Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Φιλοι, χθες το πηρα αποφαση να κανω προσεχτικο collimation στο θηριο μου. Πρωτα πρωτα.. πηρα ενα καπακι απο το αλλο τηλεσκοπιο μου και του ανοιξα μια τρυπα (5mm) ακριβως στο κεντρο. Αφου το τοποθετησα στον εστιαστη κοιταξα μεσα. Χμμ ηθελε δουλεια!

collimation4a0mm.jpg

1)Με ενα μικρο εξαγωνο κλειδακι χαλαρωσα τις 3 βιδες που συγκρατουν την βαση του δευτερευοντος και γυρισα την σταυρωτη 2-3 στροφες μεχρι να κεντραριστει ο δευτερευων στον εστιαστη. ΠΡΟΣΟΧΗ παντα σε αυτο το σταδιο να προσεχετε ο σωληνας να μην ειναι ορθιος, αλλα οσο το δυνατο περισσοτερο οριζοντιος! Και παντα κραταμε την βαση του δευτερευωντος οταν ρυθμιζουμε σε αυτο το σημειο. (Για να μην πεσει ο καθρεφτης)

collimation28ep.jpg

collimation31iz.jpg

collimation18kh.jpg

2)Εστριψα αναλογως τις ιδιες εξαγωνες μεχρις οτου να φαινονται και τα 3 "πιαστρακια" που συγκρατουν το πρωτευον, μεσα στο δευτερευον.

3) Χαλαρωσα τις 3 μικρες εξαγωνες στο πισω μερος του πρωτευοντος και εστριψα αναλογως τις μεγαλες σταυρωτες μεχρις το σημαδι στο κεντρο του πρωτευον να ειναι κεντρο μεσα στο δευτερευον. ΤΕΛΟΣ!

collimation55lh.jpg

collimation68zo.jpg

Εστιασα στον Δια..αφου πηρε την δεουσα θερμοκρασια το κατοπτρο, αρχισαν να εμφανιζονται φευγαλεα μεσα απο το seeing τα νεφη και η GRS με την GRSjr (αν ηταν η φαντασια μου παρακαλω πειτε μου το:mrgreen: )

Οτι και αν ειδα, ειδα ΠΟΛΥ περισσοτερη λεπτομερεια απο οτι τις προηγουμενες φορες εστω και με μετριο seeing! Η συνεχεια αποψε!

Συμπερασμα: Μην φοβαστε! Καντε το! το αξιζει το νευτωνειο σας! \:D/[/img]

Ad Astra Per Aspera

www.agapioselia.com

Δημοσιεύτηκε
Σωστή η παρέμβαση Αγάπιε, η ευθυγράμμιση αυξάνει πάντα την απόδοση του τηλεσκοπίου (εφόσον γίνει σωστά βέβαια). Χρησιμοποιήσες κάποιο βοήθημα για αυτό το σκοπό (laser collimator, κουτάκι από φιλμ);
Δημοσιεύτηκε
Χρησιμοποιήσες κάποιο βοήθημα για αυτό το σκοπό (laser collimator, κουτάκι από φιλμ);

Χρησιμοποιησα το καπακι του εστιαστη απο το παλιο μου τηλεσκοπιο, με μια τρυπα στο κεντρο σαν αυτοσχεδιο collimation cap. Για φωτισμο απλα εστρεψα το σωληνα προς το παραθυρο.

Σεργιε αν θελεις παρε με τηλ, κανονιζουμε αποψε να παμε για παρατηρηση και να σου δειξω απο κοντα.

Τηλεμαχε, Σεργιε και λοιποι φιλοι. Στην ουσια η ευθυγραμμιση ειναι πολυ απλη, αλλα τινει να μοιαζει πολυ δυσκολη! Νομιζω θα ειναι σχετικα δυσκολο να καταλαβετε αν δεν το δειτε απο κοντα πως γινεται. Ψαξτε την flash movie που παρεθεσε ο giorgosgr παλαιοτερα και δειτε την ξανα και ξανα και ξανα ενω προσπαθειτε να κανετε collimation. Μονο ετσι!

Ad Astra Per Aspera

www.agapioselia.com

Δημοσιεύτηκε

" Δημοσιεύσεις που έγιναν μετά την τελευταία σας επίσκεψη (703) "

Πώς να διαβάσω τόσα πολλά μηνύματα ??

--------------------------------------------------------

Θέλω να προσθέσω ότι η τελική ευθυγράμμιση πρέπει πάντα να γίνετε χρησιμοποιώντας ένα αστέρι - (φυσικό ή τεχνητό)

- αυτό θα βεβαιώσει ότι το τηλεσκόπιό θα αποδώσει στη "μέγιστη ικανότητά του".

Φιλικά, Frank

http://www.oaog.ca/

http://www.rascmontreal.org/

"Imagination is more important than Knowledge"

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης