Jump to content

Meade etx-70at Πληροφορίες για εναν αρχάριο.


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Γεια σας παιδιά.Θα ήθελα κάποιες πληροφορίες σχετικά με αυτό το τηλεσκόπιο που αγόρασα.(Η γνωστή προσφορά από το λιντλ.)

α)εχει 3 προσοφθάλμια των 25mm,12mm και 4mm και ένα φακό Barrlow 3x telenegative.Eρώτηση:είναι αρκετά και καλά αυτά τα τρία η θέλω και κάποια καλύτερα για πιο ορατά αποτελέσματα?

β)Μπορώ με το συγκεκριμένο τηλεσκόπιο να παρατηρήσω πλανήτες (π.χ Κρόνος),νεφελώματα και αστέρια η θα χρειαστώ κάτι μεγαλύτερο (π.χ etx-105) η κάποιους φακούς καλύτερους?

γ)Οτι πληροφορίες έχετε για αστροφωτογράφηση με το συγκεκριμένο μοντέλο και από που μπορώ να αγοράσω τα εξαρτήματα του.(Μένω Πειραιά αλλά ο Νομικός μου φάνηκε αρκετά ακριβώς. )

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟ ΠΟΛΥ.Οτι πληροφορίες μου δώσετε θα είναι σημαντικές για μένα,γιατί είχα και έχω μεράκι να ασχοληθώ με αυτό το χόμπι!!!!!Και τώρα μου δόθηκε η ευκαιρία για αυτό.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • Απαντήσεις 172
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Αντρέα,

το τηλεσκόπιο αυτό είναι ένα παιχνίδι, και δεν αξίζει ούτε λεφτά να ξοδέψεις για προσοφθάλμιους ούτε να κάνεις σχέδια για φωτογράφηση.

Με την ευκαιρία θέλω να σου επισημάνω οτι:

* αντί να υποβάλλεις ερώτημα μόλις γραφτείς στο forum, κάνε τον κόπο να ψάξεις μήπως οι απορίες σου έχουν απαντηθεί στο παρελθόν

* γνώμη για τηλεσκόπιο να ζητάς πριν το αγοράσεις, κι όχι μετά.

Άγγελος

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Εγώ θα διαφωνήσω με το Άγγελο και να πω ξεκίνα να κάνεις φωτογράφηση.

Μάλιστα για Σελήνη είναι μια χαρά. Αν θέλεις να πάρεις προσοφθάλμια ποιο ποιοτικά θα σου φανούν χρήσιμα και για το μεταγενέστερο τηλεσκόπιο σου.

Πάνω κάτω στις τιμές για αντάπτορες είναι ίδια σε όλους τους Έλληνες προμηθευτές. Δες τι φωτογραφική έχεις και αγόρασε τον κατάλληλο.

Το ίδιο τηλεσκόπιο και το bresser το πήρε και ο σύλλογος μου ΣΕΑΘ, φυσικά για εκπαιδευτικούς λόγους.

 

Aν έχεις laptop πάρε και μια web camera κατά προτίμηση Toucam (και θα είναι ποιο εύκολη η φωτογράφηση λόγο βάρους φωτογραφικής και καλύτερα φυσικά για πλανήτες και για close up στην Σελήνη). Απλά δεν θα έχεις μεγέθυνση μεγάλη!!! είναι μικρό το τηλεσκόπιο.

 

Αν σε αρέσει και η επίγεια φωτογράφηση είναι σαν να έχεις στην φωτογραφική σου μηχανή έναν τηλεφακό 350mm.

 

Επίσης αν κάποτε πάρεις πχ 8 ιντσό το κάνεις αυτό οδηγητικό με έναν barlow 2X θα έχεις 700mm.

 

Εξάλλου 200 € δεν είναι λεφτά που να λέμε έκανες κακή αγορά.

 

Κάπως έτσι ξεκινήσαμε όλοι μας, καλή συνέχεια, και καλά Χριστούγεννα.

 

Φιλικά Γιώργος

Ταρσούδης Γιώργος

Αλεξ/πολη

George Tarsoudis

Υπό κατασκευή / προσωρινό

http://lunarcaptures.wordpress.com/

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φίλε Αγγελε θα συμφωνήσω με τα λεγόμενα σου αλλά όταν δεν κατέχεις κάτι και δεν έχεις κάποιον να σε καθοσηγήσει αγοράζεις αυτό που σου κάθεται καλύτερα στο μάτι(δυστυχώς).Όσο για της ''γνώμες''σε πληροφορώ ότι πιο πολύ με μπέρδεψαν παρά με κατεύθυναν σε κάποιο τηλεσκόπιο.Γιώργο σε ευχαριστώ για τις πληροφορίες σου αλλά αν μπορούσες να μου τα κάνεις πιο λιανά για τους φακούς θα ήτανε ακόμα καλύτερα,για να μπορέσω έστω να βελτιώσω την παρατήρηση μου με το etx.Tώρα η αγορά έγινε οπότε δεν μπορώ να κάνω κάτι θα πορευτώ με αυτό για αρχή.Μέλημα πρώτο είναι να αγοράσω ένα καλό βιβλίο με αστροχάρτες και πλανήτες για να μάθω τουλάχιστον τον ουρανό.Αν έχεις να μου προτείνεις κάτι εσύ και όλοι οι φίλοι εδώ στο φόρουμ είναι δεκτό.Και κάτι τελευταίο και κλείνω.Αν μπορείτε να μου πείτε πως θα το καλλιμπράρο γιατί δεν στοχεύει σωστά.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΑΙΔΙΑ.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φίλε Ανδρέα, δυστυχώς το να κάνεις μια λανθασμένη κίνηση αγοράς όσον αφορά το συγκεκριμένο χόμπυ, είναι κάτι το πολύ πιθανό.Όλοι πάνω κάτω την έχουμε πατήσει αλλά μαθαίνουμε απο τα λάθη μας.Δεν θα σου κρύψω οτι το τηλεσκόπιο που διαθέτεις δεν είναι και οτι καλύτερο για αρχή, αλλά η διάμετρος των 2.8 ιντσών πιστεύω είναι ικανή να σου δώσουν ωραία είδωλα σελήνης όπως και πλανητών.Για νεφελώματα και γαλαξίες όμως, λίγο δύσκολο το βλέπω. :( Όσον αφορά το βιβλίο που ψάχνεις, νομίζω είναι γνωστό πλέον οτι χρειάζεσαι το NightWatch.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αν μπορείτε να μου πείτε πως θα το καλλιμπράρο γιατί δεν στοχεύει σωστά.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΑΙΔΙΑ.

 

Βαζεις το τηλεσκοπιο στον τριποδα με τον σωληνα να στοχευει κατακορυφα και κοιτωντας απο τον προσοφθαλμιο το περιστρεφεις με λυμενο το φρενο ορθης αναφορας.. τα αστρα πρεπει να διαγαφουν τοξα με κεντρο το κεντρο του πεδιου αν οχι μετακινεις λιγο σε υψος το σωληνα με το χειριστηριο και επαναλαμβανεις εως οτου διαγραφουν τοξα με κεντρο το κεντρο του πεδιου. Οταν το επιτυχεις ξεσφιγγεις τον κυκλο αποκλισης οπως ξεσφιγγεις μια βιδα, βαζεις την ενδειξη στο 90 και τον ξανασφιξεις και εισαι ΟΚ!

Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Γιώργο σε ευχαριστώ για τις πληροφορίες σου αλλά αν μπορούσες να μου τα κάνεις πιο λιανά για τους φακούς θα ήτανε ακόμα καλύτερα,για να μπορέσω έστω να βελτιώσω την παρατήρηση μου με το etx.

 

Για τους φακούς Ανδρέα απλά να σου πω ότι για να βρίσκεις απλά το τι μεγέθυνση κάνει ο κάθε φακός με το τηλεσκόπιο σου απλά :

 

Μεγέθυνση = Εστιακή απόσταση τηλεσκόπιο σου / Εστιακή απόσταση προσοφθάλμίου που θα χρησιμοποιήσεις

 

Παράδειγμα :

Το τηλεσκόπιο σου έχει ΕΑ= 350mm και εσύ χρησιμοποιήσεις ένα προσοφθάλμιο με ΕΑ = 4mm, θα πάρεις μεγέθυνση 87.5Χ.

Αν χρησιμοποιήσεις και barlow πχ 2Χ θα αυξηθεί Χ2 η μεγέθυνση σου άρα 175Χ.

 

Μερικά χρήσιμα site για να δεις :

http://www.weasner.com/etx/menu.html

http://astronomy.customer.netspace.net.au/default.htm

 

Φιλικά Γιώργος

Ταρσούδης Γιώργος

Αλεξ/πολη

George Tarsoudis

Υπό κατασκευή / προσωρινό

http://lunarcaptures.wordpress.com/

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

φίλε Γιώργο σε ευχαριστώ πολύ αν και δεν το έχω εμπεδώσει ακόμα αυτό που μου είπες θα το προσπαθήσω.ελπίζω να μην σας κουράζω.Μια απορία είναι:όταν σηκώσω τον σωλήνα κατακόρυφα σφίγγω το φρένο?
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ναι, και κανεις μικροδιορθωσεις με το χειριστηριο. Το φρενο της αποκλισης εννοω, το αλλο λυμενο ωστε να στρεφεις γρηγορα το τηλεσκοπιο με το χερι. Ο σκοπος ειναι να καλιμπραρεις τον κυκλο αποκλισης, αλλιως οταν δειχνει 0 ο σωληνας δεν θα ειναι οριζοντιος. Σε μενα ηταν καμμια 30ρια μοιρες εκτος!!!

Η διαδικασια δεν εξηγειται στο απαραδκετο εγχειριδιο.

Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

ΟΚ Γιώργο το κατάλαβα μόνο που η μέρα δεν ενδεικνύεται σήμερα γιατί έχει συννεφιά εδώ στον Πειραιά οπότε δεν θα μπορώ να δω τίποτα.Υπομονή μέχρι την επόμενη ξαστεριά.Αν κατάλαβα Γιώργο έχεις το ίδιο μοντέλο έτσι?
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φίλε Ανδρέα γεια σου,

Εγώ χτες βράδυ έκανα την πρώτη και πετυχημένη χρήση του ETX70 (αν και πάγωσα μια ώρα έξω στους 5 βαθμούς)!

Δεν μπορώ να πω πως δυσκολεύτηκα πολύ, απλά ακολούθησα τις οδηγίες από το φυλλάδιο, που είναι πάντως λιγάκι παράξενα μεταφρασμένες, αλλά γενικά σωστές.

 

Συνοπτικά, κάνεις τα παρακάτω (νομίζω λίγο διαφορετικά από όπως τα γράφει ο φίλος Γιώργος, πάντως εγώ έτσι τα κατάφερα):

(1) Τοποθετείς το τηλεσκόπιο οριζοντιωμένο στη βάση του (ελέγχεις με την φυσαλίδα/αλφάδι στο τριπόδι). Βάζεις τον βασικό φακό (ΜΑ25mm), φτιάχνεις το focus με κάποια τυχαία αστέρια και ανάβεις το Autostar.

(2) Βάζεις ημερομηνία / ώρα και επιλέγεις site = Athens (εγώ τώρα είμαι Εύβοια), αυτά το manual λέει ότι δεν χρειάζονται, αλλά πως θα ξέρει το μηχάνημα ότι ένα αστέρι είναι εμφανές ή όχι, εγώ έβαλα τα σωστά πάντως (δηλαδή Athens μιας και δεν υπάρχει και τίποτα έτοιμο/καλύτερο).

(3) Φτάνεις στο Autostar στο Setup:Allign

(4) Με ελεύθερα τα φρένα πάνω-κάτω και αριστερά δεξιά φέρνεις τον σωλήνα σε σχεδόν οριζόντια θέση (πρέπει η αριστερή ένδειξη να δείχνει 0) εμένα πάντως έτσι ο σωλήνας είναι περί τις 10-20 μοίρες πάνω, μετά στρέφεις τον σωλήνα προς βορρά (ο πολικός αστέρας είναι πάντα εύκολος στόχος). Όλα αυτά είναι στο περίπου, αλλά όσο καλύτερα στοχεύεις τόσο ευκολότερα στην συνέχεια. Μετά σφύγγεις όλα τα φρένα.

(5) Επιλέγεις Allign : Easy/2 star/1 star. 2 καλύτερα, εμένα και με 1 μια χαρά δούλεψε. Εγώ (προφανώς) επέλεξα τον Aldebaran (Λαμπαδίας) που κάνει μπαμ το βράδυ τέτοια εποχή και είναι ο ευκολότερος ίσως στόχος.

(6) το τηλεσκόπιο πάει στον αστέρα (στο περίπου) και ζητά επιβεβαίωση. Εσύ απλά με τα 4 βελάκια κεντράρεις το τηλεσκόπιο στο αστέρι που επέλεξες, επιβεβαιώνεις και τελείωσες!!! Να επισημάνω ότι κατά πάσα πιθανότητα η αρχική πρόταση του τηλεσκόπιου είναι εκτός του πεδίου του τηλεσκόπιου.

(7)Μετά από το Select Item : Object διαλέγεις ό,τι θες και το ETX σε πάει μια χαρά και κάνει και tracking όσο εσύ παρατηρείς. Αν διαλέξεις κάτι που δεν είναι πάνω από τον ορίζοντα το Autostar στο λέει και ζητάς κάτι άλλο. Εγώ χτες είδα Ανδρομέδα, Πλειάδες, Υάδες, Ωρίωνα και διάφορα αστέρια. Πάντα ο στόχος ήταν εντός του πεδίου (όχι στο κέντρο αλλά μέσα). Πολύ χρήσιμο και το Tonight's Best!!! ειδικά αν δεν ξέρεις (από εμπειρία) τι να δεις την συγκεκριμένη ώρα/μέρα. Κρίμα που χτες δεν υπήρχε κανένας διαθέσιμος πλανήτης (ορατός από το ETX70). Προσωπικά πρώτη φορά είχα εμπειρία από ηλεκτρονικό (Autostar, Goto, Tracking) μηχανισμό σε τηλεσκόπιο και εντυπωσιάστικα από την ακρίβεια!!! Πάντως δεν εντυπωσιάστηκα από την οπτική απόδοση που είναι μάλλον μέτρια (κάτι καλύτερο από τα απλά κυάλια θα έλεγα). Η προηγούμενη εμπειρία μου είναι από διοπτρικό 80mm (το έχω από 15 χρονών) και από κάποια κατοπτρικά φίλων/γνωστών.

 

Ελπίζω να βοήθησα...

 

Αααα... σήμερα με το GPS υπολόγισα ακριβές στίγμα και ώρα και έφτιαξα ένα νέο Site στο Autostar με τα ακριβή στοιχεία, αλλά δυστυχώς λόγω συννεφιάς είναι αδύνατο να κάνω νέα δοκιμή...

 

Καλά Χριστούγεννα σε όλους!

 

Αργύρης

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ευχαριστώ Αργύρη για τις πληροφορίες.Εγω δεν είμαι καθόλου έμπειρος οπότε μου ήτανε δύσκολο εχθές να δω κάτι.Θα το παλέψω και όλο και κάτι θα βγει.Πάντως πρέπει να θέλει καλλιμπράρισμα.Ελπίζω κάποια στιγμή να βρεθούμε από κοντά μια που είμαστε και οι δυο από Αθήνα και να μου δώσεις λιγάκι τα φώτα σου. :D :D Χρόνια πολλά σε όλους και καλές γιορτές.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ανδρέα δεν είναι δύσκολο, με λίγη επιμονή και τύχη (και ένα καλό μπουφάν για το κρύο) θα τα καταφέρεις στα σίγουρα...

 

Απλά διάβασε καλά το φυλλάδιο πριν βγεις έξω, και κάνε δοκιμές (στο περίπου) για να εκπαιδευτείς στην ζεστασιά του σαλονιού σου, έτσι όταν βγεις έξω όλα θα είναι ευκολότερα. Επίσης μελέτησε προκαταβολικά και ένα χάρτη του ουρανού πριν βγεις για να ξέρεις τι να ψάξεις έξω.

 

Εγώ αφιέρωσα 2-3 ώρες μελέτης/δοκιμών μέσα, ήμουν έτσι σχεδόν σίγουρος ότι κατάλαβα πως δουλεύει το σύστημα, και μετά βγήκα έξω... Η προετοιμασία γενικά δευκολύνει πολύ, στα πάντα.

 

Όσο για την εμπειρία που λες και τα "φώτα" μου, εγώ είμαι απλά ένας "νάνος" ερασιτεχνικών γνώσεων και εδώ τριγύρω υπάρχουν πολλά "super nova" (το εννοώ), οπότε και οι δύο έχουμε (με χαρά) να λαμβάνουμε από την παρέα!!!

 

Προσωπικά είχα να κάνω αστρονομική παρατήρηση 1,5 χρόνο (από το Ερασιτεχνικό Συνέδριο το Σεπτέμβρη του 2005 στο Κρυονέρι, όπου θαύμασα διάφορα "εργαλεία" φίλων του Astovox, το δικό μας είναι ένα ωραίο παιχνίδι) και παλαιώτερα από 10+ χρόνια, απλά ανέσυρα μνήμες από τα παιδικά/εφηβικά μου χρόνια... και χαίρομαι που το Lidl μου έδωσε ένα τέτοιο απρόσμενο δώρο αυτά τα Χριστούγεννα...

 

Καλή Επιτυχία & Καλά Χριστούγεννα!!!

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δηλαδη για να καταλαβω θα με βοηθησει σαν οδηγιτικο τηλεσκοπειο αυτο το etx για να μπορει να μου βρισκει αντικειμενα και εγω υστερα να τα εστιαζω με το 8ιτσο μου?
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το οδηγητικό χρησιμοποιείται στην αστροφωτογράφηση.Είναι ένα "τηλεσκοπιάκι" με υψηλή μεγένθυση το οποίο χρησιμοποιεί ο αστροφωτογράφος έχοντας πάντα ένα αστέρα ακίνητο στο πεδίο του ώστε να μπορεί να επιτύχει υψηλές εκθέσεις... :wink: Δεν έχει σχέση με το goto.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Να σου πω..κάνει πολύ καλή δουλειά σε πλανήτες,σελήνη,ήλιο άλλα οι 6 ίντσες είναι και αρκετά ικανοποιητικές στο βαθύ ουρανό....

 

Αν ήταν 8 ιντσο θα είχε πιο φωτεινά είδωλα..θα έβλεπες ουσιαστική διαφορά στον βαθύ ουρανό!

 

Αν εννοούσες τίποτα ποιο συγκεκριμένο διευκρίνησε..

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δηλαδη εχω καλες δυνατοτητες τον βαθυ ουρανο?Αμα του δωσω 900 μεγενθηση θα μπορει να τη δεχτει και οι ειονες θα ειναι καλυτερες?
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

900 μεγένθυση??? δεν νομίζω να πιάνει τις 900 μεγενθύσεις το τηλεσκόπιο σου αλλά και να τις έπιανε θα ήταν άχρηστες!!!!!!λόγω των συνθηκών που επικρατούν στην ατμόσφαιρά!!!σπάνια ανεβαίνουμε πάνω απο τις 300 μεγενθύσεις...Πως υπολόγισες το 900??

 

Επιπρόσθετα,στον βαθύ ουρανό δεν θέλουμε μεγάλες μεγενθύσεις,γιατί όσο ανεβάζεις μεγένθυση χάνεις σε φωτεινότητα...και στον βαθύ ουρανό θέλουμε ΦΩΤΕΙΝΑ είδωλα..

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πρωτον το υπολογισα 1200mm/4mm(προσοφθαλμιο) x 3 barlow. Υστερα δεν μου απαντησες θα εχω ικανοποιητικη ποικιλια απο αντικειμενα βαθυ ουρανου(παντα μιλαμε για εξω απο την πολη γιατι απο οτι γνωριζω η φωτρυπανση τα κατατρεφει ολα)

 

 

ΥΓ. Οσο λιγοτερη φωτορυπανση τοσο καλυτερος βαθυς ουρανος?

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Με 900 μεγενθύσεις δεν πρόκειται να δεις ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ απο βαθύ ουρανό!!!!!!!!!!!!!!!!! θέλεις λίγες μεγενθύσεις ώστε να έχεις φωτεινά είδωλα.

 

Η ικανοποιητική ποικιλία είναι σχετική,πάντως έχεις αρκετα μεγάλη ποικιλία και ΒΑΣΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ για να έχεις καλύτερα και περισσότερα ειδώλα είναι ο ουρανός χωρίς φωτορύπανση!!!!!!!

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Οκ ευχαριστω.

 

 

Επειδη απο οτι καταλαβω τελειωσαν τα etx70 αν τα ξανα βρεις μπροστα σου να τα πουλανε χτηπα μου ενα πμ γιατι με ενδιαφερει

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης