quendi Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 27, 2006 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 27, 2006 Την Παρασκευή 23 Ιουνίου πραγματοποιήσαμε άλλη μία εξόρμηση της Αστρονομικής Εταιρείας της Πάτρας αυτή την φορά σε μία νέα τοποθεσία στο Παναχαϊκό Όρος (για όσους δεν ξέρουν είναι δίπλα στην Πάτρα..). Θα έλεγα ότι είναι η καλύτερη παρατήρηση που έχω κάνει μετά την περσινή εξόρμηση στον Πάρνωνα. Δυστυχώς δεν είμασταν πάρα πολλοί αυτή την φορά, μιας που έτυχε να μην μπορούν να έρθουν κάπου 4-5 τηλεσκόπια..Αυτοί έχασαν όμως (κύριοι Skywalker και astrovox) !!! Οπότε 11 "θαρραλέοι" ερασιτέχνες ξεκίνησαν για το ταξίδι μιας περίπου ώρας ωσότου να φτάσουμε στα 1100 μέτρα και στην πλαγιά ενός λόφου. Συνοδεία μας δύο 8" dobs, ένα questar 3.5", δύο κυάλια,αρκετοί χάρτες, τέλειος καιρός και πολύ όρεξη..Η φωτορύπανση της Πάτρας μας έκρυβε την περιοχή κάτω από την μεγάλη και την μικρή άρκτο αλλά συμβιβαστήκαμε με αυτό μιας που ο υπόλοιπος ουρανός ήταν αρκετά καλός. Νομίζω ότι μπορείτε να φανταστείτε την συγκίνηση του να βλέπεις μετά από έναν χρόνο σχεδόν τον Γαλαξία!! Ήταν μαγευτικά! Αφού στήσαμε τον εξοπλισμό και βγάλαμε τα προσοφθάλμια είμασταν έτοιμοι να προχωρήσουμε στο κυνήγι των ουράνιων αντικειμένων..μια ουράνια πασαρέλα μπροστά στα μάτια μας: Πρώτος πρώτος ο Δίας. Καταπληκτικός για άλλη μία φορά και παραδόξως (?) το καλύτερο φετινό seeing που ήμουν παρών! Μεγέθυνση πάνω από 200Χ και τα πρώτα επιφωνήματα θαυμασμού (τι και εάν τον είχαμε δει τόσε φορές φέτος) ακούγονται! Aνοιχτά σμήνη: Μ6,Μ7 στον Σκορπιό, Μ24,Μ25 στον Τοξότη, Μ11, Μ26 στην Ασπίδα. Και λίγο πριν φύγουμε το εντυπωσιακό διπλό σμήνος του Περσέα. Πανέμορφα όλα..Πάμε στα Σφαιρωτά: M2 στον υδροχόο, Μ4 στον Σκορπιό, Μ10,Μ12,Μ14 στον Οφιούχο και τέλος Μ13 και Μ22 (σε Ηρακλή και Τοξότη) να συναγωνίζονται πραγματικά ποιο είναι το πιο όμορφο!!! Γαλαξίες: M31 και Μ110 (Γαλαξίας της Ανδρομέδας επιτέλους!), Μ51 (whirlpool galaxy), Μ94 ελειπτικός στους Θηρευτικούς Κύνες. Και εννοείται ότι η προσωπική προτίμηση,τα νεφελώματα, στο τέλος: M8-Lagoon Nebula, Μ16-Εagle Nebula, M17-Swan nebula, M20-Trifid Nebula, M27-Dumbell Nebula και M57-Ring Nebula εκτόξευσαν στα ύψη την βραδιά ! Το φίλτρο UHC έκανε θαύματα και 2-3 πρωτάρηδες φίλοι έπαθαν πλάκα!! Την παρατήρηση συμπλήρωσαν 3-4 διπλά πανέμορφα αστέρια "προσφορά" του αγαπητού Α. Μήλια.. Τελευταίοι έφυγαν από το βουνό όπως το συνηθίζουν άλλωστε ο γράφων και οι andrewmil10 kai lampros87 κατά τις 3.00.. (στην παρακάτω φωτό βλέπετε τους δύο τελευταίους) Δυστυχώς το σάββατο ο καιρός δεν επέτρεψε την παρατήρηση ούτε κανονίστηκε για την Δευτέρα. Ελπίζω ότι το βράδυ της Τρίτης, Τετάρτης ή Πέμπτης οι φανατικοί θα ξαναβρεθούμε στο βουνό μιας που έχουν μείνει κάτι NGC να κυνηγήσουμε (όπως το veil που ξεχάσαμε )! Και βέβαια όλα τα παραπάνω ήταν για να σας μεταφέρουμε την χαρά μας και για να ανοίξουμε την όρεξη σε όποιον δεν έχει πάει ακόμα στο βουνό φέτος!! Καλημέρα! Φιλικά,Παναγιώτης Αντωνόπουλος
Heal Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 27, 2006 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 27, 2006 Πολύ ωραία Παναγιώτη. Παρεπιπτώντος που είναι αυτή η τοποθεσία; Μετά τη Χαλανδρίτσα;
quendi Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 27, 2006 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 27, 2006 Πολύ ωραία Παναγιώτη. Παρεπιπτώντος που είναι αυτή η τοποθεσία; Μετά τη Χαλανδρίτσα; Nαι Κώστα κάπου 15-20 λεπτά μετά την Χαλανδρίτσα εάν θυμάμαι καλά, στον δρόμο προς Ρακίτα..Καλή περιοχή αλλά πιστεύω ότι θα βρούμε καλύτερη. Ο αντιπρόεδρος είπε ότι θα μας πάει σε μία πολυ σκοτεινότερη τοποθεσία! Βέβαια ξέχασα να ανφέρω ένα απ΄τα κακά της όλης εξόρμησης..κάτι που ίσως αποτελέσει πρόβλημα στο μέλλον,ιδιαίτερα σε κάποιες περιοχές.. Δεν φτάνει που είχαμε την μεγάλη φωτορύπανση της Πάτρας, δεν φτάνει η γέφυρα που μας κατέστρεψε την τοποθεσία που είχαμε για χρόνια, και ειδικά τα παρ/σαβ/κα που πρέπει να πάμε πολύ μακριά για να μην μας ενοχλεί, δεν φτάνει ο απίστευτα άστατος καιρός της περιοχής από νοέμβρη έως απρίλη κυρίως..έχουμε νέο πρόβλημα: Tις ανεμογεννήτριες που έχουν διασκορπίσει σε όλες τις κορυφές του Παναχαϊκού! Είναι αμέτρητες, έχουν 25 μέτρα ύψος και εκείνο το βράδυ ανακαλύψαμε ότι, λόγω του κινδύνου πρόσκρουσης με αεροπλάνο, φωτοβολούν ανά μερικά δευτερόλεπτα ένα εκτυφλωτικό λευκό φως όλες για όλο το βράδυ..είναι λες και ρίχνε αστραπές σε όλο το βουνό.!!! Εκτός από 1-2 άτομα κανείς δεν το ήξερε..αν είσαι κοντά σχετικά (να τις έχεις απέναντι) κ τις κοιτάς σου καταστρέφουν την προσαρμογή,οπότε φανταστείτε να είσαι πολύ κοντα..Είναι απίστευτο!να δω τι άλλο θα συμβεί σε αυτήν την πόλη. Αναρωτιέμαι..τόσο μη αποδοτικό θα ήταν να έχουν όλες ένα κόκκινο φάρο στην κορυφή όπως γίνεται συνήθως,όπως έχουν κ στην Γεφυρα.. Τι να πω.. Φιλικά,Παναγιώτης Αντωνόπουλος
giorgosgr Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 27, 2006 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 27, 2006 Μπραβο παιδια!Μακαρι να χετε κι αλλες τοσο ωραιες βραδιες παρατηρησης και να προσελκυετε νεους φιλους στον θαυμασιο κοσμο της ερασιτεχνικης αστρονομιας! Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
ΙΑΝΟΣ Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 27, 2006 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 27, 2006 Παναγιώτη, Νίκο και φίλοι του Ωρίωνα, πάντα τέτοια, και πιο δυναμικά! Πολλούς χαιρετισμούς! The stars that have most glory, have no rest.www.spartastronomy.gr
KOTS Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 27, 2006 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 27, 2006 Παναγιωτη εχω κατι φιλους λιγο πιο εξω απο Πατρα.. οταν ερθω θα παμε ολοι μαζι εκει πανω. Ετσι οπως το περιεγραψες μου θυμησες τη δουλεια μου STARFINDER EQUATORIAL 8\" FL 1200mm MEADE Series 4000 MEADE 6.7mm - 40mm 52 HYPERION 13mm 68
quendi Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 28, 2006 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 28, 2006 Ευχαριστούμε παιδιά, θα τα πούμε Πάρνωνα από κοντά! Παναγιωτη εχω κατι φιλους λιγο πιο εξω απο Πατρα.. οταν ερθω θα παμε ολοι μαζι εκει πανω. Όποτε έρθεις πες μας!! Φιλικά,Παναγιώτης Αντωνόπουλος
cgianniris Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 5, 2006 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 5, 2006 φιλε quendi απο αστρονομικη εταιρια Πάτρας, αναρρωτιέμαι αν η παρεα σας ειναι ανοιχτή. Εγω παρατηρώ απο Ναυπακτο, οπου ειναι πολυ πιο σκοτεινα αν και σε εμας εχει κανει ζημια η γεφυρα. Αυτο το φως που φευγει κατ'ευ8ειαν προς τα πανω ειναι ο,τι χειροτερο. Ευτυχώς δεν την φωτιζουν καθε μέρα. Ισως να τους στειλουμε καποιο mail για να ξερουν τουλάχιστον οτι μας ενοχλει. Ειμαι εκπαιδευτικός, φέτος εγκαταστάθηκα απέναντι αλλα σκοπεύω να μείνω.
quendi Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 5, 2006 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 5, 2006 φιλε quendi απο αστρονομικη εταιρια Πάτρας, αναρρωτιέμαι αν η παρεα σας ειναι ανοιχτή. Εγω παρατηρώ απο Ναυπακτο, οπου ειναι πολυ πιο σκοτεινα αν και σε εμας εχει κανει ζημια η γεφυρα. Αυτο το φως που φευγει κατ'ευ8ειαν προς τα πανω ειναι ο,τι χειροτερο. Ευτυχώς δεν την φωτιζουν καθε μέρα. Ισως να τους στειλουμε καποιο mail για να ξερουν τουλάχιστον οτι μας ενοχλει. Ειμαι εκπαιδευτικός, φέτος εγκαταστάθηκα απέναντι αλλα σκοπεύω να μείνω. Αγαπητέ φίλε cgianniris, σαν Εταιρεία (όπως μπορείς να δεις στην αρχική σελίδα του site μας-http://www.orionas.protia.net/) είμαστε απόλυτα ανοιχτοί σε κάθε φίλο του Ουρανού: "Μέλος του Ωρίωνα μπορεί να γίνει οποιοσδήποτε ενδιαφέρεται για την αστρονομία, οποιουδήποτε βάθους γνώσης." Σαν παρέα είμαστε ακόμα πιο ανοιχτοί! Μπορούμε να τα πούμε μέσω πριβέ μηνυμάτων. Θα χαρούμε να σε γνωρίσουμε, η Ναύπακτος είναι πολύ κοντά εξάλλου. Όσο για τη γέφυρα δυστυχώς δεν γίνεται τίποτα και το μόνο που μπορούμε να λέμε είναι "ευτυχώς που δεν είναι ανοιχτοί κάθε μέρα οι προβολείς"!!! Φιλικά,Παναγιώτης Αντωνόπουλος
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα