Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

:)

 

Αγαπητοί φίλοι,

 

Οφείλω να σας ενημερώσω για την θεσμοθέτηση ενός νέου Ομίλου με την επωνυμία: Σύλλογος Ερασιτεχνικής Αστρονομίας. ( Σ.Ε.Α )

Σε όλη την Ελλάδα, από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, σταδιακά δημιουργήθηκαν αρκετοί σύλλογοι με σκοπό την προώθηση της αγάπης προς την επιστήμη της Αστρονομίας και την επαφή του κοινού με την γοητεία των αστρονομικών φαινομένων. Η εργασία αυτών των συλλόγων και η κοινωνική τους κυρίως προσφορά υπήρξε μέχρι αυτήν την στιγμή σημαντική και ουσιαστική.

Ο Σ.Ε.Α συγκροτήθηκε από έναν πυρήνα έμπειρων ερασιτεχνών με σκοπό την συστηματική μελέτη και προαγωγή της παρατηρησιακής ερασιτεχνικής αστρονομίας στην πατρίδα μας καθώς και την συμβολή στην κατανόηση και προσέγγιση από το κοινωνικό σύνολο των αστρονομικών φαινομένων, στα πλαίσια που ευρύτερα υπαγορεύονται από την επιστήμη της αστρονομίας.

Για την επίτευξη των παραπάνω στόχων για πρώτη φορά στην Ελλάδα, εισάγουμε στο καταστατικό μας την θεσμοθέτηση της λειτουργικής δομής, με την μορφή Τομέων Εργασίας, ανά παρατηρησιακό αντικείμενο υπό την ευθύνη έμπειρων συντονιστών. Σκοπός μας είναι η πραγματοποίηση αστρονομικών παρατηρήσεων, η συνακόλουθη αρχειοθέτηση, αξιολόγηση και ανάλυση αυτών με δυνατότητα δημοσίευση τους.

Απευθυνόμαστε σε κάθε ενδιαφερόμενο προς τα ουράνια φαινόμενα, ανεξαρτήτως επιπέδου εμπειρίας, εξοπλισμού ή κατάρτισης.

Τα μέλη του συλλόγου μας στην παρούσα φάση 30, προέρχονται από διάφορες περιοχές της χώρας μας και συμμετέχουν ταυτόχρονα και σε άλλους συλλόγους καθώς εστιάζουμε στην ανταλλαγή γνώσεων, εμπειριών και ιδεών ανεξαρτήτως άλλων παραγόντων.

Δείγμα γραφής της εργασίας του Σ.Ε.Α, αποτελεί η ιστοσελίδα μας (www.hellas-astro.gr) στην οποία θα μπορέσετε να βρείτε τεχνικές αστρονομικής παρατήρησης σε πολλές περιπτώσεις για πρώτη φορά στην Ελληνική γλώσσα.

Η παρουσία μας στο 3ο συνέδριο ερασιτεχνικής αστρονομίας στην Χαλκιδική στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Το ιδρυτικό μας μέλος, Κωνσταντίνος Εμανουηλίδης πήρε το πρώτο βραβείο για την παρουσίαση της έρευνας του στους υπερκαινοφανείς αστέρες.

Ο καθηγητής του Α.Π.Θ Κος Σειραδάκης αποκάλεσε την παρουσίαση του γράφοντος (Παρατηρήσεις της ανώτερης ατμόσφαιρας της Αφροδίτης) επιστημονική εργασία δίνοντας συγχαρητήρια.

Ο Πέτρος Γεωργόπουλος (ιδρυτικό μέλος) δημοσίευσε την ανάλυση των παρατηρήσεων μας για την βροχή Λεοντιδών στο επίσημο περιοδικό της International Meteor Organization.

Ο Δημήτρης Κολοβός (ιδρυτικό μέλος) κατέγραψε σε ψηφιακή εικόνα (14/12/03), για πρώτη φορά στην σύγχρονη Ελλάδα κηλίδα στον πλανήτη Κρόνο. Οι παρατηρήσεις του χρησιμοποιήθηκαν από την ALPO Japan σε γράφημα μελέτης του φαινομένου.

 

Στις 24/1/2004 έλαβαν χώρα οι αρχαιρεσίες του συλλόγου μας οι οποίες ανέδειξαν και το πρώτο Δ.Σ για την περίοδο 2004-2006. Η σύνθεση αυτού έχει ως εξής:

 

Πρόεδρος: Ιάκωβος Στέλλας.

Αντιπρόεδρος: Πέτρος Γεωργόπουλος.

Γραμματέας: Γιάννης Μπελιάς.

Ταμίας: Μανόλης Καρδάσης.

Υπεύθυνος εκδόσεων/

Έφορος Δημ.σχέσεων Γρηγόρης Μαραβέλιας.

Μέλος: Ηλίας Αλεξόπουλος.

Μέλος: Ιάκωβος Στρίκης.

 

Ευχόμαστε ολόψυχα, έναστρους ουρανούς και σταθερή ατμόσφαιρα!

 

Ιάκωβος Ν. Στέλλας.

Δημοσιεύτηκε

Αγαπητοί φίλοι.

 

Θα ήθελα και εγω με την σειρά μου να εκφράσω την χαρά μου για την αναγγελία της ίδρυσης του νέου συλλόγου (ΣΕΑ) στην Αθήνα.Ενός συλλόγου ο οποίος θέλει να αγκαλιάσει όλους τους ενδιαφερόμενους για την ερασιτεχνική Αστρονομία ανεξαρτήτου εμπειρίας και εξοπλισμού με σκοπό όχι μόνο την συνάρθρηση των μελών για εξορμήσεις προς παρατήρηση, αλλά και την καταγραφή των παρατηρήσεων αυτών με τον καλύτερο δυνατό τρόπο,έτσι ώστε να είναι δυνατή η συλλογή και επεξεργασία των πληροφοριών και η δημοσίευση αυτών.

Και πάλι εκφράζω την χαρά μου και την προσμονή για ένα πιο δημιουργικό

και παρατηρησιακό μέλλον στον χώρο της ερασιτεχνικής αστρονομίας στην Ελλάδα.

 

Κολοβός Δημήτριος.

Δημήτριος Κολοβός
Δημοσιεύτηκε

:)

 

Αγαπητέ φίλε Δημήτρη,

συμμερίζομαι τον ενθουσιασμό σου για την δημιουργία και θεσμοθέτηση του συλλόγου μας.

Ως τόσο, νιώθω την υποχρέωση να προχωρήσω σε μία διευκρίνηση.

Σαφώς και ο σκοπός μας είναι η μελέτη και ερμηνεία των καταγραφών μας.

Από την άλλη, η οργάνωση εξορμήσεων για την απλή θέαση ουρανίων σωμάτων και μόνο δεν είναι κατά κανέναν τρόπο λιγότερο ουσιαστική από κάθε τι άλλο. Οι οργανωτές αλλά και γενικότερα οι θιασώτες των εξορμήσεων αυτών επιτελούν ένα πολύ σημαντικό έργο ισάξιο της πιό βαρυσήμαντης μελέτης. Οι άνθρωποι αυτοί με την άριστη τις περισσότερες φορές γνώση του ουρανού εισάγουν τον νεοεισερχόμενο με τον καλύτερο τρόπο.

Μελέτη, σημαίνει απλά... ανάγκη μεγάλου όγκου δεδομένων, ο οποίος απαιτεί μεγάλο αριθμό παρατηρητών. Στις εξορμήσεις λοιπόν ένας πιθανά μελλοντικός συστηματικός παρατηρητής κάνει τα πρώτα του βήματα. Η ερασιτεχνική αστρονομία, είτε στο πλαίσιο των εξορμήσεων, είτε σε αυτό της μελέτης και ερμηνείας των καταγραφών και ταυτόχρονα εξορμήσεων, εξελίσσεται συμπληρωματικά.

Όλοι οι τρόποι με τους οποίους βιώνουμε την αγάπη μας για την Αστρονομία είναι εξ' ίσου αξιέπαινοι όπως και απαραίτητοι.

 

Ιάκωβος Ν. Στέλλας

Δημοσιεύτηκε

Αγαπητέ μου φίλε Ιάκωβε.

 

Λυπάμαι αν η παραπάνω προσθήκη άφησε κάποιο κενό.

Φυσικά έχεις απόλυτο δίκαιο στα γραφόμενά σου όσον αφορά για τις εξορμήσεις και την θέαση των ουρανίων σωμάτων.Βεβαίως μην ξεχνάμε ότι και εγώ τα τελευταία 10 χρόνια είμαι λάτρης του νυχτερινού ουρανού με αμέτρητες εξορμήσεις για να δω και να χορτάσω τα εμπεριέχοντα του σύμπαντος.

Δράτοντας της ευκαιρίας,να εκφράσω για άλλη μία φορά την χαρά μου για τον ίδρυση του ομίλου μας.

 

Μετά τιμής.

Κολοβός Δημήτριος.

Δημήτριος Κολοβός

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης