Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

ελπίζω να μη βρεθεί και 11ος γιατί δεν βλέπω να γλυτώνουμε καμιά άλλη

εύστοχη επιλογή ονόματος τύπου batman, spiderman, captain america κοκ

Δημοσιεύτηκε

Εγώ πάντως θα προτιμούσα να τον λέγανε G.B. Junior :mrgreen:

Αν είναι να τον στείλουμε εκεί για μόνιμη εγκατάσταση ε!!!!!! ας το πάρει και το όνομα με την προυπόθεση ότι :

- Δεν θα διαιωνίσει το είδος

- Δεν θα ξεκινήσει κανένα νέο πρόγραμμα πολεμου των άστρων

- Θα έχει για παρέα Κοντολιζα , Μαντλιν, Ντικ ( ουπς συγγνώμη ) Τσεινι και υπόλοιπο υπουργικο συμβούλιο [-o<

"blackjanuaryout"
Δημοσιεύτηκε
Απ'όσο ξέρω το όνομα Ζήνα (που όντως είναι γελοίο) δεν είναι επίσημη και τελική επιλογή του ονόματος του μακρινού πλανήτη.
ΑΡΙΣΤΑΡΧΟΣ : Γεννήθηκε στην Σάμο. Είναι ο πρώτος καταγεγραμμένος άνθρωπος ο οποίος πρότεινε ηλιοκεντρικό μοντέλο του ηλιακού συστήματος.
Δημοσιεύτηκε

Εμενα παλι μου αρεσει το ΖΗΝΑ.

γτ οχι?

ο πλανητης Γη?πως μας ηρθε?ή ο πλουτωνας???

αφου το παλικαρι τον ανακαλυψε...ας τον ονομασει οπως θελει. =D> =D> =D>

το μονο που με στεναχωρει εμενα σε αυτη τη ζωη,ειναι οτι δν μπορουμε να τον δουμε με κανενα επιγειο τηλεσκοπιο..ετσι οπως θα θελαμε :cry:

BRESSER-GALAXIA(114/900)

K-6mm,K-25mm,barlow 2x

celestron kit : 5 plossl fully multicoated(32mm,15mm,9mm,6mm,4mm,barlow 2x) +7 planet filters.

Δημοσιεύτηκε

Χμμ, κάπου στο γυμνάσιο μού είχε κολλήσει πως τα ονόματα των πλανητών δεν δόθηκαν τυχαία και πως οι αρχαίοι υμών πρόγονοι ήξεραν τι έκαναν... Τελίκα τα συνέδεσα ως εξής:

Ερμής: ο γρηγορότερος (πλανήτης και θεός)

Αφροδίτη: μοιάζει με τη Γη, άρα είναι όμορφη

Άρης: κόκκινος, μόλις γύρισε από μάχη (αργότερα έμαθα πως μάλλον είναι ο πραγματικός λόγος, αλλά το κόκκινο του «αστεριού» που βλέπουμε από τη Γη)

Δίας: ο μεγαλύτερος

Κρόνος: οι δακτύλιοί του από τη Γη θυμίζουν δρεπάνι

Ουρανός και Ποσειδώνας λόγω χρώματος

Πλούτωνας: ο τελευταίος πλανήτης πριν φύγουμε από το Ηλιακό σύστημα, στο κενό.

Είχα επεκτείνει την «θεωρία μου» και σε δορυφόρους... Δεν ήξερα ακόμη πως τα ονόματα δόθηκαν σχετικά πρόσφατα!

Για τον Πλούτωνα έχω ακούσει πως πήρε το όνομά του μετά από μαθητικό διαγωνισμό. Άλλη άποψη λέει πως κάποιος υπεύθυνος της βιβλιοθήκης της Οξφόρδης ρώτησε την εγγονή του, την ώρα που αυτή διάβαζε την είδηση. Άλλοι λένε πως προτιμήθηκε γιατί συνδυάζει την ελληνική (και ρωμαϊκή) παράδοση με τα αρχικά του Ρέρσιβ/φαλ Λόουελ, ο οποίος συνέβαλε στην ανακάλυψη του (όχι ότι είχε δίκιο, βέβαια...) Η πιο τραβηγμένη άποψη είναι πως πήρε το όνομά του από τον πρωτοεμφανιζόμενο (το 1930) σκύλο του Ντίσνεϊ :shock: Βέβαια ο σκύλος στην πρώτη του εμφάνιση δεν είχε όνομα, ενώ στη δεύτερη (νομίζω πριν από την ανακάλυψη του Πλούτωνα) ονομαζόταν Ρόβερ!

Δημοσιεύτηκε

Χμμ, τώρα που έγραφα τα παραπάνω, μου ήρθε η φαεινή! 8) Κάποιοι αμφισβητούν ότι ο Πλούτωνας πρέπει να θεωρείται πλανήτης... Μπορούμε λοιπόν, χωρίς να του αλλάξουμε το όνομα, να αλλάξουμε ονοματολογία, ήτοι:

οι πλανήτες με αρχαοελληνικά ονόματα, ενώ αντικείμενα της Ζώνης του Κούιπερ με ονόματα ηρώων του Ντίσνεϊ!!! :mrgreen: =D> =D> =D>

Μου τα χαλάει λίγο ο Χάρων...

Πιο σοβαρά τώρα: πιστεύω πως θα ήταν καλό να υπάρχει κάποια λογική στην ονοματολογία ουρανίων σωμάτων. Ναι μεν ο «ανακαλύπτης» να επιλέγει το όνομα, αλλά από μία συγκεκριμένη γκάμα, να ξέρουμε και τι γίνεται. Πλανήτες και δορυφόροι δηλαδή, αρχαιοελληνικά (ή ρωμαϊκά) μυθολογικά ονόματα, αστεροειδείς από οποιαδήποτε μυθολογία. Αν είναι δυνατόν, τα ονόματα των δορυφόρων ενός πλανήτη να προέρχονται από πρόσωπα που σχετίζονται με τον ομώνυμο θεό και να είναι χαμηλότεροι στην ιεραρχία. Δεν θα ήθελα να δω δορυφόρο του Δία με το όνομα Αθηνά ή Ήφαιστο! Με την εξαίρεση των δορυφόρων του Ουρανού --ήρωες του Σέξπιρ-- και δυο-τρεις άλλες, το μοντέλο ακολουθείται γενικά.

Ειδικά σε περιπτώσεις βασικών θεών, κάποιοι λαοί μπορούν να προσαρμόσουν τα ονόματα στη δική τους μυθολογία (αφού οι βασικοί θεοί συναντώνται σχεδόν παντού), όπως κάνουμε στην ελληνική και λατινική. Νομίζω πως στην άπω ανατολή οι πλανήτες έχουν ονόματα σημαντικά διαφορετικά (ηχητικά) από τα δικά μας, αλλά των ίδιων χαρακτήρων (π.χ. Πλούτων: κάποιος θεός ή άρχοντας των νεκρών στις εκεί μυθολογίες).

Η καλλίτερή μου θα ήταν το όνομα να σχετίζεται, όσο γίνεται, με κάποιο γενικό χαρακτηριστικό του πλανήτη (δεν μου έκατσε η «θεωρία» στους παλιούς πλανήτες, πάμε για τους νέους :P )... Αν τυχόν ανακαλυφθεί πλανήτης εσωτερικός του Ερμή (λέμε τώρα), πάει για Ήφαιστος!

Μια ερώτηση: αυτός που τον ανακάλυψε εισηγείται/προτείνει ονομασία ή την αποφασίζει; Υπάρχει περίπτωση κάποιο ουράνιο σώμα να ονομαστεί Αδόλφος Χίτλερ, Κεμάλ Ατατούρκ, Μωάμεθ Β', Βασίλειος Βουλγαροκτόνος, Νικηταράς Τουρκοφάγος;

Δημοσιεύτηκε
Σιγά μην ονομαστεί και ..Μπουμπουλίνα. :mrgreen:
ΑΡΙΣΤΑΡΧΟΣ : Γεννήθηκε στην Σάμο. Είναι ο πρώτος καταγεγραμμένος άνθρωπος ο οποίος πρότεινε ηλιοκεντρικό μοντέλο του ηλιακού συστήματος.
Δημοσιεύτηκε
Φίλε Θεόφιλε συμφωνώ μαζί σου, και θα έλεγα ότι τα πιο ωραία ονόματα για πλανήτες αστεροειδείς κλπ. είναι αυτά της ελληνικής μυθολογίας. Βέβαια ίσως το λέω επειδή είμαι έλληνας, και γι' αυτό μ' αρέσουν, αλλά και πως να λέγαμε πχ το Δία; John; Ε δε πάει. Και το ωραίο είναι ότι η μυθολογία μας έχει τόσα πολλά ονόματα που δε πρόκεται να εξαντληθεί, όσα πλανητοειδή και να βρεθούν.
IK Observing System
Δημοσιεύτηκε

χωρίς να θέλω να σου "μπω" Ifikratis

τα ονόματα στην διεθνή ορολογία δεν είναι ακριβώς ελληνικά

είναι λατινικά

άλλο αν οι θεοί των λατίνων είναι αντιγραφή του ελληνικού πανθέου

τα ονόματα πάντως δεν είναι ελληνικά

(αναφέρομαι στους πλανήτες βέβαια)

Δημοσιεύτηκε
Το γνωρίζω ender. Είναι από τους Λατίνους, οι οποίοι αντέγραψαν τους Έλληνες. Υπάρχουν όμως και πάρα πολλά ελληνικά ονόματα, κυρίως σε δορυφόρους και αστεροειδείς.Πχ. Larissa, Eros, Amaltheia,...
IK Observing System
Δημοσιεύτηκε

το ήξερα ότι το ήξερες Ifikratis

πάντως σχετικά με την ονοματολογία

αν εννοείς ότι είναι ωραίο να συσχετίζονται με ουράνια σώματα

πρόσωπα της μυθολογίας θα έλεγα ότι όλοι οι λαοί έχουν πανέμορφους

μύθους, ιδιαίτερα διδακτικούς και ευρηματικούς και όχι μόνο οι έλληνες

οι οποίοι ασφαλώς και έχουν πλούσια μυθολογία

(πχ κινέζοι, αιγύπτιοι, σκανδιναβοί κλπ)

αν εννοείς ότι τα ελληνικά ονόματα ακούγονται ωραία συμφωνώ αλλά,

καθαρά προσωπική άποψη, βρίσκω υπέροχα τα αραβικά ονόματα και σαν

ήχο και σαν ερμηνεία

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης