Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Γεια σας. Έχω μια canon eos800d και ξεκίνησα να τραβάω ερασιτεχνικά φωτογραφίες. Θα ήθελα να προετοιμαστώ για του χρόνου για να τραβήξω το dolphin nebula και η ερώτηση μου είναι τι μήκος φακού είναι αρκετό για να φαίνεται επαρκής πληροφορία και το σχήμα και χρώμα του νεφελώματος?

"Κάθε αστέρι μπορεί να είναι ο ήλιος κάποιου". Carl Sagan.
Δημοσιεύτηκε

Στο παρακάτω site μπορείς να περάσεις τον εξοπλισμό σου και να βλέπεις το field of view ανάλογα με τον στόχο. Δεν είναι το μοναδικό, υπάρχουν πολλά.

https://telescopius.com/telescope-simulator#_=_

Τώρα όσον αφορά στο dolphin nebula, είναι δύσκολος στόχος. Είναι χαμηλά, ακόμα και στο meridian είναι στις 28 μοίρες, άρα θέλει αρκετά βράδια γιατί κάθε βράδυ μένει με το ζόρι 2-3 ώρες σε αποδεκτό ύψος. Επίσης θέλει φίλτρο Ha και OIII. Νομίζω είναι εξαιρετικά δύσκολο να βγει με dslr. Πάρε μία γεύση από μονόχρωμη κάμερα, στενά φίλτρα 3,5nm και 12,5 ώρες έκθεση στο f/4.9. Επίσης είναι χειμερινός στόχος. Έχεις 8-9 μήνες μπροστά σου να ασχοληθείς με πιο βατά για dslr πράγματα μέχρι να είσαι σε θέση να το φωτογραφίσεις αλλά και να το επεξεργαστείς. Αν μου πεις και τι εξοπλισμό έχεις μπορώ να σου κάνω πιο συγκεκριμένες προτάσεις.

Γιώργος Καράντζαλος
Δημοσιεύτηκε

Εχω την canon eos 800d και ενα sw 130/900. Προφανως δεν περιμενω να εχω ιδιο αποτελεσμα απλα να φαινεται το νεφελωμα.

Δημοσιεύτηκε
19 hours ago, panr05 said:

Εχω την canon eos 800d και ενα sw 130/900. Προφανως δεν περιμενω να εχω ιδιο αποτελεσμα απλα να φαινεται το νεφελωμα.

Ναι αυτό σου λέω, ότι θέλει πολύ χρόνο με ψυχώμενη, στενά φίλτρα , δεκάλεπτες εκθέσεις και γρηγορότερο τηλεσκόπιο από το δικό σου για να φανεί και αρκετές ώρες για να είναι καλό το αποτέλεσμα. Με f/6.9 που είναι το δικό σου θέλεις διπλάσιο χρόνο έκθεσης για να έρθεις στο f/4.9 που είναι το δικό μου και με DSLR δεν μπορείς έτσι και αλλιώς να ανεβάσεις πολύ τον χρόνο έκθεσης γιατί ο θερμικός θόρυβος θα κάνει τις λήψεις άχρηστες. Πιστεύω ότι δεν θα δεις τίποτα, ένα σκέτο αστρικό πεδίο. Δοκίμασε το, αλλά πιστεύω ότι θα χάσεις απλά τον χρόνο σου και επειδή οι χειμερινές καθαρές νύκτες δεν είναι πολλές, θα ήταν καλύτερο να τον διαθέσεις σε άλλο στόχο.

Γιώργος Καράντζαλος
Δημοσιεύτηκε

Αυτή την περίοδο με το τηλεσκόπιο σου μπορείς να κάνεις μερικές προσπάθειες στο Leo triplet (M65, M66, NGC3628),στον M106, στον Μ104, στο Μ13, στο Markarian chain (M86, M84 και λοιποί γαλαξίες της αλυσίδας) και στο Μ3 έτσι πρόχειρα που μπορώ να σκεφτώ. Είναι όλοι στόχοι που χωράνε ωραία στο κάδρο σου. Οι παραπάνω είναι broadband , που μπορούν να βγουν ικανοποιητικά με DSLR κάμερα χωρίς να χρειάζεσαι ειδικά φίλτρα και χωρίς να θέλουν ιδιαίτερα μεγάλες εκθέσεις. Καλό βέβαια είναι να φωτογραφίσεις από σκοτεινό ουρανό γιατί αν είσαι από πόλη θα είναι πιο δύσκολα τα πράγματα.

Γιώργος Καράντζαλος
Δημοσιεύτηκε

Οκ ευχαριστω και περιμενω τωρα το καλοκαιρι για το lagoon, trifid το νεφελωμα του κυκνου και το veil αν μπορουν να φανουν,

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης