Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε
Τηλέμαχε, απο φωτεινότητα πως πάει η όλη κατασκευή, γιατί δεν είμαι και πολύ καλός στα οπτικά...! :P Είναι μόνο για να βλέπεις φεγγάρι και κάνα πλανήτη;

Δεν το είχα προσέξει.. :oops:

Κυριώς για σελήνη και πλανήτες αλλά "πιάνει" άνετα και ΟΡΙΩΝΑ...τα φωτεινά deep δηλαδή...

όσο για τη στήριξη στον τρίποδα πρέπει μάλλον να δεις κάτι σε σφικτήρα για λάστιχα...ανάλογα βέβαια και το τρίποδο.. :wink:

• 7 μήνες αργότερα...
Δημοσιεύτηκε

Μη έχοντας τηλεσκόπιο...συνεπώς κανένα εξάρτημα (εννοώ προσοφθάλμιο)..

...σκέφτηκα να "παίξω" με αυτά που ήδη έχω και ότι βγει..... δηλαδή με κόστος 0 ευρώ! :)

-Ο φακός της φωτογραφίας είναι ένας Μ42 Ρώσσικος τηλεφακός 300mm f/4.5, όλο μέταλλο πολύ βαρύς.

-Αυτό που βλέπεται μπροστά μπροστά είναι ενσωματωμένο Lens Hood προσφέροντας πλήρης κάλυψη.

-Εκεί που τελειώνει από πίσω ο φακός είναι 2 Ιαπωνικά MC Teleconverter.

[...δηλαδή έγινε με εστιακή απόσταση 1200mm f/18...όπως και 600mm f/9]

-Πρόσθεσα ένα extension tube πίσω από τα teleconverter για να κάνω χώρο.

-Για προσοφθάλμιο ας το πω είναι ένα μεταλλικό κυλινδράκι με κάποια οπτικά στοιχεία (15mm διάμετρο και MC).

'Ηταν το πίσω μέρος ενός φακού που άννοιξσ..και σκέφτηκα ότι θα μπορούσε να δουλέψει.

Το σφήνωσα στο καπάκι όπου έκλεισα το extension tube. (είναι το πίσω προστατευτικό καπάκι των Μ42 φακών)

Και όλο αυτό το σύστημα δουλεύει όντος :) ...αλλά δεν ξέρω τι μεγένθυνση δίνει...

...αλλά με τα 2 teleconverter η μεγένθυνση είναι μεγαλύτερη από τα 15Χ70 κυάλια που έχω.

Εντάξει δεν είναι και τήποτα το φοβερό...δηλαδή στην οπτική απόδοση..αλλά εντάξει :)

Το πήγα έτσι όπως είναι στην φωτογραφία να το ελέξω στον Δία που φένεται από το μπαλκόνι μου..,

..και τον Δία μπορείς να τον δεις σαν μία χοντρή λαμπερή σφαιρωτή κουκίδα (πιο μεγάλη από ότι τον βλέπω με τα κυάλια).

και φαίνονται άνετα και τα φεγγαράκια του Δία (Δεν είναι 4 που φαίνονται? εγώ είδα 3).

Θα κάνω και άλλα τεστ...

***οι φώτο αποκάτω είναι από το κινητό μου βγαλμένες.

'Ελπις

8)

M42-fakos-TSC.JPG.362bce87c6403a0acd768e4603ab7b68.JPG

---

M42_fakos_TSC.JPG.305e6082e0cc955daf933543a0e09165.JPG

---

;) Έλπις ;)
Δημοσιεύτηκε

Διαβάζοντας τώρα αρκετά πράγματα για τα προσοφθάλμια και το focal length στα ξένα site..

πήγα καί άννοιξα ακόμη ακόμη ένα παλιό Μ42 φακό που έχω για να πάρω το πίσω κυλινδράκι με τα 3 στοιχεία (multi-coated)

Λοιπόν, διάβασα ότι το focal length ενός προσοφθαλμίου είναι εκεί που συγκεντρώνοναι οι ακτίνες φωτός,

έτσι πήγα έξω (με το κυλινδράκι) και σήκωσα ψηλά την παλάμη στον ήλιο και είδα πως οι ακτίνες συγκεντρώνονταν γύρω στα 15mm περίπου.

Πήρα το κυλινδράκι, το σφήνωσα σε ένα άλλο καπάκι και αύξησα και τα extension tubes.

(στην πιο πάνω φώτο έχω ένα extension tube)

Μείωσα το exit pupil γύρω στο 1+ mm.[Δεν ξέρω το ακριβές focal length για να βγάλω το exit pupil).

Πήγα και έστησα το τρίποδο.... έβαλα πάνω το όλο σύστημα :) και σκόπευσα στην απέναντι πολυκατοικία (150-200 μέτρα) σε ένα

φωτιζόμενο μπαλκόνι.........και......

Ουάου :D

Είχα το παράθυρο του μπαλκονιού μέσα στα μάτια μου \:D/

Πάντως ανεξαρτήτως ποιότητας... δεν λέω όχι στις δωρεάν μεγενθύνσεις :cheesy: (μηδενικό κόστος)

Θα το τεστάρω όταν γίνει πιο καλός ο καιρός (τρομακτική υγρασία) και στον ουρανό.

'Ελπις

Tair-3-Telescope.JPG.25c89e81630ff782ec157d2f0af751ff.JPG

;) Έλπις ;)
  • 4 εβδομάδες αργότερα...
  • 2 μήνες αργότερα...
Δημοσιεύτηκε

Για σας που έχετε κάνει αυτή την κατασκευή με τον τηλεφακό...

[...αλλά και όσοι έχετε τηλεσκόπιο μπορείτε να απαντήσετε ένα μέρος της ερώτησης..]

..................το exit pupil δεν είναι η διάμετρος του αντικειμενικού φακού του τηλεσκοπίου διά τις μεγενθύνσεις?

..................οταν εστιάζουμε το exit pupil δεν μένει σταθερό?

...θέλω να βρω τις μεγενθύνσεις του κατασκευάσματος μου.... αλλά μου συμβένει το εξής παράξενο:

[υπόψην ότι δεν έχω βάλει επάνω προσοφθάλμιο από αυτά που αγοράζουμε, εγώ το έκανα]

....όταν εστιάζω με τον τηλεφακό προς το άπειρο... το exit pupil μεγαλώνει.

....όταν εστιάζω σε κοντινές αποστάσεις, επίγεια, το exit pupil μικραίνει!!! :shock:

Γιατί??? :-k

..πιο exit pupil να πάρω από τα δύο για να βρω τις μεγενθύνσεις του κατασκευάσματος? :-k

Ευχαριστώ,

Έλπις

;) Έλπις ;)

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης