Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Tο διαστημόπλοιο "New Horizons" μας στέλνει καρτ-ποστάλ από το μακρύ ταξίδι του προς τον Πλούτωνα! Περνώντας γοργά από τον Δία, φωτογράφισε μεταξύ άλλων και τη νεαρή "Μικρή Ερυθρή Κηλίδα" (27/2/2007), προσφέροντας στους πλανητικούς επιστήμονες την καλύτερη μέχρι τώρα εικόνα της τεράστιας θύελλας (μεγέθους Γης) που περιδινίζεται στο νότιο ημισφαίριο του γιγάντιου πλανήτη.

 

Τελευταία, οι πλανητικοί επιστήμονες προσπαθούσαν επίμονα να πάρουν καλές εικόνες του νέου θυελλικού συστήματος του Δία που ονομάστηκε ανεπίσημα "Μικρή Ερυθρή Κηλίδα" ("Little Red Spot" or "Red Spot Jr.") με επίσημο όνομα κηλίδα ΒΑ. Έτσι, η ομάδα του "New Horizons" ανέλαβε να βγάλει με το διαστημόπλοιο την παρακάτω λεπτομερέστατη φωτογραφία της κηλίδας, από απόσταση 3 εκατομμύρια km καθώς αυτό πλησίαζε τον πλανήτη. Οι μικρότερες λεπτομέρειες που συνέλαβε ο φακός είναι μεγέθους 20 χιλιομέτρων.

 

Η “Μικρή Ερυθρή Κηλίδα” προέρχεται από τη συγχώνευση τριών μικρότερων “λευκών οβάλ” που πρωτοπαρατηρήθηκαν το 1939. Τα πρώτα δύο συνενώθηκαν το 1998 και τα ακολούθησε το τρίτο το 2000. Στη συνέχεια, το 2005, ο γιγάντιος σχηματισμός άρχισε να γίνεται κοκκινωπός. Τα νέφη του περιστρέφονται με φορά αντίστροφη του ρολογιού, που για το νότιο ημισφαίριο σημαίνει αντικυκλωνικό, υψηλών πιέσεων σύστημα.

 

Την επόμενη μέρα της φωτογραφίας, το New Horizons προσπέρασε τον Δία από απόσταση 2,3 εκ. χιλιόμετρα. Η βαρύτητα του πλανήτη το επιτάχυνε στην ιλιγγιώδη ταχύτητα των 84.000 km/h (ο γύρος της Γης σε μισή ώρα) στέλνοντάς το επειγόντως στο ραντεβού του με τον Πλούτωνα τον Ιούλιο του 2015! Το ταχύ διαστημόπλοιο κατέγραψε 35 gigabytes παρατηρήσεων πριν αφήσει πίσω του το Δία, από τα οποία το 20% έχει ήδη μεταδοθεί προς τη Γη. Όσο κι αν το 2015 είναι μακριά, η αγωνία των επιστημόνων είναι μεγάλη αφού τότε περιμένουμε της πρώτες φωτογραφίες και δεδομένα από τον -παραδοσιακά- τελευταίο και πολύ ενδιαφέροντα πλανήτη του Ηλιακού μας συστήματος...

 

Περισσότερα:

http://skytonight.com/news/home/Astro_Image_New_Red_Spot.html

http://pluto.jhuapl.edu/index.php

500273273_LittleRedSpotcloseup_l1.jpg.1ffd82b7774775e6c40c416728d58cb4.jpg

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

  • 2 μήνες αργότερα...
Δημοσιεύτηκε
Πάντως θα ήθελα να επισημάνω πώς με πρόσφατες φωτογραφίες που στάλθηκάν έδειξαν πώς η ''Ερυθρή Κηλίδα'' έχει αλλάξει χρώμα κάπως προς το μπέζ...

Ο άνθρωπος προέρχεται από την αστερόσκονη των αστεριών και από την ανθρώπινη αστερόσκονη μπορεί να γεννηθούν νέα αστέρια....!!!!-(Μάνος Δανέζης)

:cheesy: :cheesy: :cheesy: :cheesy:

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης