Achilleas Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 10, 2006 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 10, 2006 Παει τώρα χαλαρά κανα 2μηνο με το Dob μου, και έχω δεί πολλά πράγματα, αλλα άρχισα να ψιλοθορυβούμαι, όταν συνηδητοποίησα πως δεν έχω δεί την Ερυθρά Κηλίδα του Δία...Βλέποντας και άλλες φωτογραφίες στο Forum, συνηδητοποίησα, πως εγω ΔΕΝ βλέπω έτσι...Ο Δίας σε όλες τις μεγεθύνσεις μου εμφανίζει τις ζώνες του, αλλα πολύ αμυδρά να μην μιλήσω για το πόσο τολμηρό θα ήταν να ψάχνω για σκιά κάποιου δορυφόρου πάνω στην επιφάνεια του, και στον Κρόνο ακόμα και με 400x μόνο το χώρισμα Cassini είχα δεί (για τον Κρόνο δεν ξέρω αν θα πρεπε να δω παραπάνω)...Βλέποντας κάποιες φωτογραφίες εδώ κατάλαβα πως το πρόβλημα μου πρέπει να είναι στην ευθυγράμμιση... Εννοείται άρχισα να ψάχνω πληροφορίες παντού στο Internet για collimation , με αποτέλεσμα να πελαγώσω γιατι τέτοια μάζα πληροφοριών δεν έχω ξαναδεί.Το τι site διάβασα, το τι βίντεο είδα...Κοινώς μπερδεύτηκα...Μόνο ένα κατάλαβα οτι χρειάζεται: 2 άτομα όταν πρόκειται για dobsonian, και οτι χρειάζεται μικρές κινήσεις... Μάλλον είμαι πολύ αβέβαιος για το ποιο κάτοπτρο ευθυγραμμίζουμε ανάλογα με την "βλάβη"... Έκανα το test των ομόκεντρων κύκλων όταν το τηλεσκόπιο είναι αφεστιασμένο, και διέγνωσα πολύ ελαφρά μη-ευθυγράμμιση. Εννοείται πως βλέπω όλο το πρωτεύον κοιτώντας απο την υποδοχή των προσοφθαλμίων... 1)Θα δουλέψει η τεχνική: "Κλειδώνω στον Δία και ξεκίναω να παίζω με τις βίδες μέχρι να φτιάξει το είδωλο?!?" 2)Υπάρχει κάποιο μέλος απο βόρεια προάστια-ανατολική αττική, η Αθήνα γενικότερα που να ψήνεται να έρθει να με βοηθήσει και να τον κεράσω ένα τοστάκι και μετά να κάνουμε παρατήρηση(ο θεός να την κάνει, με τέτοια φωτορύπανση) Αν έχει και κανα laser για ευθυγράμμιση... Αλλα και να μην έχει μια βοήθεια μου είναι πολύτιμη! 3) Στο πρωτεύον γιατι έχει 2 ειδών βίδες? Εμεις με ποιες ασχολούμαστε? Αυτό δεν το είδα πουθενά στο Internet! 4) ΒΟΗΘΕΙΑ!!! Υπενθυμίζω πως έχω 8" TS-GSO Dob... Λέσχη Ε.Λ.Φ.Ε.ΑΣ
Heal Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 10, 2006 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 10, 2006 Αχιλλέα δεν ξέρω αν έχεις δει αυτή τη δημοσίευση: http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=3261 Πιστεύω ότι το video είναι πολύ κατατοπιστικό στο σύνδεσμο που δίνεται στην πρώτη δημοσίευση, πάντως αν έχεις ακόμη απορίες οι ερωτήσεις ευπρόσδεκτες.
KOTS Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 11, 2006 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 11, 2006 1) Οχι. Αυτος ο τροπος ευθυγραμμισης ειναι εντελος λαθος κατα την αποψη μου καθως και χρονοβορος 2) Δεν εχω laser, μενω νοτια προαστια αλλα πιστευω πως μπορω να βοηθησω καποια στιγμη. Στειλε μου πμ 3) Η μια απο τις βιδες ειναι για το allign του κατοπτρου και η αλλη ειναι για το ξεβιδωμα του απο τη βαση που το στηριζει. Αν δεν εισαι σιγουρος μην επιχειρησεις τιποτα.. 4) Εμεις ειμαστε εδω, ολα θα πανε καλα! Φιλικα Κωσταντινος STARFINDER EQUATORIAL 8\" FL 1200mm MEADE Series 4000 MEADE 6.7mm - 40mm 52 HYPERION 13mm 68
Achilleas Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 11, 2006 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 11, 2006 Το βιντεο το έχω δεί 3 φορες, αλλα πουθενά δεν διευκρυνίζει ποιες απο τις 6 βίδες πειράζουμε στο πρωτεύον! Λέσχη Ε.Λ.Φ.Ε.ΑΣ
Michalis Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 11, 2006 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 11, 2006 Αχιλλέα, Το βιντεάκι είναι αρκετά καλό. Εμένα ο πρωτεύον έχει 3 βίδες που σχηματίζουν ένα νοητό τρίγωνο. Όπως θα έχεις δεί, το τελευταίο βήμα είναι η ευθυγράμμιση του πρωτεύοντος κατόπτρου. Για δοκίμασε να πειράζεις τις βίδες που λες, και πρόσεξε πως μετακινείται το κυκλάκι που έχει στο κέντρο του ο πρωτεύον. Δεν έχει σημασία πόσες βίδες θα πειράξεις, αλλά ποιές. Στείλε και καμιά φώτο για να καταλάβουμε... Μιχάλης Δωρεάν ενέργεια για όλους...Φτάνει πια η εξάρτηση από το πετρέλαιο.
Foehammer Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 11, 2006 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 11, 2006 Το βιντεο το έχω δεί 3 φορες, αλλα πουθενά δεν διευκρυνίζει ποιες απο τις 6 βίδες πειράζουμε στο πρωτεύον! Achillea το τηλεσκοπιο σου πρεπει να εχει οπως σωστα λες 6 βιδες, 3 μεγαλες και διπλα ακριβως 3 μικροσκοπικες εξαγωνες.. χαλαρωνεις τις εξαγωνες και κανεις τις ρυθμισεις με τις μεγαλες, τελος βιδωνεις τις εξαγωνες μεχρι να νιωσεις οτι σφιξανε αλλα οχι πολυ..ισα ισα.. Ad Astra Per Asperawww.agapioselia.com
Achilleas Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 12, 2006 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 12, 2006 ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΑ!!! Με την ανεκτίμιτη MSNιακή βοήθεια του Foehammer, τρύπησα ένα κουτάκι φιλμ και το έκανα προσοφθάλμιο, ευθυγραμίζοντας το κυκλάκι που έχει το κάτοπτρο με την τρύπα του ματιού μου...Το ψιλοέκανα στο περίπου, αλλα ο Διας ήταν ΠΟΛΥΥΥ ανώτερος απ'ότι πριν! Αγάπιε, είσαι μεγάλος! Λέσχη Ε.Λ.Φ.Ε.ΑΣ
nickthegreek13_7 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 12, 2006 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 12, 2006 Έτσι Τώρα απόλαυσε παρατήρηση.
Foehammer Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 13, 2006 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 13, 2006 Χαρηκα που βοηθησα! Αντε, καλες παρατηρησεις! Α και να θυμαστε, καλο εναι να ελεγχουμε παντα την ευθυγραμμιση πριν την παρατηρηση σε περιπτωση που εχει χαλασει λογω μετακινησης κ.λ.π. ! Και εγω την πρωτη φορα που εκανα την ευθυγραμμιση σημαδεψα τον Δια και εμεινα καγκελο με την διαφορα! Ειναι πολυ καλος στοχος (και ο Κρονος) για να ελεγχουμε την ευθυγραμμιση μιας και παιζει παρα πολυ σημαντικο ρολο στην πλανητικη παρατηρηση! Κατι τελευταιο, Αχιλλεα χθες το δευτερευον σου που μου εδειξες, παιξε λιγο με τις βιδουλες του μεχρι να κεντραρεις την αντανακλαση του πρωτευον (ναι μεν να φαινεται ολοκληρο αλλα και κεντραρισμενο) και θα εισαι 100% Ad Astra Per Asperawww.agapioselia.com
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα