Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε
Καταρχήν Χρόνια πολλά σε όλους και Καλή Χρονιά :!: Σήμερα κοιτούσα κάτι photo από εκλείψεις του ήλιου και σκεφτόμουν ότι για να τις παρατηρήσει κάποιος πρέπει να περιμένει αρκετό καιρό ώστε να γίνει κάποια έκλειψη στην περιοχή του και αν του το επιτρέπει ο καιρός να κάνει παρατήρηση-φωτογράφηση.Ξαφνικά μου ήρθε μία ιδέα :idea: Δε ξέρω κατά πόσο είναι πραγματοποιήσιμη.Σκέφτηκα λοιπόν να φτιάξουμε ένα δίσκο από μέταλλο ώστε να είναι σταθερό και να το τοποθετήσουμε σε κάποια απόσταση μπροστά από το τηλεσκόπιο.Έτσι θα μπορούμε όποια στιγμή θέλουμε να δημιουργούμε τεχνητή έκλειψη ηλίου και να φωτογραφίζουμε το ηλιακό άνεμο.Αλλα αυτό που δε γνωρίζω είναι πως θα υπολογίσω το μέγεθος του δίσκου που θα φτιάξω και την απόσταση από το μπροστά μέρος του τηλεσκοπίου που θα το τοποθετήσω.Εάν γίνεται αυτό μπορεί κάποιος να βοηθήσει πως θα τα υπολογίσω :?:
Δημοσιεύτηκε

Ιακωβε,

Αυτο που περιγραφεις λεγεται "occulting bar" η στην περιπτωση του ηλιου "occulting disc". Ειναι κατι που εχω σκεφτει και εγω αλλα δεν το εχω ψαξει. Φυσικα θα ειναι κατι ιδιατερα επικινδυνο επειδη με το ελαχιστο σφαλμα (πχ. στην οδηγηγη) και θα εχουμε πρωτη θεση στον καυτο ηλιακο δισκο.

Φιλικά,

Αντώνης Αγιομαμίτης

http://www.perseus.gr

Δημοσιεύτηκε
Το πρόβλημα, όμως, είναι η σκέδαση του φωτός στην ατμόσφαιρα άρα δε μπορεί να εμποδιστεί όλο το φως του ήλιου όπως στην ολική έκλειψη ηλίου. Σε μεγαλύτερα υψόμετρα ίσως η επίδραση είναι μικρότερη.
«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Δημοσιεύτηκε
Καταρχήν Χρόνια πολλά σε όλους και Καλή Χρονιά :!: Σήμερα κοιτούσα κάτι photo από εκλείψεις του ήλιου και σκεφτόμουν ότι για να τις παρατηρήσει κάποιος πρέπει να περιμένει αρκετό καιρό ώστε να γίνει κάποια έκλειψη στην περιοχή του και αν του το επιτρέπει ο καιρός να κάνει παρατήρηση-φωτογράφηση.Ξαφνικά μου ήρθε μία ιδέα :idea: Δε ξέρω κατά πόσο είναι πραγματοποιήσιμη.Σκέφτηκα λοιπόν να φτιάξουμε ένα δίσκο από μέταλλο ώστε να είναι σταθερό και να το τοποθετήσουμε σε κάποια απόσταση μπροστά από το τηλεσκόπιο.Έτσι θα μπορούμε όποια στιγμή θέλουμε να δημιουργούμε τεχνητή έκλειψη ηλίου και να φωτογραφίζουμε το ηλιακό άνεμο.Αλλα αυτό που δε γνωρίζω είναι πως θα υπολογίσω το μέγεθος του δίσκου που θα φτιάξω και την απόσταση από το μπροστά μέρος του τηλεσκοπίου που θα το τοποθετήσω.Εάν γίνεται αυτό μπορεί κάποιος να βοηθήσει πως θα τα υπολογίσω :?:

αν καταλαβα καλα αναφερεσαι στον στεμματογράφο.....

πραγματοποείται σε αστεροσκοπεία και δημιουργούν τεχνιτές εκκλείψεις ηλίου.... :o

scooby doobi dooo!!!!!!
Δημοσιεύτηκε

Ιάκωβε, η μέθοδος που σκέφτεσαι είναι αδύνατον να πραγματοποιηθεί γιατί για να γίνει σωστή απόκρυψη (έκλειψη), πρέπει απαραίτητα ο Ήλιος και ο τεχνητός δίσκος να είναι ταυτόχρονα εστιασμένοι. Αυτό απαιτεί την τοποθέτηση του τεχνητού δίσκου πολλές εκατοντάδες μέτρα (ορθότερα, λίγα χιλιόμετρα) μακριά από το τηλεσκόπιο, συνεπώς αδύνατον. Γι αυτό, οι στεμματογράφοι έχουν τον τεχνητό δίσκο στην εστία του τηλεσκοπίου, λύση που απαιτεί και επίλυση άλλων τεχνικών θεμάτων και συμβιβασμούς.

Φιλικά, Στέφανος

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Δημοσιεύτηκε
Κύριε Στέφανε μήπως θα μπορούσατε να δώσετε περισσότερες τεχνικές πληροφορίες :?: Δηλ θα μπορούσα να πάρω ένα τηλεσκόπιο που δίνουν κατά καιρούς τα lidl και να πειραματιστώ πάνω εκεί :?: Θα το πάρω από τα lidl ώστε αν χαλάσει αν μη με νοιάζει(λόγο φτηνού κόστους):) Είναι δυνατόν δηλ να φτιαχτεί κάτι τέτοιο :?:
Δημοσιεύτηκε

Όπως ανέφερα και νωρίτερα, υπάρχουν πολλά ζητήματα που πρέπει να λυθούν αν ο δίσκος απόκρυψης τοποθετηθεί στην εστία του τηλεσκοπίου. Σε ένα οποιοδήποτε ερασιτεχνικό τηλεσκόπιο, εκτός από τα άλυτα προβλήματα υπερθέρμανσης, ο εστιαστής (focuser) δεν επιτρέπει καμιά αποτελεσματική κατασκευή, αφού το λιγοστό φως του στέμματος θα χάνεται μέσα στην πολύ μεγαλύτερη ποσότητα ανακλώμενου φωτός από το δίσκο απόκρυψης, και φωτός από τη διάχυση της ατμόσφαιρας. Εννοείται πως αποκλείεται εντελώς μια κατασκευή σε τηλεσκόπιο του Lidl(!). O στεμματογράφος είναι πολύ εξειδικευμένη (και ογκώδης) κατασκευή ακριβείας, γιατί πρέπει να διαχειρίζεται τεράστιες και επικίνδυνες ποσότητες θερμότητας και φωτός.

Φιλικά, Στέφανος

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Δημοσιεύτηκε
Βρήκα ένα DVD που είχε δώσει παλαιότερα το περιοδικό Hiteck(τεύχος Μαΐου 2003) με τίτλο ηλιακές καταιγίδες.Έκατσα και το είδα και μέσα περιέγραφε περιληπτικά πως λειτουργεί ο στεμματογράφος.Απο ότι είδα είναι αρκετά απλή κατασκευή αν βρει κάποιος τα υλικά...Μπορώ να ανεβάσω φωτογραφίες ή είναι παράνομο :?:

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης