Παναγιώτης_ Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 28, 2006 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 28, 2006 Αναρωτιόμουν αν θα μπορούσα να κατασκευάσω ένα ηλιακό φίλτρο για το τηλεσκόπιό μου, χρησιμοποιώντας ένα κομμάτι γυαλί από αυτά που χρησιμοποιούν για τις μάσκες της ηλεκτροκόλλησης. Μόλις πήγα να ρωτήσω σε ένα κατάστημα για αυτά τα γυαλιά, μου είπαν ότι έχουν επάνω μια βαθμονόμηση που μάλλον έχει να κάνει με το τι ποσότητα φωτός αφήνει το γυαλί να περνά. Μήπως με κάποιο συγκεκριμένο νούμερο (από 11 και πάνω ο ήλιος στο μάτι φαίνεται σαν δίσκος χωρίς να σε τυφλώνει), μπορώ να κατασκευάσω ένα φίλτρο ηλίου για το τηλεσκόπιο? Τα κομμάτια αυτά του γυαλιού είναι σε διαστάσεις περίπου όσο μια θήκη CD και νομίζω ότι με την βοήθεια μονοτικής ή κάποιου άλλου είδους ταινίας, θα προσαρμόζεται μια χαρά στην μικρή τρύπα στο καπάκι του τηλεσκοπίου. Ξέρει κάποιος αν είναι όντως έτσι? Αν δηλαδή το γυαλί αυτό μπορεί να λειτουργήσει σαν φίλτρο? Υ.Γ. Η εικόνα που παραθέτω είναι μια κατασκευή που εμένα προσωπικά με βοηθά πολύ στις παρατηρήσεις μου ειδικά μέσα στην πόλη ή από περιοχές όχι και τόσο σκοτεινές. Καλύπτω με αυτό το ένα μου μάτι (σαν τους πειρατές στις ταινίες) και έτσι τα γύρω φώτα δεν με ενοχλούν καθόλου, τουλάχιστον όχι στα μάτια και επίσης δεν κουράζομαι να κρατώ το μάτι μου κλειστό. Καλύπτρα ματιού
roryt Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 28, 2006 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 28, 2006 θα προσαρμόζεται μια χαρά στην μικρή τρύπα στο καπάκι του τηλεσκοπίου. Ποιά μικρή τρύπα ; Από όσο ξέρω πρέπει να καλύψεις όλη την μπροστινή είσοδο του τηλ. αν δεν θές να ψήσεις τον πρωτεύοντα (2οντα, προσοφθάλμια, το μάτι σου, κλπ. κλπ.) Δεν ξέρω αν η ιδέα σου είναι εφαρμόσιμη, αλλά έχεις δει πόσο κάνουν τα ηλιακά φίλτρα; Είναι αρκετά φτηνά θα έλεγα.
astrovox Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 28, 2006 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 28, 2006 OXI! Μην το κάνεις! Το φίλτρο baader είναι και φτηνό και ασφαλές! Η κατασκευή σου ενδέχεται να είναι επικίνδυνη, τα γυαλιά ηλεκτροσυγκόλλησης δεν είναι πιστοποιημένα για αυτή τη χρήση. «I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Αργύρης Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 28, 2006 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 28, 2006 Καλησπέρα σε όλους! Ωραίος τρόπος να χάσεις το φως σου!!! Κάνε το και αν δε τυφλωθείς εμένα να μη με λένε Αργύρη!!! Άκου προσεκτικά και μη διανοηθείς να προβείς σε τέτοια αγορά:Baader astrosolar: φίλτρο ηλίου που βγαίνει σε μέγεθος κόλλας Α4 (μιας απλής φωτοτυπίας δηλαδή) ΄με τιμή 30 ευρώ περίπου....Μπορείς να φτιάξεις από χαρτόνι κύλινδρο τόσο μεγάλο όσο το άνοιγμα του τηλεσκοπίου σου, να βάλεις το ΕΙΔΙΚΟ ΦΙΛΤΡΟ και να σου έρθει σα συνολικό κόστος πολύ φτηνά!! Η κατασκευή του φίλτρου πρέπει να μην αφήνει ούτε χαραμάδα ανοιχτή, έτσι ώστε να μη μπορεί να περάσει καθόλου φως στο τηλεσκόπιό σου!!!Αν κάνεις το λάθος και κοιτάξεις τον ήλιο μέσα από τηλεσκόπιο ή κιάλια χωρίς φίλτρο θα υποστείς μόνιμη και ολική τύφλωση, Αν κοιτάξεις με πατέντες η ζημιά στο μάτι σου είναι βέβαιη αλλά μπορεί να είναι από πολύ μικρή έως τύφλωση.Ποτέ δεν αγοράζουμε φίλτρο ηλίου για προσοφθάλμιο, γιατί ο ήλιος που περνάει στο πρωτεύον κάτοπτρο του τηλεσκοπίου είναι τόσο δυνατός, που με το που θα δεις από το προσοφθάλμιο με το φίλτρο, απότομα αυτό θα σπάσει από τη θερμότητα και το φως του ήλιου θα πέσει στο μάτι σου = ΟΛΙΚΗ ΤΥΦΛΩΣΗ.Διευθύνσεις που μπορείς να προμηθευτείς τέτοιο φίλτρο:www.aktistar.com θεσσαλονίκη με κούριερwww.planitario.gr το ίδιο ΣΤΕΛΛΑ, ΓΙΩΡΓΟ, ΒΑΣΙΛΗ, ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ ΕΚΕΙ ΨΗΛΑ...
KOTS Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 28, 2006 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 28, 2006 Και φανταστειτε οτι με τα ΤΑΛ 1 τα παλια ρωσικα τηλεσκοπια δεν διατειθετο κανενα φιλτρο για μπροστα. Τα μοναδικα αντικειμενα για παρατηρηση του ηλιου ηταν ενα σκεπασμα με μια μικρη τρυπα μπροστα και ενα φιλτρο πλαστικο που εμπαινε απλα πανω στο προσοφθαλμιο. Μαλιστα καθε φορα που κοιταζα τον ηλιο (αν και δεν ηταν πανω απο 5 φορες μεχρι τωρα) μετα το πλαστικο αυτο μαυρο φιλτρο εκαιγε και απο πισω ειχε λιωσει!!! Χριστε μου πως δε τυφλωθηκα?? τι αφελης που ημουν??? STARFINDER EQUATORIAL 8\" FL 1200mm MEADE Series 4000 MEADE 6.7mm - 40mm 52 HYPERION 13mm 68
Αργύρης Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 28, 2006 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 28, 2006 Τα ειδικά τηλεσκόπια coronado ξεκινάνε από 600 ευρώ ενώ η μεμβράνη astrosolar της Baader είναι αυτή που χρησιμοποιούν χρόνια οι περισσότεροι από εδώ μέσα...Κοίτα έναν πολύ απλό τρόπο κατασκευής και πάρε ιδέες....http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=2235&highlight=%F6%E9%EB%F4%F1%EF+astrosolarΘα σε βοηθήσει σίγουρα!! ΣΤΕΛΛΑ, ΓΙΩΡΓΟ, ΒΑΣΙΛΗ, ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ ΕΚΕΙ ΨΗΛΑ...
aristarchus Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 28, 2006 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 28, 2006 Παναγιωτη, Οπως εχουν εκφρασει και οι αλλοι φιλοι της παρεας, ΜΗΝ ασχολησε με την τεχνικη που περιγραφεις. Οχι μονο παιζεις με το φως σου αλλα ειναι κριμα για 20 ευρω να μην κανεις την δουλεια οπως πρεπει και ποιο αποτελεσματικη. Ο κ. Ηλιοπουλος ( http://www.aktistar.gr ) διαθετει την μεμβρανη της Baader η οποια ειναι ακριβως οτι χρειαζομαστε για την παρατηρηση και φωτογραφηση του ηλιου. Παρε ενα φυλλο Α4 (οπως εκανα εγω) με γυρω στα 20 ευρω και θα παρατηρεις τον ηλιο ασφαλεις και ομορφα. Να και μια φωτογραφια τραβηγμενη με το συγκεκριμενο φιλτρο της Baader: http://www.perseus.gr/Astro-Solar-Sunspots-2005-07-05.htm .... ευχομαι να σε ικανοποιει οσον αφορα την ποιοτητα που σου προσφερει η συγκεκριμενη μεμβρανη. Φιλικά, Αντώνης Αγιομαμίτηςhttp://www.perseus.gr
giorgosgr Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 28, 2006 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 28, 2006 Αν το φιλτρο ειναι #14 και χρησιμοποιηθει εμπρος απο το ανοιγμα ειναι ασφαλες, αλλα δεν υπαρχει λογος να μην αγορασεις το Baader astrosolar που ειναι οπτικως σκαλες ανωτερο και δεν ειναι και ακριβο. Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
aristarchus Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 28, 2006 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 28, 2006 Γιωργο, Οχι μονο καλυτερο οπως περιγραφεις αλλα ουτε σπαει οπως το γυαλι και καμια συγκριση οσον αφορα το βαρος μεταξυ το ενα και το αλλο. Η τιμη για ενα φυλλο ειναι τετοια σε συνδυασμο με ολα τα πλεονεκτηματα που δεν χρειαζεται ουτε δευτερη σκεψη το θεμα (απο την πλευρα του Παναγιωτη). Φιλικά, Αντώνης Αγιομαμίτηςhttp://www.perseus.gr
JOPBOUZAS Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 28, 2006 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 28, 2006 Φιλε παναγιωτη για να καλυψεις το 8'' χρειαζεσαι 4 γυαλια τετοια,επομενος ερχεσε στην τιμη ενος φιλτρου σχετικα καλου(σιγουρα καλυτερο απο το γυαλι της ηλεκτροκολησης).το κυριοτερο ειναι οτι αυτα τα γυαλια δεν εχουν καθολου αποροφητηκοτητα, σε σημειο να καις τα ματια σου ακομα και με την ηλεκτροκοληση.Που να δεις λοιπον τον ηλιο.θα κολησει το ματι σου στο προσοφθαλμιο.οχι οχι φιλε παναγιωτη μακρια,ειμαι σιγουρος που στο λεω. rc 6"
nickthegreek13_7 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 28, 2006 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 28, 2006 Εντάξει, νομίζω ο φίλος Παναγιώτης κατάλαβε πως έχουν τα πράγματα και δεν θα κάνει κάτι τέτοιο
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα