Ghostdog Δημοσιεύτηκε 6 ώρες πριν Δημοσιεύτηκε 6 ώρες πριν Στέλνω τους χαιρετισμούς μου στα μέλη του forum. Θα ήθελα τη γνώμη σας για το Bresser Messier 90/500 για δεύτερο grab and go τηλεσκόπιο. Έχω ψάξει αρκετά αλλά δεν έχω βρει κριτικές. 'Εχω ήδη το Bresser Messier 130/650 tabletop dobsonian με το οποίο είμαι πολύ ευχαριστημένος και θα συνεχίσω να χρησιμοποιώ, αλλά μπορεί να μεταφερθεί μόνο με αυτοκίνητο. Έτσι αναζητώ ένα δεύτερο σούπερ φορητό που να μπορώ να μεταφέρω σε ένα σακίδιο, για χρήση σε ταξίδια, εκδρομές, κάμπινγκ, σε σκοτεινούς ουρανούς. Είμαι μεταξύ των Skywatcher Startravel 80/400 και Bresser Messier 90/500. Η αρχική μου επιλογή ήταν το Startravel 102 αλλά το κόστος του είναι διπλάσιο και δεν θέλω να δώσω τόσα χρήματα για δεύτερο τηλεσκόπιο. Μεταξύ των δυο που αναφέρω το Bresser φαίνεται καλύτερο "στα χαρτιά" αλλά δεν γνωρίζω αν τα οπτικά του είναι το ίδιο καλά με του Skywatcher που είναι κλασικό και δοκιμασμένο από πολλούς. Μερικά αρνητικά του Bresser είναι: 1) Δεν έχει dovetail για το finder και στηρίζεται σε δική του βάση. Δεν θα μπορώ να χρησιμοποιήσω άλλα finders χωρίς πατέντες. 2) Το Dewshield δεν είναι αφαιρούμενο από τις πληροφορίες που βρήκα. Το συνολικό του μήκος ίσως είναι πρόβλημα σε μερικές περιπτώσεις (πχ. ως χειραποσκευή σε αεροπλάνο). 3) Έχω ήδη το Svbony 90 dielectric diagonal που θα χρησιμοποιήσω. Το Skywatcher έχει amici prism που μπορώ να χρησιμοποιήσω για επίγεια παρατήρηση, ενώ το διαγώνιο του Bresser θα μείνει αχρησιμοποίητο. Το πλεονέκτημά του είναι φυσικά η λίγο μεγαλύτερη διάμετρος και ο λίγο μεγαλύτερος λόγος f. Δεν ξέρω όμως αν αυτό είναι αρκετό για να το επιλέξω. Χρειάζομαι μόνο οπτικό σωλήνα γιατί θα χρησιμοποιήσω βάση και στήριξη που έχω ήδη (ξύλινο τρίποδο ιδιοκατασκευή και pipe mount). Ούτε τα προσοφθάλμια που τα συνοδεύουν χρειάζομαι. Να προσθέσω πως παρατηρώ κυρίως DSO. Θα ρίξω καμιά ματιά και στον Δια ή τον Κρόνο αν βρεθούν μπροστά μου αλλά μέχρι εκεί. Η χρωματική αλλοίωση γνωρίζω πως θα υπάρχει αλλά δεν με απασχολεί και πολύ. Τέλος με αστροφωτογραφία δεν ασχολούμαι και δεν θα ασχοληθώ ποτέ. :-) Αν κάποιος το έχει ή έχει παρατηρήσει με αυτό, θα το εκτιμούσα αν μοιραζόταν τη γνώμη του. Διαφορετικά θα καταλήξω στο Startravel 80 που έχω βρει πολλές καλές κριτικές.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα