Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Χτες μπορώ να πω οτι είχα την πιο ενδιαφέρουσα συνάντηση μου με τον ουρανό, και αυτό διοτι έμαθα λίγο τους αστερισμους και έτσι μπόρεσα να εντοπίσω νεφελώματα και σμήνη με το 8" Dobsonian μου!

 

Ο Albireo ήταν εύκολος στόχος...

 

Μετά ήθελα να δω το πλανητικό νεφέλωμα Μ57, το σμήνος M13 και το νεφέλωμα Dumbell... Αν καταλάβατε καλά ασχολήθηκα με την Λύρα, τον Ηρακλή, το Βέλος και τον Κύκνο!

 

Δυστυχώς όμως τα νεφελώματα και τα σμήνη φαίνονταν απλά ως νέφωση, όχι χρώματα όχι φωτεινά τπτ, αυτό το λίγο που είδα το είδα με την τεχνική της Πλάγιας Διόπτευσης (κοιτώντας λίγο έξω απο το σμήνος ετσι ωστε να εμφανιστεί, γιατι με ευθέια εξαφανίζεται - "Nightwatch, σελ.94)

 

Για αυτό φταίει η φωτορύπανση ή κάποιος άλλος παράγοντας?

 

Η απορία μου είναι: Πηγαίνοντας στην εξοχή, σε σκοτεινό ουρανό (τα χτεσινά έγιναν απο Αθήνα) θα δώ καλύτερα τα νεφελώματα και το Μ13?

Ή θα χρειαστεί τελοσπάντων να πάρω φίλτρο νεφελωμάτων? #-o

Λέσχη Ε.Λ.Φ.Ε.ΑΣ
Δημοσιεύτηκε
Αχιλλέα καταρχήν χρώματα δεν θα δείς ποτέ σε νεφελώματα γιατί το ανθρώπινο μάτι απαιτεί πολύ φώς έτσι ώστε να τα διακρίνει πράγμα που τα πλανητικά νεφελώματα δεν έχουν την στιγμή που εμφανίζονται τόσο αμυδρά σε εμάς.Τα χρώματα στούς πλανήτες τα βλέπουμε λόγω της τόσο μεγάλης λαμπρότητας που έχουν.Βέβαια το θέμα αλλάζει με τηλεσκόπιο πολλών ιντσών (πιθανότατα 20" και άνω).Ένα φίλτρο νεφελωμάτων θα σε βοηθήσει αρκετά στη αύξηση του κοντράστ σε αυτά αλλά τίποτα δεν συγκρίνεται με την παρατήρηση κάτω απο έναν σκοτεινό ουρανό.Είσαι σε πολύ καλό δρόμο :wink: Το Nightwatch σε βοήθησε πολύ όπως ήταν αναμενόμενο και έχεις όλο τον καιρό μπροστά σου οπότε μην βιάζεσαι :mrgreen:
Δημοσιεύτηκε

Κανενα φιλτρο νεφελωματων δεν αντικαθιστα τον σκοτεινο ουρανο. Οποτε ο σκοτεινος ουρανος σε φτανει.

 

Καλες παρατηρησεις

Δημοσιεύτηκε
Με φίλτρο νεφελωμάτων σε συνδυασμό με σκοτεινό ουρανό θα έχεις την καλύτερη δυνατή ευκρίνια σε φωτεινότητα και δομή(πάντα σύμφωνα με τις δυνατότητες του 8ιντσου Νευτωνίου σου) σε αυτό που βλέπεις αλλά πάλι για χρώματα ούτε συζήτηση.Σίγουρα πάντως γενικότερα κάτω απο ουρανό επαρχίας οτι αντικείμενο και να παρατηρείς το είδωλο του θα είναι φανερά πολύ ανώτερο απο αυτό που βλέπεις μέσα απο Αθήνα.
Δημοσιεύτηκε
Το φίλτρο νεφελωμάτων δεν υποκαθιστά το σκοτεινό ουρανό βέβαια. Αυξάνει το κοντράστ των νεφελωμάτων και υποβοηθά την παρατήρησή τους. Είναι ανεκτίμητο ακόμα και σε σκοτεινό και καθαρό ουρανό. Από την εμπειρία μου ξέρω πως σε πλανητικά νεφελώματα είναι απλά καταπληκτικό! Είτε πας είτε δεν πας σε σκοτεινό ουρανό (νοείται αστρονομική παρατήρηση χωρίς βόλτα στις εξοχές όμως; ) πάρε ένα. Α! Είναι παντελώς άχρηστο στα σφαιρωτά σμήνη και στους γαλαξίες. Μην ξεχνάς πως το φίλτρο "κόβει" ένα μέρος του ορατού φάσματος, οπότε κάποια άστρα απλά θα πάψεις να τα βλέπεις - δες με φίλτρο το Trapezium στο Μ42. Για χρώμα ούτε για αστείο. Όπως έγραψε κάποτε το Astronomy χρειάζεσαι είτε 20 ίντσες είτε ένα διοπτρικό που κοστίζει όσο μια Μερσεντές. Πολύ απλά, ο ουρανός δεν έχει καμία σχέση με όσα δείχνουν οι φωτογραφίες. Με τις 8 σου ίντσες (σαν ατάκα τσόντας ακούγεται αυτό!!!) όταν θα δεις το Μ13 από τα σκοτάδια για πρώτη φορά θα σου κοπεί η ανάσα - κυριολεκτικά. Μην ξεχάσεις και το Μ11...

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης