Jump to content

To Voyager 1 ετοιμάζεται να αποχαιρετίσει το Ηλιακό Σύστημα


astrovox

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Το σκάφος Voyager 1, το πιο απομακρυσμένο αντικείμενο που έχει κατασκευάσει ο άνθρωπος, έφτασε το τέλος -ή τουλάχιστον την αρχή του τέλους- του Ηλιακού Συστήματος, ανακοίνωσαν επιστήμονες την Πέμπτη.

 

Είκοσι έξι χρόνια μετά την εκτόξευσή του, το σκάφος βρέθηκε την Τετάρτη σε απόσταση 90 αστρονομικών μονάδων από τον Ήλιο, περίπου 8,4 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα -μία αστρονομική μονάδα (AU) ισούται με την απόσταση Γης-Ήλιου.

 

Αστρονόμοι αναφέρουν στο περιοδικό Nature ότι το Voyager ίσως έφτασε στο «σοκ τερματισμού» (termination shock), την περιοχή όπου η επίδραση του Ήλιου αρχίζει να εξασθένεί. Στο όριο αυτό ο ηλιακός άνεμος, σωματίδια που εκτοξεύτηκαν από τον Ήλιο, επιβραδύνεται σε υποηχητικές ταχύτητες καθώς συγκρούεται με διαστρικά σωματίδια.

 

Το Voyager 1 είχε εκτοξευτεί μετά το πρωτοπόρο σκάφος Pioneer 10, το οποίο κατευθύνεται και αυτό εκτός του Ηλιακού Συστήματος, αλλά το προσπέρασε το 1998. Το Voyager 2, που εκτοξεύτηκε επίσης το 1977, βρίσκεται ακόμα σε απόσταση 73 AU.

 

 

«Είναι πολύ συναρπαστικό: το Voyager 1 αρχίζει να εξερευνεί το τελευταίο όριο του Ηλιακού μας συστήματος» αναφέρει ο Έντουαρντ Στόουν, επικεφαλής του προγράμματος Voyager στο Εργαστήριο Αεριοπροώθησης της NASA. «Είναι μια εντελώς νέα περιοχή που δεν έχουμε ξαναδεί ποτέ» συμπληρώνει.

 

Αν και το όργανο που μετρά άμεσα την ταχύτητα του ηλιακού ανέμου έχει τεθεί εκτός λειτουργίας εδώ και χρόνια, οι επιστήμονες μπορούν να αντιληφθούν ότι το Voyager έχει φτάσει στο σοκ τερματισμού από άλλες μετρήσεις.

 

Καθώς τα σωματίδια του ηλιακού ανέμου επιβραδύνονται, συσσωρεύονται στην περιοχή του σοκ και δημιουργούν μαγνητικό πεδίο υψηλής έντασης.

 

Σε μία από τις δύο έρευνες που δημοσιεύονται στο Nature, αμερικανική ερευνητική ομάδα αναφέρει ότι το σκάφος έχει ήδη περάσει το όριο του Ηλιακού Συστήματος. Οι επιστήμονες συμπέραναν ότι η ταχύτητα του ηλιακού ανέμου άρχισε να μειώνεται τον Αύγουστο του 2002 και τελικά μηδενίστηκε.

 

«Το συμπέρασμα ότι η ταχύτητα του ηλιακού ανέμου ουσιαστικά έφτασε στο μηδέν μας φάνηκε αρκετά πειστικό επιχείτημα ότι βρισκόμαστε στην περιοχή του σοκ τερματισμού και το σύνορο του Ηλιακού Συστήματος» εξηγεί ο Λούις Λανζερότι των Εργαστηρίων Bell και του Ινστιτούτου Τεχνολογίας του Νιού Τζέρσι.

 

Ωστόσο η δεύτερη ερευνητική ομάδα, που εξέτασε σωματίδια υψηλότερης ενέργειας, δεν συμφωνεί απόλυτα. «Λέμε ότι αυτό που βλέπουμε είναι ακριβώς αυτό που θα περιμέναμε να δούμε καθώς προσεγγίζουμε το σοκ. Δεν είμαστε ακόμα εκεί» υποστηρίζει ο Φρανκ ΜακΝτόναλντ του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ.

 

Το Voyager έχει ακόμα αρκετά πυρηνικά καύσιμα για τουλάχιστον 17 ακόμα χρόνια. Το 2020 αναμένεται να φτάσει την ηλιόπαυση σε απόσταση περίπου 135 AU, το όριο όπου η μηδενίζεται επίδραση του Ήλιου και αρχίζει το διαστρικό Διάστημα.

«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 μήνα αργότερα...

Όντως είναι σπουδαίο γεγονός αλλα τι μπορούμε να περιμένουμε απο

το voyager αφου θα χρειαστεί καιρός να βρεθεί σε καποιο άλλο ηλιακο

σύστημα απο το να προσφέρει μεγενθυνσείς των αστέρων που γνωρίζουμε

και υποτυπώδης παρατηρήσεις. :?: [/img]

Για το αρχείο σας!!!
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης