Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Ομάδα αστρονόμων μελετώντας δύο από τα βαθύτερα πεδία του σύμπαντος που λήφθηκαν από το Διαστημικό Τηλεσκόπιο Hubble ανακάλυψαν ένα πραγματικό χρυσωρυχείο γαλαξιών το οποίο περιλαμβάνει περισσότερους από 500 γαλαξίες που δημιουργήθηκαν σε λιγότερο από 1 δισεκατομμύριο χρόνια από τη Μεγάλη Έκρηξη.

Οι γαλαξίες αυτοί σχηματίστηκαν όταν ο Κόσμος είχε ηλικία λιγότερο από το 7% της σημερινής (13,7 δισεκατομμύρια χρόνια). Αυτό το τμήμα του ουρανού αντιπροσωπεύει την πλέον εκτεταμένη συλλογή γαλαξιών του πρώιμου Σύμπαντος, δηλώνουν οι επιστήμονες.

Η ανακάλυψη είναι επιστημονικά ανεκτίμητη για την κατανόηση της προέλευσης των γαλαξιών, λαμβάνοντας υπόψη ότι μόλις μια δεκαετία πριν ο σχηματισμός των πρώιμων γαλαξιών ήταν ένα εντελώς ανεξερεύνητο πεδίο.

Οι αστρονόμοι ποτέ μέχρι τώρα δεν είχαν ξαναδεί γαλαξίες τόσο παλαιούς ως προς το χρονικό σημείο που εμείς ζούμε και τόσο νέους από τη στιγμή της Δημιουργίας του Σύμπαντος. Συνεπώς η ανακάλυψη 500 τέτοιων γαλαξιών από το Hubble αποτελεί για τους κοσμολόγους αναμφισβήτητα ένα σημαντικότατο άλμα προς τα εμπρός.

Οι γαλαξίες αυτοί είναι κατά πολύ μικρότεροι από τους σημερινούς γιγάντιους γαλαξίες, ενώ παρουσιάζουν, ως προς το χρώμα, εντονότερη απόχρωση του μπλε, γεγονός που οφείλεται στη γέννηση νέων άστρων. Στις φωτογραφίες εμφανίζονται κόκκινοι εξαιτίας της τεράστιας απόστασής τους από τη Γη. Το μπλε φως των νέων αυτών άστρων κάνει να φτάσει μέχρι τη Γη 13 δισεκατομμύρια χρόνια. Κατά τη διάρκεια αυτού του αιώνιου ταξιδιού το μπλε φως έχει μετατοπιστεί προς το ερυθρό μέρος του φάσματος εξαιτίας της διαστολής του Σύμπαντος.

Τα στοιχεία της μελέτης επίσης δείχνουν ότι αυτοί οι νάνοι γαλαξίες παρήγαγαν άστρα με πολύ γρήγορους ρυθμούς, περίπου δέκα φορές γρηγορότερα από το ρυθμό γέννησης των άστρων στους σημερινούς κοντινούς μας γαλαξίες. Οι αστρονόμοι αναρωτιούνται αν τα υπέρθερμα άστρα στους προαιώνιους αυτούς γαλαξίες παρείχαν αρκετή ακτινοβολία ώστε να αναθερμανθεί το ψυχρό υδρογόνο που υπήρχε στο μεσογαλαξιακό χώρο στο πρωτόγονο Σύμπαν.

Εξηγούν όμως ότι το να βλέπεις όλους αυτούς τους γαλαξίες αποτελεί ισχυρή απόδειξη ότι υπήρχαν αρκετοί γαλαξίες την εποχή εκείνη, μιλάμε πάντα για ένα δισεκατομμύριο χρόνια μετά τη Μεγάλη Έκρηξη, οι οποίοι θα μπορούσαν να ολοκληρώσουν την αναθέρμανση του Σύμπαντος. Αυτό το γεγονός σηματοδοτεί μια περίοδο θεμελιωδών μεταβολών στην εξέλιξη του Σύμπαντος και οι εικόνες του Hubble δείχνουν τους γαλαξίες αυτούς που προκάλεσαν αυτές τις μεταβολές.

Για τα δεδομένα και τα μέτρα της πολύ σύντομης ανθρώπινης ζωής τα κοσμικά γεγονότα συμβαίνουν εξαιρετικά αργά. Για παράδειγμα η εξέλιξη των άστρων και των γαλαξιών διαρκεί εκατοντάδες ή και χιλιάδες εκατομμύρια έτη. Έτσι οι αστρονόμοι σπάνια έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τις δραματικές αλλαγές που οδηγούν στο πέρασμα του Σύμπαντος από τη μια κατάσταση στην άλλη. Ένα τέτοιο κοσμικό γεγονός είναι και η αναθέρμανσή του.

Η αναθέρμανση προκλήθηκε από το υπεριώδες αστρικό φως των γαλαξιών αυτών το οποίο μεταμόρφωσε το αέριο που υπήρχε στο μεσογαλαξιακό χώρο από μια ψυχρή και σκοτεινή σούπα υδρογόνου σε ζεστό και διάφανο πλάσμα μέσα σε διάστημα μερικών εκατοντάδων εκατομμυρίων ετών. Με τη βοήθεια του Hubble οι αστρονόμοι αρχίζουν τώρα να βλέπουν και να κατανοούν τα είδη των γαλαξιών που επέφεραν την αναθέρμανση αυτή. Ευελπιστούν δε ότι η επόμενη αναβάθμισή του με την WFC3 (Wide Field Planetary Camera 3) θα τους βοηθήσει να δούνε ακόμη βαθύτερα στο Σύμπαν, ενώ ακόμη πιο μακρινά και εξωτικά αντικείμενα θα ανακαλυφθούν μετά το 2013 οπότε προγραμματίζεται η εκτόξευση του διαστημικού τηλεσκοπίου νέας γενιάς James Webb.

 

ΠΗΓΗ : NASA - Γενική Συνέλευση της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης στις 17-8-06 στην Πράγα. Πρόκειται να δημοσιευθεί στο τεύχος του Astrophysical Journal στις 20 Νοεμβρίου 2006.

1600 χρόνια από τη θανάτωση της Υπατίας της Αλεξενδρινής
Δημοσιεύτηκε
Χεχε, φαντάσου τώρα να βρουν άστρα με ηλικία μεγαλύτερη από 13 δις χρόνια.. τι έχει να γίνει..!
ΑΡΙΣΤΑΡΧΟΣ : Γεννήθηκε στην Σάμο. Είναι ο πρώτος καταγεγραμμένος άνθρωπος ο οποίος πρότεινε ηλιοκεντρικό μοντέλο του ηλιακού συστήματος.

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης