό ή κάποιο άλλο εξάρτημα? 2)BAADER PLANETARIUM Q-BARLOW δύο διαμορφώσεων, 1.3x & 2.25xhttps://www.planitario.gr/baader-planetarium-q-barlow-duo-diamorfwsewn-1-3x-2-25x-ba-2956185.html 3)CELESTRON Μεταβλητό Πολωτικό Φίλτρο 1.25https://www.planitario.gr/metablhto-polwtiko-filtro-1-25.html ή να κάνω υπομονή και να πάρω αυτό ας πούμε:https://www.planitario.gr/baader-hyperion-universal-zoom-mark-iv-8-24mm-eyepiece-1-2.html
Kondylis Δημοσιεύτηκε Μάιος 5, 2020 Δημοσιεύτηκε Μάιος 5, 2020 To dobsonian 6 η βαση ζυγίζει 11 κιλά δεν τη θεωρω πολυ βαρια και κραταει πολυ καλα και σταθερά τον σωλήνα η χρηση της είναι απλουστατη οσο για το σωλήνα μπαίνει άνετα στο πισω κάθισμα αυτοκινήτου οποτε δεν εχεις θεμα οσο για την στήριξη eq4 δε την ειχα ποτε αλλα δεν εχω διαβάσει και τα καλυτερα σχόλια για αυτην.. Πολυ πιο αξιόπιστη θεωρω της skywatcher eq3-2 ποσο μαλλον eq5 που ειναι βραχος.. Παντως αν δε θες να χαλασεις πολλα χρήματα και να χεις ενα αξιοπρεπεστατο αξιοπιστο στιβαρό και ικανό τηλεσκοπιο πηγαινε στο dob 6 οσο για προσοφθάλμιο το τελευταιο που γραφεις ειναι παρα πολυ καλο αξίζει τα λεφτα του..
Guest Δημοσιεύτηκε Μάιος 6, 2020 Δημοσιεύτηκε Μάιος 6, 2020 To dobsonian 6 η βαση ζυγίζει 11 κιλά δεν τη θεωρω πολυ βαρια και κραταει πολυ καλα και σταθερά τον σωλήνα η χρηση της είναι απλουστατη οσο για το σωλήνα μπαίνει άνετα στο πισω κάθισμα αυτοκινήτου οποτε δεν εχεις θεμα οσο για την στήριξη eq4 δε την ειχα ποτε αλλα δεν εχω διαβάσει και τα καλυτερα σχόλια για αυτην.. Πολυ πιο αξιόπιστη θεωρω της skywatcher eq3-2 ποσο μαλλον eq5 που ειναι βραχος.. Παντως αν δε θες να χαλασεις πολλα χρήματα και να χεις ενα αξιοπρεπεστατο αξιοπιστο στιβαρό και ικανό τηλεσκοπιο πηγαινε στο dob 6 οσο για προσοφθάλμιο το τελευταιο που γραφεις ειναι παρα πολυ καλο αξίζει τα λεφτα του.. Ναι κατάλαβα. Έχεις να μου προτείνεις και καποιον barlow αντίστοιχα αξιόλογο; Και σε πρώτη φαση επειδη οπως το βλεπω δε γίντονται και τα δύο μαζί, τι ειναι καλύτερο, ένας barlow ή ενα προσοφθάλμιο για πρώτο. Και επιπλέον το scywatcher dobsonian ειναι είναι το μόνο που αξίζει ή και το αντιστοιχο orion ειναι εξίσου αξιόλογο; 'Εχω διαβάσει καλά σχόλια για τα orion.Mήπως να αφήσω φακούς και προσοφθαλμια για την ώρα και να πάρω κάτι πιο πλήρες όπως αυτό και από κει και πέρα βλέποντας και κάνοντας;https://www.skyandweather.gr/%CE%91%CF%81%CF%87%CE%B9%CE%BA%CE%AE/242-101-orion-dobson-n-1501200-skyquest-xt6-plus-dob.html#/28--dobson/32-_-/35-_-901_1200_mm/47--101_150_mm/55--15_25_kg
arsentsol Δημοσιεύτηκε Μάιος 6, 2020 Δημοσιεύτηκε Μάιος 6, 2020 Συνήθως αυτοί οι barlow που δίνουν μαζί με τα τηλεσκόπια δεν είναι και τόσο καλοί θα σου πρότεινα ένα 6-ιντσο sky watcher και αν μπορείς έναν καλό barlow ή ένα καλό προσοφθάλμιο και απαραίτητα έναν telrad γιατί είναι απαραίτητος για ένα χειροκίνητο τηλεσκόπιο "Κάποιοι βλέπουν πράγματα στον ουρανό, άλλοι βλέπουν ουρανό στα πράγματα …" Michel Cassé
panr05 Δημοσιεύτηκε Μάιος 6, 2020 Δημοσιεύτηκε Μάιος 6, 2020 Φιλε εγω θα αγορασω το επομενμο διαστημα τον baader hyperion zoom και θα σου προτεινα να παρεις πρωτα αυτον γιατι ενας καλος barlow χωρις καλα προσοφθαλμια δεν εχει νοημα. Απο την αλλη ενας καλος προσοφθαλμιος με εναν κακης η μετριας ποιοτητας barlow θα εχει καλτερα αποτελεσματα. Αν παρεις τον zoom να παρεις τον ταιριαστο του barlow τον https://www.planitario.gr/barlow-gia-hyperion-zoom.html poy einai kai 2,25x. "Κάθε αστέρι μπορεί να είναι ο ήλιος κάποιου". Carl Sagan.
Kondylis Δημοσιεύτηκε Μάιος 6, 2020 Δημοσιεύτηκε Μάιος 6, 2020 Αν συγκρίνουμε το εξαιντσο dob της skywatcher και το xt6 της orion βλεπουμε οτι το skywatcher υπερτερεί στην ποιότητα του εστιαστη γιατι ειναι μεταλλικός ενω τηνς orion ειναι πλαστικό επισης το skywatcher έρχεται με ερευνητή 6×30 που μπορεις να κανεις αστροαλματα ενω της orion με κόκκινη κουκίδα που για μενα δε βολευει για βαθυ ουρανό.. Επισης απ οτι εχω δει σε σχόλια του εξωτερικού το tension control που κρατάνε το σωλήνα για την κινηση πανω - κατω λειτουργει καλυτερα σε σχεση με τα ελατήρια της orion.. Επισης το orion xt6 έρχεται μονο με ενα προσοφθάλμιο 25mm ενω το skywatcher με δυο 25mm και 10mm τα οπτικά τους ειναι τα ιδια για μενα το skywatcher υπερτερεί στα αξεσουάρ που δίνεται και αναφερα παραπανω.. Οσο για το προσοφθάλμιο μπορεις να πάρεις το zoom mark iv 8-24 που ειναι πολυ καλο και συνδυάζεται πολυ ομορφα με τον Μπάρλοου που αναφέρει ο φίλος panr05 επισης ενας ερευνητής telrad στο μέλλον ακομα πιο εύκολη σου κανει την εύρεση στοχων
Kondylis Δημοσιεύτηκε Μάιος 6, 2020 Δημοσιεύτηκε Μάιος 6, 2020 Ξέχασα να σου πω οτι στο skywatcher μπορεις να βάλεις 2 ιντσών φακούς ενω με της orion οχι.. Οσο για τα προσοφθάλμια που σου προτεινα και το Μπάρλοου μπορεις αργοτερα να τα πάρεις αλλα αξίζουν για να τα κρατήσεις πολλα χρονια..οσο για το plus xt6 έρχεται με μέτριας ποιότητας μπαρλουου και δινεις 100 ευρω παραπανω για ποιο?? Επειδη δίνει ηλιακό φίλτρο και ενα μετριο μπαρλοου? Παλι συμφέρει το skywatcher που είναι και πιο οικονομικο
Guest Δημοσιεύτηκε Μάιος 8, 2020 Δημοσιεύτηκε Μάιος 8, 2020 Φιλε εγω θα αγορασω το επομενμο διαστημα τον baader hyperion zoom και θα σου προτεινα να παρεις πρωτα αυτον γιατι ενας καλος barlow χωρις καλα προσοφθαλμια δεν εχει νοημα. Απο την αλλη ενας καλος προσοφθαλμιος με εναν κακης η μετριας ποιοτητας barlow θα εχει καλτερα αποτελεσματα. Αν παρεις τον zoom να παρεις τον ταιριαστο του barlow τον https://www.planitario.gr/barlow-gia-hyperion-zoom.html poy einai kai 2,25x. Ναι, τον εχω δει αυτον, απλα σκέφτηκα τον άλλο barlow της baeder γιατί έχει δυο x1.25 και 2.25 οπότε θα ειχα ακόμα περισσότερες μεγεθύνσεις.
Guest Δημοσιεύτηκε Μάιος 8, 2020 Δημοσιεύτηκε Μάιος 8, 2020 Αν συγκρίνουμε το εξαιντσο dob της skywatcher και το xt6 της orion βλεπουμε οτι το skywatcher υπερτερεί στην ποιότητα του εστιαστη γιατι ειναι μεταλλικός ενω τηνς orion ειναι πλαστικό επισης το skywatcher έρχεται με ερευνητή 6×30 που μπορεις να κανεις αστροαλματα ενω της orion με κόκκινη κουκίδα που για μενα δε βολευει για βαθυ ουρανό.. Επισης απ οτι εχω δει σε σχόλια του εξωτερικού το tension control που κρατάνε το σωλήνα για την κινηση πανω - κατω λειτουργει καλυτερα σε σχεση με τα ελατήρια της orion.. Επισης το orion xt6 έρχεται μονο με ενα προσοφθάλμιο 25mm ενω το skywatcher με δυο 25mm και 10mm τα οπτικά τους ειναι τα ιδια για μενα το skywatcher υπερτερεί στα αξεσουάρ που δίνεται και αναφερα παραπανω.. Οσο για το προσοφθάλμιο μπορεις να πάρεις το zoom mark iv 8-24 που ειναι πολυ καλο και συνδυάζεται πολυ ομορφα με τον Μπάρλοου που αναφέρει ο φίλος panr05 επισης ενας ερευνητής telrad στο μέλλον ακομα πιο εύκολη σου κανει την εύρεση στοχων Ναι, έτσι όπως εκανα μια αναζήτηση διάβασα ότι τα orion δεν εχουν και την καλύτερη ποιότητα και όπως το περιγράφεις υπερτερει το τηλεσκοπιο της scywatcher. Και όπως περιέγραψες και σε άλλο μνυμα πάιρνει και 2" φακούς. Παρ' όλα αυτα ειναι η αλήθεια ότι το φοβάμαι λίγο το μέγεθος του, κυρίως λόγο μεταφορας αλλα φαίνεται η καλύτερη επιλογή. Οπότε νομίζω ότι τείνω σε αυτη την επιλογή, ένα scywatcer dobsonian 6" σε πρώτη φάση με έναν telrad ερευνητη. Αν και έτσι όπως τα λέμε μπαίνω και στο πειρασμό για ενα dobsonian 8" αλλά νομιζω ειναι υπερβολη. Ηδη το 6" μου φαινεται μεγαλο. Και μετά το προσοφθάλμιο και τον barlow γιατί δε βγαίνω με όλα μαζί. Καλύτερα να παρω αξιόλογους φακούς και να κανω λίγη υπομονη παραπάνω.
Kondylis Δημοσιεύτηκε Μάιος 8, 2020 Δημοσιεύτηκε Μάιος 8, 2020 Μη σε φοβίζει το μέγεθος του καθώς μπαίνει σε οποιοδήποτε αμάξι σε δύο ξεχωριστά κομματια βαση και σωλήνας.. Επιπλέον είν πολυ φυσικο οταν πας σε πιο πολλές ίντσες τηλεσκοπίου και να βαραίνει και να πιάνει χώρο κα να πρεπει να χει μια στηριξη στιβαρή και βαρια ολα αυτα ειναι καποιες υποχωρήσεις και μικροθυσιες ώστε να μπορεις να χεις φωτοσυλλεκτικοτητα αρκετή για σοβαρη παρατήρηση και για τον βαθύ ουρανό.. Παντα κοιταμε το τηλεσκοπιο και να χει αρκετή διαμετρο και ομως να μπορουμε να το κουβαλάμε γιατι οταν φύγει ο αρχικός ενθουσιασμός μπορει να σου φαινεται βουνό να σηκωσεις τη βαρια βαση και τον σωλήνα όποτε θέλει ενα μέτρο σε ολα... Επισης όσο πιο μεγαλο τηλεσκόπιο τοσο χρονο παραπανω θέλει τα οπτικά του να έρθουν σε θερμοκρασία σωστη για παρατήρηση δεν υπαρχει τηλεσκοπιο λοιπον να τα κανει ολα... Επισης ακομα και ενα μικρο τηλεσκοπιο μπορει να σου δειξει ενα σωρό πραγματα διοτι αν ο παρατηρητης εχει διαλέξει να παει σε αρκετά σκοτεινό ουρανό και ειναι τα ματια του απόλυτα προσαρμοσμένα στο σκοτάδι και εχει ενα καλο προσοφθάλμιο σωστά σε θερμοκρασίες οπτικά ακόμα κι ενα 5ιντσο δίνει ρέστα.. Για μενα αν σε παιρνει σε χρήματα και σε βαρος πηγαινε στο 8 αλλιως και το 6 ειναι παρα πολυ καλο κι εγω ειχα 6 ιντσο και μου ξεχώριζε άνετα το m13 και γαλαξιες.. Μη βιαστεις για προσοφθάλμια ειδικα εδω στο φορούν στις αγγελιες δίνονται φοβερά προσοφθάλμια σε καλες τιμες παιξε με τα αρχικα παρε το κολλάει δουλεψε και τον ερευνητή να μαθεις να οδηγησε με τα αστερια στον στοχο και μετα παιρνεις κι ενα. Telrad καλες αγορες σε οτι κι αν πάρεις να το χαρεις
kaliboulaki Δημοσιεύτηκε Μάιος 26, 2020 Δημοσιεύτηκε Μάιος 26, 2020 καλησπέρα,δεν ξέρω αν έχεις καταλήξει η έχεις αγοράσει τηλεσκόπιο τελικά. αλλά ρίξε μια ματιά και στο δικό μου. https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=27787 είναι το πρώτο μου τηλεσκόπιο, το αγαπώ και το προσέχω σαν τα μάτια μου!!!!. νομίζω ότι σε καλύπτει σε όλα αυτά που περιγράφεις, όπως κάλυψε και μένα σαν πρώτο. αν σε ενδιαφέρει κάλεσε με στο 6945157876. Ποπη
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα