Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Θελω να κατασκευασω ενα πυλωνα για το τηλεσκοπιο μου. Εχω υπολογισει τις διαστασεις και εχω φτιαξει στο περιπου τα σχεδια. Ενας φιλος μου προτεινε να αγορασω ενα υδραυλικο σωληνα διαμετρου τουλαχιστον 5 ιντσων και παχους τουλαχιστων 3-4 χιλιοστων. Γνωριζετε που μπορω να βρω κατι τετοιο?

Το επομενο βημα θα ειναι να παω σε καποιο σιδερα να μου φτιαξει τις υποδοχες για τις βιδες και να κανει τις συγκολισεις για να εφαρμοζει απανω η στηριξη μου. Τι θα πρεπει να προσεξω και να επισημανω?

STARFINDER EQUATORIAL 8\" FL 1200mm MEADE

Series 4000 MEADE 6.7mm - 40mm 52

HYPERION 13mm 68 :mrgreen:

Δημοσιεύτηκε

Κώστα, έχω δει κάτι πυλώνες για τοποθέτηση δορυφορικών κεραιών (για κάτοπτρα από 1.20 μέτρα διάμετρο και πάνω). Ρίξε μια ματιά μήπως μια τέτοια λύση σε βολέψει τόσο λειτουργικά όσο και από άποψη κόστους :-k

Φιλικά,

Ηλίας.

Δημοσιεύτηκε

Κωνσταντίνε

Να προτιμήσεις γαλβανισμένο σωλήνα για να αποφύγεις τις σκουριές. Μπορεί και να σου κάνουν οι σωλήνες που χρησιμοποιούνται στους στήλους των ρολογιών της ΔΕΗ.

Επίσης, καλύτερα να χρησιμοποιήσεις μηχανουργό και όχι σιδερά για τις κολλήσεις και λοιπές εργασίες, έχουν μεγαλύτερη εμπειρία σε εργασίες ακριβείας (όπως η προσαρμογή της κεφαλής στον πυλώνα πχ)

Δες επίσης τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσεις αλουμίνιο για τα πέδιλα αντί για σίδερο, κυρίως για μείωση του βάρους της κατασκευής, ίσως όμως να σου ανεβάσει το κόστος.

Δημήτρης
Δημοσιεύτηκε
Θα χρησιμοποιησω τα ηδη υπαρχοντα ποδια του τηλεσκοπιου μου. Εχουν μηκος 45 εκατοστα οποτε με ενα πυλωνα διαμετρου 6-7 ιντσες θα κανουν καλη δουλεια. Σκεφτομουν να βαλω απο κατω ενισχυση για τυχον μελλοντικες παραμορφωσεις. Αλλα δε νομιζω να υπαρξει προβλημα απο τη στιγμη που το σιδερο του πυλωνα θα ξεπερνα σε παχος τα 3 χριλιοστα. Θα του δωσω ενα υψος γυρω στο 1.20 με 1.30 και στη κορυφη μια φλατζα. Πανω στη φλατζα θα μπει ενας δευτερος πυλωνας υψους 5-10 εκατοστων πανω στον οποιο θα εφαρμοζει η κεφαλη της στηριξης. Ακομα ομως ψαχνω που θα παω να το φτιαξω. Δε ξερω απο που να ξεκινησω. :-k

Δημοσιεύτηκε

Κωνσταντίνε,

Τα πεδιλα απο το παλιό σου τι είναι; Γιατί αν είναι αλουμινένια, δεν θα κολλήσουν πάνω στο ατσάλι, θα χρειαστεί να φτιάξεις θήκες για να κουμπώνουν μέσα.

Εφ όσον σκέφτεσαι για πυλώνα πάνω σε πυλώνα, μην σκέφτεσαι για σιδερά, θα πρέπαι τα κέντρα να είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένα.

Μετά θα πρέπει να σκεφτείς και πως θα βιδώνει η κεφαλή πάνω στο όλο σύστημα των πυλώνων (βιδωτή είναι ή κάνω λάθος;). Εφ όσον οι σωλήνες θα είναι κλειστοί πώς θα σφίγγεις τη βίδα;

Μηχανουργεία υπάρχουν πολλά στο βοτανικό (Σπύρου Πάτση) ίσω εκεί να βρείς ότι θές.

Δημήτρης
Δημοσιεύτηκε
Δεν ειναι βιδωτος. Ολες οι βιδες κουμπωνουν απ εξω οποτε δε τιθεται προβλημα. Τα ποδια ειναι σιδερενια και βιδωνονται κι αυτα πανω στο πυλωνα. Κοινως πρεπει να ανοιξω τρυπες στο πυλωνα. Οσον αφορα τα κεντρα των δυο πυλωνων που θα ενωθουν δεν ειναι αναγκη να ειναι απολυτως στο κεντρο. Και μερικα δεκατα του χιλιοστου να διαφερουν δε προκειται να δημιουργηθει προβλημα στο κεντρο βαρους του μηχανηματος. Το μονο που φοβαμαι ειναι μη χρειαστει παραπανω απο 6 ιντσες διαμετρος..

• 1 μήνα αργότερα...

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης