Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Οκ.

Το πιθανότερο είναι να οδηγηθώ σε πατέντα.

Πάντως ευχαριστώ.

 

Φιλικά Δημήτρης.

Ένα παιδί μετράει τ΄ άστρα. Μ. Λ

 

ΣΕΑΑ (Σύλλογος Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Αργολίδας)

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

nivam, αν επιτρέπεται πόσο σου στοίχησε το σύστημα?

Bino kit : 240 euro

dielectric diagonal 1.25" : 95 euro

Crayford focuser : 220 euro

 

Nikos

8" Meade LX90 LNT

5" Celestron Nexstar SE

ZenithStar 66 F/5.9 SD Doublet Apo

9x63 Bresser Binos

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Νίκο,

 

Περιπετειώδης η πρώτη σου επαφή με το binoviewer, εύχομαι η συνέχεια να είναι χωρίς άλλα προβλήματα. Είναι γεγονός ότι ορισμένοι άνθρωποι δεν προσαρμόζονται αμέσως ή δεν τα πάνε καλά με τα διοφθάλμια. Αυτό ισχύει με τα κιάλια, ισχύει και με τα binoviewer.

 

Να προσέξεις αν μετά από χρήση λίγων ή περισσότερων λεπτών το binoviewer σου προκαλεί ζαλάδα ή κούραση στα μάτια. Αν κάτι τέτοιο συμβαίνει, μπορεί να ευθύνεται γιαυτό το binoviewer σου κι όχι εσύ. Αφού η γυναίκα σου βλέπει απροβλημάτιστα, συνάγω ότι τουλάχιστον τα κάτοπτρα είναι ευθυγραμμισμένα σωστά. Ίσως η διαφορά σε εσένα και την γυναίκα σου να οφείλεται στην διαφορά της οπτικής οξύτητας μεταξύ σας. Κάθε εισαγωγή προσοφθαλμίου έχει τον δικό της αυτόνομο εστιαστή. Έτσι όπως είναι ρυθμισμένο μπορεί να κάνει για τα μάτια της γυναίκας σου, όχι όμως για τα δικά σου. Ακόμα και το «άνοιξε – κλείσε» του binoviewer, προκειμένου να προσαρμοστεί στα μάτια του καθενός, μπορεί να επιφέρει αλλαγές στην εστίαση. Γιαυτό και πρέπει να πειραματιστείς λίγο καιρό με τις πιθανές ρυθμίσεις και θέσεις του binoviewer σου.

 

Μετα την αρχικη ζαλαδα που μου προκαλει η προσπαθεια να "ενωσω" τις δυο εικονες, η παρατηρηση μετα ειναι πολυ ευχαριστη και ξεκουραστη. Επισης συμβαινει και το εξης. Αφου καταφερω να δω σωστα, μετα οσες φορες και να απομακρυνω τα ματια μου και τα επαναφερω στο binoviewer η εικονα ειναι "σωστη". Δηλαδη χρειαζεται μια φορα και μονο να κανω την προσπαθεια "ενωσης" των δυο ειδωλων. Περιεργο εε?

Καποια στιγμη αφου ειχα σωστη θεαση, αφησα τη γυναικα μου να παρατηρησει για λιγο, και μετα οταν επανηλθα η εικονα ηταν σωστη. Λες και ο εγκεφγαλος ειχε "κρατησει τις ρυθμισεις" που επρεπε!

 

Ποτε δεν εχω αντιμετωπισει παρομοιο προβλημα με κιαλυα.

 

Οπως και να εχει η εμπειρια με τον bino ειναι μοναδικη!

Φιλικα

Νικος

8" Meade LX90 LNT

5" Celestron Nexstar SE

ZenithStar 66 F/5.9 SD Doublet Apo

9x63 Bresser Binos

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Νίκο, για πες μου κάτι: Αφού παρατηρήσεις κάποιο αντικείμενο ως ένα είδωλο, όπως περιγράφεις, όταν τραβήξεις τα μάτια σου από πάνω από τα προσοφθάλμια και κοιτάξεις κάτι άλλο, μπροστά και μακριά, νιώθεις ότι είχες αλληθωρίσει?

 

Φιλικά

 

Γιώργος

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Νίκο, για πες μου κάτι: Αφού παρατηρήσεις κάποιο αντικείμενο ως ένα είδωλο, όπως περιγράφεις, όταν τραβήξεις τα μάτια σου από πάνω από τα προσοφθάλμια και κοιτάξεις κάτι άλλο, μπροστά και μακριά, νιώθεις ότι είχες αλληθωρίσει?

 

Φιλικά

 

Γιώργος

 

Δεν θύμαμαι να παρατήρησα κάτι τέτοιο. Θα το έψω υπόψιν μου... και θα σου πω.

 

Νικος

8" Meade LX90 LNT

5" Celestron Nexstar SE

ZenithStar 66 F/5.9 SD Doublet Apo

9x63 Bresser Binos

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τελικά το πρόβλημα της ένωσης των δύο εικόνων που εμφανίζεται μέσα από ένα binoviewer είναι πολύ κοινό. Ύστερα από μια εκτεταμένη έρευνα στο διαδίκτυο διαπίστωσα ότι πολύ χρήστες αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα με μένα. Άλλοι καταφέρνουν σταδιακά να ενώσουν τις δύο εικόνες (όπως εγώ), άλλοι δεν τα καταφέρνουν ποτέ, ζαλίζονται και τα παρατάνε και φυσικά υπάρχουν αυτοί που δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα και εξαρχής βλέπουν μια εικόνα (όπως η γυναίκα μου :-k ). Παρότι είχα διαβάσει αρκετές αναφορές από χρήστες δεν είχα προσέξει κάποια αναφορά για το πρόβλημα ή ίσως να τη παράβλεπα. Από ότι διάβασα το πρόβλημα και η ένταση του εξαρτάται από την ποιότητα των προσοφθάλμιων, από το πόσο καλό collimation έχει γίνει στο binoviewer και φυσικά εξαρτάται από τα μάτια μας.

Όπως και να έχει πάντως, τώρα που γνωρίζω πώς να αντιμετωπίσω το πρόβλημα και να το ξεπεράσω μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, μπορώ να πω ότι δεν πρόκειται να τα αποχωριστώ με τίποτα. Η θέαση μέσα από αυτά είναι μοναδική εμπειρία και όλοι πρέπει κάποια στιγμή να παρατηρήσετε μέσα από ένα binoviewer.

 

Νικος

8" Meade LX90 LNT

5" Celestron Nexstar SE

ZenithStar 66 F/5.9 SD Doublet Apo

9x63 Bresser Binos

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Νίκο,

 

Όντως έτσι έχουν τα πράγματα, αύτά διαβάζω κι εγώ στα sites του εξωτερικού, αλλά οι περισσότεροι βρίσκουν την λύση. Θα σου πρότεινα να μην επαναπαυτείς στα όσα έχεις ήδη καταλήξει, αλλά να προσπαθήσεις να γνωρίσεις το binoviewer σου όσο καλύτερα γίνεται. Αυτό μπορεί να σε ωφελήσει και ως προς την άνεση παρατήρησης.

 

Καλή συνέχεια!

 

Φιλικά

 

Γιώργος

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλησπέρα φίλοι,

 

το ζήτημα της άνετης παρατήρησης με binoviewer με απασχόλησε αρκετά, θεωρητικά και πρακτικά, όταν έπρεπε να αποφασίσω τι προσοφθάλμιους θα χρησιμοποιώ μ’ αυτό.

 

Πριν όμως μπω σε λεπτομέρειες, θέλω να τονίσω όσο γίνεται τη μεγάλη διαφορά ποιότητας στην παρατήρηση που προσφέρει η θέαση με τα δύο μάτια σε πλανήτες/Σελήνη και σχετικά λαμπρά DSO. Με τα δύο μάτια στους προσοφθάλμιους οι εικόνες των πλανητών δείχνουν αμέσως εντυπωσιακή λεπτομέρεια και την αίσθηση «ποτέ δεν τα ξαναείδα τόσο καλά!», αρκεί βέβαια να συνηγορεί και το καλό seeing. Είναι τόσο έντονη η διαφορά από τη «μονή» παρατήρηση ώστε πολλοί ερασιτέχνες διεθνώς που αγοράζουν ένα πανάκριβο μεγάλο διοπτρικό για πλανητική παρατήρηση, το χρησιμοποιούν μόνιμα με ένα καλό binoviewer. Η απώλεια φωτός από το μοίρασμά του στα δύο μάτια, δεν παίζει κανένα ρόλο στην παρατήρηση του ηλιακού συστήματος, και πολύ μικρό στην παρατήρηση των λαμπρότερων deep-sky αντικειμένων. Όσο μεγαλύτερο είναι το τηλεσκόπιο, τόσο πιο αμυδρό είναι το όριο μέχρι το οποίο η παρατήρηση deep-sky με δυοφθάλμιο δίνει μόνο οφέλη. Με ένα τηλεσκόπιο 10” και πλήρως πολυεπιστρωμένo δυοφθάλμιο και φακούς (για τη μέγιστη φωτεινότητα), είναι πολύ μεγάλη η λίστα των αντικειμένων που φαίνονται καλύτερα απ’ ότι με ένα μάτι.

 

Επιπλέον, ακόμη και τα μάτια που δεν έχουν προβλήματα αστιγματισμού, όταν διαστέλλεται η κόρη στο σκοτάδι αρχίζουν να έχουν. Δείτε για παράδειγμα τα πιο φωτεινά αστέρια με γυμνό μάτι. Μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι τα βλέπει σαν απόλυτα τέλεια σημεία, χωρίς μικροακτίνες και προεξοχές; Ευτυχώς οι ατέλειες των ματιών μας δεν είναι ίδιες και στα τα δύο. Έτσι ο εγκέφαλός μας μπορεί και αφαιρεί τα μη κοινά στοιχεία από τις εικόνες των δύο ματιών και κρατά τα κοινά. Κάνει ένα φυσικό "stacking" σε πραγματικό χρόνο, δίνοντας ασυνήθιστα λεπτομερείς και αληθοφανείς εικόνες.

 

Η άνετη παρατήρηση όμως απαιτεί από το σύστημα binoviewer-προσοφθαλμίων τέλεια ευθυγράμμιση. Όταν τα πρίσματα των δύο σκελών του δυοφθαλμίου είναι ευθυγραμμισμένα άριστα από το εργοστάσιο, μειώνονται πολύ οι δυσκολίες και τα «διπλά είδωλα». Επίσης, η προηγούμενη εμπειρία παρατήρησης με κιάλια βοηθάει πολύ στην αξιολόγηση της ευθυγράμμισης των εικόνων και στην εξοικίωση με το δυοφθάλμιο. Τα προβλήματα στην ευθυγράμμιση μπορεί να είναι τα εξής:

 

Α. Πρόβλημα στo το binoviewer. Είναι ίσως συνηθισμένο στα πολύ φθηνά binoviewer (κι ακόμα περισσότερο στα φθηνά κιάλια ή σε κιάλια που έχουν χτυπηθεί), τα δύο σκέλη του οργάνου να μη στοχεύουν με ακρίβεια στην ίδια κατεύθυνση, δίνοντας διπλή εικόνα. Αναγκάζουν έτσι τα μάτια να κάνουν μια κίνηση αντιστάθμισης (…αλληθώρισμα!) για να βλέπουν κοινή εικόνα, αλλά αυτή η «μηχανική» διόρθωση καταπονεί και τους μύες των ματιών και τον εγκέφαλο, προκαλώντας συνήθως πονοκέφαλο. Επίσης αυτή η κίνηση έχει περιορισμένα όρια (και διαφορετικά από άνθρωπο σε άνθρωπο) και μπορεί να μη γίνει καθόλου δυνατό να έχουμε «μονή» εικόνα. Ένα όργανο με τέτοιο πρόβλημα πρέπει να επιστρέφεται οπωσδήποτε.

 

Β. Πρόβλημα στους προσοφθάλμιους φακούς. Όταν ο οπτικός άξονας του ενός ή και των δύο προσοφθαλμίων δεν συμπίπτει απόλυτα με τον μηχανικό του άξονα (δηλ. του μεταλλικού κελύφους), τότε ο συνδυασμός δύο φακών προκαλεί το ίδιο πρόβλημα με την παραπάνω περίπτωση. Ευτυχώς εδώ το πρόβλημα έχει άμεση λύση. Περιστρέφοντας ένα τέτοιο προσοφθάλμιο η εικόνα μετακινείται ελαφρά πάνω-κάτω και δεξιά αριστερά. Συνδυάζοντας την περιστροφή και των δύο, πετυχαίνουμε να συμπέσουν οι δύο εικόνες. Αυτό συνήθως γίνεται όταν «φέρουμε» τη δεξιά εικόνα στην πιο αριστερή της θέση και αντίστροφα. Το αποτέλεσμα είναι πλέον η άνετη παρατήρηση, μιας και τα μάτια μας ενοποιούν πολύ ευκολότερα δυο εικόνες όταν συγκλίνουν στον οριζόντιο άξονα και πολύ δυσκολότερα όταν αποκλίνουν στον οριζόντιο ή κάθετο άξονα.

 

Γ. Πρόβλημα στον τρόπο που κοιτάμε. Αρκετοί αρχάριοι χρήστες ενστικτωδώς επιχειρούν να παρατηρήσουν την εικόνα σαν να βρίσκεται μέσα στο δυοφθάλμιο ή τα κιάλια, με αποτέλεσμα να προκαλούν έντονη σύγκλιση των ματιών τους όπως όταν κοιτάζουμε κάτι πολύ κοντινό. Αυτό προκαλεί αυτόματα διπλή εικόνα. Το σωστό είναι να αφήνουμε τα μάτια μας ελεύθερα να κοιτάζουν μακριά όπως μέσα από ένα παράθυρο, επιτρέποντας στους οπτικούς τους άξονες να είναι παράλληλοι.

 

Φυσικά το θέμα δεν εξαντλείται με τα παραπάνω που άλλωστε είναι χονδρικές περιγραφές. Επιπλέον, αν χρειαστεί, απαιτείται και λίγη υπομονή και μέθοδος για να εξακριβώσει κανείς που οφείλεται κάποιο πιθανό πρόβλημα και να το λύσει. Η ανταμοιβή του λίγου επιπλέον κόπου, είναι πολύ μεγάλη και θεαματική στην παρατήρηση. Άλλωστε είμαστε φτιαγμένοι να κοιτάζουμε με δύο μάτια…

 

Φιλικά, Στέφανος

 

ΥΓ. Στο κόστος ενός δυοφθαλμίου πρέπει να συνυπολογίσει κανείς τους επιπλέον προσοφθαλμίους και ένα φακό τύπου Barlow/glasspath corector ή κάποια πιθανή μετατροπή του εστιαστή, αφού ένα binoviewer χρειάζεται πολλά εκατοστά (10~15) back-focus.

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αγαπητοί φίλοι καλησπέρα.

Καλά και χρήσιμα όλα τα παραπάνω που παραθέτει ο Στέφανος.

Όμως εγώ θα ήθελα να παρέμβω στη συζήτηση καταθέτωντας με πολύ λίγα λόγια την εμπειρία μου από την παρατήρηση με το bino του Στέφανου και βέβαια με το κατοπτρικό των 10¨.

Λίγες ημέρες πριν παρατηρούσαμε το Δια. Η εικόνα του ήταν ανεπανάληπτη. Ερυρθρή Κηλίδα, ζώνες αερίων με μεγάλες λεπτομέρειες. Πιστεύω, χωρίς να θέλω να φανώ υπερβολικός, ότι τέτοια παρατήρηση του Δία σπάνια μπορεί κάποιος να πετύχει.

Χθες το βράδυ μου πρόσφερε τρομερές συγκινήσεις.

 

Από απλά αστρικά πεδία μέχρι ανοιχτά και σφαιρωτά σμήνη και νεφελώματα, η αίσθηση ήταν μοναδική.

Με την πρώτη ματιά νοιώθεις ένα σφίξιμο στο στομάχι, καθώς νομίζεις ότι κοιτάζεις μέσα σε ένα απύθμενο πηγάδι που από μέσα του σε καλούν κοσμικές φωνές.

Η εικόνα που αντικρύζεις σε απορροφά τόσο πολύ που νομίζεις ότι αιωρείσαι στο διάστημα ξεχνώντας ότι πατάς στο στέρεο έδαφος της Γης και ότι απλά κοιτάζεις μέσα από ένα όργανο παρατήρησης.

Μέχρι χθες το βράδυ δεν με είχε απασχολήσει η προοπτική απόκτησης ένος τέτοιου οργάνου.

Σήμερα το σκέφτομαι παρά το "τσουχτερό" του κόστος.

Βλέπεις το Σύμπαν με άλλα μάτια.

 

Φιλικά Γιώργος O:)

1600 χρόνια από τη θανάτωση της Υπατίας της Αλεξενδρινής
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

εγώ δεν σκέφτομαι το κόστος αγοράς της "συσκευής" αλλά τα έξτρα προσοφθάλμια... :? :? να πρέπει να αγοράζεις 2??? δεν ξέρω...

 

πάντως θα ήθελα πολύ να παρατηρήσω με το bino...

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η εμπειρια ειναι φανταστική. Υστερα απο κάποια μικροπροβλήματα ενωσης των ειδωλων που αντιμετώπισα την πρωτη φορά, η δευτερη φορα που παρατηρησα ηταν πιο πολυ ευκολα τα πραγματα. Θελει ηρεμια και λιγη αυτοσυγκέντρωση... Εχω αρχισει και συνιθίζω. Η θεα ειναι μαγευτική και αξιζει το κοπο. Οσο για το κοστος? Ναι ειναι λιγο απαγορευτική η αποκτηση πολλών σετ προσφθαλμίων!

8" Meade LX90 LNT

5" Celestron Nexstar SE

ZenithStar 66 F/5.9 SD Doublet Apo

9x63 Bresser Binos

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δυστυχώς έτσι είναι τα πράγματα.Αν κάποιος βέβαια έχει την οικονομική ευχέρεια και δεν του είναι δύσκολο να ξοδέψει το ποσό που απαιτείται, μπράβο του.Αλλά ειδικά την αγορά δύο προσοφθάλμιων και για κάθε μεγένθυνση μάλιστα, την βρίσκω υπερβολική και φυσικά απογορευτική τουλάχιστον για την δική μου τσέπη.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Παιδια επειδη το εχω ενταξει και εγω στο προγραμμα επενδυσεων ενα bino πιστευω πως δεν ειναι και τοσο θεμα τα προσοφθαλμια..εχω ηδη π.χ. ενα 15μμ ευρυγωνιο και πολυ απλα επειδη το κρινω ως το καλυτερο μου προσοφθαλμιο θα παρω ακομα ενα το ιδιο...αντε το πολυ και ακομα ενα ζευγαρι 5αρια η 8αρια υπεριων για πλανητες...

 

Ηλιθια ερωτηση..barlow δεχεται ετσι? αν ναι, κλασικα οπως με προσοφθαλμιο? δηλαδη barlow πρωτα και μετα bino με προσοφθαλμια? η θα θελει δυο barlows? :oops:

Ad Astra Per Aspera

www.agapioselia.com

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ποιος είπε ότι η αστρονομία είναι φθηνό σπορ?

 

Γενικά, το ξέρετε, στην ερασιτεχνική αστρονομία, ό,τι δίνεις παίρνεις. Στην περίπτωσή μας όμως, συγκριτικά, δίνεις λιγότερα και παίρνεις περισσότερα! Εξάλλου, μονάδες σαν κι αυτές που συζητάμε, λίγο παραπάνω δηλαδή από 200 ευρώ, δεν θα πρέπει να θεωρούνται ακριβές για αυτό που προσφέρουν (παρατήρηση με τα δύο μάτια). Οι ακριβές είναι άλλες, όπως το Baader Mark V του Στέφανου, τα αντίστοιχα μοντέλα της αμερικάνικης Denkmeier κλπ.

 

Με τα οικονομικά μοντέλα έχετε την δυνατότητα να εισέλθετε στον κόσμο της παρατήρησης με δύο μάτια, χωρίς να ξοδευτείτε υπέρμετρα. Αν σας αρέσει, επεκτείνεστε και εμπλουτίζετε την συλλογή των διπλών προσοφθαλμίων σας. Τα προσοφθάλμια καλό είναι να αγοράζονται μαζί κι όχι να δημιουργούνται ζεύγη από παλαιές και νέες αγορές, γιατί πιθανόν, στο μεσοδιάστημα, να έχουν αλλάξει οι προδιαγραφές του εξωτερικά ίδιου κατά τα άλλα προσοφθαλμίου, κι αυτό συνιστά πρόβλημα στα διοφθάλμια. Πάντως, με ένα ή δύο ζευγάρια μπορείτε να κάνετε και να δείτε πάρα πολλά πράγματα. Στον αγώνα σας ενάντια στο κόστος, θα μπορούσε να σας βοηθήσει και ο καλής ποιότητας barlow που διαθέτετε, διπλασιάζοντας τις ωφέλιμες μεγεθύνσεις σας.

 

Τελειώνοντας, θα ήθελα να πω ότι, πριν δυο – τρία χρόνια, αν θέλατε να αγοράσετε binoviewer, θα έπρεπε να πληρώσετε τα χρήματα ενός καλού τηλεσκοπίου. Σήμερα έχουμε οικονομικότερες και καθόλα αποδεκτές λύσεις. Θα πρότεινα επίσης, όποιοι ενδιαφέρεστε και μπορείτε, να δοκιμάσετε πρώτα από κάποιον φίλο, που ήδη έχει, και μετά να προχωρήσετε στην αγορά.

 

Φιλικά

 

PapGeo

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης