Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα σε όλους ....

Παιδιά ... τι να πω, το κάτι άλλο ...

Σας στέλνω μερικές εικόνες να σας τρέξουν τα σάλια για τώρα (χεχεχεχεχε) και το βράδυ αργά που θα τελειώσω την επεξεργασία θα σας στείλω περισσότερες ...

Καθαρούς Ουρανούς

Ι.Δ.Στρίκης

1148_UT_Strikis.jpg.41272b37e16ee89afea6d283d502389c.jpg

12_15_UT_Strikis.thumb.jpg.89e55b9299e000c6aa7ba442433fce1d.jpg

1206_UT_Strikis.jpg.60add9b65acc4c0e9b3c9ac8611716f2.jpg

• Απαντήσεις 3.9k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα σε όλους ...

Tο Σαββάτο το μεσημέρι κάνοντας την καθιερωμένη μου Ηλιοθεραπεία (Ηλιακή παρατήρηση δηλαδή), έπεσα πάνω σε μία προεξοχή αρκετά ήρεμη (στην αρχή) η οποία όμως ήταν κάτι παραπάνω από όσα μπορούσα να δω εκείνη την στιγμή (όπως λέει και ένας φίλος από την Αγγλία : This had more than meets the eye).

Δεν άργησαν βέβαια να φανούν οι εκρηκτικές προθέσεις της προεξοχής αυτής (όπως είδατε και στα προηγούμενα post), και μέσα στα επόμενα 10 λεπτά είχε είδη αρχίσει να διαστέλλεται προς όλες τις κατευθύνσεις. Μέσα στα επόμενα 40 λεπτά η προεξοχή αυτή είχε αγγίξει το ύψος των 509.607 χιλιομέτρων, και δημιουργούσε μία τεράστια φυσαλίδα με πλάτος 374.491 χιλιομέτρων.

Οι ταχύτητες εκτόξευσης του υλικού πλησίασαν τις 11,5 χιλιάδες χιλιόμετρα το λεπτό, δηλαδή 189,5km/sec.

Ένα μικρό αρθράκι μαζί με το βίντεο από την προεξοχή και κάποιες φωτογραφίες που έφτιαξα μπορείτε να δείτε εδώ: http://dailysolar.weebly.com/19-march-2011-huge-prominence.html

Καθαρούς Ουρανούς

Ι.Δ.Στρίκης

www.hellas-astro.gr

www.elobs.weebly.com

www.photogreece.weebly.com

Δημοσιεύτηκε

Καλημέρα..σε όλους

Θα έχουμε πρόβλημα?Μια μεγάλη ηλιακή κηλίδα έχει αναδυθεί πάνω από το νοτιοανατολικό άκρο του ήλιου(φωτό SDO) και διασπάσθηκε με έντονη δραστηριότητα. Το Ηλιo- Δυναμικό Παρατηρητήριο της NASA- SDO- κατάγραψε ένα κύμα ακραίας υπεριώδους ακτινοβολίας από το μαγνητικό πεδίο-κουβούκλιο- του ηλιακής κηλίδας την 21η Μαρτίου:

Η παρούσα φαίνεται να είναι η επιστροφή της παλαιάς ηλιακής κηλίδας 1165, τελευταία φορά την είδαμε στις αρχές Μαρτίου, όταν σχηματίζονταν στο νοτιοδυτικό άκρο του ήλιου. Από τότε αυτή διερχόμενη την αθέατη πλευρά του ήλιου, φαίνεται ότι αυξάνεται σε μέγεθος και... ανησυχία. Η πιθανότητα για πρόβλημα θα γίνει πιο σαφές στις επόμενες ώρες που έρχονται όταν η ενεργή περιοχή αναδυθεί στο ακέραιο. Μείνετε συντονισμένοι.

Ελπίζουμε να ...δούμε κάτι,... καιρού επιτρέποντος....

Πηγή: Spaceweather.com

eastlimb_strip.jpg

Υ.Γ

Ιάκωβε ωραίο το βιντεάκι με τη " Eruptive Prominence"...

Πέτρος Δεσύπρης

Corvus Eye Observatory

ATHENS / S Y R O S

http://www.pdesypris.com/

http://www.ceo-despet.blogspot.com/

Δημοσιεύτηκε

Καλημέρα Πέτρο!! :D

Εδώ στη Θεσσαλονίκη επιτρέπει, προς το παρόν, ο καιρός την παρατήρηση!

Πολύ ωραίος ο ήλιος σήμερα. Δεν έχουμε πολλά νήματα στο δίσκο.

Η μεγάλη προεξοχή στα βόρεια είναι "χάρμα οφθαλμών"... σιγά σιγά εισχωρεί στον δίσκο και γίνεται ένα πολύ όμορφο νήμα... \:D/

Πρέπει να ομολογήσω πως με δυσκόλεψε πολύ στην αποτύπωσή της...

Άλλη μία στα νοτιοδυτικά, μικρότερη σε μέγεθος αλλά πολύ ενδιαφέρουσα στο σχηματισμό.

Το βλέμμα όμως επικεντρώνεται στη AR 11176 (πρώην 1165)!

Ιδιαίτερα φωτεινή με μικρές εκλάμψεις μέσα της και αχνές προεξοχές σε σχήμα βρόγχων, πολύ εντυπωσιακό...! :P

Εδώ http://www.astrovox.gr/forum/download.php?id=22567

κι εδώ http://www.astrovox.gr/forum/download.php?id=22612 θα δείτε φωτογραφίες της που τράβηξε ο Πέτρος στις αρχές του μήνα.

Καλή συνέχεια!

1769316417_22-03-2011suncopy.thumb.jpg.7bec43b626a42780eec82823a52d118f.jpg

22-03-2011 σκίτσο ηλίου

Με εκτίμηση tsan
Δημοσιεύτηκε

Γεια σου Στράτο....

Πολύ καλό και προσεγμένο το σκίτσο.

Όντως η Νέα AR ήταν πολύ δύσκολη να σκιαγραφηθεί στο σκίτσο, μιας και είναι πολύ ασαφής ακόμη...

Τώρα θυμήθηκα και τη "ταλαιπωρία μου"...με το Coronado και τη DS-mount....εκείνη την ημέρα. ](*,) :mrgreen:

Ήταν η AR που είχε εναλλαγές στην ένταση της δραστηριότητάς της...όπου στο τέλος όταν είχε φθάσει στην άκρη του δίσκου ενεργοποιήθηκε για τα καλά και μου φαίνεται ότι είχε εξαπολύσει και μια CME, εγκαταλείποντας το δίσκο...

Νάτη πάλι ...ξανά...και μάλιστα ως φαίνεται....καρδαμωμένη... :mrgreen: :-$

Δυστυχώς ο δυνατός και παγωμένος αέρας το πρωί που είχαμε στην Αθήνα..δεν επέτρεπε και πολλά-πολλά...

Είδα και εγώ τη προεξοχή ΝΕ του δίσκου και τη χάζεψα για λίγο.Τεράστια σε μήκος .Σου έδινε την εικόνα δύο στύλων εκατέρωθεν των οποίων επάλοντο τα κύματα του ιονισμένου πλάσματος σαν “το δίχτυ του Βόλεϊ”... :-k :wink:

Ας ελπίσουμε να στρώσει κάπως ο καιρός....

Πέτρος Δεσύπρης

Corvus Eye Observatory

ATHENS / S Y R O S

Δημοσιεύτηκε

Καλημέρα στους ηλιόφιλους!! :D

Συνεχίζουμε από χθες την παρατήρηση στη Θεσσαλονίκη.

Ο καιρός ανοιξιάτικος.... 8) και ο ήλιος συνεχίζει να στέλνει όμορφες εικόνες.

Η μεγάλη προεξοχή στα βόρεια "επιβιώνει" ακόμη, αλλάζοντας σταδιακά σχηματισμούς.

Στα νοτιοδυτικά η χθεσινή σχετικά μικρή προεξοχή, διπλασιάστηκε σήμερα σε μέγεθος και δημιουργεί ένα ωραίο "αντίβαρο" στο μάτι του παρατηρητή.

Τέλος, η AR 11176 φάνηκε πιό καλά σήμερα. Παρατήρησα μία-δύο κηλίδες και ένα νήμα που διατρέχει την ενεργή περιοχή.

Το σκίτσο μου από την πρωινή παρατήρηση στις 08:30, seeing μέτριο.

Καλές παρατηρήσεις!

:cheesy:

1547827808_23-03-2011suncopy.thumb.jpg.4fbbbb54d5983bdd1724f8593f19f691.jpg

23-03-2011 ήλιος

Με εκτίμηση tsan
Δημοσιεύτηκε

Καλημέρα...

Στράτο η προεξοχή σου στο Ν.... :mrgreen:

Κάνεις...'καλό μάτι".... :mrgreen: :lol: =D>

Ίσως να έχω καταγράψει και το νήμα που σέρνονταν πάνω στο δίσκο στα δεξιά της...

Ο καιρός γενικά καλός...αλλά το Seeing..τα χάλια του...

Με αέρα...αρκετή παγωνιά...πάλι καλά...

Έπεται η συνέχεια... :-k

PROM-110323-CEO-PDS.thumb.jpg.e08c87df80f51c456be909ed5158eb44.jpg

Prominence

2011-03-23

Athens

Πέτρος Δεσύπρης

Corvus Eye Observatory

ATHENS / S Y R O S

Δημοσιεύτηκε

Φωτογράφισες τελικά παρά το κρύο??!! :mrgreen: \:D/ \:D/

Πολύ ωραία η προεξοχή. =D> =D>

Το πρωί είχε διαφορετικό σχήμα. Την ώρα της λήψης που έκανες άρχισε να "ανοίγει" στη μέση, σαν να χωρίζει... :-k

Περιμένουμε και τις επόμενες! O:)

Με εκτίμηση tsan
Δημοσιεύτηκε

Η συνολική δραστηριότητα σήμερα, 23-03-2011, μέσα από ένα πολύ άσχημο-κακό seeing...0..!!! :cry: :-k και γενικά πολύ ασταθή ατμόσφαιρα, λόγω καιρικών συνθηκών... :roll:

Η προεξοχή στο Βορρά και η 11176 ...ήσαν αυτές οι εικόνες που έσωσαν την...παρτίδα που λέμε...:mrgreen:

Η προεξοχή στα ΝΔ ίσα που την έβλεπα, δυνατή σα "σήμα"..αλλά πολύ θολή.'Οτι και αν έκανα δεν μπόρεσα να τη δω πιο καθαρά.

Επίσης μια νέα ΑR, εκτός της 11176(...παλαιάς 11165),έκανε την εμφάνισή της στο ΒΑ άκρο..και αναμένεται η αριθμοποίηση της... :-k

Τέλος η 11175 αποχαιρετά το δίσκο στο ΝΔ άκρο...

καλό βράδυ....

SWPR-110323-CEO-PDS.jpg.98ed25393c8e6ee6d1560b1604665b03.jpg

2011-03-23

ATHENS

1175-110323-CEO-PDS.thumb.jpg.17014a0e892b0bc7c13241303ab40c88.jpg

AR11175

2011-03-23

ATHENS

NAR-110323-CEO-PDS.thumb.jpg.00f7d9a477ca0c9829d7d4643b795d3b.jpg

New AR

2011-03-23

ATHENS

AR-NE-110323-CEO-PDS.thumb.jpg.3a60015e63da48d820b55b4f3a31fe0a.jpg

New AR

2011-03-23

ATHENS

LIMB-110323-CEO-PDS.thumb.jpg.63acd04a13a0edade8c4ed458ed7acc2.jpg

2011-03-23

ATHENS

1176-110323-CEO-PDS.thumb.jpg.288db70920aa94458c83558e8a148af3.jpg

AR11176

2011-03-23

ATHENS

Πέτρος Δεσύπρης

Corvus Eye Observatory

ATHENS / S Y R O S

Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα και Χρόνια Πολλά...

Ημέρα Λαμπρή σήμερα και ο Ήλιος γεμάτος ζωή...

Πρώτη μου φορά παρακολούθησα την εξέλιξη στην ενεργή περιοχή-Ωκεανός-11176 ...την μεταβολή των νημάτων εντός αυτής ως να επρόκειτο για Flares.. :roll: :shock:

Δείτε σε αυτές τις δύο εικόνες την πολύ έντονη αλλαγή στο νήμα της κηλίδας...(πολύ σύντομη και πρόχειρη επεξεργασία..)

Η πρώτη εικόνα περίπου στις 9 το πρωί....και η δεύτερη στις 10:17 π.μ...

Η καταγραφή της μέσα από τα 23 συνολικά βίντεο ...δείχνει με το πιο κατηγορηματικό τρόπο το απίθανο αυτό φαινόμενο σε όλη του τη εξέλιξη....

Απίστευτη η αδράνεια στη περιφέρεια......

Καλό απόγευμα... :-k

1176-110325-PDS-CEO.thumb.jpg.ba25ed803b1ef736b1a0f19ba87e7168.jpg

AR11176 (1)

25-03-2011

Athens

1176-110325-CEO-PDS.thumb.jpg.f964723e95028cf93f78596cee895a10.jpg

AR11176 (2)

25-03-2011

Athens

Πέτρος Δεσύπρης

Corvus Eye Observatory

ATHENS / S Y R O S

Δημοσιεύτηκε

Όντως Πέτρο, υπέροχος ο ήλιος σήμερα και αυτό φαίνεται από τις εικόνες που μας στέλνεις! :shock: :shock:

Το μόνο που μπόρεσα να κάνω σήμερα ήταν η παρατήρηση και μόνο, αυτής της υπέροχης ενεργής περιοχής που μοιάζει με θάλασσα.... σε μέγεθος... :roll: Τρόμος με έπιασε στη σκέψη να την ζωγραφίσω, γι' αυτό και ήμουν λιγάκι "αδρανής".. :mrgreen: :mrgreen:

Με εκτίμηση tsan
Δημοσιεύτηκε

Καλημέρα στο Δελτίο! :D

Σήμερα προσπάθησα να κάνω ένα σκίτσο του ήλιου, ώστε να έχουμε μιά πλήρη εικόνα του δίσκου, για να καταλάβουμε την έκταση αυτής της ενεργής περιοχής που φωτογράφισε χθες ο Πέτρος.

Η 11176 είναι πολύ μεγάλη σε έκταση και πίσω της "σέρνονται" άλλες δύο ενεργές περιοχές οι 11178, 11181.

Είναι εξαιρετική η θέα μέσα από το προσοφθάλμιο...!! [-o< [-o<

Βορειότερα έχουμε αλλες δύο AR, τις 11177 και 11180. Η δεύτερη την είδα σε μία έξαρσή της και συγχρόνως δίπλα της μία μικρή έκλαμψη στην άκρη του δίσκου.... (μάλλον περιμένουμε κι άλλη AR...) που χάθηκε γρήγορα.

Στο βορρά υπάρχει ακόμη η προεξοχή που βλέπαμε στις 23/03 αλλά τώρα την βλέπουμε ως νήμα.

Αυτά από Θεσσαλονίκη. :D

Το σκίτσο αδικεί πολύ τη θέα του ήλιου σήμερα.... αλλά τι να κάνουμε... μέχρι εκεί φθάνει το χέρι μας...! :mrgreen:

414841715_26-03-2011suncopy.thumb.jpg.730e9751efbf94e3a2a14d06d1519e1b.jpg

26-03-2011 ήλιος

Με εκτίμηση tsan
Δημοσιεύτηκε

Καλημέρα Στράτο.. :lol:

Τέτοιο "χείμαρρο ενέργειας" στη χρωμόσφαιρα δεν έχω ξαναδεί μέχρι τώρα.. :roll:

Το 1/4 του του δίσκου είναι σε έξαρση.

Σήμερα ούτε που έστρεψα τα ..μάτια μου προς τα εκεί,μιας και 23 βίντεο πότε θα τα φέρω βόλτα... :-k :mrgreen:

Πάντως το χέρι σου αρκεί και περισσεύει για την ενημέρωσή μας... :mrgreen:

Τώρα που γράφω αυτά,εδώ ο καιρός άλλαξε πάλι και ο ουρανός ...έκλεισε για τα καλά... #-o

Καλό Σ/Κ σε όλους..

Πέτρος Δεσύπρης

Corvus Eye Observatory

ATHENS / S Y R O S

Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα σε όλους ...

Συγνώμη για την απουσία μου τόσες μέρες, αλλά δεν είχα καθόλου χρόνο να επεξεργαστώ βίντεο και να δω το internet.

Εδώ σας στέλνω μερικές εικόνες από τις τελευταίες μέρες (κάποιες τις έχω ξαναστείλει, αλλά τώρα είναι όπως πρέπει για να ληφθούν υπόψιν μας ως παρατηρήσεις).

Σύντομα περισσότερα.

Καθαρούς Ουρανούς

Ι.Δ.Στρίκης

ΥΓ: Ρε παιδιά τι χαμός γίνεται εκεί πάνω ???? Απίστευτες δομές λέμε ... Ελπίζω και σε επόμενα Flare και ποιο δυνατά από αυτά τα Β και Μ ....

ΥΓ2: Πέτρο οι εικόνες σου πολύ καλές και μάλιστα αν τις συγκρίνεις με τις δικές μου που είναι με την Flare θα δεις ότι όντως τέτοια φαινόμενα (με γρήγορα νήματα) συνδέονται άμεσα με τις Flares και μάλιστα στην εικόνα σου το Flare έχει συμβεί 2 ώρες νωρίτερα ....

2011_03_26_JDStrikis_SITE.jpg.542e4c089173abe66713d56e429191cb.jpg

2011_03_25_JDStrikis_Flares.jpg.0e243cc37535c2bfcebcb0652df01d06.jpg

Flare_2011_03_24_M1_JDStrikis_Site.thumb.jpg.5fd6f74c4b470502ef22cdeab4d65ad3.jpg

Prominence_2011_03_19_JDStrikis_Site.thumb.jpg.2f8174968886560b51142f6522078541.jpg

Δημοσιεύτηκε

Καλημέρα...

Κάντε κλικ πάνω στην gif εικόνα για να δείτε την περιοχή 11176..σε δράση...

Περιμένετε να φορτώση και...να αρχίσει να παίζει

Η επιμέλεια του gif...από το Στράτο...

Δε περίμενα ότι θα έκανα τη καταγραφή της για τόση ώρα...και έτσι η πρώτη με την Flare...ξεφεύγει λίγο από τις υπόλοιπες...

Το αποτέλεσμα όμως φαίνεται καθαρά...το τι κατέγραψα... :mrgreen:

AR11176-anim-CEO-PDS.gif.fbfaa830f4cfdca4e22edb2fbd43f997.gif

AR11176

25-03-2011

Animation

Athens

Πέτρος Δεσύπρης

Corvus Eye Observatory

ATHENS / S Y R O S

Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα σε όλους ...

Σήμερα ο καιρός ήταν υπέροχος και το seeing ήταν αρκετά καλό.

Λίγο μετά την έναρξη της παρατήρησης σήμερα έσκασε ένα μικρό C-1 Flare στην ενεργή περιοχή 1176 το οποίο κατέγραψα και έκανα ένα μικρό ακόμη βίντεο.

Σας στέλνω την παρατήρηση με 9 από τις 30 συνολικά εικόνες από το σημερινό...

Το βίντεο μπορείτε να δείτε στο site μου στο www.dailysolar.weebly.com εκεί που λέει "Today", εκεί θα δείτε και το βίντεο από την έκλαμψη στις 24 Μαρτίου 2011

Καθαρούς Ουρανούς

Ι.Δ.Στρίκης

ΥΓ: Πέτρο πολύ ωραίο το βίντεο σου από την έκλαμψη και το νήμα ...

ΥΓ2: Στράτο ... ποιο πρόγραμμα χρησιμοποιείς για να φτιάξεις αρχεία gif ????? εγώ χρησιμοποιώ το MaxDL για τα βίντεο μου το οποίο όμως βγάζει αρχεία avi.

Flare_2011_03_28_JDStrikis_Site.thumb.jpg.8102d613ba0548d56e69a512535ba921.jpg

Δημοσιεύτηκε

Χαιρετώ τους φίλους.

Επιτέλους άλλαξε η ώρα και πλέον βρήκα χρόνο για παρατήρηση και τις καθημερινές. Έχετε δίκιο ότι εκεί πάνω γίνεται χαμός. Σήμερα ειδικά δεν είχε μόνο προεξοχές ωραίες αλλά και στο δίσκο γινόταν χαμός. Κηλίδες, νήματα, τα πάντα όλα. Η περιοχή της 11176 δίνει ρέστα.

Επίσης απο πλευράς μου ένα μεγάλο μπράβο στον Πέτρο και τον Ιάκωβο για τα καταπληκτικά βίντεο. Αλλά και στον Στράτο για την επεξεργασία =D> =D>

Περιμένουμε κι άλλα.

Το αδιανοητο σημερα ειναι η μονη λυση για το αυριο !

Επανάσταση δεν είναι μόνο η εξέγερση, είναι και η συνειδητοποίηση της αλήθειας...

http://www.spartastronomy.gr

Δημοσιεύτηκε
Αλλά και στον Στράτο για την επεξεργασία =D> =D>

Κ. Τάκη, τα εύσημα πρέπει να δωθούν στον Πέτρο, αφού ο ίδιος κατέγραψε και επεξεργάστηκε όλες τις φωτογραφίες. Εγώ το μόνο που έκανα ήταν να τις βάλλω σε μία σειρά! O:)

Δυστυχώς ο καιρός σήμερα στη Θεσσαλονίκη δεν είναι καλός, μας πλάκωσε η συννεφιά και η βροχή... έτσι χάνουμε την πολύ ενδιαφέρουσα εξέλιξη των φαινομένων στον ήλιο μας.

:(

ΥΓ: Ιάκωβε καταρχάς ευχαριστούμε για τις φωτογραφίες που μας στέλνεις! :D

Για να δημιουργήσω αρχεία gif χρησιμοποιώ το photoshop cs3, υπάρχει μία επιλογή animation. :wink:

Με εκτίμηση tsan
Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα σε όλους.

Στράτο ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια, απλά ότι στέλνω και έξω, στέλνω και εδώ (και είναι χαρά μου αλλά και τιμή μου να βλέπω και άλλους να ασχολούνται με αυτό που αγαπάω τόσο πολύ).

Πάντως για να δούμε και λίγο την γενικότερη συμπεριφορά του Ήλιου έκανα και κάποια διαγράμματα με μετρήσεις από τις εικόνες και τα σχέδια όλων μας εδώ μέσα, και συμπλήρωσα με αυτά του SDO σε κάποιες περιπτώσεις (απλά για να είναι ολοκληρωμένη η εικόνα μας για τον Ήλιο και την συμπεριφορά του τους τελευταίους μήνες.

Έτσι λοιπών στέλνω 4 διαγράμματα που έχουν ενδιαφέρων να δούμε από πολλές απόψεις.

Διάγραμμα 1ο: Στο διάγραμμα (Long_Dist.jpg) απεικονίζονται όλες οι κηλίδες που έχουν εμφανιστεί από τον Αύγουστο του 2010 μέχρι και σήμερα (όχι μόνο οι κύριες κηλίδες των ομάδων, αλλά και οι μικρές συνοδευτικές). Το διάγραμμα είναι μία συνάρτηση της θέσης των κηλίδων αυτών σε σχέση με την απόστασή τους από τον Μεσημβρινό του Ήλιου (στο σύστημα αναφοράς του Carrington) και του χρόνου.

Με βάση αυτό το διάγραμμα μπορούμε να μελετήσουμε την ολίσθηση των κηλίδων στην επιφάνεια του Ήλιου αλλά και την ταχύτητά τους (όχι την ταχύτητα περιστροφής τους γύρο από τον δίσκο) σε σχέση με τον κεντρικό μεσημβρινό. (ο μεσημβρινός του Ήλιου στο σύστημα αναφοράς του Carrington είναι ένα σταθερό σημείο αναφοράς όπως είναι ο μεσημβρινός του Greenwich για την Γη, δεν είναι ο μεσημβρινός που περνάει από το κέντρο του δίσκου)

Διάγραμμα 2ο: Το διάγραμμα (Lat_Dist.jpg) είναι το γνωστό σε όλους μας Butterfly και όλοι νομίζω ξέρουν τι σημαίνει οπότε αφήνω τον μακρύ σχολιασμό εκτός από ένα σημείο.

Οι καταγραφές σε πλάτος από 0 μοίρες έως και +50 μοίρες είναι κατά πολύ περισσότερες από ότι από 0 έως -50 μοίρες, αυτό δηλώνει μία ανισορροπία στα επίπεδα της Ηλιακής δραστηριότητας μεταξύ βορείου και νοτίου ημισφαιρίου, κάτι που έχει παρατηρηθεί και στο παρελθόν και δεν είναι ασυνήθιστο για αστέρια της κατηγορίας του δικού μας Ήλιου.

Διάγραμμα 3ο/4ο: (Lat_Long_Dist.jpg / Lat_Lon_Sunspots.jpg) Για εμένα προσωπικά εδώ είναι το ζουμί και το μεγάλο ενδιαφέρων και ίσως είναι μία καλή αφορμή για περισσότερο κόσμο να ασχοληθεί με τον Ήλιο. Αυτά τα διαγράμματα είναι "Συνοπτικοί χάρτες της Ηλιακής Δραστηριότητας". Δηλαδή είναι μία μίξη των δύο πρώτων διαγραμμάτων αλλά χωρίς την παρουσία του χρόνου (όχι ενεργή τουλάχιστον). Αυτό που κάνουν αυτά τα δύο διαγράμματα είναι να δημιουργούν έναν χάρτη της Ηλιακής επιφάνειας (ακριβώς όπως οι χάρτες της Γης και του Άρη) με σημειωμένα επάνω όλα τα κέντρα δράσης της φωτόσφαιρας και της χρωμόσφαιρας (όλα τα κέντρα δράσης που εμφανίζουν και Ηλιακές κηλίδες).

Στο 3ο διάγραμμα θα δείτε ότι υπάρχει ένας κύκλος με ένα μικρό ερωτηματικό στο κέντρο. Αυτό είναι που μου κίνησε την περιέργεια πριν από λίγο καιρό. Ενώ βλέπετε ότι σε όλη την υπόλοιπη επιφάνεια ο Ήλιος δίνει κηλίδες (μικρές ή μεγάλες δεν έχει σημασία), εκεί για κάποιο περίεργο λόγο έχει να δώσει κηλίδες από το 2006 (έχω κάνει και παλαιότερα διαγράμματα και συμβαίνει το ίδιο όπως και σε αυτό το διάγραμμα που είναι από τον Αύγουστο του 2010 μέχρι και πριν από λίγο καιρό). Κατά συνέπεια λοιπών ο Ήλιος δείχνει να μην συμπαθεί (ας μου επιτραπεί αυτή η έκφραση) εκείνο το σημείο και έτσι το αφήνει επίτηδες ανενεργό για πάνω από 4,5 χρόνια τώρα.

Στο 4ο διάγραμμα όμως, θα δείτε ότι τελικά την περασμένη βδομάδα αυτό άλλαξε και επιτέλους έδωσε και εκεί μερικές κηλίδες. Λοιπών μην βιαζόσαστε να βγάλετε συμπεράσματα και να χαρείτε καθώς τα έβαλα στο διάγραμμα αυτά τα σημεία μόνο για να δείξω ότι κάτι πήγε να κάνει αλλά τελικά απέτυχε και πάλι. Τα σημεία αυτά ΔΕΝ είναι Ηλιακές κηλίδες αλλά μόνο πόροι που απλά ξεπέρασαν το συνηθισμένο μέγεθος σε μία προσπάθεια να γίνουν κηλίδες αλλά απέτυχαν και μέσα σε λίγες ώρες έσβησαν από την επιφάνεια του Ήλιου.

Κατά συνέπεια αυτό το φαινόμενο με την παντελή απουσία των Ηλιακών κηλίδων σε εκείνο το σημείο του Ήλιου συνεχίζεται κανονικότατα. Για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό δεν έχω την παραμικρή ιδέα, αλλά ξέρω ότι μόνο με περισσότερες παρατηρήσεις και ποιο συστηματικές μελέτες θα λυθεί αυτό το μυστήριο, μελέτες και παρατηρήσεις που μπορούμε να συμμετέχουμε και εμείς οι ερασιτέχνες.

Εύχομαι σε όλους

Καθαρούς Ουρανούς

Ι.Δ.Στρίκης

www.hellas-astro.gr

www.dailysolar.weebly.com

Lat_Long_Dist.thumb.jpg.035bb0b490c02e09bae833a12f10408a.jpg

Lat_Lon_Sunspots.thumb.jpg.35ffb7e282adc522977e34fc995754d7.jpg

Lat_Dist.thumb.jpg.c333e61b82790d0c766ed81978d67eee.jpg

Long_Dist.thumb.jpg.3ba234e39fe6a498b252d989ff4c8c32.jpg

Δημοσιεύτηκε

Καλημέρα σε όλα τα Παιδιά...

Ιάκωβε ....πολύ ωραίοι οι πίνακες και τα στατιστικά στοιχεία....

Στράτο διόρθωσα το σφάλμα ... :mrgreen: :?: :P

και ξαναφορτώνω τη gif..της 11176...

Νομίζω ότι η color editon...θα είναι πολύ καλή...:wink: :-k \:D/

Και τώρα η χθεσινή συλλογή μας με ένα ουρανό κάπως καλύτερο.... από το σημερινό.

Νομίζω η αραιή συννεφιά ίσως να βοηθάει σε κάποια πράγματα...

Ελπίζω να έκανα μια αξιόλογη συλλογή και καταγραφή...

Μου αρέσει η 11181..που σου δίνει την εικόνα ενός "Σκορπιού"... :-k (..με το νήμα της φυσικά..):mrgreen:

Λίγα πράγματα άφησα έξω γιατί η κατάσταση του ουρανού ,σε κάποια φάση,είχε βαρύνει και δεν πήγαινε άλλο... :roll:

Καλό μεσημέρι.

11176-Animation-CEO-PDS.gif.1eb689f116c0a2fb0d9e940aadf24e46.gif

AR11176

Animation

PROMC-CEO-PDS-110328.thumb.jpg.28ed915cf4a3c9e0bef9594eb15f6d37.jpg

Prominences

28-03-2011

Athens

PROM-CEO-PDS-110328.thumb.jpg.1e090b255984b956ad86a6baac401e03.jpg

Prominences

28-03-2011

Athens

SURFACE-CEO-PDS-110328.thumb.jpg.867227ca39ce1467fc828ed51449fb5f.jpg

AR11181 &11178

28-03-2011

Athens

1180-SURF-CEO-PDS.thumb.jpg.c521e70230b1f56799a53642e0782eff.jpg

AR11180

28-03-2011

Athens

1180-CEO-PDS-110328.thumb.jpg.359731b25a21806ae70f5eb8418f3fa2.jpg

AR11180

28-03-2011

Athens

1180-83-CEO-PDS-110328.thumb.jpg.4ed799370764ac4c37924b15d4eff015.jpg

AR11180 &11183

28-03-2011

Athens

1176-SURF-CEO-PDS.thumb.jpg.e218f2d18bebf6e5224685a5ac3cd696.jpg

AR11176 & 78

28-03-2011

Athens

1176-CEO-PDS-110328.thumb.jpg.ea612272e47cebfbf90e8d601a21baa6.jpg

AR11176 &..78 &....81

28-03-2011

Athens

Πέτρος Δεσύπρης

Corvus Eye Observatory

ATHENS / S Y R O S

Δημοσιεύτηκε
Στράτο διόρθωσα το σφάλμα ... :mrgreen: :?: :P

και ξαναφορτώνω τη gif..της 11176...

Εξαιρετικό!!! =D> =D> :wink: Νομίζω πως η έγχρωμη έκδοσή της θα έχει καλύτερη θέα! 8) :-({|=

Λοιπόν, επειδή η συννεφιά μας πλάκωσε.... πήρα το φωτογραφικό υλικό που παρέθεσε παραπάνω ο Πέτρος και έφτιαξα ένα πανόραμα του χθεσινού ηλιακού δίσκου! \:D/

Ελπίζω να σας αρέσει! O:)

Καλή συνέχεια!

887993166_panoramadespet.thumb.jpg.3f6bca5b3c7c7cf07257f53c107f5402.jpg

πανόραμα ηλιακού δίσκου

Με εκτίμηση tsan
Δημοσιεύτηκε

Καλημέρα στους ηλιόφιλους!! :D

Πολύ ενδιαφέρον παρουσιάζει και σήμερα ο ήλιος, μιάς και οι μεταβολές στο δίσκο και στην περιφέρεια είναι εμφανής! Αρκετά νήματα, πολλές ενεργές περιοχές, αλλά και δύο ωραίες προεξοχές στο βόρειο τμήμα. Το νήμα της AR 11181 που φωτογράφισε ο Πέτρος, έγινε πυκνότερο σε δομή (χάλασε ο "σκορπιός"! :mrgreen: )

Η 11183 μεγάλωσε αρκετά.... σε μέγεθος :-k

Ένα πρόχειρο σκιτσάκι.

1648563268_30-03-2011suncopy.thumb.jpg.0c128ce3c7088f0dee45a396faa651e5.jpg

30-03-2011 ήλιος

Με εκτίμηση tsan

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης