Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Ρε παιδιά, προσπαθώ εδώ και μισή ώρα να βρώ τον Μ51 με το 10" μου.

Η είμαι εντελώς ανίκανος, ή δεν φαίνεται μέσα από την Αθήνα με τίποτα.

Τον έχει δεί κανείς μέσα από την Αθήνα με 10" ?? Έχετε διακρίνει σπείρες, ή φαίνεται σαν έναν διπλό?

Ευχαριστώ :)

Δωρεάν ενέργεια για όλους...Φτάνει πια η εξάρτηση από το πετρέλαιο.
Δημοσιεύτηκε
Μέσα από την Αθήνα όσο και αν έψαχνα δεν το έβρισκα με τπτ και εγώ με το 10'' μου.Δεν ξέρω σε ποια περιοχή μένεις και τι φωτορύπανση έχει εκεί αλλά υποθέτω πως για να δει κανείς το Μ51 χρειάζεται αρκετά σκοτεινός ουρανός.Πάντως για να διακρίνεις σπείρες είναι πολύ δύσκολο από σκοτεινό ουρανό πόσο μάλλον μέσα από την πόλη
Δημοσιεύτηκε
Περισσό μένω, και μάλιστα είμαι πάνω προς τον λόφο (πιο πάνω από την Αγία Αναστασία). Βλέπω πιάτο την δυτική Αθήνα. Έχει αρκετή φωτορύπανση, αλλά δεν μπορώ να πιστέψω ότι δεν μπορώ να τον βρώ. Ακόμα και τον Μ3 που προσπάθησα πάλι τίποτα. Είναι τόσο χάλια τα πράγματα ρε παιδιά?
Δημοσιεύτηκε

Εμένα ένας φίλος μου τον είδε από Χαλάνδρι με 8".

Παλαιότερα τον έβλεπα άνετα με κυάλια από Μαρκόπουλο, όμως οι εποχές αυτές πέρασαν ανεπιστρεπτί...

Χρειάζεται πολλή υπομονή και το μόνο που ίσως δεις είναι το κέντρο του με περιφερειακή όραση.

Στον Πάρνωνα τον είδα πανεύκολα με κυάλια 40χιλ., όμως οι σπείρες και ειδικά η φορά τους διακρινόταν εύκολα μόνο στο 15" του Άγγελου.

Τι σκοπευτικό τηλεσκόπιο έχεις?

Πάντως ο Μ51 είναι σε πολύ εύκολο σημείο, δίπλα σε εύκολα εντοπίσιμα αστέρια. Το ισοσκελές τρίγωνο με λαμπρότερο τον Αλκάιντ βοηθάει πολύ:

771px-Canes_venatici_conste.jpg.29e08eedcb981630a2a8901cf1b50ced.jpg

Δημοσιεύτηκε

Ηλία, έχω ένα Orion Optics 10" ( f4.8 ), το finder είναι της μάνας του, και πάνω γράφει 6x. Ο φακός του είναι ~30mm . Για να βρώ τον Μ51 χρησιμοποιούσα έναν 25mm προσοφθάλμιο. Η περιοχή που έψαχνα είναι εκεί που δείχνεις στο σχήμα. (Είχα ανοίξει και το Starrynight, και τους χάρτες από το nightwatch).

Πάντως αν μου λές ότι στον Πάρνωνα οι σπείρες φαίνοταν μόνο με το 15" , τότε το επόμενο τηλεσκόπιο μου είναι πρέπει να είναι ένα 20" obsession. :-k

Είναι κρίμα πάντως να έχουμε 10" και να πρέπει να βάζουμε φαντασία και περιφεριακή όραση για να παρατηρούμε... δεν κρύβω ότι είμαι λιγάκι απογοητευμένος ...

Οκ, ίσως να φταίει και η Αθήνα... αλλά πόσο πια!

Δημοσιεύτηκε

Φίλε Μιχάλη η φωτορύπανση της Αθήνας δεν θα σε αφήσει να χαρείς το τηλεσκόπιο σου..χρειάζεσαι σκοτεινό ουρανό, ειδικά για τους γαλαξίες!!! Πίστεψε με δεν χρειάζονται 20". Οι 10" σε πραγματικά σκοτεινό ουρανό θα σε αφήσουν άναυδο!!!!!!! Είναι υπεραρκετές. Και εννοείται ότι θα φανεί το Μ51 καθαρά. Αλλά γενικά στους γαλαξίες μην περιμένεις σπείρες και φοβερές λεπτομέρειες..Πάρε και ένα φίλτρο ΟΙΙΙ ή UHC για τα νεφελώματα και πήγαινε στον Πάρνωνα ή σε άλλη σκοτεινή τοποθεσία. Δεν φαντάζεσαι τη διαφορά!

Μην απογοητεύεσαι!! Καλή συνέχεια στις παρατηρήσεις!

Φιλικά,

Παναγιώτης Αντωνόπουλος

Δημοσιεύτηκε
Παιδιά, σημειώστε και δεύτερη αποτυχημένη προσπάθεια με το Μ51.Και εγω 11:30 περίπου βγήκα και μετά απο αρκετό σκανάρισμα στην περιοχή, έμεινα με την όρεξη :( Ίσως έφταιγε το γεγονός οτι ήταν κάπως χαμηλά αλλά γενικώς η φωτορύπανση εδω που είμαι δεν παυλεύεται :evil: Έχω βαρεθεί πλέον αυτή την σούπα που αποκαλείται ουρανός ](*,)
Δημοσιεύτηκε

Δεν ήθελα να πω ότι οι σπείρες του Μ51 δεν φαίνονταν καθόλου με μικρότερα τηλεσκόπια, απλώς στο 15" ήταν πολύ ευκρινείς και διακρινόταν εύκολα η φορά τους.

(παρατήρησα τον Μ51 με κυάλια 40χιλ. και τηλεσκόπια 5", 10",15").

Εννοείται ότι πρέπει να τον ψάξετε αμέσως μόλις νυχτώσει καλά, γιατί αργότερα, όταν βρίσκεται χαμηλά, οπωσδήποτε καλύπτεται από την φωταύγεια της πόλης.

Δημοσιεύτηκε

Πριν περίπου μια ώρα, εντόπισα τον γαλαξία Μ33 με κυάλια 10x50, μέσα από το Μαρκόπουλο. Περίμενα αρκετή ώρα σε μέρος χωρίς απευθείας φως και τελικά τον εντόπισα. Είχα χρόνια να τον δω από εδώ και πέρισυ είχα αποτύχει.

Πάντως, η εικόνα του δεν είχε καμία σχέση με αυτό που φαινόταν παλιά που δεν είχαμε αυτόν τον πανικό φωτορύπανσης που έχουμε τώρα.

Δημοσιεύτηκε
Guys κατι αλλο που χρειαζεται, ειναι η πλαγιοσκοπηση η αλλιως averted vision. Για παραδειγμα ψες ημουν παρατηρηση με ενα φιλο και ψαχναμε το Veil με το 8" μου και απο μετριο ουρανο (λιγο εξω απο την πολη αλλα οχι και τοσο σκοτεινο). Το κομματι πανω στο αστερι 52 κυκνου(NGC6960) φαινοταν σαν προεκταση της λαμψης του αστερα, ενω το NGC6992 φαινοταν μονο εαν "σκουπιζες" τον ουρανο με το τηλεσκοπιο στην περιοχη εκεινη, σε καποια στιγμη αντιλαμβανοσουν μια αμυδρη αψιδα σκονης να διακοπτει το "μαυρο" φοντο του ουρανου. Εαν το εβλεπες κατευθειαν, δεν εβλεπες τιποτα! σημ. δεν χρησιμοποιουσαμε καποιο φιλτρο.

Ad Astra Per Aspera

www.agapioselia.com

Δημοσιεύτηκε

M51 προσπαθησα να πιασω απο το εξοχικο μου στο Βραχατι σε απομωνομενο μερος χωρις πολυ πολυ φωτορυπανση. Σε πληροφορω οτι δε τα καταφερα! Εδω απο Παρνωνα και δυσκολευτηκα λιγο με το 8" μου.

Μεγαλη εμπειρια το συγκεκριμενο αντικειμενο μεσα απο το obsession του Αγγελου!! Μιλαμε φαινοταν πιατο με σπειρες! Απιστευτο θεαμα. :D

STARFINDER EQUATORIAL 8\" FL 1200mm MEADE

Series 4000 MEADE 6.7mm - 40mm 52

HYPERION 13mm 68 :mrgreen:

Δημοσιεύτηκε

Ένας πιο <εύκολος> χάρτης για τον Μ51 βρίσκεται στο

http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=3115&highlight=pdf

κατέβασε το ΜΕΓΑΛΗ ΑΡΚΤΟΣ-ΘΗΡΕΥΤΙΚΟΙ ΚΥΝΕΣ.pdf

αλλά και του Ηλία είναι αρκετά καλός.

φιλικά Δημήτρης

Ένα παιδί μετράει τ΄ άστρα. Μ. Λ

ΣΕΑΑ (Σύλλογος Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Αργολίδας)

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης