dimos Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 15, 2006 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 15, 2006 Όσοι δεν το έχετε πάρτε το Redshift 5 μόνο και μόνο για να δείτε τον φοβερό χάρτη της Σελήνης που έχει. Φαίνονται φοβερές λεπτομέριες των πολικών περιοχών και της αθέατη πλευράς με δυνατότητα πολύ μεγάλου zoom. Καταγράφονται επίσης με ονόματα όλοι οι γνωστοί κρατήρες. Και ένα σημείο του προγράμματος που μου έκανε εντύπωση... Δείτε αυτή την εικόνα: Είναι τμήμα (~60μοίρες) από την αθέατη πλευρά της Σελήνης όπως παρουσιάζεται από το πρόγραμμα (με δυνατότητα πολύ εκτεταμένου zoom) Σ'αυτό το σημείο διακρίνονται 2 ομόκεντροι κρατήρες(στο κόκκινο βέλος) που τέμνονται ακριβώς από τον ισημερινό(η κόκκινη γραμμή) της Σελήνης. Το περίεργο τώρα είναι ότι αυτοί οι ομόκεντροι κρατήρες όχι μόνο δεν έχουν όνομα(κάτι πολύ περίεργο αν υπολογίσεις ότι ο μεγαλύτερος έχει διάμετρο ~800km!) αλλά δεν παρουσιάζονται σε κανέναν άλλο χάρτη της Σελήνης πλην του Redshift! Έψαξα να τους βρω και στο πολύ αναλυτικό και ενημερωμένο Virtual Moon Atlas αλλά χωρίς καμία τύχη... ΠΡΟΣΟΧΗ!!! οι εν λόγω κρατήρες δεν έχουν καμία σχέση με τον γνωστό κρατήρα Xερτζμπουργκ ο οποίος βρίσκεται μεν στον ισημερινό, αλλα σε αντιδιαμετρική θέση σε σχέση με αυτούς ... ΑΡΙΣΤΑΡΧΟΣ : Γεννήθηκε στην Σάμο. Είναι ο πρώτος καταγεγραμμένος άνθρωπος ο οποίος πρότεινε ηλιοκεντρικό μοντέλο του ηλιακού συστήματος.
dimos Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 15, 2006 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 15, 2006 Παρακάτω είναι κοντινό πλάνο των κρατήρων (διακρίνονται κάτω στο κέντρο) καθώς και μέρος της αθέατης πλευράς.Ονοματίζονται αρκετοί κρατήρες όχι όμως οι συγκεκριμένοι! ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΙΑ ΑΠΕΙΚΟΝΗΣΗΣ!(η λευκή γραμμή προέρχεται από τον κρατήρα Giordano Bruno που βρίσκεται βόρεια) ΑΡΙΣΤΑΡΧΟΣ : Γεννήθηκε στην Σάμο. Είναι ο πρώτος καταγεγραμμένος άνθρωπος ο οποίος πρότεινε ηλιοκεντρικό μοντέλο του ηλιακού συστήματος.
dimos Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 15, 2006 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 15, 2006 Εδώ να προσθέσω ότι το Redshift 5 εκτός από τη Σελήνη έχει και καταπληκτικό χάρτη του Άρη και των άλλων πλανητών. Μπροστά στα textures που έχει το Redshift το Starry Night ωχριά! ΑΡΙΣΤΑΡΧΟΣ : Γεννήθηκε στην Σάμο. Είναι ο πρώτος καταγεγραμμένος άνθρωπος ο οποίος πρότεινε ηλιοκεντρικό μοντέλο του ηλιακού συστήματος.
Γεώργιος Ταρσούδης Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 15, 2006 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 15, 2006 dimos μάλλον εννοείς την MARE ORIENTALE!!!! και φυσικά η εικόνα είναι από το Virtual Moon Atlas. Δεν το ονόμασαν κρατήρα αλλά τελικά Θάλασσα με μια έκταση τα 309x309Km. Μέτρησα και με το measure tool στο Virtual Moon Atlas και μου έδωσε μαζί και με τον εξωτερικό 901.5Km. Μερικές ακόμη φώτο :http://www.lpi.usra.edu/resources/lunar_orbiter/images/aimg/iv_187_m.jpghttp://www.lpi.usra.edu/resources/lunar_orbiter/images/img/iv_195_h1.jpghttp://www.lpi.usra.edu/resources/lunar_orbiter/images/img/iv_195_h2.jpghttp://www.lpi.usra.edu/resources/lunar_orbiter/images/img/iv_195_h1.jpghttp://www.lpi.usra.edu/resources/lunar_orbiter/images/img/iv_193_m.jpghttp://www.lpi.usra.edu/resources/lunar_orbiter/images/aimg/iv_187_h2.jpg Αν σε ενδιαφέρει η Σελήνη άσε τα RED Shift & Starry Night και δούλεψε Virtual Moon Atlas στην πλήρη έκδοση!!! Η φώτο από το RED Shift δεν μου άρεσε. Και φυσικά φώτο στο LPI (Lunar Planetary Institute. Φιλικά Γιώργος Ταρσούδης ΓιώργοςΑλεξ/πολη Υπό κατασκευή / προσωρινόhttp://lunarcaptures.wordpress.com/
nickthegreek13_7 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 15, 2006 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 15, 2006 Ναι το κοίταξα και εγώ στο Virtual Moon Atlas, είναι η Mare Orientale.Δεν είναι στην αθέατη πλευρά, ίσα που διακρίνεται 6 μέρες μετά απο το πρώτο τέταρτο η 5 μέρες μετά απο το τελευτέο τέταρτο, πάντα σύμφωνα με το VMA!
Γεώργιος Ταρσούδης Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 15, 2006 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 15, 2006 Λάθος έκανα!!!Μήπως http://www.lpi.usra.edu/resources/lunar_orbiter/images/aimg/ii_196_m.jpg Ταρσούδης ΓιώργοςΑλεξ/πολη Υπό κατασκευή / προσωρινόhttp://lunarcaptures.wordpress.com/
Γεώργιος Ταρσούδης Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 15, 2006 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 15, 2006 Πάντως οι δορυφορικές εικόνες τις περιοχής δεν δείχνουν κάτι τέτοιο http://www.lpi.usra.edu/resources/lunar_orbiter/images/aimg/ii_196_m.jpg Ταρσούδης ΓιώργοςΑλεξ/πολη Υπό κατασκευή / προσωρινόhttp://lunarcaptures.wordpress.com/
nickthegreek13_7 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 15, 2006 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 15, 2006 Δεν είναι η Mare Orientale Αφού μοιάζει πολύ στο σχήμα που δημοσίευσε ο Δήμος ( )
Γεώργιος Ταρσούδης Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 15, 2006 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 15, 2006 Και η εικόνα τις περιοχής από το Virtual Moon, αλλά όπως βλέπετε έχει bug και δεν μου άρεσε αυτό!!! όντως τελικά κάτι παίζεται. Ταρσούδης ΓιώργοςΑλεξ/πολη Υπό κατασκευή / προσωρινόhttp://lunarcaptures.wordpress.com/
dimos Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 16, 2006 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 16, 2006 Παίδες δεν είναι η MARE ORIENTALΕ! Αποκλείεται!Η εικόνα που σας δίνω πάνω είναι από την αθέατη πλευρά της Σελήνης, και δεν είναι θάλασσα αλλά 2 ομόκεντροι κρατήρες(ή εξογκώματα)!Ο μεγαλύτερος ομόκεντρος έχει διάμετρο 800χιλιόμετρα.Eπίσης Η mare orientale δεν τέμνεται ακριβώς στον ισημερινό, αλλά είναι πιο βόρεια. Οι ομόκεντροι κρατήρες (εξογκώματα) που σας έδειξα τέμνονται ακριβώς στον ισημερινό και βρίσκονται στις παρακάτω συντεταγμένες:Longtitude: 115(deg) 20' 46'' ELatitude: 0(deg) 00' 00'' N Παρακάτω η mare orientale όπως φαίνεται από το Redshift 5. (όπως βλέπετε δεν έχει καμία σχέση με αυτό που σας έδειξα στην αρχή) Το έχω το Virtual Moon Atlas. Έχει καλούς χάρτες δεν λέω, αλλά έχει και ένα μειονέκτημα:Δεν δείχνει καθόλου καλά τους κρατήρες των πολικών περιοχών αντίθετα με το Redshift 5 που δείχνει εξίσου καλά όλη τη σφαιρική επιφάνεια της σελήνης και τους πολικούς κρατήρες. ΑΡΙΣΤΑΡΧΟΣ : Γεννήθηκε στην Σάμο. Είναι ο πρώτος καταγεγραμμένος άνθρωπος ο οποίος πρότεινε ηλιοκεντρικό μοντέλο του ηλιακού συστήματος.
Γεώργιος Ταρσούδης Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 16, 2006 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 16, 2006 Το είπα και εγώ ότι δεν είναι αν διαβάσεις τα ποιο πάνω!!!Αλλά μου κάνει εντύπωση που σε καμία δορυφορική εικόνα δεν φαίνεται αυτό που δείχνει το RED Shift, αρά πιστεύω στις εικόνες και όχι στην απεικόνιση ενός προγράμματος. Αν βρεις εικόνα από αυτήν την περιοχή που να έχει την μορφολογία που απεικονίζει το πρόγραμμα τότε θα πω ΟΚΕΥ – γιατί αλλά είδα εγώ στο LPI. Τι να πω Δήμο!!! είναι και από πίσω και δεν μπορώ να το χτυπήσω.Για τους πόλους έχεις δίκιο και φαίνεται πολύ καλό το πρόγραμμα αν και προσωπικά δεν το έχω. Και με το ζόρι να μάθω την πλευρά που βλέπουμε να μάθω και την πίσω. Αν όμως έχεις νεότερα ενημέρωσε μας, γιατί έχει ενδιαφέρων. Ταρσούδης ΓιώργοςΑλεξ/πολη Υπό κατασκευή / προσωρινόhttp://lunarcaptures.wordpress.com/
dimos Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 16, 2006 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 16, 2006 Εδώ είναι η επίμαχη περιοχή με φωτογραφίες lunar orbiter από το lpi: (~115 degrees East, 0 degrees North)http://www.lpi.usra.edu/resources/lunar_orbiter/bin/info.shtml?37http://www.lpi.usra.edu/resources/lunar_orbiter/images/aimg/i_136_m.jpgΔιακρίνονται μεταξύ άλλων οι κρατήρες:LoveTsiolkofskyAbul Wafa όλοι πολύ κοντά στην επίμαχη περιοχή. αλλά δεν διακρίνονται τα 2 ομόκεντρα εξογκώματα που έχει ο χάρτης του Redshift!! Mάλλον οι παραγωγοί του Redshift πρέπει να χουν κάνει κάποιο λάθος -Δεν εξηγείται αλλιώς- διότι αυτό που δείχνουν στο χάρτη τους, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα σε σχέση με αυτό που παρουσιάζει το σκάφος lunar orbiter. ΑΡΙΣΤΑΡΧΟΣ : Γεννήθηκε στην Σάμο. Είναι ο πρώτος καταγεγραμμένος άνθρωπος ο οποίος πρότεινε ηλιοκεντρικό μοντέλο του ηλιακού συστήματος.
aristarchus Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 16, 2006 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 16, 2006 Δημο/Γιωργο, Ισως οι καλυτεροι χαρτες της πισω πλευρας ειναι οι εξης: http://cseligman.com/text/moons/moonwest.htmhttp://cseligman.com/text/moons/moonmap.htmhttp://cseligman.com/text/moons/lunarfarside.htm Αν εχετε κατι καλυτερο, σας παρακαλω να με ενημερωσετε. Ομολογω οτι δεν γνωριζω την συγκεκριμενη περιοχη καθως ουτε την βλεπω στους προαναφερομενους συνδεσμους. Φιλικά, Αντώνης Αγιομαμίτηςhttp://www.perseus.gr
Γεώργιος Ταρσούδης Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 16, 2006 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 16, 2006 Δήμο και ο χάρτης του κ. Αντώνη δεν δίνει τέτοιο σχηματισμό : http://cseligman.com/text/moons/lunarfarside.htm Τι να πω, βασικά η farside είναι σαν τον Ερμή!!! μια χαρά είναι η μπροστά πλευρά. Αν βγάζαμε και βλέπαμε παιδιά την πίσω θα ήθελε χρόνια να μαθαίναμε τους κρατήρες. Ταρσούδης ΓιώργοςΑλεξ/πολη Υπό κατασκευή / προσωρινόhttp://lunarcaptures.wordpress.com/
Foehammer Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 16, 2006 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 16, 2006 Αν βγάζαμε και βλέπαμε παιδιά την πίσω θα ήθελε χρόνια να μαθαίναμε τους κρατήρες. Αλλο που δε θελουμε ομως ε? Ad Astra Per Asperawww.agapioselia.com
Γεώργιος Ταρσούδης Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 16, 2006 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 16, 2006 Αγάπιε θέλουμε απλά η μπροστά έχει τις θάλασσες - κοιλάδες - οροσειρές!!! Ταρσούδης ΓιώργοςΑλεξ/πολη Υπό κατασκευή / προσωρινόhttp://lunarcaptures.wordpress.com/
dimos Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 16, 2006 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 16, 2006 Παρεπιπτόντως, ξέρει κανείς για πιο λόγο η αθέατη πλευρά δεν έχει σχεδόν καθόλου θάλασσες και είναι γεμάτη κρατήρες;Διαφέρει πράγματι πάρα πολύ από την θεατή πλευρά! Είναι σχεδόν σαν δυο διαφορετικοί πλανήτες! ΑΡΙΣΤΑΡΧΟΣ : Γεννήθηκε στην Σάμο. Είναι ο πρώτος καταγεγραμμένος άνθρωπος ο οποίος πρότεινε ηλιοκεντρικό μοντέλο του ηλιακού συστήματος.
astrovox Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 16, 2006 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 16, 2006 Τhe far side of the Moon is rough and filled with craters. By comparison, the near side of the Moon, the side we always see, is relatively smooth. Since the Moon is rotation locked to always point the same side toward Earth, humanity has only glimpsed the lunar farside recently -- last century. The light highlands of the far side are older than the dark Maria of the near side. A thinner crust on the near side that allowed for more dark lava flows is thought to be the cause of differences between the two sides. The cause for the crust thickness differences is still being researched, however. Από: http://www.nasa.gov/multimedia/imagegallery/image_feature_25.html «I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
dimos Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 16, 2006 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 16, 2006 μάλιστα...Η θεατή πλευρά έχει λογικά λιγότερους κρατήρες λόγω ότι βρίσκεται η γη στη μέση ως φυσικό εμπόδιο...?!?παρόλα αυτά έχει κρατήρες, άρα -και πάλι λογικά- στο μακρινό παρελθόν η σελήνη δεν πρέπει να ήταν σε σύγχρονη τροχιά με τη Γη!Επίσης κάπου διάβασα ότι η σελήνη απομακρύνεται συνεχώς κάθε χρόνο λίγα εκατοστά από τη Γη!Στην αρχή του σχηματισμού της υπολογίζεται ότι ήταν μόλις 23000 χλμ μακριά! Τώρα είναι ~400.000 και απομακρύνεται... ΑΡΙΣΤΑΡΧΟΣ : Γεννήθηκε στην Σάμο. Είναι ο πρώτος καταγεγραμμένος άνθρωπος ο οποίος πρότεινε ηλιοκεντρικό μοντέλο του ηλιακού συστήματος.
aristarchus Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 16, 2006 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 16, 2006 Επίσης κάπου διάβασα ότι η σελήνη απομακρύνεται συνεχώς κάθε χρόνο λίγα εκατοστά από τη Γη!Δυο ποντους καθε χρονο ... οχι και κατι σπουδαιο αλλα βαλε μερικα εκκατομυρια χρονια και τα πραγματα αλλαζουν. Μαλιστα, το θεμα της εκλειψης (!) ειναι κατι "συγχρονο" αν το σκεφτεις ... Φιλικά, Αντώνης Αγιομαμίτηςhttp://www.perseus.gr
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα