Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε
Εχθές το βράδυ έκανα (αν οχι την καλύτερη) μια απο τις καλύτερες παρατηρήσεις Deep Sky.Ξεκίνησα περίπου κατά τις 3 και όταν ολα τα φώτα γύρω μου ήταν κλειστά με την χαμηλότερη δυνατή φωτορύπανση γενικότερα.Πρώτη στάση ο Vega και το όμορφο δακτυλίδι στην Λύρα, πολύ ψηλά στο ζένιθ.Σειρά μετά πιο κάτω και δεξιά ο Albireo, μεγαλοπρεπής πάντα.Μένω στον Κύκνο και προχωράω στον Deneb και κάτω, όπου και πέρασα την περισσότερη ώρα αφού είχα στο πεδίο μου θαυμάσια ανοιχτά σμήνη όπως τα NGC 7039, 7062, 7031, 7067, 7082 και φυσικά το Μ39.Η ώρα είχε πάει 4:15 και πρίν μπώ ξανά μέσα στο σπίτι είπα οτι η βραδιά θα κλείσει με κάτι ειδιαίτερο.Και έτσι έγινε καθώς μετά απο λίγο ψάξιμο στην Ανδρομέδα, κατάφερα να παρατηρήσω για πρώτη φορά τους γείτονες μας, το Μ31.Έμεινα άναυδος απο το θέαμα και ένιωσα μεγάλη ικανοποίηση που κατάφερα επιτέλους να προσθέσω ακόμα ενα (και οχι οποιοδήποτε) Messier στην λίστα μου.Αυτά τα λίγα και καλά λοιπόν έκαναν την νύχτα μου τόσο ευχάριστη O:)
Δημοσιεύτηκε
Χθές το βράδυ πράγματι κι εγώ έκανα την καλύτερη παρατήρηση μου!Μετά το άνγχος και την κούραση των εξετάσεων πείρα όλο τον εξοπλισμό μου και πήγα στο Σούνιο μακρυά από κάθε ίχνος φωτορύπανσης!Ήταν μία υπέροχη νύχτα!Πρώτη φορά είδα τον Milky Way τόσο καθαρά!Ήταν πραγματικά μαγευτικό!Έχοντας τον ήχο της φύσης για συνοδό έριξα μια ματιά στην μεγάλη κούπα!Ο Μ101 , ο Μ81 κι ο Μ82 έλαμψαν μέσα στον προσοφθάλμιο!Έκεί κοντά κι ο Μ3!Ακολούθησαν κι άλλοι πολλοί που με την σειρά τους με γέμιζαν δέος για την δύναμη και την ομορφιά της φύσης!Φυσικά όλα αυτα με την βοήθεια του χάρτη!Η ώρα ήταν σχεδόν 3:00 κι εγώ μέτραγα περίπου τρείς ώρες παρατήρησης και πολλές συγκινήσεις!Όταν αποφάσισα να κάνω το μακρύ ταξίδι μου στον ουρανό ελεύθερα , χωρίς την βοήθεια κάποιου χάρτη είδα ένα υπέροχο κλειστό σμήνος!Εκατοντάδες αστέρια συμπικνομένα μέσα σε μία πορόδες σφέρα.Αποφάσισα να πάω λίγο πιο κοντά κι ευθείς αμέσως χρησιμοποίησα τον φακό 10mm.Τώρα όλα ήταν πιο καθαρά μπορούσα να διακρίνω κάλα τα άστρα του σμήνους!Τα συναισθήματά μου είναι πολύ δύσκολο να τα εκφράσω με λόγια!Αργότερα έριξα μία ματιά στις παριφές...με δύο λέξεις "πραγματικά εκπληκτικές"!Η συνέχεια ήταν αναπάντεχη!Ένα δαχτυλίδι πρόβαλε στον προσοφθάλμιο...ήταν το Μ57...η πρώτη φορα που το έβλεπα και πραγματικά μου έκανε πολύ μεγάλη εντύπωση!Αποφάσισα να τελειώσω ομαλά κι αφού πρώτα κοιταξα μέσα απ΄τα κιάλια άφισα τα μάτια μου να παρακολοθήσουν το πανέμορφο θέαμα γυμνά....!Τα λόγια είναι περιττά και τα συναισθήματά πολλά!Η ώρα τώρα έναι 4:00...παρόλο που δεν ήθελα να φύγω τα μάτια μου με πρόδιδαν κι αποφάσισα να τέλειωσω αυτην την καταπληκτική παρατήρηση!Αυτή η μαγική νύχτα από πραγματικότητα έγινε μία υπέροχη ανάμνηση...!
!Μ΄ένα τηλεσκόπιο κι εγώ ψάχνω το δρόμο να βρω το μακρινό!
Δημοσιεύτηκε

Ρε παιδιά έκανα 250 χιλιόμετρα να πάω σε σκοτεινό ουρανό και το Μ57 με απογοήτευσε...Μια μουτζούρα φαινόταν! Δαχτυλίδι ούτε για αστείο! Μόνο πολύ αμυδρά!

Έχω 8" αλλα χωρίς UHC-S! ](*,) ](*,) :-({|= :-({|=

Καλα φαίνεται το Μ31 αυτή την εποχή?!?!?

Λέσχη Ε.Λ.Φ.Ε.ΑΣ
Δημοσιεύτηκε
Αχιλλέα, η Ανδρομέδα φένεται αλλά αργά τη νύχτα.Σε δύο μήνες όμως θα είναι πολύ ψηλά στο ζένιθ σχετικά νωρίς.Όσο για το Μ57, δεν νομίζω να ήταν τόσο απογοητευτικό.Είναι ναι μεν μικρό αλλά αρκετά φωτεινό και η βασική του δομή θα έλεγα φένεται σχετικά καλά.Τι προσοφθάλμιο χρησιμοποίησες?Τέλος, πρέπει να προμηθευτείς οπωσδήποτε ενα UHC-S.Θα δείς Τ Ε Ρ Α Σ Τ Ι Α διαφορά στα νεφελώματα και θα εκπλαγείς πραγματικά απο την τόσο καλή αποδοσή του.
Δημοσιεύτηκε
Ρε παιδιά έκανα 250 χιλιόμετρα να πάω σε σκοτεινό ουρανό και το Μ57 με απογοήτευσε...Μια μουτζούρα φαινόταν! Δαχτυλίδι ούτε για αστείο! Μόνο πολύ αμυδρά!

To M57 λογω μεγεθους χρειαζεται σχετικα μεση μεγεθυνση (>60x) για να το απολαυσεις. Εστω και απο σκοτεινο ουρανο ομως χρειαζεται πλαγια διοπτευση για να αποκαλυφθει η δομη του. Οποταν μην απογοητευεσε φιλε. [-X :D

Υ.Γ. ριξε κανενα ελεγχο στην ευθυγραμμιση των οπτικων σου καλου κακου.

Ad Astra Per Aspera

www.agapioselia.com

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης