Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε (επεξεργάστηκε)

Γειά σε όλους τους αστροπαρατηρητές! Σας έχω μία ερώτηση: Πόσοι από εσάς θα ευχόσασταν να είχατε ένα τηλεσκόπιο που θα μπορούσε να μελετάει εξωπλανήτες, να αναλύει ουράνια σώματα,να φωτογραφίζει νεκρά άστρα, να μελετάει αστρονομικά φαινόμενα και να  τραβάει απίθανες εικόνες του νυχτερινού ουρανού; Να τραβάει και να μελετάει απίστευτα μακρινούς γαλαξίες και παγωμένα ουράνια σώματα στο ηλιακό σύστημα; Και όλα αυτά σε κάποιους από τους πιο σκοτεινούς ουρανούς στον κόσμο! Τρελό ακούγεται ε; Ναι είναι πολύ εκτός βέβαια κι αν πληρώσεις ένα τεράστιο ποσό(μιλάμε για χιλιάδες ευρώ!). Ξέρω ότι πολλοί από εσάς έχετε τέτοια τηλεσκόπια αλλά μα πάρα πολλοί όχι. Μα και αυτοί που έχουν υπάρχουν μερικά προβλήματα όπως:

1. Κόστος

2.Φωτορύπανση

3.Είναι πολύ μεγάλα

4.Κόστος

5.Μαντέψτε,ΚΟΣΤΟΣ!

Γι'αυτό κι εγώ θα προσπαθήσω να κατασκευάσω ένα πλήρως αυτόνομο setup και ίσως, λέω τώρα ίσως να το στείλω σε σκοτεινούς ουρανούς(remote) ουρανούς(δεν ξέρω εαν αυτό θα γίνει ,αλλά θα το προσπαθήσω!). Αυτό όπως θα δείτε και στην συνέχεια θα είναι ένα πολύ δύσκολο και ελπιδοφόρο project αλλά θα κάνω την προσπάθειά μου! Δεν ξέρω πότε θα το τελειώσω, δεν ξέρω εαν θα γίνει κάτι και δεν το τελειώσω, πάντως θα σας κρατάω εδώ ενημερωμένους εδώ για αυτήν εδώ την προσπάθειά μου! 

Οκ, πάμε στο πρώτο μέρος. Ο ΟΤΑ(ο οπτικός σωλήνας);

Η αρχική ιδέα για το τηλεσκόπιο(πριν 3 χρόνια) ήταν να κατασκευάσω ένα manual dobsonian 24'' για παρατηρισιακή αστρονομία από ξύλο. Μετά βέβαια μου κέντρισε το ενδιαφέρον η αστροφωοτογραφία και είπα να το κάνω ένα motorized dob. Ακόμη πιο μετά είπα να το κάνω κι ένα τηλεσκόπιο για αστρομετρία. Ύστερα οι 24'' μειώθηκαν στις 20'' μετά στις 16''  μετά στις 14'' και μετά στην σημερινή μορφή της στις 12''. Εκεί είναι κάπου που άρχισα να παίρνω το project στα σοβαρά. Αρχικά η ιδέα ήταν να κατασκευάσω έναν καθρέφτη 12''.Μετά από πολύ έρευνα όμως είδα πόσο δύσκολο είναι και πιο έμπειροι από άλλα forums με συμβούλευσαν να πάρω έναν έτοιμο. Και βρήκα έναν παραβολικό καθρέφτη με έναν δευτερεύον στα 800ευρώ περίπου(1500mm f/5). Έχω αρκετές ιδέες για το πως μπορώ να κατασκευάσω τον καθρέφτη. Ιδέες που θα μοιραστώ εδώ. 

Αυτά από εμένα, καθαρούς ουρανούς!

Το επεξεργάστηκε ο Startoucher101
  • Μου αρέσει 1
  • 1 έτος αργότερα...
Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα @Startoucher101 έχοντας διαβάσει το νήμα σου για την αγορά ή κατασκευή ενός παραβολικού κατόπτρου. Κατέληξα σε αυτό το νήμα, στο οποίο παρουσιάζεις το  φιλόδοξο σχέδιο σου ή και όνειρο. Έχει περάσει ένας χρόνος περίπου από την δημοσίευσή του. Διαβάζοντας το χτες μου δημιουργήθηκε η απορία αν μέσα αυτό τον χρόνο υπήρξε κάποια εξέλιξη ή κάποια "αλλαγή σχεδίων". Ελπίζω να τα καταφέρεις, εμείς οι μικρότεροι άλλωστε συχνά κάνουμε όνειρα που είναι μεγαλύτερα από το μπόι μας και νομίζω ότι με κάποια από αυτά θα πορευτούμε σε όλη μας τη ζωή. Μέχρι το όνειρο να γίνει πραγματικότητα και αν δεν γίνει χαλάλι του, αρκεί να πούμε στο τέλος πως άξιζε τον κόπο μας.

• Μου αρέσει 2
Δημοσιεύτηκε

Γεια σου Αντώνη! 
Δεν έχει γίνει καμία πρόοδος στο όλο project ακόμη.

Αυτο γιατί, τώρα χτίζω το πρώτο μου άστρο φωτογραφικό setup για deep sky imaging. 
Το Carl Sagan Observatory(CSO), είναι πάντως στα μελλοντικά μου σχέδια, εάν και αλλαγμένο. Παρόλα αυτά τηρεί παρόμοιες προδιαγραφές:

- Να έχει ως ΟΤΑ, ένα νευτώνειο με μεγάλη διάμετρο.

- Να έχει επιστημονικό σκοπό με καθαρά επιστημονικά οργανα(Φασματοκσοπια και Φωτομετρικά όργανα)

- Φωτογράφιση DSO

Ένα σύστημα που θα λαμβάνει φωτομετρικά δεδομένα, είναι στα σχέδια μου. Μάλιστα, θα ήθελα πολύ να φτιάξω ένα ΑΟ unit, σαν πείραμα.

Η κατασκευή παραβολικού κατόπτρου, δεν είναι σίγουρα απίθανη, αλλά άσκοπη, μιας και απέχει εξαιρετική ακρίβεια και επαλουμινωση στο εξωτερικό. Ένας καθρέφτης Νευτωνειου 12’’ κοστίζει γύρω στα 700-800€. Όποτε δεν αξίζει τον κόπο.
Ειναι ένα όνειρο που θα ήθελα να πραγματοποιηθεί.

Ελπιζω από Γενάρη να αρχίσει και η κατασκευή της στήριξης. 

• Μου αρέσει 2
Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα startoucher. Αυτό είναι ένα εξαιρετικό ενδιαφέρον project. Σίγουρα είναι δύσκολο αλλά τίποτα δεν είναι απίθανο. Πραγματικά ελπίζω να καταφέρεις να πραγματοποιήσεις το όνειρο σου.

• Μου αρέσει 1
Δημοσιεύτηκε

Η κατασκευή καθρεφτών τηλεσκοπίων δεν είναι τόσο δύσκολη διαδικασία όσο ακούγεται. Την έχω κάνει δοκιμαστικά σε μικρότερο μέγεθος περίπου 3". Αγόρασα μια βάση γυαλιού με τα χαρακτηριστικά που ήθελα η οποία ήταν concave 700mm focal length και 76mm . Ύστερα αγόρασα κάτι χημικά από ένα ehsop και ύστερα από κάτι διαδικασίες έπρεπε να τα απλώσεις ομοιόμορφα στον καθρέφτη η να βουτήξεις τον καθρέφτη μέσα στο υγρή χημική ένωση. Εγώ προσωπικά χρησιμοποίησα ασήμι αντί για αλουμίνιο για να έχει περισσότερη ανακλαστικότητα. Στο ίντερνετ υπάρχουν αναλυτικά άρθρα για οδηγίες. Φυσικά δεν αξίζει πάντα να δημιουργήσεις το δικό σου τηλεσκόπιο αλλά όχι ότι αν το κάνεις εσύ δεν θα είναι τόσο ποιοτικό. Όταν τελείωσε η κατασκευή του καθρέφτη έκανα μερικά τεστ για την ανακλαστικότητα και για το αν αντανακλάει το φως ομοιόμορφα the στο focal point και αποδέχθηκε ότι ήταν εξαιρετικό το αποτέλεσμα. 

Δημοσιεύτηκε

Ακούγεται ενδιαφέρον τώρα που το διάβαζω Μάνο, προχωρά το θα έχει αρκετή φάση.

• Μου αρέσει 1

Ακολουθήστε με στα Social Media μου για περισσότερο περιεχόμενο αστροφωτογραφιας! :D

Instagram: https://www.instagram.com/astrorend?igsh=YjM4b2wxaXFrcjlv

YouTube: https://www.youtube.com/@astrorend188

Patreon: https://www.patreon.com/c/astrorend

TikTok: https://www.tiktok.com/@astrorend188?_t=ZN-8wOtqD99xzy&_r=1

Facebook: https://www.facebook.com/share/16WaKeDYTV/

Astronomy and Astrophotography FB Group: https://www.facebook.com/groups/781463270365233/?ref=share

Δημοσιεύτηκε
3 hours ago, AthasAstro said:

Η κατασκευή καθρεφτών τηλεσκοπίων δεν είναι τόσο δύσκολη διαδικασία όσο ακούγεται. Την έχω κάνει δοκιμαστικά σε μικρότερο μέγεθος περίπου 3". Αγόρασα μια βάση γυαλιού με τα χαρακτηριστικά που ήθελα η οποία ήταν concave 700mm focal length και 76mm . Ύστερα αγόρασα κάτι χημικά από ένα ehsop και ύστερα από κάτι διαδικασίες έπρεπε να τα απλώσεις ομοιόμορφα στον καθρέφτη η να βουτήξεις τον καθρέφτη μέσα στο υγρή χημική ένωση. Εγώ προσωπικά χρησιμοποίησα ασήμι αντί για αλουμίνιο για να έχει περισσότερη ανακλαστικότητα. Στο ίντερνετ υπάρχουν αναλυτικά άρθρα για οδηγίες. Φυσικά δεν αξίζει πάντα να δημιουργήσεις το δικό σου τηλεσκόπιο αλλά όχι ότι αν το κάνεις εσύ δεν θα είναι τόσο ποιοτικό. Όταν τελείωσε η κατασκευή του καθρέφτη έκανα μερικά τεστ για την ανακλαστικότητα και για το αν αντανακλάει το φως ομοιόμορφα the στο focal point και αποδέχθηκε ότι ήταν εξαιρετικό το αποτέλεσμα. 

Χμμμ, μωρέ λες. 
Παντως εάν δεν είναι τέλειο το αποτέλεσμα, αυτομάτως απορρίπτεται.

Δημοσιεύτηκε
2 hours ago, Rend said:

Ακούγεται ενδιαφέρον τώρα που το διάβαζω Μάνο, προχωρά το θα έχει αρκετή φάση.

Τώρα έχω πιάσει κάτι αλλά diy’s. Θα έρθει και η ωρα του.

Παντως, στην μηχανική, φτιάχνεις κάτι μόνο όταν είναι απαραίτητο και αναγκαίο, την κατάλληλη χρονική στιγμή. Ειδικά όταν δεν έχουμε άπειρους πόρους.

Δεν έχει έρθει ακόμη η ωρα του.

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης