Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Αγαπητοί φίλοι!

Στο MEADE ETX -70 AT που διαθέτω περιλαμβάνονταν στην συσκευασία φακός Barlow με αριθμό σειράς 07278 #128 3x Telenegative. Αν και οι οδηγίες ήταν ελλιπέστατες παρόλα αυτά κατάφερα να το εγκαταστήσω. Από ότι έχω καταλάβει χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με προσοφθάλμιο και μεγενθύνει επί τρία. Είμαι σωστός μέχρι εδώ; Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και αλλιώς; Για τι είδους παρατήρηση χρησιμοποιείται συνήθως;

Επίσης περιλαμβάνονταν το 45 μοιρών Erecting Prism (#933) για το οποίο επίσης αγνοώ την χρήση του. Οποιαδήποτε βοήθεια δεκτή! Είναι κρίμα να μην μπορώ να χρησιμοποιώ το τηλεσκόπιό μου πλήρως. Έστω και στον λίγο ελεύθερο χρόνο που διαθέτω....

Επίσης θα ήθελα να μου εξηγήσει κάποιος την διαδικασία αρχικοποίησης του Autostar ώστε να κατευθύνεται στο σωστό σημείο.

Και εγένετω φως....
Δημοσιεύτηκε
Αγαπητοί φίλοι!

Στο MEADE ETX -70 AT που διαθέτω περιλαμβάνονταν στην συσκευασία φακός Barlow με αριθμό σειράς 07278 #128 3x Telenegative. Για τι είδους παρατήρηση χρησιμοποιείται συνήθως;

Για πλανήτες και κρατήρες Σελήνης!!!

Επίσης περιλαμβάνονταν το 45 μοιρών Erecting Prism (#933) για το οποίο επίσης αγνοώ την χρήση του.

Αυτό το χρησιμοποιείς για να μην ζορίζεσαι στην παρατήρηση (βάζεις στον εστιαστή πρώτα αυτό και μετά σε αυτό το προσοφθάλμιο) όμως στην φωτογράφηση μην το χρησιμοποιείς.

Επίσης θα ήθελα να μου εξηγήσει κάποιος την διαδικασία αρχικοποίησης του Autostar ώστε να κατευθύνεται στο σωστό σημείο.

Από που το αγόρασες? θα πρέπει να έχεις και manual αν δες έχεις κατέβασε το!!! Δεν είναι δύσκολο αλλά δεν μπορεί κάποιος να στο εξηγήσει εδώ. Λιγάκι μελέτη και θα είσαι έτοιμος να κατακτήσεις τα ουράνια!!!

Φιλικά Γιώργος

\:D/

Ταρσούδης Γιώργος

Αλεξ/πολη

George Tarsoudis

Υπό κατασκευή / προσωρινό

http://lunarcaptures.wordpress.com/

Δημοσιεύτηκε

Γιώργο ευχαριστώ πολύ που μπήκες στον κόπο να μου απαντήσεις. Όσο για το από που το αγόρασα, έιναι λίγο παράξενο, αλλά το είχε προσφορά το Lidl..... 199 ευρώ....(Ακούγεται μάλλον σαν ιεροσυλία έτσι;)

Ήταν της ίδιας σειράς τηλεσκόπιο με αυτό με το οποίο είχα κάνει διπλωματική εργασία στον τομέα Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Γενικά είμαι πολύ ευχαριστημένος με τις δυνατότητές του αλλά δεν μπορώ να εκμεταλλευτώ πλήρως το Autostar.

Υπήρχε manual και μάλιστα στα Ελληνικά, αλλά νομίζω ότι είναι λίγο ανακόλουθο με τις ενδείξεις των μοιρών στο πλάι το τηλεσκοπίου. Παρόλα αυτά θα κατεβάσω, όπως προτείνεις και εσύ, manual από το δίκτυο.

(Χαιρετισμούς στην Αλεξ/πολη όπου πέρασα 6 μήνες με τον στρατό!)

Και εγένετω φως....
Δημοσιεύτηκε

Τίποτα δεν κάνει φίλε μου, στον τομέα Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων έχει κάνει και ο Δημήτρης Πρασόπουλος ο πρόεδρος του συλλόγου μας ΣΕΑΘ. Θα χαρεί να σε γνωρίσει και αυτός!!!! Είπες από το LIDL πότε γιατί το ήθελα και εγώ :cry: Θέλω να το έχω για καταδρομικές εξορμήσεις και σαν τηλεφακό για την Canon EOS 350D κάνει και για καλό finder για το 8" SC. Αυτό έχει το τηλεχειριστήριο 497# ?

Φιλικά Γιώργος

Ταρσούδης Γιώργος

Αλεξ/πολη

George Tarsoudis

Δημοσιεύτηκε
Όχι έχει το #494 με τον μικρό κατάλογο ουρανίων σωμάτων. Πάντως το έχω αγοράσει εδώ και 1,5 χρόνο αλλά πέρα από παρατηρήσεις πλανητών δεν το έχω αξιοποιήσει ιδιαίτερα. Κάποια στιγμή σκέφτομαι να ασχοληθώ και με την αστροφωτογράφηση αλλά είμαι ακόμα σε εμβριακό στάδιο. Από θεωρία βέβαια πάω καλά. Ο λίγος διαθέσιμος χρόνος μου είναι αυτός που με έχει κάνει να μην ασχολούμαι πολύ.... Ελπίζω από εδώ και πέρα και πάντα με την βοήθειά σας να μάθω περισσότερα!
Και εγένετω φως....
Δημοσιεύτηκε

Για αυτό είμαστε εδώ, αλλά ξεκίνα πρώτα με την Σελήνη!!! μιας και έχεις barlow θα χρειαστείς ένα laptop μια Toucam Pro (90 euro) και ένα πρόγραμμα σαν το K3CCD και είσαι έτοιμος, επεξεργασία μετά στο registax και Photoshop.

Περιμένω φώτο σου!!! Για Σελήνη και Πλανήτες καλά είναι να πάρεις και ένα IR cut filter.

Φιλικά Γιώργος

O:)

Ταρσούδης Γιώργος

Αλεξ/πολη

George Tarsoudis

Δημοσιεύτηκε
Υπήρχε manual και μάλιστα στα Ελληνικά, αλλά νομίζω ότι είναι λίγο ανακόλουθο με τις ενδείξεις των μοιρών στο πλάι το τηλεσκοπίου.

Πρεπει να ελεγξεις και να καλιμπραρεις τον κυκλο της αποκλισης αν χρειαζεται (που μαλλον χρειαζεται) σε μενα ηταν 40 (!) μοιρες εκτος!

Η διδικασια ειναι απλη, εχεις το τηλεσκοπιο με λυμενη την βιδα ορθης αναφορας να κοιταζει προς τα επανω οσο πιο καθετα γινεται, το περιστρεφεις ωστε τα αστρα να διαγραφουν τοξα με κεντρο το κεντρο του πεδιου αν διαγραφουν εισαι οκ αν οχι μετακινεις λιγο σε αποκλιση και επαναλαμβανεις, οταν το πετυχεις ξεσφιγγεις σαν βιδα το στρογγυλο που συγκρατει τον κυκλο αποκλισης και τον φερνεις στο 90 με το χερι, ξανασφιγγεις εισαι ΟΚ!

Αυτο ειναι κατι που πρεπει να γινεται σε ΟΛΑ τα τηλεσκοπια και οχι μονο στο etx, δυστυχως το manual δεν αναφερει τιποτα σχετικα.

Αν δεν το κανεις οταν το βαζεις οριζοντια στο βορρα συμβουλευομενος τον κυκλο αποκλισης θα σαι παρα πολυ εξω και δεν θα πετυχαινεις τιποτε!

Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Δημοσιεύτηκε

Φυσικα τα παω καλα, δεν ειναι τιποτα η χρηση τους μπροστα σε ενα παραδοσιακο τηλεσκοπιο. Το να το μαθω δεν μου πηρε πανω απο 5 λεπτα :-), ομως, υπαρχει και ενα ομως .. αν δεν ξερεις τιποτα απο ουρανο και απο τηλεσκοπια δεν θα μπορεσεις καν να κανεις την τοποθετηση του etx-70 στην αρχικη θεση και φυσικα δεν θα βρεις τιποτε.

Αν το αγοραζε ενας αρχαριος που δεν ηξερε καν τον πολικο αστερα ουτε τα αστρα ευθυγραμμισης ουτε να καλιμπραρει τον κυκλο αποκλισης, τοτε θα του ηταν τελειως αχρηστο.....

Χωρια οτι θα ταν στο πεδιο του τα deep sky αντικειμενα και δεν θα τα εβλεπε καθ οτι δεν θα ξερε τι ειναι αυτο που παει να δει...

Κοντολογης το ρομποτικο δεν ειναι πανακεια ουτε λυση δια πασαν νοσον και πασαν ... (λογοκρισια) και αυτου η χρηση προυποθετει γνωσεις του αντικειμενου. Πιστευω πως ο αρχαριος οφειλει να μαθει τον ουρανο με αστροαλματα οταν αποκτησει πειρα ας παρει και ρομποτικο αν θελει.

ΥΓ 1. Ο barlow που περιεχεται στο πακετο δεν ειναι καθολου κακος!

ΥΓ 2. Το "manual" πετα το και κατεβασε το αγγλικο απο τη σελιδα της Meade, δεν εχω δει πιο ασχετη μεταφραση αστρονομικων ορων.

Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Δημοσιεύτηκε
Πάντως παιδιά πραγματικά σας ευχαριστώ. Όσον αφορά τον δίσκο με τις μοίρες το πρώτο πράγμα που πρόσεξα ήταν η σοβαρή απόκλιση από την επιθυμητή. Απλά δεν ήξερα ότι μπορούσα να επέμβω και να την αλλάξω. Βέβαια πιστεύω ότι θα μπορούσα να θέσω δικό μου σημείο αναφοράς αλλά κάτι τέτοιο δεν θα ήταν ιδιαίτερα πρακτικό. Πάντως το manual, ακόμα και σε εμένα που αγόρασα αυτό σαν πρώτο τηλεσκόπιο και δεν είχα ιδιαίτερη πείρα στην παρατήρηση, μου φάνηκε κάκιστο από την πρώτη μέρα..... Θα ακολουθήσω τις συμβουλές σας παίδες! Keep in touch!
Και εγένετω φως....

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης