terring Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 14, 2006 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 14, 2006 Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν πως σε όποιο σημείο του Σύμπαντος υπάρχει νερό σε υγρή μορφή, εκεί πρέπει να υπάρχει και ζωή. Πράγματι το νερό είναι πολύ σημαντική προϋπόθεση για την ανάπτυξη ζωής, γιατί στο νερό μπορούν να διαλυθούν πολλές χημικές ουσίες, που είναι απαραίτητες για την δημιουργία και ανάπτυξη ζωής. Όμως αυτό δεν σημαίνει πως ένας πλανήτης με νερό σε υγρή μορφή πρέπει οπωσδήποτε να έχει και ζωή. Και αυτό γιατί το νερό δεν είναι η μοναδική προϋπόθεση για να υπάρξει ζωή. Οι συνθήκες για την εμφάνιση ζωής είναι τέσσερις: 1) Ένα διαλυτικό υγρό στο οποίο μπορούν να διαλυθούν θρεπτικά συστατικά και προϊόντα μεταβολισμού. Το υγρό μάλιστα θα λειτουργεί και ως μεταφορέας υλικών και χημικών ουσιών, και ως παράγοντας αντιδράσεων. Στην Γη το νερό παίζει αυτόν το ρόλο, αλλά θα μπορούσε σε κάποιον άλλον πλανήτη στη θέση του νερού να υπάρξει η υγρή αμμωνία; http://www.daviddarling.info/encyclopedia/A/ammonialife.html 2) Τα απαραίτητα συστατικά που απαιτεί η ζωή για την δημιουργία και εξέλιξη της. Στη Γη τα συστατικά αυτά είναι άνθρακας, υδρογόνο, άζωτο και οξυγόνο, με λίγο σίδηρο, φώσφορο, κάλιο, νάτριο και άλλα για ποικιλία. Δηλαδή μόνο 21 στοιχεία από τα 92 που ξέρουμε. Στο Σύμπαν υπάρχει αφθονία οργανικών χημικών στοιχείων και πολύπλοκων ενώσεων, όπως μεθανόλη και αμινοξέα. Στη Γη η οργανική χημεία βασίζεται στον άνθρακα. Θα μπορούσε όμως να υπάρξει ζωή από πυρίτιο;http://www.daviddarling.info/encyclopedia/S/siliconlife.html 3) Μία διαθέσιμη σταθερή πηγή ενέργειας. Στη Γη έχουμε κυρίως τον Ήλιο και την εσωτερική θερμότητα της Γης. 4) Τέλος είναι απαραίτητο να ευδοκιμεί η ζωή σε περιβάλλον σχετικά σταθερό σε βάθος γεωλογικών αιώνων. Αν δηλαδή το περιβάλλον μεταβάλλεται γρήγορα και απότομα, η ζωή δεν θα μπορεί να προσαρμοστεί. Υπάρχουν βέβαια και παράγοντες που επηρεάζουν την ζωή όπως η βαρύτητα και η ύπαρξη δορυφόρων. "Μην κρατάτε τις πύλες του πνεύματος σας κλειδωμένες, αλλά ούτε και διάπλατα ανοιχτές" Τσαρλς Φορτ
dimos Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 14, 2006 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 14, 2006 Όλα αυτά ισχύουν για ζωή όπως την ξέρουμε, δηλαδή βασισμένη στον Άνθρακα©.. Στο σύμπαν όμως μπορεί να υπάρχουν και άλλες εξωτικές μορφές ζωής βασισμένης για παράδειγμα στο στοιχείο πυρίτιο.. Εκεί θα χρησιμοποιεί διαφορετικούς διαλύτες (αμμωνία ίσως; ) και η βιοχημεία θα είναι ολοκληρωτικά διαφοροποιημένη. ΑΡΙΣΤΑΡΧΟΣ : Γεννήθηκε στην Σάμο. Είναι ο πρώτος καταγεγραμμένος άνθρωπος ο οποίος πρότεινε ηλιοκεντρικό μοντέλο του ηλιακού συστήματος.
dkef Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 14, 2006 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 14, 2006 Σε ένα site που πρόσφατα βρήκα, υπάρχουν πολλές πληροφορίες για την πιθανότητα ζωής βασισμένης σε άλλα στοιχεία και με άλλες μορφές. Φαίνεται ότι είναι μάλλον απίθανο κάτι τέτοιο, με αυτά που ξέρουμε. Δες: http://www.daviddarling.info/ "All those moments will be lost in time... like tears in the rain."
George Makris Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 16, 2006 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 16, 2006 Όμως αυτό δεν σημαίνει πως ένας πλανήτης με νερό σε υγρή μορφή πρέπει οπωσδήποτε να έχει και ζωή. Και αυτό γιατί το νερό δεν είναι η μοναδική προϋπόθεση για να υπάρξει ζωή. Οι συνθήκες για την εμφάνιση ζωής είναι τέσσερις Δεχόμαι την σωστή επισήμανση του Dimos ότι η ζωή θα μπορούσε να έχει διαφορετική χημική βάση από την γνωστή γήινη. Σε κάθε περίπτωση όμως θα είναι μια πολύπλοκότατη οργανωμένη χημική δομή.Δέχομαι και ότι όλα αυτά που αναφέρει ο terring είναι λίγο πολύ αναγκαίες συνθήκες για να υπάρχει ζωή. Είναι όμως και ΙΚΑΝΕΣ ΣΥΝΘΚΗΚΕΣ;;;; Γιατί στα άρθρα της NASA (για παράδειγμα) βλέπουμε ότι αν ο Άρης έχει νερό τότε θα έχει και ζωή; Από που το συμπεραίνουν;Ανάλογο ερώτημα είχα θέσει και σε άλλο θέμα για την εξίσωση Drake, όπου τον παράγοντα "πιθανότητα να αναπτυχθεί ζωή σε πλανήτη με κατάλληλες συνθήκες" τον βάζουν να έχει τιμή 10% έως 100%. Η ζωή όποια βάση κι αν έχει είναι πολυπλοκότατη χημικά.Δείτε πρόσφατη ανακάλυψη για το μικρότερο γονιδίωμα που βρέθηκε: Συμβιωτικά βακτήρια έχουν το μικρότερο γονιδίωμα στον κόσμοhttp://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=746433&lngDtrID=252Δύο βακτήρια που ζουν μέσα στο σώμα εντόμων αρκούνται στα μικρότερα γονιδιώματα που έχουν εντοπιστεί ποτέ σε ζωντανό οργανισμό. Το ένα από τα δύο «μινιμαλιστικά» μικρόβια επιζεί με μόλις 182 λειτουργικά γονίδια.Το γονιδίωμα του συμβιωτικού βακτηρίου Carsonella rudii, που κατέχει πλέον το ρεκόρ, αποτελείται από 159.662 ζευγάρια βάσεων(«γράμματα» του DNA), ενώ το δεύτερο βακτήριο, με την ονομασία Buchnera aphidicola, έχει γονιδίωμα με 400.000 βάσεις. 182 γονίδια και 159 χιλιάδες ζευγάρια βάσεων στο DNA. Το απλούστερο δεν είναι καθόλου απλό. Αμφιβάλλω, άρα ίσως υπάρχω.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα