Jump to content

Νεφελότητα γύρω από τον αστέρα Melotte 22 388

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Χθες δοκίμασα να βγάλω τις Πλειάδες με το νευτώνειο και διαπίστωσα ότι εκατέρωθεν τον αστέρα Melotte 22 388 υπάρχει μια νεφελότητα που δεν βλέπω σε παλαιότερες εικόνες (τουλάχιστον όσες έψαξα). Η νεφελότητα είναι μπλε-ιώδης προς τα δυτικά, με μήκος περίπου 50 arcseconds και ερυθρή μήκους 20" με καμπυλότητα προς τα βόρεια. Δεν υπάρχει τέτοια δομή γύρω από κανένα άλλο αστέρι στην εικόνα και δεν μοιάζει με χρωματικό σφάλμα (που θα ήταν περίεργο νευτώνιο γαρ). Ξέρει κανείς αν είναι κάτι γνωστό; 

2024-08-04T13.05.02.png

Δημοσιεύτηκε

Έχεις μήπως την ονομασία του αστέρα ως HD?

"Οι δυσκολότερες στιγμές είναι αυτές που θυμόμαστε περισσότερο"

"Σε αυτόν τον κόσμο, ακόλουθα αυτό που λέει η συνείδηση σου για να πετύχεις"

"Στην αναζήτηση του χρυσού, χάσαμε τα διαμάντια"

Δημοσιεύτηκε

Απο μια φωτογραφία μου των Πλειάδων πριν 5 μήνες και εγώ δεν βλέπω το νεφέλωμα γύρω από το αστέρι. Ίσως ανακάλυψες νέο νεφέλωμα (μακάρι)

Δημοσιεύτηκε (επεξεργάστηκε)

Επίσης βλέπω και από άλλους αστροφωτογραφους όπως πχ. ο Astro backyard, και δεν το βλέπω αυτό το νεφελώδης ίχνος. 

Το επεξεργάστηκε ο Rend

Δημοσιεύτηκε
31 minutes ago, Rend said:

Απο μια φωτογραφία μου των Πλειάδων πριν 5 μήνες και εγώ δεν βλέπω το νεφέλωμα γύρω από το αστέρι. Ίσως ανακάλυψες νέο νεφέλωμα (μακάρι)

Η ανακάλυψα κάποιο μεταβλητό νεφέλωμα ή βρήκα το πιο περίεργο τέχνεργο που έχω δει. Αν μπορεί κάποιος να τις φωτογραφίσει σήμερα για να δει αν είναι όντως κάτι υπαρκτό ή όχι.

Δημοσιεύτηκε

Την Πέμπτη το πρωί που θα βγάλω τα flat Frames για το cat's paw nebula θα βγάλω και τις Πλειάδες κατά τις 5. Πόση ώρα περίπου θεωρείς ότι είναι αρκετή?

Δημοσιεύτηκε

Σε εμένα από το B3-4 φαινόταν στα μοναδικά frame των 30s- η εικόνα που βλέπεις έχει συνολικό χρόνο έκθεσης 9 λεπτά. Λογικά στα 20 λεπτά σε εσένα θα φανεί.

Δημοσιεύτηκε (επεξεργάστηκε)

Εφόσον φάνηκε σε εσένα που είσαι B3-4, στα 30s, σε εμένα που είμαι B4-5 θα φανεί πιστεύω στα 5 λεπτά. Θα το κάνω και θα σε ενημερωσω

Το επεξεργάστηκε ο Rend

Δημοσιεύτηκε

Οι Πλειάδες είναι από τους πιο γνωστούς στόχους και τέτοια νεφελώματα αργούν να φανούν(εκτός και εαν είναι μεταβλητής φωτεινότητας). Μπορεί βέβαια να είναι και κάποιο σφάλμα.

Δημοσιεύτηκε

Για μεταβλητό αν είναι κάτι, αλλά το πιθανότερο είναι να είναι ένα τρομερά περίεργο τέχνεργο (χθες σε μια σύντομη λήψη δεν φαίνεται κάτι)

Δημοσιεύτηκε

Γεια σου φίλε dkate. 

Για αρχή θέλω να σου πω ένα μπράβο για την ουράνια παρατήρηση σου.

AAVSO
Εκμάθηση φωτομετρίας DSLR.

Η παρατήρηση μεταβλητότητας των άστρων γίνεται με φωτομετρία dslr και όχι με απλή  φωτογραφία. Υπάρχει η κατηγορία των υποψηφίων μηχανών στο site της AAVSO.
 Το φαινόμενο στην φώτο σου είναι (99%) τεχνουργημα και αυτό καθότι 
η σκόνη προκαλεί αμυδρή ανακλαστική νεφελοποίηση γύρω από τα φωτεινότερα αστέρια  της Ηλέκτρας και  δημιουργεί τεχνουργήματα στην γύρω περιοχή  από nm ιώδες συνήθως  στις dslr με cmos. Η μεταβλητοι αστέρες παρατηρούνται κύριος με ccd αισθητήρες καθοτι έχουν μεγάλη ευαισθησια.   Ωστοσο όλοι οι οπτικοί παρατηρητές ( ακόμα και οι αρχάριοι ) μεταβλητων αστέρων για να συγκρίνουν δύο φωτό  σύμφωνα με της οδηγίες της AAVSO  θα πρέπει να κρατούν σημειώσεις  ( βλ. Gene Hanson) για  να έχουν σχετική  ακρίβεια από τα  ίδια στοιχεία σε διαφάνεια, χρόνο,γωνία, θερμοκρασία, κ.λ.π.κ.λ.π. Δεν ξέρω εάν τις κρατάς αλλά εάν τις κρατάς οκ!!  Αυτό είναι πολύ σημαντικό καθώς η ΑAVSO επεξεργάζεται  τα στοιχεία από τους δείκτες μεταβλητότητας variability indices στο  Variable Star Plotter. Εάν δεν έχεις  τις οδηγίες για φωτομετρία με dslr, και ταυτόχρονα  θες να ασχοληθείς και να προσφέρεις στον τομέα της αστρονομίας ως  απλός οπτικός ερασιτέχνης πες μου να στις στείλω. 

• Μου αρέσει 2
Δημοσιεύτηκε
8 hours ago, Nashga said:

Γεια σου φίλε dkate. 

Για αρχή θέλω να σου πω ένα μπράβο για την ουράνια παρατήρηση σου.

AAVSO
Εκμάθηση φωτομετρίας DSLR.

Η παρατήρηση μεταβλητότητας των άστρων γίνεται με φωτομετρία dslr και όχι με απλή  φωτογραφία. Υπάρχει η κατηγορία των υποψηφίων μηχανών στο site της AAVSO.
 Το φαινόμενο στην φώτο σου είναι (99%) τεχνουργημα και αυτό καθότι 
η σκόνη προκαλεί αμυδρή ανακλαστική νεφελοποίηση γύρω από τα φωτεινότερα αστέρια  της Ηλέκτρας και  δημιουργεί τεχνουργήματα στην γύρω περιοχή  από nm ιώδες συνήθως  στις dslr με cmos. Η μεταβλητοι αστέρες παρατηρούνται κύριος με ccd αισθητήρες καθοτι έχουν μεγάλη ευαισθησια.   Ωστοσο όλοι οι οπτικοί παρατηρητές ( ακόμα και οι αρχάριοι ) μεταβλητων αστέρων για να συγκρίνουν δύο φωτό  σύμφωνα με της οδηγίες της AAVSO  θα πρέπει να κρατούν σημειώσεις  ( βλ. Gene Hanson) για  να έχουν σχετική  ακρίβεια από τα  ίδια στοιχεία σε διαφάνεια, χρόνο,γωνία, θερμοκρασία, κ.λ.π.κ.λ.π. Δεν ξέρω εάν τις κρατάς αλλά εάν τις κρατάς οκ!!  Αυτό είναι πολύ σημαντικό καθώς η ΑAVSO επεξεργάζεται  τα στοιχεία από τους δείκτες μεταβλητότητας variability indices στο  Variable Star Plotter. Εάν δεν έχεις  τις οδηγίες για φωτομετρία με dslr, και ταυτόχρονα  θες να ασχοληθείς και να προσφέρεις στον τομέα της αστρονομίας ως  απλός οπτικός ερασιτέχνης πες μου να στις στείλω. 

Παρόμοια φαινόμενα από τεχνουργιες είχα πριν από 16 χρόνια με τη nikon d50. Οι Πλειάδες είναι στην πραγματικότητα ένα νεαρό ανοιχτό σμήνος περίπου 100 εκατομμυρίων ετών, που περιέχει 100 ή περισσότερα αστέρια μέλη. Τα περισσότερα από τα αστέρια της αστρικής περιοχής  είναι αργά παλλόμενα αστέρια τύπου Β και αλλάζουν τη φωτεινότητα τους  κάθε μία έως πέντε ημέρες εκτός της Μαιας που αλλάζει κάθε 10. Επομένως  αυτή η αλλαγή της φωτεινότητας τους επηρεάζει  μέγιστα τα δεδομένα μας. Ωστόσο στον τομέα των μεταβλητών ερευνών και καθώς η κάμερα του τηλεσκοπίου μας προσπαθεί να απεικονίσει αυτά τα ενδιαφέρον  φωτεινά αστέρια, οι εικόνες εν συνεχεία  και κατά την επεξεργασία τους  αποδεικνύονται παραμορφωμένες, υπερβολικά  κορεσμένες, με περίεργες μακριές και  καμπυλομενες αιχμές και άλλα ψηφιακά εντυπωσιακά τεχνουργήματα. Επίσης οι φωτεινοί στόχοι όπως οι subaru (Πλειάδες) έχουν απαιτήσεις. Συγκεκριμένα χρειάζονται  ένα  μεγάλο αριθμό εικονοστοιχείων και αυτό  συμβαίνει πρώτον  για να συλλάβουν το σύνολο της διαστρικής ροής  και κατά δεύτερον  την ενέργεια της ακτινοβολίας που προέρχεται από κάποιο αστέρι. 

• Μου αρέσει 2

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης