Jump to content

Ευθυγράμμιση τηλεσκόπιου-ουρανου

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα σας, έγινα και εγώ λοιπόν κάτοχος Nexstar revolution 9,25 έχω μεν ενθουσιασμό και όρεξη πολύ. Το πρόβλημα μου είναι ότι δυσκολεύομαι στην ευθυγράμμιση ουρανού-τηλεσκοπιου. Βάζω τον τόπο την ώρα κάνω 3 star align μου γράφει success  και μόλις του πω κοίτα στον Κρόνο(παράδειγμα ) αυτό κοιτα σε άλλο σημείο. Για την ώρα μου αρέσει που κάνω χειροκίνητη εύρεση ουρανού αλλά θα μου άρεσε να μάθω πώς να ευθυγραμμιζω σωστά το τηλεσκόπιο καθώς νιώθω αρκετά περιορισμένος μιας και δεν γνωρίζω τόσο από αστερισμούς. Σας ευχαριστώ εκ τών προτέρων 

Καρολος Γκουσταβιος

Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα,

Λοιπόν, ξεκινάμε από τα αυτονόητα καθώς όλοι μας εκεί την πατάμε. Θα τα επισημάνω , χωρίς να υποτιμώ την νοημοσύνη σου. Βεβαιώσου ότι ο τρίποδας είναι ευθυγραμμισμένος με το έδαφος. Έχει ένα αλφάδι ο τρίποδας , αλλά εν ανάγκη αν έχεις  δικό σου αλφάδι τσέκαρε οτι το αλφάδι της βάσης δείχνει σωστά. Στο δικό μου evolution το ενσωματωμένο αλφάδι δείχνει λάθος! Όταν τοποθετείς τον σωλήνα στο μπράτσο, να είναι ζυγισμένος. Δηλαδή αν λύσεις τα φρένα και τον έχεις σε οριζόντια  θέση, αυτό να μην πέφτει μπροστά ή πίσω. Το ζύγισμα γίνεται μετακινώντας το σημείο που θα σφίξει πάνω στο μπράτσο.  Όταν ρυθμίζεις την ώρα και την τοποθεσία, η ακρίβεια είναι σημαντική στο δευτερόλεπτο. Στην ημερομηνία πρώτα βάζουμε τον μήνα και μετά την ημέρα. Επίσης προσοχή όταν ρυθμίζεις την ώρα, θερινή ή χειμερινή. Τώρα έχουμε θερινή ώρα, άρα time zone +2 και daylight saving time YES. Όταν κάνεις ευθυγράμμιση διάλεξε αστέρια τα οποία να είναι σε διαφορετικό ύψος στον ουρανό και να μην είναι πολύ κοντά το ένα με το άλλο. Απόφυγε αστέρια πολύ ψηλά κοντά στο ζενίθ. Ξεκίνα με το προσοφθάλμιο χαμηλής μεγέθυνσης για να το βάλεις μέσα στο πεδίο και μετά χρησιμοποίησε το προσοφθάλμιο μεγαλύτερης μεγενθυσης για να το κεντράρεις όσο καλύτερα γίνεται. Ένα επίσης κόλπο είναι να αφεστιάσεις το αστέρι αρκετά, ώστε  να σε βοηθήσει στο κεντράρισμα του εντός του πεδίου. Πάντως ,μην απογοητεύεσαι ... στην αρχή είναι λίγο δύσκολο , χρειάζεται υπομονή και επιμονή!  Αν δεν σου πετυχαίνει η ευθυγράμμιση με την πρώτη , επανεκκίνηση και ξανά... Καλώς ήρθες στον μαγικό κόσμο της αστροπαρατήρησης!  

Δημοσιεύτηκε (επεξεργάστηκε)

Ερωτηση, ειχα ευθυγραμμισει το σωληνα ( χωρις προσοφθαλμια κλπ) και παρατηρησα οτι οταν το σηκωνα πολυ ψηλα εβρισκαν τα παρελκομενα ( διαγωνιος ) στην βαση οποτε αυτο φανταζομαι το ξερυθμιζε παραλληλα, μπορω να κανω κατι για να το αποφυγω? Εγω ειχα σπρωξει λιγο πιο μπροστα το σωληνα για να μην βρισκει αλλα απ οσο καταλαβαινω παιζει ρολο να ειναι εντελως ζυγισμενος.

Το επεξεργάστηκε ο BASILIAS

Καρολος Γκουσταβιος

Δημοσιεύτηκε

Όταν βάλεις όλα τα αξεσουάρ που θα χρησιμοποιήσεις (διαγώνιο, προσοφθάλμιο, ερευνητή) αυτά θα προσθέσουν βάρος στο πίσω μέρος, οπότε αναγκαστικά για να το ζυγίσεις θα πρέπει να φέρεις τον σωλήνα πιο μπροστά , οπότε δεν θα βρίσκει στην βάση. Το evolution έχει αρκετά ψηλό μπράτσο, οπότε δεν βρίσκει ο σωλήνας. Μόνο αν χρησιμοποιήσεις 2 ιντσών διαγώνιο υπάρχει περίπτωση να βρει, αλλά και αυτό δύσκολα καθώς οι διαγώνιοι 2 ιντσών και οι αντίστοιχοι φακοί προσθέτουν  έξτρα βάρος πίσω, οπότε παλι θα φέρεις πιο μπροστά τον σωλήνα για να ζυγίσει. Πάντως και λίγο εμπροσθοβαρές να είναι δεν έχει πρόβλημα.

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης