Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Η ταλάντωση του άξονα περιστροφής του Κρόνου έφερε φέτος τον πλανήτη στην καλύτερη θέση για τη φωτογράφησή του από το Διαστημικό Τηλεσκόπιο Hubble. Ο πλανήτης έστρεψε φέτος προς τη Γη το βόρειο πόλο του, φαινόμενο που συμβαίνει κάθε 30 περίπου χρόνια.

 

Το τροχιακό παρατηρητήριο μετέδωσε φωτογραφίες του Κρόνου στο φάσμα του υπεριώδους, του ορατού και του υπέρυθρου, δίνοντας την ευκαιρία στους αστρονόμους να μελετήσουν πώς διαφορετικά συστατικά της ατμόσφαιρας του πλανήτη ανακλούν το ηλιακό φως.

 

Όπως συμβαίνει και με τον άξονα της Γης, ο άξονας του Κρόνου δεν σχηματίζει σταθερή γωνία με το επίπεδο της περιφοράς του πλανήτη γύρω από τον Ήλιο (επίπεδο της εκλειπτικής). Στα 29,5 χρόνια που διαρκεί η περιφορά του Κρόνου, ο άξονάς του συμπληρώνει μια πλήρη ταλάντωση.

 

Έτσι, κάθε περίπου 30 χρόνια ο Κρόνος στρέφει προς τον Ήλιο το βόρειο πόλο του και τη βορεινή πλευρά των δακτυλίων του. Η τελευταία φορά που συνέβη αυτό ήταν το φετεινό Μάρτιο και Απρίλιο.

 

Η Πλανητική Κάμερα Ευρέος Πεδίου 2 του Ηubble φωτογράφησε τον πλανήτη μέσα από τριάντα φίλτρα, τα οποία εμποδίζουν μια σειρά από διαφορετικά μήκη κύματος -από το υπεριώδες μέχρι το υπέρυθρο.

 

«Το σετ των 30 επιλεγμένων φίλτρων ίσως αντιστοιχούν στην καλύτερη φασματική κάλυψη του Κρόνου που έχει γίνει ποτέ» σχολιάζει ο Δρ Ερικ Καρκόσκα του Πανεπιστημίου της Αριζόνα, υπεύθυνος για τη φωτογράφηση.

 

Από in.gr

«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης