taoman Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 1, 2006 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 1, 2006 Καλημέρα απο Αγιο Νικόλαο Κρητης. Μέσα απο χάρτες και κείμενα αρχαίων συγγραφέων προσπάθησα και προσπαθώ να ενταχθώ και εγώ στο θαυμαστό κόσμο σας. Έτσι αγόρασα ένα τηλεσκόπιο Sky watcher 60 700 AZ2 (το μικρότερο μοντέλλο) (100 ευρώ). Δυστυχώς στο μέρος που μένω δεν υπάρχουν άνθρωποι που να ασχολούνται, οπότε δεν μπορώ να έχω κάποια βοήθεια απο εδώ. Αν δεν σας είναι δύσκολο και δεν σας τρώει το χρόνο σας, μπορείτε να μου απαντήσετε κάποιες απο τις ερωτήσεις μου?1)Προσπάθησα με τις οδηγίες να συγχρονίσω τον ερευνητή με το κύριο μέρος αλλα μάταια. Τι δεν κάνω καλά?2)Παρόλλα αυτά κατάφερα χθες βράδυ να δώ λιγάκι την Σελήνη (μέχρι που χάθηκε) Κατα την διάρκεια της παρατήρησης έκανα συνδυασμούς με τα μαραφέτια που ήλθαν μαζί με το τηλεσκόπιο αλλα δεν βγάζω άκρη. Τι είναι ο Barlow? (κατάφερα μάλλον να ανακαλύψω που τοποθετείται ), αλλα πάλι δεν εβλεπα τίποτα και ετσι τον εβγαλα. 3)Τι χρειάζεται το φίλτρο σελήνης που μου έδωσαν? το τοποθέτησα αλλά έβλεπα σκότος4) Πως να ξέρω ποιο απο τα προσοφθάλμια που μου έδωσαν (35Χ, 70Χ) να χρησιμοποιήσω κάθε φορά? γιατι να έχω 2?5)Τα άστρα φαίνονται ιδια είτε με γυμνό μάτι, είτε μέσα απο το τηλεσκόπιο. Γιατί? Γιατί δεν μπορώ να δω κανένα άλλο πλανήτη? 5) Τι μπορώ να δώ με αυτό το τηλεσκόπιο?Συγνώμη που σας ταλαιπωρώ, αλλά δεν ξέρω κάποιον που να μπορεί να με βοηθήσει. Το καλό είναι οτι δεν απογοητευομαι εύκολα, και θα ήθελα να αγοράσω καλύτερο αργότερα. Αλλα προς το παρόν δεν γνωρίζω πολύ βασικά πράγματα για να προχωρήσω έστω και λίγο.Σας ευχαριστώ για το χρόνο σας.
Foehammer Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 1, 2006 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 1, 2006 Καλη σου μερα! Καταρχην μην απογοητευεσε και μην απελπιζεσε! Ας τα παρουμε με την σειρα! 1) Το να συγχρονισεις τον ερευνητη ειναι σχετικα ευκολο...κατα την διαρκεια της μερας, βαλε στο τηλεσκοπιο σου το φακο (προσοφθαλμιο) με τον μεγαλυτερο αριθμο (αυτον που σου δινει 35χ)και εστιασε σε ενα αντικειμενο σχετικα μακρια σου π.χ. ενα καμπαναριο η καμιναδα..αφου το κεντραρεις μεσα στο προσοφθαλμιο παιξε με τις βιδες (3 πρεπει να ειναι) που κρατανε τον ερευνητη μεχρι να κεντραριστει και εκει...θελει λιγο υπομονη αλλα δεν νομιζω να σου παρει πολλη ωρα... 2) Μαζι με το τηλεσκοπιο σου εκτος των αλλων πρεπει να εχεις 2 προσοφθαλμια και ενα φακο barlow..τα προσοφθαλμια σου δινουν δυο διαφορετικες μεγεθυνσεις..εκεινο που εχει μεγαλυτερη διαμετρο (γραφει μεγαλυτερο αριθμο πανω) σου δινει ΜΙΚΡΟΤΕΡΗ μεγεθυνση..ενω αυτο που εχει μικροτερο αριθμο και διαμετρο σου δινει ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ! ο Barlow τοποθετητε μεταξυ του προσοφθαλμιου και του τηλεσκοπιου..δηλαη βαζεις πρωτα το barlow και πανω του βαζεις το προσοφθαλμιο οταν θελεις να τον χρησιμοποιησεις..ο barlow διπλασιαζει την μεγεθυνση που σου δινει ενα προσοφθαλμιο.. 3) Το φιλτρο Σεληνης το βιδωνεις κατο απο το προσοφθαλμιο για να παρατηρεις το φεγγαρι οταν πλησιαζει στην πανσεληνο και ειναι πολυ φωτεινο..αν το εχεις βιδωμενο πανω και παρατηρησεις κατι αλλο μαλλον δεν θα δεις τιποτα.. 4) Εχεις 2 προσοφθαλμια + barlow για να εχεις πολλους συνδυασμους μεγεθυνσεων και να παρατηρεις οπως σε βολευει..πχ θα ψαξεις για την Ανδρομεδα η το νεφελωμ του Ωριωνα με πιο χαμηλα μεγεθυνση ενω στους πλανητες θα βαλεις full power! 5) Τα αστερια οτι τηλεσκοπιο και αν εχεις παλι τελειες ειναι..εκεινο που αλλαζει ειναι το ποσα αστρα μπορεις να δεις με το ματι και ποσα με το τηλεσκοπιο..π.χ. οταν βλεπεις τις πλειαδες με το ματι διακρινεις 6-7 αστερια ενω με το τηλεσκοπιο σου θα βλεπεις γυρω στα 40!!!!Για πλανητες αυτη την εποχη ειναι ο Κρονος και ο Διας..ο πρωτος ειναι ακριβως απο πανω μας μολις νυχτωσει αυτη την εποχη..δοκιμασε με το τηλεκοπιο σου μολις νυχτωσει να στοχευσεις (πρωτα με την χαμηλη μεγεθυνση) τα πιο λαμπερα αστερια ακριβως απο πανω σου και θα βρεις ενα που θα σου φανει λιγο παραξενο..αλλαξε προσοφθαλμιο και θαυμασε το Κρονο με το δακτυλιδι του...ο Διας ανεβενει καπως αργα και ειναι το πολυ λαμπερο αντικειμενο στα Νοτιο-Ανατολικα.. Γενικα με το τηλεσκοπιο σου αμα εξοικιωθεις θα βλεπεις τους κρατηρες στη Σεληνη, τους πλανητες και τα πιο λαμπρα νεφελωματα και γαλαξιες...practise makes better..not perfect.. Ad Astra Per Asperawww.agapioselia.com
maxplanck Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 1, 2006 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 1, 2006 Καλως ορισες φιλε TaomanΑπ'οτι βλεπω εσπευσε σε βοηθεια ο αγαπητος Αγαπιος!!!Αυτα που σου ειπε θα πρεπει να σε βοηθησουν αρκετα!!!Θα σου συστησω παντως να μην απογοητευτεις απο τη ρυθμιση του ερευνητη.Ειναι πολυ δυσκολο να ευθυγραμμιστει λογω της απαραδεκτης ποιοτητας του.Μην ανησυχεις δε σε γελασαν !!!Ολα τα τηλε της τιμης αυτης ιδιας ποιοτητας ερευνητη εχουν.Απο την αλλη ειναι μια καλη ευκαιρια να βαλεις το μυαλο σου να σκεφτει!!!Θα προσαρμοσεις αλλον ερευνητη ή ... κυαλια!!!Η θα μελετησεις πολυ προσεχτικα τη συμπεριφορα του ερευνητη και θα σκεφτεις τη πιθανοτητα πακτωσης με τη βοηθεια ψυχρης ή και θερμης σιλικονης!!!In simple ellinicos.... μη στεναχωριεσαι Κατεβασε και κανεναν εξομοιωτη π.χ. Cartes du ciel,Winstars...Χαλαρωσε και απολαυσε το!!!Εχεις μια ζωη μπροστα σου να μαθαινεις!!!Οτι θελησεις,ΟΛΟΙ θα σε βοηθησουμε.
Foehammer Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 1, 2006 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 1, 2006 Καλημερα σας κυριε Mastrovox..(maxplanck).. Επισης κατι που ξεχασαμε..ψαξε για το βιβλιο Nightwatch..θα σε βοηθησει πολυ (τουλαχιστον ετσι λενε οι φιλοι εδω..εγω ακομη δεν το πετυχα πουθενα ) Ad Astra Per Asperawww.agapioselia.com
taoman Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 1, 2006 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 1, 2006 Ευχαριστώ Πολύ για την βοήθεια. Θα ψάξω απόψε κιόλλας για τον Κρόνο και ελπίζω να τα καταφέρω.Μια τελευταία ερώτηση σχετικά με τον barlow. Τοποθετώ τον barlow στο κύριο σώμα του τηλεσκοπίου και αμέσως μετά το προσοφθάλμιο? παρακάμπτω δηλαδή εκείνο το περίεργο πραγμματάκι που συνήθως τοποθετώ το προσοφθάλμιο πάνω του (είναι γωνιακό εξάρτημα και αν με καταλαβαίνεις).Σε ευχαριστώ Πολύ πάντως και χαίρομαι για την άμεση ανταπόκριση.Βαλεντίνος Λαμπράκης
Foehammer Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 1, 2006 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 1, 2006 Βαλεντινο επειδη εχω καιρο να χρησιμοποιησω διοπτρικο δεν ειμαι σιγουρος γιαυτο αλλα μαλλον τοποθετεις barlow + αστρικη διαγωνιο + προσοφθαλμιο..Την διαγωνιο την εχεις για ευκολια οταν παρατηρεις αντικειμενα πολυ ψηλα στον ουρανο..π.χ. αποψε που θα ψαξεις για κρονο, αντι να σου πιαστει το σβερκο, βαλε την διαγωνιο και κατσε ανετα.. (Μην με κραξετε, εχω να πιασω διοπτρικο στα χερια μου απ' το Γυμνασιο...) Ad Astra Per Asperawww.agapioselia.com
maxplanck Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 1, 2006 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 1, 2006 O γωνιακος ανορθωτης μπαινει πρωτος και μετα ολα τα αλλα.Φυσικα, δικο μας ειναι το τηλε..... οτι θελουμε κανουμε!!! Μιας και το ειπε ο Αγαπιος...Ριξε και μια ματια στο Mastrovox!
Παναγιώτης_ Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 1, 2006 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 1, 2006 Καλές παρατηρήσεις και από εμένα φίλε Βαλεντίνο. Και εγώ στη αρχή ξεκίνησα με ένα 60/900 και εστιαστη (και όχι μόνο) της πλάκας, αλλά είχε μόνο 49 € σε πολυκατάστημα και δεν μπόρεσα να του αντισταθώ. Όσο χάλια και να ήταν πάντως, μου έδειξε ότι εκεί πάνω υπάρχουν υπέροχα πράγματα που αξίζει να τα αναζητήσω. Και βέβαια εκείνο που με έκανε να οριστικοποιήσω την απόφασή μου για αγορά μεγαλύτερου (και καλύτερου) τηλεσκοπίου ήταν το βιβλίο Nightwatch, το οποίο και εγώ σου συστήνω ανεπιφύλακτα. Αν και εγώ από τον Πύργο όπου μένω πήγα στην Πάτρα για να το αγοράσω (το βιβλίο), τώρα το βλέπω να φιγουράρει και στα βιβλιοπωλεία της πόλης μου, οπότε δεν θα δυσκολευτείς φαντάζομαι να το βρείς. Και βέβαια μου έμεινε αξέχαστη η εικόνα του Κρόνου μέσα από το φτηνό αυτό διοπτρικό (όταν τελικά κατάφερα να τον δώ). Καλές παρατηρήσεις σου εύχομαι.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα