Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

  • 3 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα σε όλους, διάβασα με πολύ ενδιαφέρον την συζήτηση παραπάνω και ομολογώ ότι μπερδεύτηκα λίγο καθότι νέος κι άπειρος στον χώρο τις αστροφωτογραφιας. Εχω στην κατοχή μου την ισημερινή στήριξη της skywatcher star adventurer 2i pro pack wifi. Επίσης έχω μια Dslr Nikon D7000 και τον φακό Nikkor 80/200 ED 28,f. Η πρώτες δοκιμές με τον φακό και τη κάμερα ήταν πιστεύω άκρως απογοητευτικες μη πω για πέταμα τέλειως. Για αρχή σκέφτηκα να τα παρατήσω, όμως επειδή είμαι άνθρωπος που δεν το βάζει εύκολα κάτω ειδικά σε ότι αγαπάει σκέφτηκα να αγοράσω ένα τηλεσκόπιο με μερικά ακόμη συμπραγκαλα ώστε να κάνω κι εγώ την αρχή σε κάποιο από τα νεφελώματα που αγαπώ ειδικά στο Lagoon nebula. Το σκοπιο που σκέφτομαι να πάρω είναι το  evostar 72ed της skywatcher. Μεταχειρισμένο η καινούργιο δεν έχει σημασία τόσο. Το θέμα μου κι η ερώτηση μου είναι η εξής θα καταφέρω να βγάλω κάτι αξιόλογο και να συνεχίσω ή όχι και να τα παρατήσω εδώ και να πουλήσω τον τρακερ που έχω κι ούτε γάτα ούτε ζημιά. Ξέρω ότι είναι ακριβό χόμπι, επίσης ξέρω τις του τρακερ που έχω κτλ. Συγνώμη για το μεγάλο κείμενο απλά ήθελα να σας δώσω να καταλάβετε κτλ. 

Δημοσιεύτηκε

Γεια σου φίλε Astrolyke.

Για αρχή θα ξεκινήσω λέγοντας πως η αστροφωτογράφιση νεφελωμάτων είναι ιδιαίτερα απαιτητική  ενασχόληση, τεχνικά περίπλοκη  και απαιτεί συνεχή εκμάθηση, θέληση, αρκετό χρόνο... και αρκετή  οικονομική ενίσχυση. Ωστόσο ο εξοπλισμός που σκέφτεσαι είναι επαρκής για συγκεκριμένα πεδία εστιακής απεικόνισης σε ευρύ πεδίο. Για παράδειγμα, το νεφέλωμα lagoon (που σε ενδιαφέρει στην εν λόγο περίπτωση) για να το  εστιάσεις  οσό τον δυνατόν καλύτερα στο κάδρο σου  θα  χρειαστείς ένα  τηλεσκόπιο με μεγαλύτερη εστιακή εμβέλεια  και αυτό σύμφωνα με την κάμερα που διαθέτεις. Αυτό όμως δεν είναι λόγος για να μην ασχοληθείς με τον τομέα της αστροφωτογραφιας  καθώς υπάρχουν πολλά άλλα αντικείμενα που μπορείς να απεικονίσεις με αυτόν τον εξοπλισμό και να έχεις αξιοπρεπή αποτελέσματα εικόνων. Επίσης η βάση που έχεις είναι ιδανική για το τηλεσκοπιο που σκέφτεσαι να προμηθευτείς αλλά δεν μπορεί να δεχτεί μεγαλύτερα σε περίπτωση που θελήσεις να ανέβεις εστιακή κατηγορία. Η βάση σου είναι ικανή να αντέχει συνολικό βάρος αστρωφωτογραφικου εξοπλισμού  έως 4.5 κιλά. Ξεκινά με αυτές της δυνατότητες και σιγά σιγά θα μαθαίνεις περισσότερα.

Καλή αρχή.

  • Μου αρέσει 1
Δημοσιεύτηκε

Γεια σας παιδια,

προσφατα ειχε το αστεροσκοπειο Πεντελης γιορτη για τα 30 χρονια προσφορας και ευτυχως πηγα. Ανεκαθεν μου αρεσε η παρατηρηση και η αστροφωτογραφια συγκεκριμενα.

Τι εξοπλισμο διαθετω:
μια mirrorless sony a7c full frame με 24mm f1.4 φακο κ ενα φακο 70-200 f2.8 κ τριποδο φωτογραφικο. ( λεω τους φακους σχετικους με την αστροφωτογραφια)
Λογικα θα παρω και 2x converter για να παω το 70-200 σε 140-400 ωστε να βγαλω σεληνη.

Μεχρι στιγμης εχω κατεφερει να βγαλω φωτογραφιες τοπιου που να φαινεται milky way, περα οτι θελει πολυ κοπο μετα σε προγραμμα επεξεργασιας για καλο αποτελεσμα το τριποδο μαλλον δεν κανει για αυτην την δουλεια αφου δεν εχει ισημερινη στηριξη. ( απο οτι διαβαζω )

Μετα την επισκεψη στην Πεντελη, εχει μπει ενα μικροβιο να ασχοληθω πιο εντονα με την αστροφωτογραφια. (συγκεκριμενα με deep sky photo αλλα και πλανητικη ) σκεφτομαι για αγορα τηλεσκοπιου.
Κ τωρα αρχιζουν τα ερωτηματα και το καψιμο μου...

Διοπτρικά - απο οτι καταβαλα εχουν χρωματικη αποκλιση κ ογκο οποτε μαλλον φευγουν απο το παιχνιδι. (εκτος απο τα αποχρωματικά αλλα δεν ξερω λογω ογκου)
κατοπτρικα - καπου διαβασα για παραμορφωση εικονας στα ακρα, δεν ξερω αν ισχυει, αλλα αν ναι τοτε φευγει κ αυτη η κατηγορια απο το παιχνιδι.
καταδιοπτρικά - εχει ποσες υποκατηγοριες που συγνωμη αλλα δεν καταλαβαινω


Καταδιοπτρικά τύπου Schmidt-Cassegrain

Καταδιοπτρικά τύπου Maksutov-Cassegrain

Καταδιοπτρικά τύπου Schmidt-Newtonian

Καταδιοπτρικά τύπου Maksutov-Newtonian


Κ εδω αρχιζει ο προβληματισμος μου. Ποιο να επιλεψω? Αφου με ενδιαφερει το deep sky θελω μεγαλη διαμετρο τηλεσκοπιου. μηπως να παρω ρομποτικο ? στο ρομποτικο μπορω να βαλω ισημερινη στηριξη?
δεν θελω να παρω ενα τηλεσκοπιο αρχαριου κ μετα να αναγκαστω να παρω αλλο καλυτερο.

καθε βοηθεια ευπροσδεκτη.

Δημοσιεύτηκε

Κι εγώ είμαι νέος στον χώρο αλλά μπορώ να σε βοηθήσω σε μερικά πράγματα. Αρχικά στην αστροφωτογραφια παίζει ρόλο το focal ratio. Ένα τηλεσκόπιο maksutov έχει στην καλύτερη εστιακό λόγο f/11-12. Αυτά τα τηλεσκόπια βέβαια μπορεί να μην εχουν την δυνατότητα να συλλέγουν αρκετό φως για τον βαθύ ουρανό αλλά είναι εξαιρετικά στην πλανητική φωτογράφιση λόγω της μεγάλης τους εστιακής απόστασης. Είναι πολύ ελαφριά και σχετικά οικονομικά τηλεσκόπια και θα σου πρότεινα να αγοράσεις ένα εάν σκοπεύεις να κάνεις πλανητική φωτογράφιση.Τωρα τα schmidt-cassegrian κάνουν καλή δουλειά και σε βαθύ ουρανό αλλά και σε πλανήτες αλλά είναι πολύ πιο ακριβά...

Μετα ανέφερες και δύο άλλες κατηγορίες που δεν είναι πολύ δημοφιλείς στον χώρο και είναι δυσεύρετες. Επίσης ανέφερες για νευτώνεια  και  για διοπτρικα. Υπάρχουν τα αποχρωματικα διοπτρικα και δεν καταναλώνουν ιδιαίτερα όγκο. Π.χ εγώ έχω το τηλεσκόπιο evostar 72ed της skywatcher και δεν είναι αρκετά βαρύ 2(κιλά). Τα διοπτρικα έχουν επίσης επικείμενα άστρα στις άκρες οπότε μάλλον κι εκεί θα χρειαστείς κάποιο flattener. Τώρα, τα κατοπτρικά θέλουν ευθυγράμμιση κι ναι, έχουν άστρα με κομμη  στις άκρες τους. Τα κατοπτρικά είναι πιο ογκώδη αλλά έχουν μεγαλύτερο διάφραγμα και συνήθως πιο γρήγορα. Θα σου πρότεινα, έαν επιλέξεις κατοπτρικό,  να πάρεις ένα της skywatcher με παραβολικό καθρέφτη που είναι και πολύ οικονομικά. Εάν δεν θες το σφάλμα στις άκρες υπάρχει και το comma corrector που μπορείς να το βρεις και στα 200€.

Καθαρούς ουρανούς και καλή αρχή! 

Δημοσιεύτηκε

Γεια σου φίλε jimblanc.


Διάβασα τις ερωτήσεις σου  και θεώρησα πως είναι αρκετά ωφέλιμο και ενδιαφέρον να αναφέρω αναλυτικά τα εξής :


Ο στόχος σου για την dso φωτογράφιση δεν είναι τόσο απλός, αντίθετα είναι ιδιαίτερα απαιτητικός και ταυτόχρονα πολύπλοκος. Για το λόγο αυτο, ειναι γεγονός, πως όσοι θέλουν να ξεκινήσουν την αποκλειστική απεικόνιση των dso, έχουν πολλές απορίες και αναρωτιούνται   με πιο σκεπτικό η με ποιους άγραφους κανόνες πρέπει να στήσουν τον εξοπλισμό τους. Επομένως, όλες οι απορίες  από όσους ενδιαφέρονται να απεικονίσουν  τα dso,   είναι μια λογική τάση και αυτό συμβαίνει  καθώς όπως αναφέρθηκε ο τομέας dso απεικόνισης είναι πολύπλοκος.  Θεωρώ λοιπόν, ότι οι παρακάτω πληροφορίες που θα αναφερθούν, θα είναι απλές και  ταυτόχρονα χρήσιμες, με στόχο να βοηθήσουν εσένα, αλλά και άλλους ενδιαφερόμενους που θέλουν να ξεκινήσουν την αποκλειστική  απεικόνιση των dso.
Με αφορμή τον προσωπικό σου  στόχο για την απεικόνιση του διαστρικού χώρου, θα  ήταν προτιμότερο να ξεκινήσει κάποιος από το ευρύ πεδίο των dso το οποίο είναι και το πρώτο επίπεδο κατά μια έννοια μέχρι να φτάσει μεθοδικά, τεχνικά και εμπειρικά  στο βαθύ τους  πεδίο.


1. Πεδίο απεικόνισης 
 Για να γίνω όμως πιο κατανοητός, σχετικά με την διαφορά ευρύ - βαθύ πεδίο, θα αναφέρω πως τα αντικείμενα του ουρανού ( συγκεκριμένα στην περίπτωση μας τα dso ) έχουν αρκετές και ουσιαστικές διαφορές αναμεταξύ τους και για αυτόν τον λόγο, ο τρόπος και η τεχνική που τα φωτογραφίζουμε, εξαρτάτε από την αναλογια  κάμερας ( δηλ. μέγεθος αισθητήρα ) + εστιακή εμβέλεια  (του τηλεσκοπίου) + την ρομποτική βάση που διαθέτουμε για να αντέχει το απαιτούμενο βάρος του εκάστοτε εξοπλισμού. Για παράδειγμα, ένα νεφελωμα που έχει εύκολες προδιαγραφές απεικόνισης           ( π.χ εστιακή απόσταση, μέγεθος νεφελώματος, φωτεινότητα κ.λ.π κ.λ.π ), η διαδικασία της συλλογής δεδομένων του  μπορεί να επιτευχθεί  με ελαφρύ και οικονομικό ( σχετικά ) εξοπλισμό. Εάν όμως ένα νεφελωμα είναι αρκετά σκοτεινό και αρκετά μακριά από το ευρύ πεδίο που διαθέτουμε, θα χρειαστούμε άλλον εξοπλισμό ο οποίος είναι αρκετά  πιο επιβαρυμένος οικονομικά. 

Ωστόσο όλα τα ταξίδια  από κάπου ξεκινάνε και είναι λογικό να ξεκινάνε από την αρχή και όχι από το τέλος.

Ξεκινώντας από το ευρύ πεδίο των dso  μαθαίνεις αρκετά και απαραίτητα τα οποία θα σου χρησιμεύσουν μελλοντικά ως γνώσεις για το βαθύ πεδίο των dso. 


2. Στήριξη - Βάση
Πιο συγκεκριμένα, μπορείς να επιλέξεις να  ξεκινήσεις με μια ρομποτική ισημερινή βάση ( η ρομποτική στήριξη  επιβάλεται στην αστροφωτογραφια ) η οποία να αντέχει αστροφωτογραφικο εξοπλισμό έως 5 κιλά και είναι και οικονομική η σε αντίθεση  να επενδύσεις σε μια πολύ ακριβότερη οπότε και ανώτερη σε αντοχή βάρους η οποία θα μπορεί να σε καλύψει και σε εύρος και σε βάθος πεδίου στο μέλλον. Αυτό εξαρτάται αποκλειστικά απο εσένα ( στο οικονομικό επενδυτικό κομμάτι ). 


3. Τηλεσκοπια
Τα τηλεσκόπια τώρα είναι ένα  άλλο μοτίβο με αρκετές επιλογές. Για παράδειγμα, μπορείς να ξεκινήσεις με μικρο κόστος και να ανέβεις σε ένα αρκετά πιο μεγάλο. Και αυτό επίσης  εξαρτάται από εσένα, αλλά συνήθως οι περισσότεροι στην αρχή επενδύουν σε ένα μικρό κόστος τηλεσκοπίων.  
Ανοίγω παρένθεση :  ( Σε αυτο το σημείο και με την προϋπόθεση να έχεις την οικονομικη άνεση, επένδυσε σε μια καλή βάση που να αντέχει βάρος πάνω από 10 κιλά και λιγότερα χρήματα για την αγορά  τηλεσκόπιου και το υπολοίπων εργαλείων της αστρικής απεικόνισης.)
Συνεχίζοντας με το μοτίβο των τηλεσκοπίων, που έχεις και τις απορίες σου  και είναι λογικό, θα πρέπει να γνωρίζεις πως υπάρχουν αρκετές επιλογές  όπως έχεις δει              ( διοπτρικα - κατοπτρικά -  καταδιοπτρικα),τα οποία είναι ειδικά σχεδιασμένα για την αστροφωτογράφιση με μερικές (μικρές σε ποσοστό) αδυναμίες το καθένα τους ξεχωριστά, Όμως, όλες η αδυναμίες τους  διορθώνονται, είτε  με τα ανάλογα αξεσουάρ διόρθωσης, η κατά την διάρκεια της επεξεργασίας των  δεδομενων σε περίπτωση που δεν είναι εφικτή η αγορά τους. Επόμενος δεν υπάρχει πρόβλημα όσον αφορά  τον τύπο τηλεσκοπίου  που θα επιλέξεις να προμηθευτείς, αντίθετα υπάρχει πρόβλημα όταν πάρεις λάθος αναλογία σε βάρος και  εστιακή εμβέλεια.

4. Κάμερες απεικόνισης dso
 Ωστόσο δεν έχει υπάρχει κανένα όφελος να επενδύσει κάποιος σε ένα πολύ ακριβό εξοπλισμό εάν δεν διαθέτει της απαραίτητες γνώσεις. Θα μπορούσαμε να πούμε πως δεν κάνει η ακριβή κάμερα τον φωτογράφο αλλά αντίθετα ο φωτογράφος που την χειρίζεται ανάλογα. 
Οι κάμερες τώρα είναι και αυτό άλλο μοτίβο το οποίο χωρίζεται σε δύο κατηγορίες. Η μία αφορά την κατηγορία των  dslr η mirrorles και η άλλη τις ειδικά σχεδιασμένες για απεικόνιση του διαστρικού χώρου. Οι διαφορές ανάμεσα τους είναι μέγιστες, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως η πρώτη κατηγορία επειδή δεν εξειδικεύεται όπως η δεύτερη είναι μη λειτουργική. Απλά η πρώτη κατηγορία εν αντίθεση περιορίζεται σε :
α.  χρόνο έκθεσης και θερμοκρασία με συνέπεια τον λεγόμενο θόρυβο ο οποίος καταστρέφει τα καρέ μας. 
β. απόδοση και συλλογή μηκών κύματος. 

Ωστόσο η πρώτη κατηγορία των dslr, τροποποιείται για την σωστή απόδοση των μηκών κύματος αλλά δεν μπορεί να ψυχθεί και για αυτό δεν αξίζει ο κόπος της τροποποίησης της. Πάραυτα όμως οι dslr έχουν αρκετές ικανότητες  και εφαρμογές στην αστροφωτογραφια αλλά και σε άλλους τομείς όπως η φωτομετρία και  μάλιστα αποτελούν κατά κάποιο τρόπο το "σχολείο" για την σωστή λειτουργία των εξειδικευμένων καμερών  της δεύτερης κατηγορίας που ίσως αποκτηθούν μελλοντικά. Πιο απλά και συγκριτικά, οι περισσότεροι ενδιαφερόμενοι  ξεκινούν στην αρχή και πειραματίζονται με κάμερες τυπου dslr ( που είναι και οικονομικές ) και αυτό είναι και το πιο λογικό. Επίσης, η ίδια η  πορεία μας κατά την διάρκεια της αστρικής απεικόνισης, μας δείχνει ουσιαστικά πως πρέπει να κινηθούμε στο χώρο  και τι πρέπει να προμηθευτούμε ανάλογα με αυτό που μας αρέσει και βέβαια εάν το αντέχουμε να το ενισχύσουμε οικονομικά. Πιο απλά θα λέγαμε, ότι όσο  περνάει ο καιρός ( εφόσων έχουμε ξεκινήσει απο κάπου σωστά και μεθοδευμένα ), αποφασίζουμε και  ανάλογα για το εάν τελικά αξίζει να επενδύσουμε σε μια εξειδικευμένη κάμερα η σε μεγαλύτερο εξοπλισμό απο αυτόν που είδη διαθέτουμε.


Σίγουρα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω, δεν καλύπτουν το μέγεθος το πολυπλοκότητας, αλλά έως εδώ είναι οι  βασικές αρχές για κάποιον που θέλει να γνωρίζει αναλυτικά πως πρέπει να κινηθεί στο χώρο της απεικόνισης των dso για  να στήσει και ανάλογα  τον εξοπλισμό του χωρίς περιττές αγορές οι οποίες εκτός ότι θα τον επιβαρύνουν οικονομικά ίσως και να τον απομακρύνουν εν τέλη  και απο το εν λόγο αντικείμενο.

Καλή συνέχεια.

Δημοσιεύτηκε

Το πιο βασικό στην αστροφωτογραφια είναι η ακριβής παρακολούθηση του στόχου.

Για αυτό πρώτα επενδύουμε σε μια καλή στήριξη. Για αστροφωτογραφικους σκοπούς δεν κοιτάζεις για τίποτα μικρότερο από Heq5. Αξιόπιστη επιλογή για μελλοντική αναβάθμιση τηλεσκοπίου είναι η Eq6r-pro. Από εκεί κ πέρα υπάρχουν πολλές επιλογές και σε νεότερες τεχνολογίες όπως τα strain wave με εξαιρετική παρουσία της Ελληνικής pegasus astro. Όλες όμως οι στηρίξεις κάτω από 15Κ, χωρίς encoders,  θέλουν και μια βοήθεια για να είναι ακριβείς. Εδώ έρχεται η οδήγηση, με μια βοηθητική οδηγητικη κάμερα και ένα μικρό τηλεσκόπιο/finder ή off axis guider, να συμπληρώσει την στήριξη.

Σειρά έχει η κάμερα. Καλές οι DSLR/mirrorless, αλλά κανονικά χρειάζεσαι dedicated ψυχωμενη αστρονομική κάμερα και κατά προτίμηση μονόχρωμη (σε συνδυασμό με τροχό & φίλτρα RGB ή narrowband). Ξεκινάς με ότι έχεις και στην πορεία αναβαθμίζεσαι.

Τελευταίος έρχεται ο οπτικός σωλήνας.

Μπορείς να ξεκινήσεις με έναν καλό prime φακό αν τον έχεις ήδη, όπως ο Samyang 135. Οι φωτογραφικοί φακοί είναι σχεδιασμένοι με διαφορετικές απαιτήσεις κ ακόμα και οι καλύτεροι τα βρίσκουν σκούρα στην αστροφωτογραφια. Ιδανική επιλογή για κάποιον που ξεκινά είναι ένα ποιοτικό αποχρωματικό με ενσωματωμένο field flattener στα 300-500 mm εστιακής. Τον τελευταίο καιρό η σειρά της Askar, έχει πολύ καλή φήμη και vfm. Επίσης καλή επιλογή (αλλά πιο "μπελαλιδικη") είναι το 130 και το 150 pds της sw μαζί με έναν καλό coma corrector, όπως τον aplanatic.

Τέλος χρειάζεσαι ένα απλό mini PC ή laptop, ώστε να μπορείς να χειριστείς τα παραπάνω όργανα με ένα κεντρικό λογισμικό όπως το NINA ή το APT ή το Kstars(Linux).

Η βαρύτητα του που θα κατευθύνουμε τους πόρους του budget μας, ειναι η σειρά που σου ανέφερα τον εξοπλισμό.

Δημοσιεύτηκε

Παιδιά,

ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες. οκ πλέον υπάρχει πλάνο.

Αγορά στήριξης (HEQ5 ή EQ6R-pro αν κ τσιμπάει λίγο στην τιμή αυτή)

μετά θα πάω για οπτικό σωλήνα κ κάμερα.
 

και πάλι πολλά ευχαριστώ για την καθοδήγηση. 

  • Μου αρέσει 1
Δημοσιεύτηκε

Καλημέρα jimblanc,

Μια συμβουλή έχω, να ξέρεις ότι θα πάρει χρόνο αλλά θα αποδώσει αυτό που θα κάνεις. Κάτι άλλο είναι ότι πρέπει να αξιοποιήσεις τον εξοπλισμό σου όσο καλύτερα γίνεται και να αφιερώσεις χρόνο εάν θες καλά αποτελέσματα. Επιπλεον να είσαι πάντοτε οργανωμένος! Αυτό που κάνω εγώ για να τα οργανώσω είναι να έχω μια λίστα και να σημειώνω το ποιους στόχους έχω φωτογραφίσει και ποιους όχι. Μια καλή εφαρμογή για να οργανώσεις την αστροφωτογραφια είναι το SkySafari 7 Plus ή Pro, είμαι κάτοχος του Plus και είμαι κατάευχαριστημένος από τις "ανέσεις" που παρέχει.

Έχε πάντα ένα πλάνο και σίγουρα θα γίνουν όλα καλύτερα!

Βασίλης

  • Μου αρέσει 1
  • Ευχαριστώ 1

"Οι δυσκολότερες στιγμές είναι αυτές που θυμόμαστε περισσότερο"

"Σε αυτόν τον κόσμο, ακόλουθα αυτό που λέει η συνείδηση σου για να πετύχεις"

"Στην αναζήτηση του χρυσού, χάσαμε τα διαμάντια"

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης