Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Προσπαθώ αυτές τις μέρες να δω τον Ερμή που λογικά φαίνεται αυτή την εποχή στην δύση, αλλα δεν τα κατάφερα...

 

Κάνω κατι λάθος? Μήπως δεν είναι ακόμα κατάλληλη εποχή?

 

 

Διάβασα στο Forum καπου αλλού οτι θα φτάσει μέγιστο ύψος στις 20 Ιουνίου αλλα φαίνεται απο τώρα...

Λέσχη Ε.Λ.Φ.Ε.ΑΣ
Δημοσιεύτηκε

Ο ερμής είναι πολύ δύσκολο αντικείμενο γιατί είναι πολύ κοντά στον ήλιο.

 

Έχεις μήπως τίποτα βουνά που κόβουν την θέα προς την δύση;

ΑΡΙΣΤΑΡΧΟΣ : Γεννήθηκε στην Σάμο. Είναι ο πρώτος καταγεγραμμένος άνθρωπος ο οποίος πρότεινε ηλιοκεντρικό μοντέλο του ηλιακού συστήματος.
Δημοσιεύτηκε

Ο Ερμής είναι πολύ εύκολο να εντοπιστεί αυτές τις ημέρες 30 - 45 λεπτά μετά τη δύση (δηλ. σήμερα γύρω στις 9:15 με 9:30 μ.μ.)

Οι μόνες προϋποθέσεις είναι να υπάρχει ανοικτός ορίζοντας (εμπόδια με ύψος κάτω των 10 μοιρών) και να κοιτάμε στο σωστό μέρος - Βορειοδυτικά.

Σήμερα δύει στις 22:10, όμως αυτό σε κάθε περιοχή επηρρεάζεται από το τι ορίζοντα έχουμε. Εγώ στα ΒΔ έχω εμπόδιο 5 μοίρες και ο Ερμής δύει περίπου μισή ώρα νωρίτερα (21:40). (υπολογίστε περίπου 6 λεπτά νωρίτερα για κάθε μοίρα ύψους εμποδίου)

Η λαμπρότητα του αυτή τη στιγμή είναι -0.7 , είναι δηλαδή αρκετά λαμπερός και δύει 1 ώρα και 27 λεπτά μετά τον ήλιο.

Περισσότερα εδώ:

http://www.astro.noa.gr/AlmanacIAA/iaa_today_gr.htm

Και εδώ:

http://skyandtelescope.com/observing/ataglance/article_110_1.asp

Προσοχή αυτές τις μέρες μην τον μπλέξετε με τον Προκύωνα.

Θα σας βοηθήσουν ο Κάστωρ και Πολυδεύκης που είναι ψηλότερα.

Δημοσιεύτηκε

Νομίζω πως τον είδα....

 

Δεν ήταν και τιποτα το τρομερό βέβαια, διοτι η ατμοσφαιρική διαταραχή σε τέτοιο ύψος είναι πολύ έντονη :frown:

 

Ελπίζω στις 20 Ιουνίου που κορυφώνεται να δούμε τίποτα φάσεις!

Λέσχη Ε.Λ.Φ.Ε.ΑΣ
Δημοσιεύτηκε
Mου βαλατε ιδεες.... ισως τον παρατηρησω μερα μεσημερι με το C8. Ειναι η καλυτερη λυση για να αποφυγει κανεις την εντονη διαταραχη που υπαρχει χαμηλα στον οριζοντα.
Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Δημοσιεύτηκε
Όταν λες μέρα μεσημέρι, εννοείς με τον Ήλιο να μεσουρανεί;; Δηλαδή ο Ερμής θα είναι πολύ κοντά στον Ήλιο, κάτι πολύ επικίνδυνο νομίζω.
IK Observing System
Δημοσιεύτηκε

Μαγκες,

 

Απο τις 29/05/2006 εχω μια μικρη εργασια σε εξελιξη περι τον Ερμη 30 λεπτα μετα την δυση του Ηλιου. Σας ομολογω οτι ακομα να τον δω με το γυμνο ματι αλλα η καμερα εχει καταφερει (μολις) να τον καταγραψει καθε φορα (30 λεπτα απο την δυση).

 

Τα λεμε σε περιπου ενα μηνα με μια ωραια διαδοχικη σειρα εκθεσεων και η οποια θα περιγραφει την πορεια του Ερμη στον δυτικο οριζοντα.

Φιλικά,

 

Αντώνης Αγιομαμίτης

http://www.perseus.gr

Δημοσιεύτηκε
Πως θα τον εντοπίσεις όμως μέρα μεσημερι?? :? με συντεταγμένες???

 

παραθέλει ακρίβεια..ε?

Τηλεμαχε,

 

Ετσι ειναι ακριβως ... ριξε μια ματια στην περιγραφη μου εδω: http://www.perseus.gr/Astro-Lunar-Occult-2004-05-21D.htm ....

Φιλικά,

 

Αντώνης Αγιομαμίτης

http://www.perseus.gr

Δημοσιεύτηκε
Θα τοποθετησω τον τριποδα του C8 στο σημειο που εχω σημειωσει απο το βραδυ (ακομα καλυτερο να χεις κανει πολικη απο το βραδυ και να το αφησεις απειραχτο). Εν συνεχεια θα κεντραρω τον ηλιο με φιλτρο και θα βαλω τον κυκλο ορθης αναφορας να δειχνει την ορθη αναφορα του ηλιου οπως θα την βρω απο το Cartes du ciel. Μετα θα λυσω τα φρενα του τηλεσκοπιου και θα παω στις συντεταγμενες του Ερμη, αν δεν ειναι στο πεδιο χαμηλης ισχυος θα σκουπισω λιγο και θα τον βρω.Για αποφυγη ατυχηματων μπορει να περιμενω ο ηλιος να εχει κρυφτει απο την διπλανη πολυκατοικια.
Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Δημοσιεύτηκε
Λογικά με Go-To δεν γίνεται?

 

Βεβαιως και γινετε..αλλα τουλαχιστον πρεπει να υπολογισεις την ωρα που θα τον παρατηρησεις να μην ειναι υπερβολικα χαμηλα...

Ad Astra Per Aspera

www.agapioselia.com

Δημοσιεύτηκε

Kαλά φαίνεται ο Ερμής μεσημέρι;

 

Δεν τον κρύβει η λαμπρότητα του ήλιου;

ΑΡΙΣΤΑΡΧΟΣ : Γεννήθηκε στην Σάμο. Είναι ο πρώτος καταγεγραμμένος άνθρωπος ο οποίος πρότεινε ηλιοκεντρικό μοντέλο του ηλιακού συστήματος.
Δημοσιεύτηκε

Οι λαμπρότεροι αστέρες και πλανήτες φαίνονται και το μεσημέρι, φυσικά μόνο μέσα από το τηλεσκόπιο.

Το πρόβλημα είναι να μπορέσει κανείς να τους φέρει μέσα στο πεδίο του τηλεσκοπίου. Με go to τα πράγματα διευκολύνονται αρκετά.

Η παρουσία του ήλιου κοντά στο πεδίο όμως είναι πολύ επικίνδυνη, γι' αυτό καλύτερα είναι οι αρχάριοι να αποφεύγουν τέτοιες παρατηρήσεις. Το παραμικρό λάθος μπορεί να αποβεί μοιραίο για την όραση.

Ο Ερμής πλέον φαίνεται πολύ εύκολα, ειδικά 45 λεπτά μετά τη δύση(σήμερα κοιτάξτε στις 21:30).

Δημοσιεύτηκε

Εύκολα φαίνεται αλλα λεπτομέρειες ούτε για αστείο έτσι χαμηλά που είναι!

 

 

Ας δοκιμάσει κάποιος με Go To να μας πεί τι φαίνεται τη μέρα, και καμια φωτογραφία ακόμα καλύτερα! :D

Λέσχη Ε.Λ.Φ.Ε.ΑΣ
  • 3 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσιεύτηκε
Οι λαμπρότεροι αστέρες και πλανήτες φαίνονται και το μεσημέρι, φυσικά μόνο μέσα από το τηλεσκόπιο.

 

Η Αφροδιτη μερικες φορες και με γυμνο ματι μερα μεσημερι! Την εχω δει!

Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Δημοσιεύτηκε
Οι λαμπρότεροι αστέρες και πλανήτες φαίνονται και το μεσημέρι, φυσικά μόνο μέσα από το τηλεσκόπιο.

 

Η Αφροδιτη μερικες φορες και με γυμνο ματι μερα μεσημερι! Την εχω δει!

 

:shock:

 

Για εξηγησε.. πρεπει να ειναι αρκετα μακρια απο τον Ηλιο ετσι?

Ad Astra Per Aspera

www.agapioselia.com

Δημοσιεύτηκε

Εχω γραψει παλιοτερα εδω τετοια παρατηρηση.

 

http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=495

 

Οταν ειναι λαμπροτερη απο -4 μεγεθος η Αφροδιτη φαινεται και με γυμνο ματι μερα μεσημερι. Με κυαλια η ερευνητη ακομα και 6x30 δεν το συζηταμε ειναι πανευκολη.

Για να την εντοπισεις κατσε στην σκια ενος σπιτιου ωστε να μην μπορεις κατα λαθος να στοχευσεις τον ηλιο και σκπουπισε τον ουρανο με κυαλια θα την δεις ευκολα! Οταν την εντοπισεις κοιτας με γυμνο ματι προσεχτικα και σε μια στιγμη εντοπιζεις ενα λευκο σημειο να ξεπηδαει απο τον μπλε ουρανο! Ευκολη απαξ και την δεις! Προσωπικα εντυπωσιαστηκα οταν την ειδα ετσι για πρωτη φορα... νομιζα πως ειναι κατι που το γραφουν στα βιβλια και που ισως μονο καποιος με πολυ καλη οραση μπορει να το πετυχει.

Ομως δεν ειναι ετσι... η παρατηρηση αυτη δεν ειναι δυσκολη αρκει να ναι διαυγης ο ουρανος.

 

ΥΓ σχετικα με τον Ερμη.. στον Παρνωνα την Παρασκευη 23/6 ειδαμε την φαση του με το 8" f/4.5 dob . Ηταν μηνισκος.

Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Δημοσιεύτηκε

Η λαμπρότητα της Αφροδίτης είναι πάντα τόσο μεγάλη ώστε μπορεί να εντυπωσιάσει απροσδόκητα.

Την ημέρα είναι πολύ εύκολο να τη δεις με γυμνό μάτι αν η σελήνη βρίσκεται κοντά της. Π.χ η 22η και 23η Ιουνίου ήταν καλή ευκαιρία.

Βέβαια, σε αποχή μικρότερη των 30-25 μοιρών τα πράγματα δυσκολεύουν αρκετά γιατί και η σελήνη είναι πολύ αμυδρή στο γυμνό μάτι.

Χωρίς τη βοήθεια της σελήνης είναι ευκολότερο να τη δεις την ημέρα όταν είναι σε μέγιστη λαμπρότητα, αλλά έχουμε καιρό για αυτό (Ιούλιος 2007).

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης