Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Διαβάζοντας το "Philip's stargazing with a telescope" το οποίο το συστήνω ανεπιφύλακτα σε ημιαρχάριους ερασιτέχνες και ημιμαθείς της Αγγλικής γλώσσας, καλή ώρα όπως εγώ :-$ , ούτε λίγο ούτε πολύ ισχυρίζεται ότι το σφαιρωτό σμήνος Μ13 του Ηρακλή είναι φτωχός συγγενής :( αυτών που είναι ορατά από το νότιο ημισφαίριο και ειδικά αυτού που αναφέρω στον τίτλο του θέματος.Ψάχνοντας όμως σε κάποιους στοιχειώδεις αστροχάρτες που έχει στο τέλος του βιβλίου καθώς και στους μηνιαίους του "Τhe monthly sky guide" βρήκα ότι μέσα στο Μάιο και γύρω στις 11μμ βρίσκεται οριακά πάνω από τον νότιο ορίζοντα σε γεωγραφικό πλάτος γύρω στις 40 μοίρες.

Είναι δυνατή η παρατήρηση του συγκεκριμένου σμήνους ιδίως από τις νοτιότερες περιοχές της χώρας τον οποίων το γεωγραφικό πλάτος είναι κάτω των 40 μοιρών;Είναι επίσης όντως ποιο εντυπωσιακό από το Μ13 όπως ισχυρίζεται ο συγγραφέας του βιβλίου; :?:

Φιλικά Σταύρος :)

TS GSO 10' , skywatcer 100 bked, vixen ultima 9x63.

Δημοσιεύτηκε

Φίλε Vegan μου βάζεις ιδέες :cheesy: .

Μια που λες ότι είναι ορατό από Πελλοπόνησο και κάτω μάλλον αρμόδιος για να μας απαντήσει θα είναι ο giorgosgr ή οι φίλοι από την Κρήτη, όσοι από αυτούς τουλάχιστον έχουν πρόσβαση σε νότιο ορίζοντα.

Δημοσιεύτηκε

Τί θα λέγατε για... προπόνηση πριν από την εκστρατεία στο Νοβοσιμπιρσκ, να οργανώναμε κάτι προς South Africa?

Υπάρχουν πολλά ελκυστικά θεάματα: σκεφτείτε, LMC, SMC, Southern Cross, ξερω γω πόσα σμήνη... Αφήστε που θα κοιτούσαμε πάνω και δε θα ξέραμε τί μας γίνεται!

Ε, υπάρχει και το SAAO εκεί δίπλα με το SALT... Εμένα προσωπικά δε θα με χαλούσε μια επίσκεψη...

Vegan τί λες, να κλείσω... καμήλες?

Στέλιος

Δημοσιεύτηκε

Παιδιά το σφαιρωτό σμήνος Ω του Κενταύρου το είδαμε τον περασμένο χρόνο από τον Πάρνωνα.

Φαινόταν μια χαρά, πολύ χαμηλά στο νότιο ορίζοντα.

The stars that have most glory, have no rest.

www.spartastronomy.gr

Δημοσιεύτηκε
Τί θα λέγατε για... προπόνηση πριν από την εκστρατεία στο Νοβοσιμπιρσκ, να οργανώναμε κάτι προς South Africa?

Υπάρχουν πολλά ελκυστικά θεάματα: σκεφτείτε, LMG, SMG, Southern Cross, ξερω γω πόσα σμήνη... Αφήστε που θα κοιτούσαμε πάνω και δε θα ξέραμε τί μας γίνεται!

Ε, υπάρχει και το SAAO εκεί δίπλα με το SALT... Εμένα προσωπικά δε θα με χαλούσε μια επίσκεψη...

Vegan τί λες, να κλείσω... καμήλες?

Στέλιος

Νοβοσιμπιρσκ, Όλυμπος και Καστελλόριζο το καλοκαίρι, South Africa, κάτσε ρε virial, που θα τα βρούμε τα λεφτά.....

....Προσθέτω πάντως την πρότασή σου στο 5ετές πρόγραμμα επενδύσεων :cheesy:

Πέρα από την πλάκα πάντως από νότιο ουρανό εγώ θα ήθελα να δώ LMC &SMC.

Δημοσιεύτηκε

Ναι ειναι ορατο απο εδω (Καλαματα 37 μοιρες γεωγραφικο πλατος). Το χω δει και με κυαλια απο το μπακονι μου και με τηλεσκοπιο. Ειναι τεραστιο! Πολυ μεγαλυτερο απο το Μ13! Δεν εχω πετυχει καλη αναλυση ομως λογω της χαμηλης θεσης του στον οριζοντα και των πολλων φωτων που εχω προς νοτο. Ειχα γραψει σχετικα εδω πριν δυο χρονια αν θυμαμαι καλα...

Ψαξε με κυαλια νοτια του Σταχυ (α Vir) και θα το βρεις!

ΥΓ Βρηκα το παλιο post μου:

http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=544

Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Δημοσιεύτηκε
Γιώργο και φίλοι σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Μέσα στο Μάιο θα κάνω μια προσπάθεια να το βρω αν και το βλέπω λίγο χλομό :( μια που το γεωγραφικό πλάτος της Μυτιλήνης είναι 39,1 μοίρες οπότε θα είναι ακόμα χαμηλότερα στον ορίζοντα.

Δημοσιεύτηκε
Σας προτεινω κατι αλλο..ερχεστε Κυπρο που ειναι αρκετα νοτιοτερα..και απολαμβανετε το σμηνος αυτο απο ΣΚΟΤΕΙΝΟ ουρανο!!! :twisted:

Ad Astra Per Aspera

www.agapioselia.com

Δημοσιεύτηκε
Ναι ειναι ορατο απο εδω (Καλαματα 37 μοιρες γεωγραφικο πλατος). Το χω δει και με κυαλια απο το μπακονι μου και με τηλεσκοπιο. Ειναι τεραστιο! Πολυ μεγαλυτερο απο το Μ13! Δεν εχω πετυχει καλη αναλυση ομως λογω της χαμηλης θεσης του στον οριζοντα και των πολλων φωτων που εχω προς νοτο. Ειχα γραψει σχετικα εδω πριν δυο χρονια αν θυμαμαι καλα...

Ψαξε με κυαλια νοτια του Σταχυ (α Vir) και θα το βρεις!

ΥΓ Βρηκα το παλιο post μου:

http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=544

Εκπληκτικό αστρονομικό θέαμα, από τα Χανιά 35ο δεν έχει την θέαση του Μ13 λόγω του μικρότερου γ.π αλλά όσοι είναι τυχεροί :mrgreen: :mrgreen: σαν κι εμάς θα το απολαύσουν

"Καί είς τήν σκοτιάν βαθείαν,

είς τό απέραντον διάστημα,

τα φώτα σιγαλέα κινώνται

των αστέρων λελυπημένα" Α.ΚΑΛΒΟΣ. . .

φιλικά

Δημήτρης

Δημοσιεύτηκε
Σας προτεινω κατι αλλο..ερχεστε Κυπρο που ειναι αρκετα νοτιοτερα..και απολαμβανετε το σμηνος αυτο απο ΣΚΟΤΕΙΝΟ ουρανο!!! :twisted:

Και παραποιοώντας λίγο την πρόσκληση του φίλου Ηλία από την Κύπρο

Σας προτεινω κατι αλλο..ερχεστε Κρήτη (Χανιά) που ειναι αρκετα νοτιοτερα..και απολαμβανετε το σμηνος αυτο απο ΣΚΟΤΕΙΝΟ ουρανο!!!

"Καί είς τήν σκοτιάν βαθείαν,

είς τό απέραντον διάστημα,

τα φώτα σιγαλέα κινώνται

των αστέρων λελυπημένα" Α.ΚΑΛΒΟΣ. . .

φιλικά

Δημήτρης

Δημοσιεύτηκε
Εγώ το έχω δει από την Κύπρο λίγο έξω από τη Λευκωσία και ήταν πολύ εντυπωσιακό. Ο Ηλίας Χασιώτης αν θυμάμαι καλά μου είπε ότι το είδε από το σπίτι του στο Μαρκόπουλο (Αθήνα). Σωστά Ηλία?
Δημοσιεύτηκε

Η φωτογραφία αυτή του Ωμέγα του Κενταύρου είναι απο το Καστελόριζο, τραβηγμένη το βράδυ πριν την ημέρα της έκλειψης: 2,5 λεπτά έκθεση με την Nikon D70 και τηλεσκόπιο Skywatcher 100 ED, χωρίς οδήγηση. Το σμήνος φαίνονταν εύκολα με κιάλια αλλά η θέση του ήταν αρκετά χαμηλά.

Αντώνης Παντελίδης

omega_centaurus_600.jpg.528ee023bb62617b780bebfd6e928154.jpg

Δημοσιεύτηκε

Ο γαλαξίας μας όπως φαίνεται απο το Καστελόριζο. Έκθεση των 5,5 λεπτών με φακό 50mm/f.2.8 προσαρμοσμένο στην D70, τα ξημερώματα πριν την έκλειψη.

Αντώνης Παντελίδης

milky_way_375.jpg.e2f058c8a9c9d1cd0997c04173dac5b5.jpg

Δημοσιεύτηκε

Για τον νοτιο ουρανο υπαρχουν αστροφαρμες στην Ναμιμπια

www.rooisand.com

www.tivoli-astrofarm.de

Για οποιον το λεει η καρδια του(και προ παντων το πορτοφολι του),ειναι μια καλη λυση,αφου δεν χρειαζεται να παρει τηλεσκοπιο μαζι.

Καποια στιγμη θα παω σιγουρα,προς το παρων το λεει μονο η καρδια μου,αλλα οχι και το πορτοφολι μου!

:D

Η αστρονομια μας βοηθαει να κοιταμε ψηλα. www.astrotheory.gr :D
Δημοσιεύτηκε

Όντως το ω Κενταύρου είναι το εντυπωσιακότερο από όλα τα σφαιρωτά σμήνη λόγω του τεράστιου μεγέθους και της λαμπρότητας του.

Στην Αθήνα μεσουρανεί στις 5 μοίρες και στη Μυτηλήνη στις 4 μοίρες.

Χρειάζονται οπωσδήποτε κυάλια, ανοιχτός ορίζοντας και καλή ορατότητα.

Αυτές τις μέρες μεσουρανεί λίγο πριν τις 01:30 π.μ. στην Αθήνα. Η ώρα της μεσουράνησης είναι φυσικά η πιο ευνοϊκή για παρατήρηση.

Σέργιε, καλά θυμάσαι, όχι μόνο το έχω δει από Μαρκόπουλο, αλλά το έχω (εντελώς αποτυχημένα πάντως) φωτογραφίσει με την Atik 1c, όμως ήταν τεράστιο και έπιασα μόνο το κεντρικό τμήμα του (ο εξοπλισμός μου δεν ήταν ο κατάλληλος):

http://www.astrochas.coo.gr/Omega-Centauri-core.jpg

Συγκρίνετε το μέγεθος του με αυτό του μικρού Μ79 για να καταλάβετε για τι μιλάμε:

http://www.astrochas.coo.gr/m79-27-frames-15sec-ok-web.jpg

Διάβασα κάπου ότι η φ.δ. του είναι περίπου ίση με της σελήνης!!!

Στο Ν. Ημισφαίριο απολαμβάνουν και το 47 Tucana που είναι κι αυτό πολύ πιο εντυπωσιακό από το Μ13.

Δημοσιεύτηκε

Ηλία ευχαριστώ για την πληροφορία, μέσα στο Μάιο που το σμήνος μεσουρανεί σε ποιο βολική ώρα θα κάνω μία προσπάθεια μήπως το δω με τα κιάλια. Πάντως τυχεροί οι φίλοι από νότια Ελλάδα και Κύπρο που έχουν πρόσβαση σε ένα τέτοιο αστονομικό θέαμα.

Αντώνη πολύ όμορφες οι φωτογραφίες που έβγαλες από το Καστελόριζο, αν υπήρχε εκεί κάποιος που να ασχολείται με παρατήρηση ή αστροφωτογράφηση μάλλον θα ήταν πολύ προνομιούχος , πέρα βέβαια από το σοβαρό μειονέκτημα της απομόνωσης.

Δημοσιεύτηκε
Η φωτογραφία αυτή του Ωμέγα του Κενταύρου είναι απο το Καστελόριζο, τραβηγμένη το βράδυ πριν την ημέρα της έκλειψης: 2,5 λεπτά έκθεση με την Nikon D70 και τηλεσκόπιο Skywatcher 100 ED, χωρίς οδήγηση. Το σμήνος φαίνονταν εύκολα με κιάλια αλλά η θέση του ήταν αρκετά χαμηλά.

Αντώνης Παντελίδης

Χωρίς αμφιβολία καταπληκτική φωτογραφία!!!

Και εγένετω φως....

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης