Jump to content

Φασματικοί τύποι αστέρων


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Προκειμένου να ταξινομήσουν οι αστρονόμοι τα αστέρια τα χώρισαν σε ομάδες ανάλογα με τον τύπο του φάσματος που λαμβάνεται για καθε άστρο. Υπάρχουν λοιπόν 7 φασματικοί τύποι που περιλαμβάνουν τα αστέρια με φθίνουσα ταξινόμηση ως προς τη θερμοκρασία (Ο Β Α F G K M). Οι Ο έχουν θερμοκρασίες της τάξεως των 50000Κ ενώ οι Μ της τάξεως των 3000. Κάθε κατηγορία έχει 10 υποδιαιρέσεις που δηλώνονται με τους αριθμούς 0-9. Εκτός αυτού όμως υπάρχουν και άλλες κατηγορίες όπως οι αστέρες άνθρακα (C, υποδιαιρείται σε δύο κατηγορίες Ρ,Ν, μοιάζουν με τον τύπο Κ, Μ αλλά έχουν επιπλεόν στο φάσμα του χαρακτηριστικές ταινίες απορροφήσεως ενώσεων του άνθρακα), Wolf Rayet (W) και τύπου S παρόμοιοι με τον τύπο Μ ως προς τη θερμοκρασία αλλά με διαφορετικές γραμμές στο φάσμα που δεν παρουσιάζονται στο φάσμα.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αστέρες με διαφορετική θερμοκρασία έχουν και διαφορετικά φάσματα.

Συνεπώς, από το φάσμα ενός αστέρα μπορούμε να υπολογίσουμε την επιφανειακή θερμοκρασία του (της ατμόσφαιράς του).

Έτσι ο Betelguese του Ωρίωνα είναι ένας ψυχρός (3000 Κ) ερυθρός γίγαντας με φασματικό τύπο Μ2, ενώ στον ίδιο αστερισμό ο μπλέ και κατά πολύ μικρότερος Rigel έχει πολλαπλάσια θερμοκρασία στην ατμόσφαιρά του και έχει φασματικό τύπο Β2.

Ο λευκοκίτρινος Ήλιος μας έχει φασματικό τύπο G2 με θερμοκρασία 6000 Κ.

Όλα αυτά μπορείς να τα δεις και να τα κατανοήσεις σε ένα διάγραμμα Hertzprung-Russel όπου παριστώνται σχηματικά αστέρες διαφόρων φασματικών τύπων σε συνάρτηση με την φωτεινότητα και την θερμοκρασία τους.

Save water .. Bath with a friend !
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 9 μήνες αργότερα...

Αγαπητοί φίλοι

 

Πριν ανακαλυφθεί η σχέση θερμοκρασίας και φασματικών γραμμών απορρόφησης, οι αστροφυσικοί κατέτασσαν τους αστέρες ανάλογα με την ένταση των γραμμών απορρόφησης του Υδρογόνου. Αυτές οι γραμμές συμβολίζονται με Ηα, Ηβ, Ηγ, Ηδ, Ηε και από το ε και πέρα χρησιμοποιήθηκαν αριθμοί (π.χ Η7) διότι οι ξένοι αστροφυσικοί είχαν πρόβλημα με το ελληνικό αλφάβητο. Η κατάταξη των αστέρων ανάλογα με την ένταση αυτών των φασματικών γραμμών παραστάθηκε με μια φθίνουσα σειρά χρησιμοποιώντας τα κεφαλαία γράμματα της Αγγλικής αλφαβήτου Α, Β,C και ούτω καθ’ εξής. Όταν όμως ανακαλύφθηκε η σχέση θερμοκρασίας-φάσματος οι αστροφυσικοί κατέταξαν τους φασματικούς τύπους με φθίνουσα σειρά θερμοκρασιών η οποία δεν ήταν φυσικά αμφιμονοσήμαντα αντιστοιχίσιμη με την πρότερα ορισμένη κατάταξη η οποία ορίζονταν με βάση την ένταση των γραμμών απορρόφησης του Υδρογόνου γι’ αυτό και «ανακατεύτηκαν» τα γράμματα της προηγούμενης κατάταξης και προέκυψε η Ο, B , A , F , G ,K, M.

 

Φιλικά Αντώνης

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Και φυσικά το μνημοτεχνικό κόλπο για την αποστήθιση αυτής της σειράς των γραμμάτων είναι η αθάνατη φράση που χρησιμοποιεί αυτά τα γράμματα σαν αρχικά των λέξεων

 

Oh Be A Fine Girl Kiss Me Right Now Sweetheart

 

kanal

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 7 έτη αργότερα...

Καλημέρα παιδιά. Κοιτάζοντας τους φασματικούς τύπους άστρων στο The Cambridge Double Star Atlas βλέπω και λατινικούς αριθμούς δίπλα στην στάνταρ ταξινόμηση. Π.χ G9III, A3V, F2IV

Τι σημαίνουν αυτοί οι λατινικοί αριθμοί;

 

(το ξέθαψα κανονικά το νήμα :-note )

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Είναι οι τάξεις φωτεινότητας από τη ταξινόμηση Yerkes.

 

Ι υπεργίγαντες ( με την υποκατηγία Ια για λαμπρούς υπεργίγαντες και Ιβ για τους λιγότερο λαμπορύς υπεργίγαντες)

 

ΙΙ λαμπροί γίγαντες

 

ΙΙΙ γίγαντες

 

ΙV υπογίγαντες

 

V αστέρες κύριας ακολουθίας

Τα πάντα ειναι Μαθηματικά.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης