PapGeo Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 21, 2007 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 21, 2007 Χαιρετώ την παρέα. Που λέτε, όταν ξεκίνησα ενεργά την αστρονομία, μου κόλλησε κι εμένα το μικρόβιο της αστροφωτογράφησης. Σύντομα όμως κατάλαβα – και με τον σκληρότερο τρόπο – ότι το χόμπι αυτό απαιτεί μεγάλη αφοσίωση και αρκετά χρήματα για τον απαιτούμενο εξοπλισμό, που τότε δεν είχα. Γιαυτό και πάγωσα την όλη ιδέα και από τότε κινούμαι παρατηρησιακά. Δεν έπαψε όμως να με απασχολεί το ζήτημα. Θα ήθελα να ρωτήσω τους φίλους που έχουν την HEQ5 - όχι κατ΄ανάγκη την pro, αλλά το παλαιότερο μοντέλο (σε μαύρο χρώμα), πόσο τα έχουν καταφέρει με αυτήν την στήριξη στην αστροφωτογράφηση. Με ενδιαφέρει ιδιαίτερα, αν έχουν την δυνατότητα να πετυχαίνουν εκθέσεις μεγάλης διάρκειας των αντικειμένων χωρίς εκτροπές. Ευχαριστώ PapGeo
andrewmil10 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 21, 2007 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 21, 2007 Η προσωπική μου εμπειρία με την HEQ5 είναι αρκετά καλή, και πιστεύω ότι είναι μια αξιοπρεπής βάση για να αρχίσει κανείς να ασχολείται με την αστροφωτογράφηση. Χρησιμοποιώντας εστιακή απόσταση 500 mm, μπορώ να πάρω μερικές "ακούνητες" εκθέσεις χωρίς οδήγηση, με διάρκειες μέχρι 5 λεπτά περίπου. Λέω "μερικές", γιατί δεδομένων των καταστευαστικών ατελειών της βάσης, το σφάλμα στο tracking είναι ιδιαίτερα απρόβλεπτο και κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος ότι μια συγκεκριμένη λήψη δεν θα έχει trailing. Τα πράγματα βέβαια αλλάζουν προς το καλύτερο όταν κανείς χρησιμοποιήσει μικρότερες εστιακές αποστάσεις (πχ 200-300 mm που είναι πολλοί τηλεφακοί), ή κάνει οδήγηση. Δεν ξέρω κατά πόσο είναι εφικτό το autoguiding με αυτή τη βάση, γιατί το μόνο που έχω δοκιμάσει είναι η χειροκίνητη οδήγηση. Ακόμα και με χειροκίνητη οδήγηση πάντως, μπορώ να αυξήσω αρκετά τον χρόνο έκθεσης (αν και καθώς αυξάνει ο χρόνος, άλλοι παράγοντες - όπως η μη ακριβής πολική ευθυγράμμιση - αρχίζουν να επηρεάζουν το αποτέλεσμα). Το πρόβλημα που παρατήρησα κάνοντας χειροκίνητη οδήγηση είναι αυτό που ανέφερα πιο πάνω, δηλαδή το γεγονός ότι το σφάλμα της βάσης είναι λίγο ως πολύ "απρόβλεπτο", με συνέπεια να απαιτείται ΠΟΛΥ προσεχτική οδήγηση για να καταφέρει κανείς να γλιτώσει το trailing. Γενικά, από την μέχρι τώρα εμπειρία μου προκύπτει ότι η όλη κατασκευή της βάσης είναι προσανατολισμένη στην στιβαρότητα, αλλά όχι και στην ακρίβεια...Αυτό σημαίνει ότι η βάση είναι επαρκέστατη για οπτική παρατήρηση (και φυσικά piggyback και πλανητική φωτογράφηση), αλλά όχι τόσο καλά προσαρμοσμένη για φωτογράφηση βαθέως ουρανού...Το μεγάλο πλεονέκτημα της νέας HEQ5 είναι ακριβώς ότι έχει πολύ καλύτερη ακρίβεια κατασκευής (πιο ακριβή γρανάζια, πιο καλούς κινητήρες και καλύτερης ποιότητας ηλεκτρονικά), ενώ μπορεί να κάνει και autoguiding. Αν μπορούσα να αγοράσω μια νέα βάση αυτή τη στιγμή, θα έψαχνα για αυτήν. Αν πάλι μπορείς να βρεις την παλιά HEQ5 σε κάποια καλή τιμή (δεν ξέρω αν υπάρχουν ακόμα στην αγορά), μπορείς κάλλιστα να ξεκινήσεις από αυτή, και όταν η τεχνική σου βελτιωθεί αρκετά, να προχωρήσεις σε μια πιο καλή στήριξη, που θα απαιτεί λιγότερο κόπο για να σου δώσει καλά αποτελέσματα. Ελπίζω να βοήθησα λίγο! Ανδρέας
dark nebula Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 22, 2007 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 22, 2007 Εχω και εγω την ΗΕQ 5 και ολα αυτα που σου εγραψε ο φιλος antrewmil10ειναι λογικα και ετσι ειναι τα πραγματα με την συγκεκριμενη κεφαλη ,, ασχολουμε με την αστροφωτογραφια καιρο και η εκθεσεις μου δεν ξεπερνουν τα 5 λεπτα με οδηγηση αλλα για ξεκινημα ειναι καλη , η συγκεκριμενη κανει autoguiding με καποια παντετα που κατασκευαζει ο αγαπητος starquider ριξε μια ματια στο mastrovox.. Aν μπωρεσω θα σου κατεβασω καμια φωτο αυριο να δεις. [DARK DARK SKY BY DARK NEBULAhttp://www.spartastronomy.gr/
dark nebula Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 22, 2007 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 22, 2007 [DARK DARK SKY BY DARK NEBULAhttp://www.spartastronomy.gr/
PapGeo Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 22, 2007 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 22, 2007 Φίλοι μου, σας ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες και τις συμβουλές που μου δώσατε. Αυτό που σκέφτομαι να κάνω είναι να προσάρμοζα πάνω σε μία βάση τύπου HEQ5 ένα νευτώνιο, λ.χ. ένα Sky-Watcher 200mm (f/5, f/l 1000mm), μαζί με μία DSLR φωτογραφική, λ.χ. μια Canon 300D, για prime focus φωτογράφηση και ίσως για οδηγητικό ένα μικρό τηλεσκόπιο που ήδη έχω, ένα Celestron 80mmWA (f/5, f/l 400mm), προκειμένου να φωτογραφίζω μέσα από Αθήνα τουλάχιστον. Το Celestron (αχρωματικό) πιθανώς θα εξυπηρετούσε για φωτογράφηση και μόνο του, για την κάλυψη μεγάλων πεδίων του ουρανού. Πώς σας φαίνεται το όλο set up? Ταιριάζει ως σύνολο? Κάπου είχα διαβάσει τον Aristarchus να λέει ότι έχει σημασία να ταιριάζει η εστιακή του τηλεσκοπίου σε σχέση με τη επιλογή της αντίστοιχης φωτογραφικής μηχανής. Θα μπορούσα με μικρές εκθέσεις (έως 5 λεπτά, ή και λιγότερο) να βγάλω κάτι αξιόλογο από deep sky αντικείμενα, λ.χ. ανοιχτά ή σφαιρωτά σμήνη, ή και κάποιους γαλαξίες και νεφελώματα? Η συγκεκριμένη στήριξη δεν παίρνει go-to. Αυτό υποθέτω είναι σημαντικό για την δυνατότητα εύρεσης των αντικειμένων από αστικά κέντρα, μήπως τελικά είναι κι απαγορευτικό? Μπορώ να πλοηγηθώ άνετα σε σκοτεινούς ουρανούς, αλλά μέσα από την Αθήνα? Υποθέτω ότι θα πρέπει να εντοπίζω (όπου αυτό είναι εφικτό) το αντικείμενο με το προσοφθάλμιο πρώτα και μετά να βγάζω το τελευταίο για να βιδώσω την φωτογραφική μηχανή. Τελικά, αν γίνεται δουλειά με αυτό το σχήμα, τι άλλο απαιτείται να προσθέσω σε αυτό για να συμπληρωθεί? Ελπίζω να μην κουράζω.Ευχαριστώ PapGeo
andrewmil10 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 22, 2007 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 22, 2007 PapGeo, ο εξοπλισμός που αναφέρεις μοιάζει εκπληκτικά με τον δικό μου! Μόνο που αντί για 80αρι έχω ένα 100αρι αχρωματικό με εστιακή 500 χιλιοστά. Είναι αλήθεια ότι για να κάνεις αποδοτική οδήγηση, θα πρέπει το οδηγητικό τηλεσκόπιο να έχει τουλάχιστον την ίδια εστιακή απόσταση με το τηλεσκόπιο που φωτογραφίζει (νομίζω αυτό είναι το κατώτατο όριο - κανονικά πρέπει να έχει κάπου τη διπλάσια εστιακή το οδηγητικό - σε κάθε περίπτωση ο Αντώνης (aristarchus) σίγουρα θα γνωρίζει την απάντηση). Επομένως είναι μάλλον αδύνατο να οδηγήσεις με το 80αρι και να φωτογραφήσεις με το 200αρι...Όμως το αντίθετο μπορεί κάλλιστα να γίνει! Στην περίπτωσή μου, την οδήγηση την κάνει ένα άλλο μικρό 80αρι αχρωματικό με εστιακή 500 mm. Δεν έχω δοκιμάσει να πάρω οδηγούμενες εκθέσεις με το νευτώνειο γιατί δεν έχω κάποιο αρκετά μεγάλο τηλεσκόπιο για να οδηγήσω. Πάντως η εστιακή απόσταση των 500 χιλιοστών είναι μάλλον ικανοποιητική για πολλούς δημοφιλείς στόχους, οπότε μπορείς να αρχίσεις με αυτήν. Το πρόβλημα που σίγουρα θα αντιμετωπίσεις όμως, είναι η φωτορύπανση...Από την ταράτσα μου στο παλιό μου σπίτι κοντά στο κέντρο της Πάτρας, ο ουρανός έβγαινε σχεδόν...άσπρος μετά από μόλις 2 λεπτά έκθεση!!!Φυσικά και οι πιο μικρές εκθέσεις είχαν πολύ μεγάλη φωτορύπανση, αλλά τουλάχιστον ήταν σε ανεκτά επίπεδα ώστε να μπορεί να αφαιρεθεί στον υπολογιστή. Δεν θέλω να φανταστώ πόσο χειρότερα μπορεί να είναι στην Αθήνα...Με εκθέσεις της τάξεως του λεπτού, ακόμα και ένα "γρήγορο" τηλεσκόπιο δεν μπορεί να καταγράψει παρά μόνο τα ΠΟΛΥ λαμπερά μέρη ενός αντικειμένου, οπότε η λίστα των πιθανών σου στόχων σχεδόν εκμηδενίζεται...Αν μπορούσες να κάνεις τουλάχιστον πεντάλεπτες εκθέσεις, τα αποτελέσματα θα ήταν εντυπωσιακά (μπορώ να σου στείλω μερικές δικές μου φωτογραφίες με εκθέσεις αυτής της τάξεως, που δεν τις δημοσιεύω λόγω του μεγάλου χρωματικόυ σφάλματος του αχρωματικού ). Αλλά για να πετύχεις κάτι τέτοιο θα πρέπει οπωσδήποτε να βγεις από την Αθήνα. Για να μη μιλήσουμε για το πρόβλημα που και εσυ ανέφερες, του starhopping σε ουρανό με φωτορύπανση (το οποίο πρόκεται πραγματικά για...άθλο!). Συμπερασματικά, από άποψη εξοπλισμού αυτά που αναφέρεις είναι εντάξει. Το πρόβλημα είναι η φωτορύπανση...Δύο λύσεις υπάρχουν: ή βγαίνεις από την Αθήνα, ή χρησιμοποιείς φίλτρα (υπάρχουν πολλοί τύποι: φίλτρα ευρείας ζώνης για μείωση της φωτορύπανανσης, φίλτρα επιλεκτικά κεντραρισμένα σε διάφορες συχνότητες - όπως τα φίλτρα Ha - κτλ). Το πρόβλημα με τη χρήση φίλτρων είναι ότι απαιτούν ΠΟΛΥ μεγάλη αύξηση του χρόνου έκθεσης (λόγω της μείωσης της φωτεινότητας που προκαλούν), με συνέπεια να απαιτείται: α) ακριβέστατη πολική ευθυγράμμιση και β) οπωσδήποτε αυτόματη οδήγηση (αλλίως κινδεύεις σοβαρά να πιαστείς αν κάθεσαι και οδηγείς με τις ώρες!). Στο σημείο αυτό δεν ξέρω αν η ακρίβεια της βάσης θα επέτρεπε τόσο μεγάλες εκθέσεις...Γενικά τα πράγματα δυσκολεύουν πολύ, ειδικά αν λάβεις υπόψη σου και τη δραματική αύξηση του θορύβου που θα έχεις στην ψηφιακή με εκθέσεις της τάξως της μισής ώρας... Ελπίζω να σε βοήθησα και να μη σε μπέρδεψα! Ανδρέας
PapGeo Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 23, 2007 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 23, 2007 Ανδρέα, με βοήθησες πολύ, αλλά παράλληλα με προβλημάτισες. Ανακεφαλαιώνουμε:Καλό το σχήμα για ξεκίνημα αστροφωτογράφησης, αλλά:- Απαιτείται οδηγητικό με μεγαλύτερη εστιακή. - Απορρίπτεται η λύση φωτογράφησης μέσα από μεγάλα αστικά κέντρα εκτός αν χρησιμοποιηθούν ειδικά φίλτρα, που όμως στην περίπτωσή μας δημιουργούν άλλα προβλήματα.- Μονόδρομος η λύση φωτογράφησης από σκοτεινό ουρανό.- Αν τα 5 λεπτά είναι ο κατά προσέγγιση μέγιστος χρόνος παρακολούθησης για τηλεσκόπιο με 500mm εστιακή χωρίς σφάλμα στο tracking και μάλιστα με οδήγηση, τότε ο χρόνος αυτός πέφτει στο μισό για τηλεσκόπιο με εστιακή 1000mm (?). Μάλλον αποθαρρυντικά μου φαίνονται, για όσα αρχικά σκεφτόμουν (prime focus φωτογράφηση με τηλεσκόπιο των 8 ιντσών). Αναφέρθηκες στην εστιακή του οδηγητικού. Όταν λέμε οδήγηση εννοούμε να έχουμε στο στόχαστρο το ίδιο το αντικείμενο φωτογράφησης ή κάποιο γειτονικό αστέρι? Υποθέτω το δεύτερο, αλλά αν είναι έτσι, δεν μπορείς ανεβάσεις μεγεθύνσεις στο οδηγητικό για ευκολότερες μικροδιορθώσεις στο κεντράρισμα του στόχου? – με την ευκαιρία, οι ταχύτητες της HEQ5 κάνουν για τέτοιες μικροδιορθώσεις? Υποθέτω επίσης ότι για αυτόν τον σκοπό θα χρειαστεί και ειδικό προσοφθάλμιο με σταυρόνημα, σωστά? Φιλικά PapGeo
eliasg2004 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 23, 2007 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 23, 2007 Νομίζω ότι στο ζήτημα του οδηγητικού από ότι έχω ψάξει και έχω δει ΔΕΝ απαιτείται οδηγητικό με μεγαλύτερη εστιακή απόσταση. Για την ακρίβεια - και στη θεωρία - το οδηγητικό μπορεί να είναι - μίνιμουμ όμως - στο 1/3 της εστιακής απόστασης του τηλεσκοπίου που κάνει την αστροφωτογράφιση. Νομίζω επίσης ότι δεν πρέπει να απορρίψουμε τη λύση της φωτογράφησης μέσα από μεγάλα αστικά κέντρα. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις και φίλτρα (ειδικότερα: Astronomik CLS, Celestron LPR, Lumicon Deep sky, Baader UHC-S) τα οποία επιτρέπουν να περάσουν τα μήκη κύμματος που ενδιαφέρουν, βέβαια με το αντίστοιχο κόστος σε χρόνους έκθεσης. Πάντως γενικά υπάρχουν *εξαιρετικά* δείγματα αστροφωτογραφιών με σεμνό εξοπλισμό και μάλιστα με σεβαστούς χρόνους έκθεσης μέσα από αστικά κέντρα. Η πολική ευθυγράμμιση με διολίσθηση είναι απαραίτητη για σοβαρές προσπάθειες, ενώ ο μέγιστος χρόνος παρακολούθησης χωρίς οδήγηση ποικίλει από βάση σε βαση, ακόμα και στο ίδιο μοντέλο. Σε τελική ανάλυση σίγουρα θα χρειαστείς οδήγηση για μεγάλες εκθέσεις. Όμως με την DSLR που σχεδιάζεις να πάρεις θα έχεις *εξαιρετικά* αποτελέσματα σε φωτεινά αντικείμενα και με 2λεπτες εκθέσεις. Φιλικά,Ηλίας.
andrewmil10 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 24, 2007 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 24, 2007 PapGeo συγχώρησέ με αν ακούστηκα λίγο "απαισιόδοξος", δεν είχα σκοπό να σε αποτρέψω, ήθελα απλώς να σου παρουσιάσω όλες τις πτυχές του προβλήματος, ώστε να μην βρεθείς προ εκπλήξεων. Όπως λέει και ο Ηλίας, η αστροφωτογράφηση μέσα από την πόλη ΔΕΝ είναι αδύνατη (δες για παράδειγμα πολλές φωτογραφίες στο άλμπουμ του Αστροβοξ, στα σχόλια των οποίων γράφεται ότι έχουν ληφθεί μέσα από πόλεις. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα επιτυχούς φωτογράφησης από Αθήνα είναι ο FotisR). Όμως για να φωτογραφήσεις με χρόνους πάνω από 1-2 λεπτά χωρίς να σου "ασπρίσει" το πεδίο, χρειάζεσαι τα φίλτρα που αναφέρθηκαν, τα οποία συνήθως απαιτούν να διπλασιάσεις ή να τριπλασιάσεις τον χρόνο έκθεσης. Οπότε ας κάνουμε ένα λογαριασμό: αν υπο κανονικές συνθήκες (δηλαδή σε ουρανό με μικρή σχετικά φωτορύπανση) είναι αρκετές 10 5λεπτες εκθέσεις για ένα αντικείμενο (οπότε μπορείς μέσα σε πολύ λίγο χρόνο να έχεις πάρει όλη την πληροφορία που χρειάζεσαι και μετά να αρχίσεις να την επεξεργάζεσαι), όταν χρησιμοποιήσεις φίλτρο ο χρόνος αυτός θα γίνει 10-15 λεπτά για κάθε έκθεση. Επειδή έχεις ψηφιακή SLR (όπως και εγώ), γνωρίζεις ότι ο θόρυβος κάθε έκθεσης των 15 λεπτών είναι πολύ μεγαλύτερος από τον θόρυβο στα 5 λεπτά. Επομένως αναγκάζεσαι να πάρεις περισσότερες από 10 εκθέσεις για να τον μειώσεις. Έστω ότι θέλεις 20 εκθέσεις. Αν βάλεις τα νούμερα κάτω, συμπεραίνεις ότι χρειάζονται πολλές ώρες μόνο και μόνο για να πάρεις την πληροφορία που θα έπαιρνες πολύ ευκολότερα αν δεν είχες την φωτορύπανση... Εννοείται ότι για να τα κάνεις όλα αυτά χρειάζεσαι αυτόματη οδήγηση (είναι πολύ μεγάλος κόπος να κάθεται κανείς να οδηγεί ακόμα και μισή ώρα). Οπότε ερχόμαστε στο θέμα του οδηγητικού. Είναι γεγονός ότι η εστιακή απόσταση του οδηγητικού είναι σημαντική περισσότερο στην αυτόματη παρά στην χειροκίνητη οδήγηση (γιατί πρέπει να "ταιριάξεις" την ανάλυση του οδηγητικού με την ανάλυση του ccd που οδηγεί), όμως γενικά δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα πολύ κοντό τηλεσκόπιο για να οδηγήσεις ένα πολύ μακρύ, γιατί το κοντό δεν μπορεί να σου δώσει την απαραίτητη μεγέθυνση που χρειάζεται για να πετύχεις την επιθυμητή ακρίβεια (για παράδειγμα δες την σελίδα του J.Lodriguss: http://www.astropix.com/HTML/I_ASTROP/TRACKED/MANUAL.HTM ) . Aν πας να "ζορίσεις" ένα 80αρι οδηγητικό των 400mm για να σου δώσει μεγέθυνση 200x (γιατί τόσο απαιτείται, π.χ., για να έχεις τις σωστές ανοχές στην οδήγηση), τότε αυτό που θα βλέπεις δεν θα είναι ένα αστέρι αλλά μια μεγάλη ασαφής "μπάλα", της οποίας δεν μπορείς να προσδιορίσεις ακριβώς τη θέση ως προς το σταυρόνημα του προσοφθαλμίου. "Παίξε" λίγο με τον τύπο που δίνει ο Lodriguss και δες τι συμβαίνει όταν αλλάζει η εστιακή του οδηγητικού και πρόσεξε ότι ένα σημαντικός παράγοντας είναι το μέγεθος του κεντρικού "κουτιού" (guide box) σε arcsecs, το οποίο εξαρτάται ευθέως από την μεγέθυνση που χρησιμοποιείς. Τέλος, όσον αφορά τον χρόνο των unguided εκθέσεων, είναι αλήθεια ότι η HEQ5 δεν τα καταφέρνει τόσο καλά...Φοβάμαι ότι σε μπέρδεψα λίγο - η βάση μπορεί να δώσει μερικές ακούνητες εκθέσεις ΧΩΡΙΣ οδήγηση στα 5 λεπτά με 500mm. Αυτό σημαίνει ότι στα 1000, ο χρόνος πέφτει στο μισό. Όμως ΜΕ οδήγηση, μπορείς να καταφέρεις ΚΑΘΕ 5λεπτή έκθεση να είναι ακούνητη. Αυτό κάνω εγώ. Φυσικά μπορώ να κάνω ακόμα μεγαλύτερη έκθεση όταν οδηγώ. Δεν το κάνω γιατί από εκεί που φωτογραφίζω η φωτορύπανση αρχίζει να γίνεται ενοχλητική στα 7-8 λεπτά, και επίσης γιατί βαριέμαι να είμαι σκυμμένος πολλή ώρα πάνω από το προσοφθάλμιο . Πάντως ακόμα και τόσο σύντομες εκθέσεις, αν αθροιστούν, μπορούν να δώσουν ενδιαφέροντα αποτελέσματα. Αυτό που είπα για την ακρίβεια της βάσης στις μεγάλες εκθέσεις, σημαίνει απλώς ότι δεν είναι καθόλου εύκολο να οδηγείς με ακρίβεια για πολύ χρόνο (πχ 20 λεπτά) γιατί είναι τόσο ακανόνιστη η κίνηση του αστεριού, που ΣΙΓΟΥΡΑ λόγω κόπωσης θα κάνεις κάποιο σφάλμα πολύ νωρίτερα (καταστρέφοντας την 20λεπτη έκθεση...). Το χειριστήριο της βάσης έχει τρεις ταχύτητες, από τις οποίες η πιο αργή (2x) είναι μια χαρά για να κάνεις οδήγηση. Για τις τεχνικές λεπτομέρειες του θέματος, ρίξε οπωσδήποτε μια ματιά στη σελίδα που ανέφερα. Ελπίζω να μη σε απογοήτευσα τελείως...Πάντως πιστεύω ότι για καλά αποτελέσματα μέσα απο την Αθήνα (με χρήση φίλτρων), η HEQ5 θα σε ταλαιπωρήσει αρκετά, αν δεν κάνεις autoguiding. Ανδρέας
PapGeo Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 25, 2007 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 25, 2007 Παιδιά, σας ευχαριστώ πολύ. Μάλλον έχω αρκετή μελέτη μπροστά μου, πριν τελικά αποφασίσω. Πρέπει να εμβαθύνω περισσότερο στο θέμα και το παραπάνω site που δόθηκε βλέπω ότι μπορεί να με βοηθήσει. Επίσης, βρήκα κι ένα παλιό τεύχος του S&T στην βιβλιοθήκη μου (Απρίλιος 2003), που αναφέρεται στην οδήγηση, και είναι αρκετά ενημερωτικό ως προς τις μεθόδους και τα πιθανά σφάλματα. Ευχαριστώ και πάλι. PapGeo
nicktremoulis Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 26, 2007 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 26, 2007 Γιώργο, χθες βραδυ δοκιμασα "μακρα" έκθεση πανω στην HEQ5 με το 5ιντσο skywatserδυστυχώς το μακρυτερο δυνατο διαστημα εκθεσης που εχω ειναι 60 sec η πρωτη φωτο ειναι 30 sec με απόκλιση της ευθυγράμμισης ελαχίστων μοιρων από βόρειο πολο (για να καταγραφεί "φυγή") η δευτερη ειναι 60 sec με λογο μικρότερη αποκλιση απο πολικο (για να χωρεσει η φυγη στο κάδρο) δεν ξερω ακομη πως να ερμηνευσω τις φωτο (ειναι η πρωτη μου προσπαθεια σαυτο) αλλα δες εδωhttp://www.pk3.org/Astro/index.htm?astrophoto_mount_errors.htmεχει κανει φοβερη αναλυση http://tiemathasimera.blogspot.comhttp://parnonas1420.blogspot.comhttps://erasitexnisprogrammatistis.blogspot.com/
nicktremoulis Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 26, 2007 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 26, 2007 30 sec http://tiemathasimera.blogspot.comhttp://parnonas1420.blogspot.comhttps://erasitexnisprogrammatistis.blogspot.com/
nicktremoulis Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 26, 2007 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 26, 2007 60 sec http://tiemathasimera.blogspot.comhttp://parnonas1420.blogspot.comhttps://erasitexnisprogrammatistis.blogspot.com/
andrewmil10 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 26, 2007 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 26, 2007 Γιώργο και Νίκο, ρίξτε και μια ματια εδώ:http://demeautis.christophe.free.fr/ (πρέπει να μεταφρασετε τη σελιδα με το google translator αν δεν ξερετε γαλλικα). Επίσης, αν θυμάμαι καλά, στο Yahoo group για την HEQ5 έχει και άλλες πληροφορίες σχετικά με το σφάλμα.
PapGeo Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 26, 2007 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 26, 2007 Το μόνο που μπορώ να καταλάβω μέσα από την άγνοια που με διακρίνει σε αυτό το θέμα είναι ότι οι γραμμές δεν παρουσιάζουν κάποια περιοδικότητα στο σφάλμα. Μπορεί κάποιος να μας δώσει τα «φώτα» του? Θα δω και τα σχετικά links.Ευχαριστώ PapGeo
ASTROMIX Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 28, 2008 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 28, 2008 Διάβασα παραπάνω σαν στήσιμο για αστροφωτογράφηση HEQ5 με 8'' skywatcher,οδηγητικο,και DSLR.Παιδιά τα σηκώνει ολα αυτά ευκολα ή φτανει στα ορια της?γιατί αν ζοριζεται, εκτός από ενοχλητικές ταλαντώσεις θα έχει οπωσδήποτε και περισσότερο σφάλμα στην οδήγηση.... Απλά ρωτάω γιατί ειμαι ένα βήμα πριν την αγορά της συγκεκριμενης στήριξης και όσο να πεις ειναι επένδυση
crusader Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 28, 2008 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 28, 2008 Φίλε μου, χρησιμοποιώ ακριβώς αυτό το setup. ΗΕQ5 Pro και 8'' Skywatcher f/5. H στήριξη το σηκώνει άνετα. Τώρα όσον αφορά την αστροφωτογραφία, δεδομένου του 1000mm focal length, χρειάζεται οδήγηση πάνω απο 40 δευτερόλεπτα έκθεση, όσο καλή πολική ευθυγράμμιση και να κάνεις. (εγώ προσωπικά μέχρι εκέι την έχω φτάσει). APM Astrograph 107, Baader Steeltrack Focuser, NEQ6 ProATIK 314L+, QHY5, Starlight Xp. USB Filter Wheel http://astrophotographia.blogspot.comhttp://photographiaHD.blogspot.com
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα