Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

15ο Ελληνικό Αστρονομικό Συνέδριο – 15th Hellenic Astronomical Conference

Στα πλαίσια του 15ου Ελληνικού Αστρονομικού Συνεδρίου που διοργανώνεται από την Ελληνική Αστρονομική Εταιρεία θα πραγματοποιηθεί δημόσια ομιλία από τον Δημήτριο Γιαννίο (Πανεπιστήμιο Purdue ΗΠΑ), με τίτλο:

 

«Ο θαυμαστός κόσμος της γενικής σχετικότητας: από τις μαύρες τρύπες έως τα βαρυτικά κύματα.»

 

Η ομιλία θα λάβει χώρα την Κυριακή 4 Ιουλίου 2021, ώρα προσέλευσης 20:30, Παλαιό Δημοτικό Νοσοκομείο Πάτρας, Κορύλλων 2.

 

Λόγω των υγειονομικών μέτρων υπάρχει περιορισμός στις διαθέσιμες θέσεις, οπότε σας παρακαλούμε να δηλώσετε συμμετοχή συμπληρώνοντας την ακόλουθη φόρμα:

 

https://forms.gle/AdcY7dA7hpFMsbZJA

 

Η εκδήλωση θα αναμεταδοθεί ζωντανά από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της Ελληνικής Αστρονομικής Εταιρείας:

 

https://tinyurl.com/3e9cmery

 

Μετά το πέρας της ομιλίας θα ακολουθήσει παρατήρηση του θερινού ουρανού με τα τηλεσκόπια της Αστρονομικής Εταιρείας Πάτρας, «Ωρίων».

 

Περίληψη ομιλίας:

 

Περίπου πριν από ένα αιώνα, ο Αϊνστάιν οραματίστηκε τη βαρύτητα σαν αποτέλεσμα ότι η μάζα καμπυλώνει τον χώρο και τον χρόνο γύρω της. Η επαναστατική αυτή θεωρία, γνωστή ως γενική σχετικότητα, πέρασε όλα τα πειραματικά τεστ και χρησιμοποιήθηκε για να κάνει δύο εξαιρετικές προβλέψεις: (i) την παρουσία μαύρων τρυπών, ακραίων αντικειμένων των οποίων η βαρύτητα απορροφά ακόμη και το φως και (ii) την ύπαρξη ταλαντώσεων του χώρου και του χρόνου όταν οι μάζες επιταχύνονται, που ονομάζονται βαρυτικά κύματα.

Οι μαύρες τρύπες μελετήθηκαν για πρώτη φορά με δορυφόρους τη δεκαετία του 1960. Έκτοτε έχουμε μελετήσει καυτό αέριο να πέφτει σε μαύρες τρύπες ή ακόμη και να απομακρύνεται από αυτές με ταχύτητα κοντά στην ταχύτητα του φωτός. Μελετήσαμε την κίνηση των αστεριών γύρω από τη μαύρη τρύπα στο κέντρο του γαλαξία μας και μάλιστα χαρτογραφήσαμε μια υπερμεγέθη μαύρης τρύπα σε έναν κοντινό γαλαξία. Από την άλλη πλευρά, οι κυματισμοί του χωροχρόνου αποδείχθηκαν πολύ πιο δύσκολο να παρατηρηθούν. Χρειάστηκαν 50 χρόνια σκληρής δουλειάς από επίμονους πειραματιστές μέχρι, μόλις το 2015, ο ανιχνευτής LIGO κατάφερε να "ακούσει" βαρυτικά κύματα από τα τελικά στάδια της συγχώνευσης δύο μαύρων τρυπών. Το 2017, για πρώτη φορά, τόσο βαρυτικά όσο και ηλεκτρομαγνητικά κύματα παρατηρήθηκαν από την ίδια πηγή: δύο αστέρια νετρονίων συγχωνεύτηκαν δημιουργώντας μια μαύρη τρύπα.

Θα ολοκληρώσω την ομιλία συζητώντας το ρόλο της ερευνητικής μου ομάδας στην οικοδόμηση της θεωρίας των φωτεινών σημάτων που περιμένουμε από αυτές τις αινιγματικές συγχωνεύσεις. Πράγματι, η συνδυασμένη ανίχνευση βαρυτικής και ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας από τη συγχώνευση αστεριών νετρονίων ή μαύρων οπών περιέχει πληροφορίες ανεκτίμητης αξίας. Μπορεί να ρίξει φως σε θέματα που κυμαίνονται από το ρυθμό διαστολής του το σύμπαντος μέχρι και τις διαδικασίες που είναι υπεύθυνες για την δημιουργία βαρέων ατομικών στοιχείων όπως ο χρυσός και το ουράνιο στο σύμπαν.

 

 

Σύντομο Βιογραφικό:

 

Ο Δημήτριος Γιαννίος ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές του σπουδές στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών και τις μεταπτυχιακές και διδακτορικές του σπουδές στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Στη συνέχεια εργάστηκε ως ερευνητής στο Ινστιτούτο Max Planck για την Αστροφυσική στην Γερμανία και στο Πανεπιστήμιο Princeton στις ΗΠΑ. Το 2012 εντάχθηκε στο Πανεπιστήμιο Purdue στις ΗΠΑ όπου και είναι τώρα Αναπληρωτής Καθηγητής. Το ερευνητικό του έργο εστιάζει στην Αστροφυσική Υψηλών Ενεργειών και χρηματοδοτείται, μεταξύ άλλων, από τη NASA.

 

 

 

15ο Ελληνικό Αστρονομικό Συνέδριο

 

Η Ελληνική Αστρονομική Εταιρεία (ΕΛ.ΑΣ.ΕΤ.), η οποία αποτελεί τον επίσημο φορέα οργάνωσης των Ελλήνων που ασχολούνται επαγγελματικά με την έρευνα και διδασκαλία σε θέματα αστρονομίας και αστροφυσικής, οργανώνει κάθε δύο χρόνια ένα διεθνές αστρονομικό συνέδριο. Στο συνέδριο αυτό παρουσιάζονται οι τελευταίες εξελίξεις στην έρευνα σε θέματα αστρονομίας

 

Το 15ο Ελληνικό Αστρονομικό Συνέδριο είχε προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στην Πάτρα, από τις 5 έως τις 8 Ιουλίου, 2021. Οι συνεχιζόμενες διεθνείς επιπτώσεις της πανδημίας μας οδήγησαν στο να μετατρέψουμε το συνέδριο σε πλήρως διαδικτυακό. Η επίσημη γλώσσα του συνεδρίου είναι η αγγλική και συμμετέχουν περισσότεροι από 200 επιστήμονες από 24 χώρες.

 

Το συνέδριο υποστηρίζεται από το Πανεπιστήμιο Πατρών, την Ακαδημία Αθηνών, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και τελεί υπό την Αιγίδα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Ο χώρος του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου Πάτρας παραχωρείται δωρεάν από την Δημοτική Βιβλιοθήκη - Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων.

 

 

Τοπική Οργανωτική Επιτροπή

Κ.Ν. Γουργουλιάτος, Επ. Καθ. Πανεπιστημίου Πατρών (Πρόεδρος)

Β. Λουκόπουλος, Καθ. Πανεπιστημίου Πατρών

Χ Αναστόπουλος, Επ. Καθ. Πανεπιστημίου Πατρών

Β. Καραγεωργόπουλος, Διδάκτορας Πανεπιστημίου Πατρών

 

Επιστημονική Οργανωτική Επιτροπή

Πρόεδρος: Βασίλης Χαρμανδάρης

Μέλη: Μ. Χατζόπουλος, Κ. Δασύρα, Α. Γεωργακάκης, Χ. Γοντικάκης, Ε. Χατζημινάογλου, Π. Καλας, Σ. Πατσουράκος, Β. Παυλίδου, Μ. Πετροπούλου, Κ. Τάσσης, Ν. Βλαχάκης

 

MOSHED-2021-6-27-17-51-24.thumb.jpg.a3df7c7adc77cf0d794204d800de7011.jpg

Rio-Antirrio Kerr

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης