Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

• Απαντήσεις 3.9k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Δημοσιεύτηκε
Ωραίει οι φωτογραφίες σου Ιάκωβε!!!!!!!!

Καλές Παρατηρήσεις & Καθαρούς Ουρανούς!

Μάκης Λυκόπουλος

Μέλος Ελληνικής Αστρονομικής Ένωσης (ΕΑΕ)

Μέλος Συλλόγου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Βοιωτίας (ΣΕΑΒ)

Δημοσιεύτηκε

Hi JDS.. :mrgreen: :lol:

Καλώς τον και ..ας άργησες…

Δε ξέρω αν είμαι αυτός που σε έπεισε να συμμετέχεις στο Δ.Η.Δ …αλλά όπως και να έχει, η παρουσία σου θα μας είναι ενδιαφέρουσα και πολύτιμη.

Καιρός είναι να υπάρξει και λίγη ανανέωση στο Δ.Η.Δ…από πλευράς προσώπων όταν αυτή γίνεται σε πλαίσια ευγενούς συνεργασίας και άμιλλας.

Η φωτό στο CaK είναι πολύ όμορφη. Ίσως είναι λίγο παρεξηγημένη η φωτογράφηση μέσω ενός φίλτρου CaK…μιας και προορίζεται-περιορίζεται στο δίσκο-ενεργές περιοχές.

Όμως δίνει μια ευχάριστη κατά τα άλλα εικόνα του ηλιακού δίσκου.

Αναφέρεις το Doppler-Gram…μια καλή τεχνική για να κατανοήσει ένας παρατηρητής καλύτερα αυτά που βλέπει.

Θα μπορούσες να μας κάνεις όσο γίνεται πιο απλά, να γίνει κατανοητή αυτή η τεχνική και τι πληροφορίες μας δίνει..?

Αναφέρω για κάτι περισσότερο ότι υπάρχει και το... Doppler-Gram…για Προεξοχές

Καλή συνέχεια λοιπόν... :wink: =D>

Πέτρος Δεσύπρης

Corvus Eye Observatory

ATHENS / S Y R O S

http://www.pdesypris.com/

http://www.ceo-despet.blogspot.com/

Δημοσιεύτηκε

Γειά σου Ιάκωβε!!! :D

Καλώς ήλθες στο Δελτίο Ηλιακής Δραστηριότητας!! :D

Πολύ ωραίες οι φωτογραφίες σου! :wink:

Καλή διαμονή και καλές παρατηρήσεις εύχομαι!! :cheesy:

Με εκτίμηση tsan
Δημοσιεύτηκε

Βεβαίως Πέτρο ...

Ευχαριστώ και για το καλωσόρισμα αλλά και για την ερώτηση.

Για αρχή να πούμε ότι υπάρχουν δύο τρόποι για να δημιουργήσεις "Διαγράμματα Doppler".

Α) Μονοχρωματικό διάγραμμα: Το μονοχρωματικό διάγραμμα γίνετε αφαιρώντας δύο μονοχρωματικές εικόνες την μία από την άλλη.

Β) Έγχρωμο διάγραμμα : Το έγχρωμο διάγραμμα γίνετε χρησιμοποιώντας τρεις μονοχρωματικές εικόνες όπως θα τις χρησιμοποιούσαμε σε μία σύνθεση Deep Sky, δηλαδή σαν RGB.

Τώρα και λίγη φυσική πίσω από τις εικόνες ...

Φαινόμενο Doppler : Φαινόμενο Doppler είναι αυτό κατά το οποίο όταν σε πλησιάζει ένα περιπολικό με ανοιχτή την σειρήνα του (και σταθερή ταχύτητα του περιπολικού ενώ εσύ μένεις ακίνητος), ακούς τις επαναλήψεις της σειρήνας να γίνονται όλο και ποιο γρήγορες (μέχρι που περνάει από μπροστά σου), ενώ όταν αρχίσει να απομακρύνετε από εσένα (και πάλι με σταθερή ταχύτητα του περιπολικού ενώ εσύ μένεις ακίνητος) τότε ακούς τις επαναλήψεις της σειρήνας του να γίνονται όλο και ποιο αργές. Αυτό λοιπών που αλλάζει στο συγκεκριμένο παράδειγμα είναι η συχνότητα της σειρήνας.

Και τώρα λίγη παρατήρηση ...

Έτσι λοιπών, εάν κανείς μπορέσει να μετρήσει την συχνότητα της σειρήνας του περιπολικού, τότε με λίγα μαθηματικά (που κάνουμε στο λύκειο) μπορεί να υπολογίσει την "σχετική" ταχύτητα του περιπολικού.

Με αυτόν τον τρόπο οι αστρονόμοι εδώ και δεκαετίες μετρούν την μετατόπιση γαλαξιών (την διαστολή του Σύμπαντος δηλαδή) αλλά και τις ταχύτητες περιστροφής των εξωπλανητών γύρω από τα αστέρια τους.

Από εκεί και πέρα ...

Για τον Ήλιο τώρα.

Γνωρίζουμε ότι η γραμμή του Υδρογόνου Α' (συχνότητα εκπομπής δηλαδή) είναι τα 656,28nm ή αλλιώς τα 6562.8 Angstrem. Γνωρίζοντας λοιπών αυτό το στοιχείο, τότε μετρώντας την μετατόπιση της συχνότητας στην οποία εκπέμπει ένα φαινόμενο που παρατηρούμε, μπορούμε να καταλάβουμε εάν αυτό το φαινόμενο είναι "θετικό" ή "αρνητικό", δηλαδή εάν το υλικό της χρωμόσφαιρας (πλάσμα) από το οποίο αποτελείτε το φαινόμενο αυτό, απομακρύνετε ή προσεγγίζει τον εκάστοτε παρατηρητή.

Έτσι λοιπών γνωρίζοντας από πριν την παρατήρηση σε τι ταχύτητες αντιστοιχούν οι συχνότητες κοντά στο Υδρογόνο Α', τότε μπορούμε να παρατηρήσουμε πως τα διαφορετικά κομμάτια ενός φαινομένου (Νήμα - Προεξοχή - τμήματα των Ηλιακών Κηλίδων - Εκλάμψεις κτλπ.) κινούνται αλλά και με τι ταχύτητες παράλληλα...

Από όλα τα παραπάνω, και γνωρίζοντας ότι το "πλάσμα" κινείτε κατά κύριο λόγο μέσα στο μαγνητικό πεδίο του Ήλιου τότε μπορούμε να κάνουμε αναπαραστάσεις τριών διαστάσεων του μαγνητικού πεδίου του Ήλιου και να το μελετήσουμε. Μέχρι αυτό το σημείο φτάνουν συνέχεια ερασιτέχνες αστρονόμοι από όλο τον κόσμο, από εκεί και πέρα όμως αναλαμβάνουν οι επαγγελματίες να συνεχίσουν και να κάνουν ανάλυση αυτών των παρατηρήσεων. Εγώ εδώ και αρκετό καιρό δημιουργώ διαγράμματα Doppler και μάλιστα μερικά από αυτά έχεις δημοσιεύσει και εσύ παλαιότερα εδώ μέσα...

Το να δημιουργήσει κανείς τέτοιες εικόνες είναι πανεύκολο καθώς το μόνο που πρέπει να κάνει κανείς είναι να βαθμονομήσει το φίλτρο στο τηλεσκόπιο του και μετά απλά να παίρνει εικόνες και να τις συνθέτει σε ένα πρόγραμμα όπως το Photoshop ή το MaxIm DL και το IRIS. Είτε με την μέθοδο της τριχρωμίας, είτε με την μέθοδο της αφαίρεσης, αυτού του τύπου η μελέτη των Χρωμοσφαιρικών φαινομένων είναι ένα πεδίο αρκετά σημαντικό για την επιστήμη και ταυτόχρονα ένα πεδίο στο οποίο ερασιτέχνες αστρονόμοι όπως εμείς μπορούμε να συνεισφέρουμε αρκετά.

Όσο για την εικόνα μου τώρα, έχω χρησιμοποιήσει την τεχνική της τριχρωμίας, όπου σαν κόκκινο έχω χρησιμοποιήσει την εικόνα στα 656,16 nm, σαν πράσινο την κεντρική γραμμή στα 656,28nm και σαν μπλε την γραμμή στα 656,32nm. Από τα παραπάνω λοιπών έχουμε πώς ...

Ότι βλέπει κανείς στην εικόνα μου να έχει κόκκινη απόχρωση, αυτό απομακρύνεται από την Γή με -55km / hour και ότι βλέπει στην εικόνα μου να έχει μπλε απόχρωση,αυτό κινήτε προς την Γή με ταχύτητα +21km / hour, ενώ τέλος ότι έχει πράσινη απόχρωση μένει σταθερό (ακίνητο) ως προς τον άξονα Γής - Ήλιου.

Εύχομαι να μην σας μπέρδεψα περισσότερο με όλα τα παραπάνω.

Καθαρούς Ουρανούς

και

Καλές Παρατηρήσεις

Ι.Δ.Στρίκης

ΥΓ: Όσο δε για το CaK (ασβέστιο) είναι πάρα πολύ ενδιαφέρων και έχει αρκετά πράγματα να παρατηρήσει κανείς σε αυτήν την συχνότητα. Προεξοχές είναι ορατές με αυτό το φίλτρο και ταυτόχρονα πληθώρα άλλων φαινομένων όπως εκλάμψεις και νήματα (τα νήματα είναι αρκετά σπάνια αλλά όταν η δραστηριότητας του Ήλιου φτάνει στο μέγιστο τότε είναι ποιο συχνά ορατά)

Δημοσιεύτηκε

Καλημέρα σε όλους τους φίλους.

Ιάκωβε καλώς ήλθες. Χαίρομαι πολύ που θα συμμετέχεις κι εσύ στο ΔΗΔ. Πιστεύω ότι οι γνώσεις σου θα μας βοηθήσουν ώστε να γίνουμε όλοι καλύτεροι Ηλιακοί παρατηρητές.

Επιτέλους έξω έχει μια θαυμάσια ημέρα. Πάω να στήσω το PST \:D/

Σπέσιαλ καλημέρα φυσικά και στην Κατερίνα :cheesy: Σε χάσαμε...

Το αδιανοητο σημερα ειναι η μονη λυση για το αυριο !

Επανάσταση δεν είναι μόνο η εξέγερση, είναι και η συνειδητοποίηση της αλήθειας...

http://www.spartastronomy.gr

Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα!!!!!!

Σήμερα όπως είπε και ο takis63 η μέρα είναι ηλιόλουστη

και ο ήλιος εκθαμβωτικός!!!!!!

Σήμερα έγινε παρατήρηση και συγκεκριμένα μια παράξενη

έκρηξη μου τράβηξε το ενδιαφέρον.Βρίσκεται στα ΝΑ του ηλιακού

δίσκου και ήταν ιδιαίτερα όμορφη.

Τι νέα απ΄την Θεσσαλονίκη?????

Μάκης Λυκόπουλος

Δημοσιεύτηκε

Καλή σας μέρα.... =D> \:D/ :-({|=

Από τη σημερινή ηλιοπαρατήρηση-φωτογράφηση....\:D/ :-({|=

Ο καιρός προκλητικά καλός....και είπα να κάνω μια προσπάθεια στο χρόνο που είχα διαθέσιμο...μέχρι να τον χάσω πίσω από τη γωνία του σπιτιού μου... :mrgreen:

H επεξεργασία σύντομη στο Registax 5.1.

1140_11-01-08-11-08-37_PDS.thumb.jpg.4e1bea41e05177f935b484698be97c63.jpg

AR11140

2011-01-08

ATHENS

LUNT LS60THa/B600

LS50FHa DS

DMK31AU03.AS

2.5X barlow PMT

on NEQ6 PRO

1142-11-01-08-10-51-41_PDS.thumb.jpg.0d519d9f1fd667a8e8f2b5a92d1e3d87.jpg

AR11142

2011-01-08

ATHENS

LUNT LS60THa/B600

LS50FHa DS

DMK31AU03.AS

2.5X barlow PMT

on NEQ6 PRO

Πέτρος Δεσύπρης

Corvus Eye Observatory

ATHENS / S Y R O S

Δημοσιεύτηκε
Ωραίες φωτογραφίες Πέτρο!!!!!!! :D :D

Μάκης Λυκόπουλος

Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα Πέτρο, Τάκη, Μάκη και σε όλους του φίλους! :D

Εξαιρετικές οι φωτογραφίες σου Πέτρο! \:D/ :wink:

Με τόσο λίγη επεξεργασία το αποτέλεσμα είναι υπέροχο!

Μάκη, είδα κι εγώ σήμερα τον ήλιο μας.

Αυτό που με εντυπωσίασε είναι το νήμα το οποίο σήμερα μου έδωσε την εντύπωση πως είναι σε μία φθίνουσα κατάσταση... αφού "χωρίστηκε" και περιορίστηκε σε 3 κομμάτια, όπως φαίνεται στη δεύτερη φωτογραφία του Πέτρου.

Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει και το νήμα που βρίσκεται ανατολικά της Ar 11140 το οποίο έγινε σχεδόν ευθύγραμμο. :-k

Αυτά από μένα!

Με εκτίμηση tsan
Δημοσιεύτηκε

Κωνσταντίνε.....Κωνσταντίνε...... :roll:

Ποιός σου έδωσε αυτή τη συνταγή για να φωτογραφήσεις τον ήλιο στο λευκό φως... :-k :roll:

Από τη στιγμή που χρησιμοποιείς το Baader Astrosolar Filter....τι το θέλεις το Ηα ...που προορίζεται για Deep Sky...????!!!!!

Για αυτό και τη Κηλιδούλα μας, την έβγαλες "Αφρικάνα"... :lol: :lol: :lol: =D> =D> =D> #-o

Πέτρος Δεσύπρης

Corvus Eye Observatory

ATHENS / S Y R O S

Δημοσιεύτηκε

Καλημέρα σε όλους!!! :D

Ο ήλιος σήμερα, όπως φαίνεται από την πόλη της Θεσσαλονίκης!

Έχουμε τόση συννεφιά, που μπορούμε να δούμε τον δίσκο του ηλίου...

IMG_6087.thumb.jpg.4eeebf125f5d5481715b616cd94b2b0e.jpg

IMG_6087.jpg

Με εκτίμηση tsan
Δημοσιεύτηκε

την συνταγη την εκανα μονος μου μιας και με σκετη την καμερα ο ηλιος παραειναι φωτεινος ωστε να δω λεπτομεριες αλλα ακομα και να εστιασω με την καμερα. να φανταστεις στην qhy-5 με χρονο 1ms, gain 0 και χωρις φιλτρα και δεν βλεπω τιποτα παρα ενα λευκο δισκο

τεσπα σημερα ξαναεκανα μερικες δοκιμες απο το πρωϊ με φιλτρο ir-uv cut με την spc900nc και την qhy-5 στην ηλιακη κιληδα. ο καιρος μεγαλο ζορι μιας και τα συννεφα πηγαιονερχονται. συγγνωμη για την πιοτητα των φωτο αλλα θα προσπαθησω ξανα και ξανα μεχρι να πιασω καλες λεπτομεριες στο ορατο φως.

υ.γ. μια ερωτηση εγκυκλοπεδικης γνωσης. ειδα στο ακτις οτι εχει ενα πρισμα χερσελ. αυτο μπορει να χρησιμοποιηθει σε οποιοδηποτε διοπτρικο τηλεσκοπιο; επισης ειναι απαραιτητη η χρηση του ηλιακου φιλτρου παραληλα με την χρηση του χερσελ; τελος πως θα βλεπουμε την εικονα, οπως αυτες που ανεβαζετε;

qhy-5_00007-PART1.png.0349b56deb0c16420ac2f5bf5d80da20.png

Object_20110109_1018_43.png.edd766175dc09fa6242aecbf0930d763.png

Φιλικά Κώστας

http://www.astrobin.com/users/kookoo_gr/

Δημοσιεύτηκε

Καλημέρα Στράτο..

Ωραίο ήλιο ..έχει η Θεσσαλονίκη.... :lol: :wink: :roll:

Μια χαρά είναι, να τον δεις και λίγο, χωρίς το ..Η-α. :lol:

Κώστα, νομίζω ότι κάτι καλύτερο από τις τελευταίες σου εικόνες ...με το συγκεκριμένο τρόπο που επιχειρείς,δε μπορείς να έχεις.

Λες να πιάσεις καλές λεπτομέρειες ....

Στο λευκό φως μόνο με το πρίσμα Herschel μπορείς να προσδοκάς ποιότητα στην εικόνα.

Και εννοώ τις κηλίδες (σκιά-παρασκιά τους).....τις λαμπρές περιοχές που τις περιβάλλουν.....και τη κοκκίαση...εάν το SEEING..και η διαύγεια του ουρανού στο επιτρέπουν.

Το πρίσμα Herschel,χρησιμοποιείται όπως έχει πίσω στο τηλεσκόπιο...κατά κανόνα διοπτρικό.

Δε βάζεις τίποτα μπροστά στο αντικειμενικό φακό.Το πολύ-πολύ κάποιο από τα φίλτρα Continuum ή το Ca-K της Baader,μπροστά από τηWeb κάμερα ToUcam ή CCD...τύπου DMK ...Lumenera..κ.λ.π τα οποία αυξάνουν κάπως το κοντράστ ...

Οι λεπτομέρειες που λες στις δικές μου φωτό, δε μπορούν να αποκαλυφθούν στο λευκό φως.(ΦΩΤΟΣΦΑΙΡΑ)

Αυτές εμφανίζονται μόνο στα ηλιακά τηλεσκόπια στο Η-α ή στα Ca-K..(Coronado,Lunt...) και είναι φαινόμενα της ΧΡΩΜΟΣΦΑΙΡΑΣ.

Οι κηλίδες επειδή ανήκουν και στα δύο είδη ατμοσφαιρών...γιαυτό τις βλέπουμε και στο λευκό φως και στο Η-α.

Εάν δεις το Setup που αναφέρω θα καταλάβεις......

Ελπίζω να στα είπα όσο πιο καθαρά γίνεται.

Πέτρος Δεσύπρης

Corvus Eye Observatory

ATHENS / S Y R O S

Δημοσιεύτηκε

Στράτο... και κάτι για σένα .... :mrgreen: \:D/

Το ΒΑ τμήμα του δίσκου χθες 08-01-2011 με τα νήματα και τις προεξοχές να δίνουν το δικό τους τόνο στο δίσκο... \:D/

Έχουμε και κάτι άλλα....

NE-11-01-08-10-54-56_2.thumb.png.ee23d6826d52bb575394e54268ee03f7.png

ΝΗΜΑΤΑ-ΠΡΟΕΞΟΧΕΣ

ΒΑ άκρο του δίσκου

08-01-2011

ΑΘΗΝΑ

FIL-PROM--11-01-08-10-54-56.thumb.png.66fdd94078bf6b62dd61b76bd46b16c2.png

ΝΗΜΑΤΑ-ΠΡΟΕΞΟΧΕΣ (Invert)

ΒΑ άκρο του δίσκου

08-01-2011

ΑΘΗΝΑ

PROM-11-01-08-10-20-53-PDS.thumb.png.cd102b506dcad484d4072c29efd6ccf0.png

ΠΡΟΕΞΟΧΗ

ΒΑ άκρο του δίσκου

08-01-2011

ΑΘΗΝΑ

Πέτρος Δεσύπρης

Corvus Eye Observatory

ATHENS / S Y R O S

Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα!! :D

Πέτρο Καταπληκτικές φωτογραφίες!! Μπράβο =D> =D>

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi120

2009年7月22號日食 - 2017 Aug 21

www.metallinos.net

Δημοσιεύτηκε
Στράτο... και κάτι για σένα .... :mrgreen: \:D/

Σε ευχαριστώ πολύ Πέτρο!!! \:D/ :-({|= :cheesy:

Πραγματικά αυτές οι προεξοχές που εχθές κοσμούσαν το βορειοανατολικό τμήμα του ήλιου είναι εξαιρετικές!!!

Υπέροχες οι φωτογραφίες!!!

Τα νήματα και οι προεξοχές ξεχωρίζουν πολύ ωραία από την χρωμόσφαιρα!! :wink:

Με εκτίμηση tsan
Δημοσιεύτηκε

Καταπληκτικές οι φωτό Πέτρο.

Μπράβο!!!

Εγώ αυτό το Σ/Κ απήλαυσα την παρατήρηση του Ήλιου μας που τόσο μου είχε λείψει. Μάλιστα το highlight ήταν όταν έδυε πίσω απο τον Ταΰγετο και πάνω στο δίσκο διαγράφονταν το περίγραμμα του βουνού και τα δέντρα. Καταπληκτικό θέαμα και μια καλή ιδέα για τους φωτογράφους μας πιστεύω.

Το αδιανοητο σημερα ειναι η μονη λυση για το αυριο !

Επανάσταση δεν είναι μόνο η εξέγερση, είναι και η συνειδητοποίηση της αλήθειας...

http://www.spartastronomy.gr

Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα σε όλους ...

Στράτο είχα την τύχη να δω αρκετές μεγάλες κηλίδες με αυτού του είδους τα σύννεφα όσο ήμουν φαντάρος στον Προβατώνα και στο Τυχερό.

Σήμερα λοιπών το seeing ήταν απλά αδιανόητο ...

Στο Υδρογόνο και στο Ασβέστιο δεν υπήρχε κάτι το ιδιαίτερο και έτσι γρήγορα έβγαλα αυτά τα φίλτρα και έβαλα στην στήριξη το 6 ίντσες το διοπτρικό που έχω. Εκεί μαζί με το Πρίσμα "Hershel" τράβηξα μερικές από τις καλύτερες εικόνες που έχω κάνει ποτέ στην Φωτόσφαιρα. Η κοκκίαση ήταν κάτι το μοναδικό ... Πρέπει να δείτε κάποια στιγμή τα βίντεο που σε κάποιες στιγμές με τέλειο seeing ο Ήλιος είναι λες και κάποιος τον έχει πυροβολήσει με πολυβόλο (έτσι έβλεπα την κοκκίαση). Επίσης αποφάσισα (μετά και τις χθεσινές φωτογραφίες του φίλου Κώστα) να πειραματιστώ και να χρησιμοποιήσω και κάποια άλλα φίλτρα εκτός από το Solar Continum.

Τα αποτελέσματα έχουν αρκετό ενδιαφέρων, καθώς τελικά φαίνεται πως όλα τα narrowband φίλτρα κάνουν για φωτογράφιση της χρωμόσφαιρας μέσα από ένα πρίσμα Hershel. Από εκεί και πέρα όμως προσπάθησα να δω ποιες ακριβώς είναι οι διαφορές που παρουσιάζει ο Ήλιος μέσα από αυτά τα φίλτρα όταν τον φωτογραφίζει κανείς.

Έτσι λοιπών έκατσα και έγραψα ένα μικρό αρθράκι στο site μου στο οποίο προσπαθώ να δείξω όσο καλύτερα γίνεται αυτές τις διαφορές. Θα ήθελα να ζητήσω εκ των προτέρων συγνώμη από όλους τους φίλους εδώ μέσα για το ότι όλα τα κατά καιρούς άρθρα που ανεβάζω στο site μου είναι στα Αγγλικά και όχι στα Ελληνικά, αυτό συμβαίνει γιατί μέχρι τώρα συνεργάζομαι με πολλούς από το εξωτερικό οι οποίοι δεν έχουν ιδέα από Ελληνικά.

Εδώ θα βρείτε το άρθρο μου: http://dailysolar.weebly.com/white-light-imaging-with-narrowband-filters.html

και εδώ ένα προχτεσινό για την παρατήρηση του Ήλιου μέσω των φίλτρων CaK(393.4nm): http://dailysolar.weebly.com/cak-imaging.html

Καθαρούς Ουρανούς σε όλους

Ι.Δ.Στρίκης

ΥΓ: Ποιο μετά θα επεξεργαστώ και τις υπόλοιπες φώτο μου από σήμερα και κατά το βραδάκι θα τις postaro και αυτές εδώ.

ΥΓ2: Πέτρο και εσένα σου έκατσε το seeing από ότι βλέπω ... Ωραίες εικόνες όπως πάντα.

Δημοσιεύτηκε

Σήμερα λοιπών το seeing ήταν απλά αδιανόητο ...

Τα αποτελέσματα έχουν αρκετό ενδιαφέρων, καθώς τελικά φαίνεται πως όλα τα narrowband φίλτρα κάνουν για φωτογράφιση της χρωμόσφαιρας μέσα από ένα πρίσμα Hershel.

Έτσι λοιπών έκατσα και έγραψα ένα μικρό αρθράκι στο site μου στο οποίο προσπαθώ να δείξω όσο καλύτερα γίνεται αυτές τις διαφορές.

ΥΓ2: Πέτρο και εσένα σου έκατσε το seeing από ότι βλέπω ... Ωραίες εικόνες όπως πάντα.

Τη καλησπέρα μου σε όλους τους πιο..πάνω

Γεια σου JDS... :mrgreen:

Όντως το χθεσινό seeing...(δε ξέρω για το σημερινό, μιας και έκανα...αποχή από τα τηλεσκόπια..) ήταν καταπληκτικό.Μόνο στη Σύρο το περασμένο καλοκαίρι έβλεπα τέτοια λεπτομέρεια στο δίσκο.

Δυστυχώς αυτή την εποχή έχω ελάχιστο χρόνο στη διάθεσή μου ..για να βλέπω τον ήλιο εκεί πού είναι...

Πολύ κατατοπιστικό το αρθράκι για τα φίλτρα σε συνδιασμό με το Herschel...

Νομίζω ότι κάνουν καλή δουλειά εάν το seeing είναι αυτό που θέλουμε.

Το πρίσμα επειδή δε το ξέρω,...δουλεύει σε τηλεσκόπιο SCT (Meade LX200 ACF 8"...?).Γιατί αν δουλεύει τότε έχοντας το Ca-K και Continuum,Φίλτρα της Baader...τότε ίσως κάνω κάτι το προσεχές καλοκαίρι από το νησί...όταν έχει καμιά βαρβάτη κηλίδα...

Στο προηγούμενο σου πόστ περί τεχνικής του Doppler Gram του δίσκου ή και των προεξοχών, πως κάνεις τη ρύθμιση στα τρία διαφορετικά μήκη κύματος και ξέρεις και τη τιμή τους..?

Αυτά και θα τα ξαναπούμε...\:D/

Πέτρος Δεσύπρης

Corvus Eye Observatory

ATHENS / S Y R O S

Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα και πάλι ...

Πέτρο δυστυχώς το πρίσμα δεν χρησιμοποιείτε παρά μόνον με διοπτρικά τηλεσκόπια...

Επίσης το φίλτρο του Baader το CaK που αναφέρεις εσύ δεν έχει τα ίδια αποτελέσματα με το αντίστοιχο φίλτρο της Coronado ή της Lunt και αυτό διότι το εύρος του είναι τεράστιο (10nm αν θυμάμαι καλά), ενώ το Lunt που χρησιμοποιώ αυτήν την περίοδο είναι μόλις 0,24nm ... Το φίλτρο αυτό που ο Baader ονομάζει CaK είναι το παλιό Venus Filter που χρησιμοποιούσαμε για να φωτογραφίζουμε την Αφροδίτη στο υπεριώδες.

Όσο τώρα για τα διαγράμματα Doppler, δεν είναι δύσκολο να βαθμονομήσει κανείς το φίλτρο του, το μόνο που χρειάζεται είναι να έχει έναν φασματογράφο (εγώ έκανα την βαθμονόμιση του φίλτρου μου με έναν μεταπτυχιακό του Πανεπιστημίου Αθηνών που είχε πρόσβαση σε εργαστήριο οπτικής με φασματογράφους) ο οποίος θα μπορεί να προσαρμοστεί στην θέση του προσοφθάλμιου του τηλεσκοπίου του ... Από εκεί και πέρα όλα τα άλλα είναι εύκολα ....

Όσο τώρα για ολόκληρη την διαδικασία βήμα βήμα ... Ίσως κανονίσουμε κανένα σεμινάριο στο προσεχές μέλλον (ένα άρθρο για αυτό είναι πολύ περίπλοκο να γραφτεί από ερασιτέχνη, αλλά είναι πολύ ποιο εύκολο να το δείξει ο ερασιτέχνης).

Εύχομαι καθαρούς ουρανούς

Ι.Δ.Στρίκης

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης