Ιάκωβος Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 29, 2006 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 29, 2006 Έχω ένα LXD75 SN10'' αλλά τελευταία όταν μεγέθυνα περίπου στις 250x και πάνω τα είδωλα ήταν θολά.Πίστευα ότι αυτό οφειλόταν στον καιρό(κακό seeing).Σήμερα είπα να ελέγξω το collimation αλλά δε έχω collimation eyepiece.Κάποιος φίλος αν θυμάμαι καλά ο giorgosgr είχε πει ότι το collimation μπορούμε να το ελέγξουμε και κάνοντας μία τρύπα σε ένα κουτάκι από film.Έτσι και εγώ είπα να το δοκιμάσω αλλά λόγω του ότι δεν είχα κουτάκι πήρα ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο έκανα μία μικρή τρύπα και παρατήρησα ότι το αυτοκόλλητο(μία ροδέλα από ντοσιέ)που έχει το πρωτεύον κάτοπτρο δεν το έβλεπα στο κέντρο όπως θα έπρεπε....Κάνει την ίδια δουλεία το κουτάκι από το film και το αλουμινόχαρτο Σας παραθέτω μερικές photo για να μου πείτε αν είναι σωστό το collimation η όχι και αν μπορείτε να μου πείτε αν φταίει το πρωτεύον η το δευτερεύον κάτοπτρο.Κατά την γνώμη μου το δευτερεύον.Πιστεύω να μην σας κούρασα.Επίσης ξέρω ότι αυτό το θέμα έχει ανοιχτεί πολλές φορές αλλά θεώρησα καλό να ανοίξω ένα καινούριο και να δημοσιεύσω και photo ώστε να βοηθήσουμε και άλλους στο να κατανοήσουν τι ακριβώς πρέπει να κάνουν
hunters Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 29, 2006 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 29, 2006 Ιακωβε θελει ρυθμιση το δευτερευον ωστε να φαινονται ολοι οι συνδετηρες (3) ειναι ομοιοι, και οχι περισσοτερο ο ενας απο τον αλλο
Ιάκωβος Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 29, 2006 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 29, 2006 Και αν φταίει το collimation ποια βιδούλα να πειράξω.Ζητάω πολλά ε
hunters Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 29, 2006 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 29, 2006 Λοιπον.1) Κρατας το ματι σου παντα πανω στον εστιαστη οταν εκτελεις την ρυθμιση του δευτερευοντος2) Τραβας τον εστιαστη λιγο προς τα εξω ωστε να μην βλεπεις το ανακλωμενο ειδωλο το εστιαστη μεσα 3) Εντοπισε τους 3 συνδετηρες που υπαρχουν στον πατο του πρωτευωντος4) Αν δεν τους βλεπεις ολους το ιδιο, αυτο σημαινει οτι θα πρεπει να ρυθμισεις τις τρεις βιδες στην κορυφη του βαθρου του δευτερευοντος, με ενα αλεν μικρο.5) Θα πρεπει να ξεσφιγγεις διαδοχικα τη μια βιδα και να παιρνεις τα μποσικα με την αλλη, εως οτου οι 3 συνδετηρες να φαινονται το ιδιο.6) Τελος βεβαιωσου οτι εχεις σφιξει και τις 3 βιδες του δευτερευοντος καλα.
Ιάκωβος Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 29, 2006 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 29, 2006 Ευχαριστώ φίλε hunters.Αλλα πως θα το υπολογίσω ακριβώς
Vegan Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 30, 2006 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 30, 2006 Θα κάνεις ότι σου λέει ο hunder και μετά βούρ για star-test!
Ιάκωβος Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 30, 2006 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 30, 2006 Ναι αλλά τους 3 συνδετήρες με το μάτι θα του υπολογίσω να είναι ίσοι μεταξύ τους Φίλε Vegan όταν λες star-test Να βάλω ένα αστέρι στο κέντρο του προσοφθαλμίου και να βγω εκτός εστίασης ώστε να δω ομόκεντρους κύκλους
Vegan Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 30, 2006 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 30, 2006 Nαί.Αν οι κύκλοι δεν είναι ομόκεντροι τότε μετακινείς το αστέρι στο πεδίο σου έτσι ώστε οι κύκλοι να είναι ομόκεντροι και με μικρές διορθώσεις στις βίδες του πρωτεύοντος ξαναφέρνεις το αστέρι στο κέντρο.Αν βλέπεις το ανεστίαστο είδωλο ελαφρώς ελλειπτικό τότε παίζεις με τις βίδες του δευτερεύοντος.Όλα αυτά σε υψηλή μεγένθυνση και σε όσο το δυνατόν λαμπρότερο αστέρι!
Ιάκωβος Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 30, 2006 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 30, 2006 Σε ευχαριστώ Vegan....Να φτιάξει λιγάκι ο καιρός και θα βγω για star-test Πιστεύω μόνο να μην τα κάνω χειρότερα....
nickthegreek13_7 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 30, 2006 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 30, 2006 Το collimation είναι κάτι που αργά η γρήγορα ο καθένας θα πρέπει να κάνει.Μην το φοβάσαι-δεν είναι τόσο δύσκολο οσο φαντάζει Μόλις βρείς το σωστό συνδυασμό των βιδών τόσο του πρωτεύων οσο και του δευτερεύον κατόπτρου θα είναι παιχνιδάκι μετέπειτα η διαδικασία
ngc4565 Δημοσιεύτηκε Μάιος 3, 2006 Δημοσιεύτηκε Μάιος 3, 2006 Καλύτερα να ρωτήσεις κάποιον που ξέρει τη διαδικασία. αφήστε τον να κάνει τό collimation και να κάνεις ερωτήσεις - αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να μάθετε. Στη λέσχη μας συνήθως λέμε στους αρχαρίους να έρθουμε νωρίς στις εξόδους μας - έτσι ώστε μπορούμε να τους παρουσιάσουμε τα βασικά - Collimation, Polar Alignment, Telescope balancing ... κλπ ...κλπ Φιλικά, Frank http://www.oaog.ca/ http://www.rascmontreal.org/ "Imagination is more important than Knowledge"
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα