Κωνσταντίνος Τσατσαρούνος Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 15, 2004 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 15, 2004 Στις 6 του παρόντος μηνός Μάρτίου παράτήρησα το φεγγάρι διπλάσιο σε μέγεθος απο ότι συνήθως, φαινόμενο που έχω παρατηρήσει άλλη μία φοράένα μήνα πρίν, αναρωτιέμαι αν είναι φυσιολογικό, γιατί και ο Πτολεμέος προέβλεψε κάτι τέτοιο στις εξισώσεις του αλλά καταρίφθηκε επειδή αυτό δεν συνέβαινε, έτσι καταλάβαμε ότι η σελήνη εκτελεί και αυτή ελλειπτική τροχιά. Εν τέλει παρατήρησα σωστά ή τα μάτια μου έκαναν πουλάκια;;; Για το αρχείο σας!!!
aristarchus Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 15, 2004 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 15, 2004 Φίλε Κωνσταντίνε, Λυπάμαι αλλά μιλάμε για πουλάκια. Η μέγιστη διαφορά είναι περίπου 13% . Φιλικά, Αντώνης Αγιομαμίτηςhttp://www.perseus.gr
Heal Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 16, 2004 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 16, 2004 Αυτό που είναι γεγονός είναι ότι το φεγγάρι κατά την ανατολή του και τη δύση του φαίνεται πολύ μεγαλύτερο, και ίσως κάτι τέτοιο να παρατήρησες Κωνσταντίνε. Στην εξήγηση αυτού του θέματος χωράει πολλή συζήτηση. Η διάθλαση δεν μπορεί να εξηγήσει το φαινόμενο μιας και οι μεταβολές λόγω διάθλασης υφίστανται μόνο πολύ κοντά στον ορίζοντα, είναι μικρότερες και δρουν παραμορφωτικά παρά μεγεθυντικά. Μια άλλη εκδοχή που παίζει αρκετά είναι το γεγονός ότι το φεγγάρι φαίνεται μεγαλύτερο επειδή όταν είναι κοντά στον ορίζονται φαίνεται μεγαλύτερο μιας και το συγκρίνουμε με δένδρα σπίτια κλπ. Το πρόβλημα είναι οτι το φεγγάρι μπορεί να φανεί μεγαλύτερο πάνω από τον θαλασσινό ορίζοντα όπου δεν έχεις με τι να το συγκρίνεις. Την πιο ικανοποιητική εξήγηση την έχω ακούσει από την παρουσίαση που είχαν κάνει τα μέλη της Αστρονομικής Εταιρείας Ρόδου στο συνέδριο της Κέρκυρας, όπου με λίγα λόγια είχαν αναφέρει ότι κοιτώντας κάτι ευθεία μπροστά σου φαίνεται μεγαλύτερο σε αντίθεση με το αν κοιτάς κάτι που βρίσκεται από πάνω σου οπότε θα φαίνεται μικρότερο και αυτό ισχύει γενικά (όχι μόνο για το φεγγάρι αλλά και οι αστερισμοί φαίνονται πιο εκτεταμένοι κοντά στον ορίζοντα). Φυσικά δεν αλλάζει μέγεθος απλά πρόκειται για το υποκειμενικό αίσθημα του πόσο μεγάλο είναι κάτι. Ένας λογικό τεστ αυτής της εξήγησης θα ήταν η παρατήρηση του ουρανού από κάποιον που θα ήταν ξαπλωμένος, οπότε θα έπρεπε να βλέπει τους σχηματισμούς πιο εκτεταμένους.
Κωνσταντίνος Τσατσαρούνος Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 16, 2004 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 16, 2004 Φίλε aristarhus δε νομίζω ότι είδα πουλάκια αλλά όντως μου φάνηκε περίεργο να δώ τόσο μεγάλο το φεγγάρι.Φίλε εξωγίηνε ευχαριστώ για τη εξήγηση του φαινομένου! Για το αρχείο σας!!!
dimitris Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 16, 2004 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 16, 2004 Αυτό το θέμα απασχολεί πάρα πολύ καιρό την Φυσική. Πάντως καλό θα ήταν να μετρήσουμε με ένα διαστημότετρο την φαινόμενη διάμετρο της Σελήνης (χωρίς χρήση τηλεσκοπίου) την επόμενη φορά που θα έχουμε Πανσέληνο όταν η Σελήνη είναι χαμηλά στον ορίζοντα και όταν είναι σχετικά ψηλά και να δώσουμε τις τιμές μας όλοι μαζί στο Astrovox. Να πάρουμε και την απόσταση Γής-Σελήνης εκείνη τη μέρα, την διάμετρο της Σελήνης την έχουμε. Άρα μπορούμε να λύσουμε την απορία μας, με νούμερα πια. Πλάκα κάνω παιδιά.......... Φίλε Αρίσταρχε μια ερώτηση για αυτό που έγραψες για την διαφορά 13% εννοείς διαφορά που προέρχεται μεταξύ των θέσεων από χαμηλά στον ορίζοντα και πχ στις 50ο ψηλά ; Δηλαδή : Σελήνη χαμηλά στον ορίζοντα πχ διάμετρος : 30' πρώτα λεπτά της μοίρας Σελήνη ψηλά σε σχέση με ορίζοντα πχ διάμετρος 30' Χ 0,87 =26' πρώτα λεπτά της μοίρας (για διαφορά -13%) Παρακαλώ απάντησε αν κατάλαβα καλά; Φιλικά, Δημήτρης ΠρασόπουλοςΑλεξανδρούπολη/ Κομοτηνήhttp://prasopoulosdimitrios.blogspot.com/
aristarchus Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 16, 2004 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 16, 2004 Φίλε Δημήτρη, Απλά μιλάμε για τις αποστάσεις της σελήνης (περιγη και απογη) ... Απογη ειναι περιπου 404.000 χλμΠεριγη ειναι περιπου 357.000 χλμ Δηλαδη: 404.000 / 357.000 ~ 1,13 Π.χ. 24-04-2004: Απογη @ 405402 χλμ06-05-2004: Περιγη @ 359811 χλμ Λογος = 405402 / 359811 = 1,1267 Φυσικά κατι παρόμοιο ισχυει και για τον ηλιο (περιηλιον και αφηλιον) οπου ο λογος ειναι πολυ μικροτερος (περιπου 1,03 απο οτι θυμαμαι). Ο λογος για περι/απο γη/ηλιον ειναι η ελλειπτικη τροχια της γης με τον ηλιο και της σεληνης με την γη. Φιλικά, Αντώνης Αγιομαμίτηςhttp://www.perseus.gr
dimitris Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 17, 2004 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 17, 2004 Η διαφορά 13% αφορά την απόσταση Γής-Σελήνης. ΟΚ Ευχαριστώ. Φιλικά, Δημήτρης ΠρασόπουλοςΑλεξανδρούπολη/ Κομοτηνήhttp://prasopoulosdimitrios.blogspot.com/
Κωνσταντίνος Τσατσαρούνος Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 17, 2004 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 17, 2004 Αγαπητοί φίλοι!Σας ευχαριστώ για τις πληροφορίες που παρέχεται και σας πληροφορώ ότι υπολόγισα περίπου τις συνθήκες που συμβαίνει αυτό το φαινόμενο και την επόμενη φορά που θα συμβεί μπορώ να το φωτογραφήσω, γεγονός που σημαίνει ότι σύντομα θα δημοσιευτεί η εν λόγω φωτογαφία, που θα μας επιτρέψει να μάθουμε περισσότερα για το πως είναι δυνατόν κάποια στιγμή να νομίζουμε ότι τα μάτια μας κάνουν πουλάκια! Για το αρχείο σας!!!
coyote21 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 19, 2004 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 19, 2004 Αστροφιλοι γεια και χαρα! Για το συγκεκριμενο φαινομενο απο οτι διαβασα σε ενα αστρονομικο βιβλιο η πιο λογικη εξηγηση για μενα ειναι οτι προκειται για οφθαλμαπατη.Πειραματα που εγιναν εδειξαν πως το ιδιο συμβαινει ακομα και αν τοποθετησουμε ενα δισκο σε καποια αποσταση στον οριζοντα και εναν ιδιο σε ιση αποσταση και παραλληλο με το εδαφος επανω απο το σημειο παρατηρησης. προφανως εχει να κανει με την οπτικη γωνια που βλεπουμε τον δισκο. Ισως αν κοιτουσαμε την σεληνη την ωρα που βρισκεται στον οριζοντα ξαπλωμενοι σαν να την κοιτουσαμε στο ζενιθ να χανοταν η διαφορα. Ενας αλλος τροπος ειναι να κρατησουμε ενα κερμα σε αποσταση που να καλυπτει την περιφερια της σεληνης στον οριζοντα και να δοκιμασουμε να το κρατησουμε στην ιδια αποσταση οταν η σεληνη βρισκεται στο ζενιθ για να δουμε αν θα καλυψει την σεληνη το ιδιο η' περισσοτερο. Ελπιζω να βοηθησα. Καλες ανακαλυψεις! Φιλικα Κυρ!!
Κωνσταντίνος Τσατσαρούνος Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 21, 2004 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 21, 2004 Φίλε coyote21, αυτό το φαινόμενο που περιγράφεις είναι δεδομένο, ευχαριστω που έψαξες αλλά το φεγγάρι δεν ήταν στον ορίζοντα , πάγμα που αναιρέι την υποθεσή σου, το θέμα που ανέφερες έχει συζητηθεί με συμπέρασμα ότι ο ορίζοντας δεν έχει μόνο μεγενθυτικές ιδιότητες αλλά και παραμορφωτικές. Περιμένω την επόμενη σου σκέψη! Για το αρχείο σας!!!
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα